..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kitabýnýn bir kopyasýný gönderdiðin için saðol. Onu okumakla hiç zaman yitirmeyeceðim. -Moses Hadas
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Altuð Öztürk




28 Kasým 2011
Görüntülere Bakýþýmýz  
Altuð Öztürk
Doðduðumuz andan itibaren bedenimizde var olan eksiklikler, kusurlar, hayatýmýz boyunca yaþadýðýmýz olumsuz olaylar, istemediðimiz ve þikâyet ettiðimiz her þey aslýnda Allah’ýn bizler için yarattýðý görüntülerdir. Bu görüntüler, dünya hayatýna verdiðimiz öneme ve önceliðe göre bize etki eder.


:AAEA:
Doðduðumuz andan itibaren bedenimizde var olan eksiklikler, kusurlar, hayatýmýz boyunca yaþadýðýmýz olumsuz olaylar, istemediðimiz ve þikâyet ettiðimiz her þey aslýnda Allah’ýn bizler için yarattýðý görüntülerdir. Bu görüntüler, dünya hayatýna verdiðimiz öneme ve önceliðe göre bize etki eder.

Hayatýn sadece bu dünya ile sýnýrlý olduðunu düþünüyorsak, yaþadýðýmýz her olay, hem zihnimizde hem bedenimizde derin izler býrakýr. Boþanma, ölüm haberi, saðlýk problemleri vb. olumsuzluklar, üzüntü, hayal kýrýklýðý gibi duygularý yaþamamýza neden olurken hem dünya hayatýmýzý eziyete çevirir hem de sonsuz ahiretimizi tehlikeye sokar.

Allah; namaz, oruç gibi farz olan sabýr ibadetine Kuran’ý Kerim’de pek çok ayetle dikkat çekmiþ ve kullarýna sabýrda yarýþmalarý konusunda öðüt vermiþtir. ‘Ey iman edenler, sabredin ve sabýrda yarýþýn, (sýnýrlarda) nöbetleþin. Allah'tan korkun. Umulur ki kurtulursunuz.’ (Ali Ýmran Suresi, 200)

Ýnsan, Allah’ýn bu kesin emrine uymayýp, yeteri kadar sabýr ve tevekkül gösteremediði pek çok olay yaþar hayatý boyunca. Peki iman sahibi kiþilerle imaný zayýf insanlarýn olaylar karþýsýnda verdiði tepkiler genelde nasýldýr?

•     Örneðin bazý insanlar, diðer insanlardan farklý olarak bir takým bedensel eksikliklere sahiptir. Bu durum onlarý çoðu zaman isyana ve üzüntüye sürükler. Ancak insan, yaþadýðý bu zor hayatýn kendisi için bir sýnav olduðunu düþünüp, Allah’a sýðýnýrsa bunun karþýlýðýný hem bu dünyada hem ahirette Allah’ýn izniyle alacaktýr. (En doðrusunu Allah bilir) Her yeni güne þikâyetle ve isyanla baþlamanýn verdiði huzursuzluk yerini sonsuz bir tevekküle ve rahatlýða býrakacak, belki de eksikliklerini unutup sahip olduklarýna þükretmeyi öðrenecektir. Dünyada eksiklerle yaþayacaðý ortalama 60 yýllýk bir hayatýn yanýnda sonsuz ahireti düþünmek insaný karanlýklardan nura çýkaran bir kurtuluþtur aslýnda.

Dünya hayatý yalnýzca bir oyun ve bir oyalanmadan baþkasý deðildir. Korkup-sakýnmakta olanlar için ahiret yurdu gerçekten daha hayýrlýdýr. Yine de akýl erdirmeyecek misiniz? (En'am Suresi, 32)


•     Kazanmayý çok istediði ve çok çalýþtýðý halde kaybedilen bir sýnav, kiþi için büyük bir yýkým olabilir. Kaybetme nedeni olarak etrafýndaki kiþileri suçlamak, trafikte baþýna gelen bir olayý bahane olarak görmek, yediði yemekten dolayý rahatsýzlanýp sýnava konsantre olamadýðýný düþünmek vb. nedenlere takýlýp kalmak, insaný ‘eðer böyle olmasaydý baþarabilirdim’ gibi anlamsýz sonuçlara götürür. Bu da kiþinin piþmanlýk, hayal kýrýklýðý gibi rahatsýz edici duygular yaþamasýna neden olur.

Ýman eden kiþi, sonuç ne olursa olsun mutlaka yaþadýklarýnda bir hayýr olduðuna inanýr. ‘Keþke’ kelimesini asla kullanmaz. Kötü bir durum gibi gözükse de Allah’ýn en hayýrlý olaný verdiðini düþünür.

‘Ne olursa olsun mutlaka kazanmalýyým’ düþüncesinin bir süre sonra ‘eðer kazanmasaydým bunlarý yaþamayacaktým’ gibi piþmanlýklara neden olmayacaðýný bilemeyiz.

Olur ki hoþunuza gitmeyen bir þey, sizin için hayýrlýdýr ve olur ki, sevdiðiniz þey de sizin için bir þerdir. Allah bilir de siz bilmezsiniz. (Bakara Suresi, 216)

•     Her insan çocuk sahibi olmayý ister. Ancak bazý insanlar çok istediði halde bu duyguyu yaþayamaz. Bu nedenden dolayý Allah’ýn kendisini sevmediðini düþünen, isyan eden ve çocuk sahibi olamadýðý için üzülen pek çok insan vardýr. Allah, tüm nimetlerini ve her þeyi dilediði kullarýna nasip eder. Ancak bu durum Allah’ýn, parayý, saðlýðý, çocuðu nasip ettiði kullarýný daha çok sevdiði anlamýna gelmez.

Þu halde onlarýn mallarý ve çocuklarý seni imrendirmesin; Allah bunlarla ancak onlarý dünya hayatýnda azaplandýrmak ve canlarýnýn inkar içindeyken zorlukla çýkmasýný ister. (Tevbe Suresi, 55)
Bunlara benzer pek çok örnek vardýr hayatýmýzda. Ölüm haberleri, kazalar, kýrgýnlýklar, afetler… Eðer olaylara, Allah’ýn bizler için yarattýðý görüntüler ve sýnavlar olarak bakarsak hayatýmýz çok daha kolay ve huzurlu geçecektir.
Dünya hayatýnýn geçici güzelliklerine ve sýkýntýlarýna kapýlmak ahireti unutmaktýr. Ahireti asla unutmayalým. Yaþayacaðýmýz birkaç yýl için sonsuz hayatýmýzý ateþe atmayalým. Þeytanýn amacýna ulaþmasýna asla izin vermeyelim…

Altuð ÖZTÜRK



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýman Hakikatleri Ýmanýmýzý Artýrmak Ýçin Vesiledir
Hz. Ýbrahim
Samimi Ýman
Nefretin ve Þiddetin Kaynaðý Dinden Uzak Yaþam
Medyanýn Gücü
Kuran Ahlakýndan Uzak Yaþayan Toplumlar
Kötülüðü Örgütleyip Düzenleyenler
Dini Alaya Alan Fýkralara Gülmek
Güzel Ahlakta Kararlý Olmak
Boþanmalarda Kadýnlar Maðdur Edilmemeli

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ramazan ve Oruç
Çözüm Ýslam Birliði
Dürüstlükte Kararlý Olmak
Þeytanýn Oyunlarý
Hayat Tesadüf Deðildir
Denizatý
Kuran'ý Okumak
Ne Ýçin Yaratýldýðýmýzý Unutmayalým
Bakteriler
Ýbadette Azla Yetinmek Mümine Yakýþmaz

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Her Ýþte Hayýr Olduðuna Ýnanmak [Eleþtiri]
Özgürlüðe Tutsak Olmak [Eleþtiri]
Hz. Ýbrahim [Ýnceleme]


Altuð Öztürk kimdir?




yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Altuð Öztürk, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.