..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan gülümsemeyle gözyaþý arasýnda gidip gelen bir sarkaçtýr. -Byron
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Tarihe Yön Verenler > Mehmet Sinan Gür




11 Kasým 2002
Atatürk"ü Unutmalý Mýyýz?  
Mehmet Sinan Gür
Türkiye Cumhuriyetinin en önemli insanýnýn 64. ölüm yýldönümü. Kendisi de ülkesi gibi içeriden ve dýþarýdan hala yýkýlmaya çalýþýlýyor.


:CIDD:
Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu. 64. ölüm yýldönümünde onu anar gibi yaptýk. Turgut Özal’ýn bir hediyesi olarak 10 Kasýmlar artýk bir yas günü deðil. Bu sene Pazara geldiði için bir çok TV kanalý sanki inadýna eðlence, gülmece programlarý yayýnladýlar. 10 Kasýmlar yas günü deðilse bile eðlence günü de olmamalý bence. Çünkü ancak bu günde –Cumhuriyet bayramýnda bile deðil – bu kiþinin ne kadar önemli bir iþi baþardýðýný anlayabilir, irdeleyebiliriz.

Mustafa Kemal’in önemi nereden geliyor? Bazý þeyler olup bittikten sonra geriye dönüp bakýnca sanki kolaymýþ gibi görünür. Ancak ayýrdýna varýrsanýz, gerçekte o iþi yapmanýn ne kadar zor olduðunu anlarsýnýz. Mustafa Kemal yýkýlmakta olan bir devletin temelini doðru zemine oturtarak yeniden ayaða kalkmasýný saðlamýþtýr. Çöken zemin ümmetçilikti. Doðru zemin milliyetçilikti. Bunu gerçekleþtirirken gücünü halktan aldý. Zaman zaman otoritesini kullandý, sopasýný gösterdi. Ama aklýna koyduðu þeyi yaptý. Eðer halk, baþka insanlar onu desteklememiþ olsalardý, ne kadar aklýna koymuþ olursa olsun hiçbir þey yapamazdý. Onun düþmanlarý çoktu. Hâlâ da çoktur. Ümmetçiliðin devam etmesini isteyenlerle, devletin varlýðýna son vermek isteyen batýlýlar. Hilafeti sona erdiren, Anadolu’yu yiyip bitirecekleri bir anda ortaya çýkýverip yeniden güçlü bir devlet yaratan bu adama nasýl karþý olmasýnlar?

Mustafa Kemal’in içinde yaþam bulduðu devlet ve ordu, dine dayalý bir devlet idi. Gençliðinde edindiði milliyetçi ve cumhuriyetçi düþünceler onu tam da bugünkü tu kaka edilen devrimcilerin konumuna düþürüyordu. Ne demek, Padiþahýn, Halifenin olduðu bir devlette cumhuriyetçilik? O zamanlar devletin yýkýlabileceði olasýlýðý pek görünmüyordu. Yalnýzca iþler iyi gitmiyordu; veya yalnýzca öyle görünüyordu. Geleceði onunla birlikte birkaç kiþi görebildi. Mustafa Kemal milliyetçi olmasýna raðmen sonuna kadar ülkesi ve Halifesi için savaþtý. “Artýk böyle yürümeyecek” dediði an Samsun’a gitmeye karar verdiði andýr. Bunu söylevin ilk cümlesinde belli eder. Kurtuluþ Savaþýný anlatan Söylev 19 Mayýs 1919 tarihi ile baþlar Bu tarih bir dönüm noktasý, geçmiþle baðýn koparýldýðý, yeni bir gelecek için ilk adýmlarýn atýldýðý tarihtir.

Cumhuriyeti baþkalarý da düþünüyordu. Peki neden yalnýz Mustafa Kemal baþarýlý oldu? Düþündüðünü uygulamaya sokma cesaretini gösterdi. Tarih açýsýndan bakacak olursak doðru yerde, doðru zamanda bulunuyordu. Tarihin doðal geliþmesine ters düþen bir þey yapmadý. Tersine onunla uyumlu davrandý. Milliyetçi temellere dayalý bir Cumhuriyet düþüncesi kaçýnýlmaz olarak oluþmuþtu. Ümmetçi devletin itilip yýkýlmasý gerekiyordu. Ýlk olarak ve yalnýz o buna cesaret etti. Baþarýlý olmasýnýn nedeni, zamanýn, temelinin ve davranýþýnýn doðru olmasýndan kaynaklanýyor. Doðuþtan liderdi.

Mustafa Kemal Türkiye Cumhuriyeti kurulduðunda 42 yaþýndaydý. 57 yaþýnda ölene kadar geçen 15 yýl içinde Osmanlý devletinin borçlarýný ödemekle kalmamýþ, devleti ekonomik olarak yeniden kendi gücüyle ayakta durabilecek bir konuma getirmiþti. Bu, doðru yönetimle saðlanmýþtý. Ülkeyi ondan devralan yöneticiler, tam bir mirasyedi gibi davranarak günümüze gelene kadar Osmanlý devletinin son zamanlarýndan beter bir konuma getirdiler. Diðer yandan polis, diskoteklerde uyuþturucu satanlarý, kullanan gençleri yakalamak için operasyon düzenliyor. Herhalde Mustafa Kemal’in ülkeyi emanet etmek istediði gençlik bu deðildi.

Türkiye’nin ekonomik durumunun kötü olmasý, artýk yalnýzca fakir olmaktan, ayaðýný yorganýna göre uzatmaktan çýkmýþ, yaþamsal bir önem kazanmýþtýr. Yabancýlar zayýflýðýmýzdan yararlanarak yorganý tümüyle almak istiyorlar. Petrol, tütün, þeker, fýndýk yasalarý, zeytin aðaçlarýnýn sökülme talebi, Anadolu topraklarýnýn hiçbir yasa ve insan haklarý gözetilmeksizin yabancýlarýn kullanýmýna açýlmasý bunu gösteriyor. Yaþamak için geriye ne kalýyor? Bunlara direnilmesini gerektiren doðru zaman yaklaþýyor. Kimse kuþku duymasýn ki doðru insan veya insanlar, doðru düþünce ile, halký arkasýna alarak, onun yaptýðý gibi doðrusunu yapacaktýr.

Çok içki içermiþ, masonmuþ, erlerle yatarmýþ (evet, bunu bile söylediler), onu gözden düþürebilmek için daha olabilecek bir sürü hakaret, iftira. O günden bugüne düþmanlarý gerçeklere ve asýl yaptýðýna bakarak deðil de, özel yaþantýsý ile ilgili doðru-yanlýþ laflarý ileri sürerek onu karalamaya çalýþýyorlar. Ne söylerlerse söylesinler onun önemi ve deðeri eksilmeyecektir. Yaptýklarý geri döndürülemeyecektir. Buna karþýn þu andaki durumun sonsuza kadar süreceðini de sanmýyorum. Gelecek de tarih olacak. Ben tarih boyunca her þeyin deðiþeceðine inanýrým. Çünkü bugüne kadar hep deðiþmiþtir. Ancak bu deðiþim daðýnýk, rast gele, saða sola olmaz. Gittiði bir yön vardýr. Dünya da Türkiye Cumhuriyeti de o yöne doðru gidecek, buna hiçbir güç engel olamayacak ve bu ülke onun gibi daha çok kiþiler çýkaracaktýr.

10.Kasým.2002

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Gerçek Türk Milliyetçileri var oldukça Atatürk unu
Gönderen: Hüsrev Özel / Ankara
13 Kasým 2002
Sayýn Gür, Samimi bir Atatürkçü olduðunuzdan kuþku yok. Yazýnýzý ilgiyle ve memnuniyetle okudum. Atatürk gerçek bir dahi idi ve Tanrýnýn Türk Milletine bir lütfuydu. Ancak günümüzde, sizin de kýsmen zikrettiðiniz, iðrenç iftiralar sürmektedir. Bunlarý siz de biz de duymuþuz bir yerlerden. Fakat hiç düþündünüz mü, neden ve nasýl duyabiliriz böyle þeyleri? Kim cüret edebilir bunlarý bizlere duyumaða? Belki düþündünüz, belki deðil. Bu o denli de mühim deðil. Ama bence bunun nedeni, Atatür\'kü korumak üzere çýkarýlmýþ bir kanunun bulunmasý ve onun devletçe korunmaya alýnmasýdýr. Sadece günümüzde deðil, yýllardan beri vatandaþ kendi devletine düþman edilmiþ, bunu saðlamak için yurttaþa yapýlmadýk kalmamýþ ve bu nedenle onun koruduðunu, kim olursa olsun, vatandaþ savunmak istemeyecek duruma gelmiþ. Atatürk gibi mümtaz bir þahsiyet dahi bir anlamda terk edilirken, var mý bunun baþka bir izahý? Maalesef Atatürk sevgisi ve Atatürkçülük bu gün en ciddi en Atatürkçü kurumlarýmýzda bile laftan ibaret bir durumdadýr. Çünkü Atatürk ilkeleri sözde kalmakta ve derinliðince uygulanmamaktadýr. Her þeye raðmen Atatürk\'ün unutulamayacaðý kanýsýndayým. Çünkü onun söyledikleri arasýnda bu millet için yanlýþ bir þey yok ve yaptýklarý bu milletin iyiliði içindi. Þüce ruhu þad olsun. Saygý ve selamlarýmla




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gizemli Mýsýr - Tek Tanrýlý Firavun Akhenaton
Müzik - Eþkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz
Yeni Bir Vatandaþ Tanýmý 2
Ýnsan Neden Sanat Yapar?
Kitap - Martý Jonathan Livingston
Kitap - Suyu Arayan Adam - 1
Neanderthal Ýnsaný
Google Earth - Moskova'da Bir Araþtýrma Öyküsü
Antakya’da Bir Çiftlik ve Ýzlenimler
Orhan Gencebay Trt1'de

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nazým Hikmet'ten Çanakkale Þiiri [Þiir]
Ateþ ve Ölüm (Bütün Þiirler 16. 07. 2009) [Þiir]
Seni Seviyorum Bunalýmý [Þiir]
Ýncir Aðacý [Þiir]
Bir Dosta E - Mektup [Þiir]
10 Aðustos 1915 Anafarta Ovasý [Þiir]
Sevgisizlik [Þiir]
Mor Çiçekler [Þiir]
Eskiden [Þiir]
Bir Ruh Çaðýrma Operasyonu [Öykü]


Mehmet Sinan Gür kimdir?

Yazmayý seviyorum. Bir tümce, bir satýr, bir sözcük yazýp altýna tarihi atýnca onu zaman içine hapsetmiþ gibi oluyorum. Ya da akýp giden zamaný durdurmuþ gibi. . . Bir fotoðraf, dondurulmuþ bir film karesi gibi. Her okuduðunuzda orada oluyorlar ve neredeyse her zaman ayný tadý veriyorlar. Siz de yazýn, zamaný durdurun, göreceksiniz, baþaracaksýnýz. . . . Savaþ cinayettir. Savaþ olursa pozitif edebiyat olmaz. Yurdumuz insanlarý ölenlerin ardýndan aðýt yakmayý edebiyat olarak kabullenmiþ. Yazgýmýz bu olmasýn. Biz demiþtik demeyelim. Yaþam, her geçen gün, bir daha elde edemeyeceðimiz, dolarla, altýnla ölçülemeyecek bir deðer. (Ancak baþkalarý için deðeri olmayabilir. ) Nazým Hikmet’in 25 Cent þiiri gerçek olmasýn. Yaþamý ýskalamayýn ve onun hakkýný verin. Baþkalarýnýn da sizin yaþamýnýzý harcamasýna izin vermeyin. Çünkü o bir tanedir. Sevgisizlik öldürür. Karþýmýza bazen bir kedi yavrusunun ölümüne aldýrmamak, bazen savaþa –yani ölüme- asker göndermek biçiminde çýkar. Nasýl oluyor da çoðunlukla siyasi yazýlar yazarken bakýyorsunuz bir kedi yavrusu için þiir yazabiliyorum. Kimileri bu davranýþýmý yadýrgýyor. Leonardo da Vinci’nin ‘Connessione’ prensibine göre her þey birbiriyle ilintilidir. Buna göre Çin’de kanatlarýný çýrpan bir kelebek Ýtalya’da bir fýrtýnaya neden olur. Ya da tam tersi. Ýtalya’daki bir fýrtýnanýn nedeni Çin’de kantlarýný çýrpan bir kelebek olabilir. Bu düþünceden hareketle biliyorum ki sevgisizlik bir gün döner, dolaþýr, kaynaðýna geri gelir. "Düþünüyorum, peki neden yazmýyorum?" dedim, iþte böyle oldu. .

Etkilendiði Yazarlar:
Herþeyden ve herkesten etkilenirim. Ama isim gerekliyse, Ömer Seyfettin, Orhan Veli Kanýk, Tolstoy ilk aklýma gelenler.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Sinan Gür, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.