..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Doðallýk sahip olunan deðil, kazanýlmasý gereken bir erdemdir. -Cervantes
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Mehtap Gözükan




5 Haziran 2015
Ýslam'da Recm Gibi Ýnsanlýk Dýþý Vahþet Yoktur!  
Mehtap Gözükan
Bir konunun Ýslam'daki hükmünü öðrenmek istiyorsak, Ýslam'ýn tek gerçek kaynaðý olan Kuran'a bakmamýz gerekir. Kuran noksansýzdýr. Allah, "Andolsun, size (bütün durumlarýnýzý kapsayan) zikrinizin içinde bulunduðu bir Kitap indirdik. Yine de akýllanmayacak mýsýnýz?" (Enbiya Suresi, 10) der. Kuran harici hükümler geçersizdir.


:AADE:
Bir konunun Ýslam'daki hükmünü öðrenmek istiyorsak, Ýslam'ýn tek gerçek kaynaðý olan Kuran'a bakmamýz gerekir. Kuran noksansýzdýr. Allah, "Andolsun, size (bütün durumlarýnýzý kapsayan) zikrinizin içinde bulunduðu bir Kitap indirdik. Yine de akýllanmayacak mýsýnýz?" (Enbiya Suresi, 10) der. Kuran harici hükümler geçersizdir.

Recm konusu, Kuran'da karþýlýðý olmayan bir müþrik geleneðidir. Müþrikler kadýn düþmanýydý ve Ýslam’dan önce kýz çocuklarýný diri diri gömüyorlardý. Ýslam'ýn geliþiyle müþriklerin bu tür vahþi uygulamalarý kaldýrýldý. Bu durumdan rahatsýz olan müþrikler, peygamberimizin recm uyguladýðýna dair rivayetler uydurdular. Kuran'da recm gibi insanlýk dýþý bir vahþetin yer almadýðýný gayet iyi biliyorlardý. Bu nedenle "recm ayetlerini keçi yedi" diyerek, bir þekilde bu vahþeti Ýslam'a fikren de olsa sokmuþ oldular.

Ancak bu mantýksýz iddiayý savunurken, Allah'ýn Hac Suresi 26. ayette, rüku secde ve kýyam edilen mekanýn temiz olmasýný emrettiðini, ve peygamberin evinde, hatta yatak odasýnda keçinin dolaþamayacaðýný akledemediler.

Ayný kiþiler Kuran'ýn saygý gereði belden yukarýda, yüksek yerlerde muhafaza edilmesi gerektiðini savunurken, keçinin yediði recm ayetlerinin yastýk altýnda bulunduðunu iddia ederek, kendileriyle çeliþmiþ oldular.

Enam Suresi 115. ayette "Allah'ýn sözlerini deðiþtirebilecek yoktur." der. Kuran, Allah'ýn korumasý altýndadýr. Baðnaz zihniyet bu ayetlere raðmen Allah'ýn, haþa Kuran ayetlerini bir keçiden dahi koruyamadýðýný iddia etmiþ olurlar. Yani neresinden tutsanýz elinizde kalan bir iddia ...

Recm, zina yapan kiþilerin, vücutlarýnýn yarýsýna kadar topraða gömülüp taþlanarak öldürülmesidir. Oysa Kuran'da zinanýn hükmü Nur Suresi 2. ayete göre 100 celdedir. Ayetten de anlaþýldýðý gibi bir kiþinin zina ile suçlanabilmesi için, zina anýnda 4 kiþinin þahit olmasý gerekir. Aksi zandan öteye geçemez. Bir kadýnýn zina yaptýðýný iddia eden kiþi, bunu ispat edemezse ona da 80 celde ceza vardýr.

Ýddia edildiði gibi zinanýn hem recm, hem de 100 celde cezasý olmuþ olsaydý bu, Kuran'da çeliþki olduðu manasýna gelirdi. Allah Nisa Suresi 82. ayette "Onlar hala Kur'an'ý iyice düþünmüyorlar mý? Eðer o, Allah'tan baþkasýnýn Katýndan olsaydý, kuþkusuz içinde birçok aykýrýlýklar (çeliþkiler, ihtilaflar) bulacaklardý. " der. Ancak Kuran'da çeliþki yoktur.

Pratikte, zina anýna dört kiþinin ayný anda þahit olmasý pek mümkün deðildir. Çünkü Allah Nur Suresi 27. ayette, "Ey iman edenler, evlerinizden baþka evlere, yakýnlýk kurup (izin almadan) ve (ev halkýna) selam vermeden girmeyin." der. Bakara Suresi 189. ayette ise "Ýyilik, evlere arkalarýndan gelmeniz deðildir, ama iyilik sakýnan(ýn tutumudur). Evlere kapýlarýndan girin." buyurur. Bu iki ayetten anlaþýlacaðý üzere zinaya þahit olmak için kapý kýrýlamaz, balkondan pencereden eve izinsiz girilemez. Allahu alem 100 celde hükmü, toplum düzenini bozacak þekilde dýþarýda yapýlýrsa uygulanýr. Elbette iç mekanda bu günaha giren müminler, kendilerini Allah'ýn izlediðini ve ahirette mahcup olacaklarýný unutmamalýdýrlar.

Fatýr Suresi 45. ayette “Eðer Allah insanlarý yaptýklarý günahlar yüzünden hemen yakalayýverseydi yeryüzünde hiçbir canlý kalmazdý. Lakin onlarý belli bir müddete kadar geciktiriyor.” der. Ayetten de anlaþýldýðý üzere Allah, iþlenen günahlar nedeniyle insanlarýn ölümünü istememektedir. Maide Suresi 32. ayete göre kýsas veya yeryüzünde oluþan bir fitne, yani savaþ durumu haricinde ölümü hak gören baþka bir ayet de yoktur.

Sonuç: Arap ve Yahudi gelenekleri Ýslam'ý baðlamaz. Ýslam'da recm kesin olarak yoktur.

Mehtap Gözükan

https://www.facebook.com/MehtapGozukan

https://twitter.com/MehtapGozukan



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.



Mehtap Gözükan kimdir?

1971 doðumluyum. Heykeltraþým. Yaklaþýk 10 yýldýr dini konularda makale yazýyorum.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehtap Gözükan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.