..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevgi dünyadaki yaþam ýrmaðýdýr. -Henry Ward Beecher
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Felsefe
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri

Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  

Ýbreti Alem
Zeliha Gökkan
Þiir > Aþk ve Romantizm

Ýbreti alem Sevda çölünde sürürdüm izini Buldum o kara gözlümü Aldým elime cümbüþü sazýmý Çaldým aþkýn özünü Çalkalanýr denizler vurur dalgalar Yýkanýr bütün kýyýlar Bundan ala duygu mu var Yok anam Yaþarým ölene kadar Bundan öte duygu mu var Yok iþte Yaþarým sonsuza kadar Bir ömür çekerim iþveli nazýný Alýrým bundan hazzýmý Bahara çevirdin kýþýmý ayazýmý Sildin kara yazýmý! Aþktan ölen var desinler ibreti alem b

[DEVAMI]

 

 


 

 




Arama Motoru


• ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe
921 
 Denge ve Dengesizlik Süreçleri 11  (Bayram Kaya)

Deðilse bir grup yaðý, yoðurdu, kazaðý biliyor olup ta onu aramaya çýkmamýþtý. Baþlangýçta böyle bir süreç ve böyle bir mantýk yok. Yað üretenin kundurayla kazak deðiþiminin zorluðunu göze almak diye bir süreç hiç yoktur. Bu süreç köleci sistemle birlikte; kâr için yapýlan üretimle ortaya konan süreçti.
922 
 Muvazaa 2  (Bayram Kaya)

El zihniyeti içinde kimi kiþilerin mal mülk sahipliði vardýr. Kurnazlýðý, kiþisi tapuya çevirme vardýr. Kolektifin malýný iç etme vardýr. Ýlahi dönemin nesnelliði ve aklý fikri yoktu. Aksine bu mal mülk iliþkisi olan sömürü sorgulanmasýn diye zikir vardý. Ýman vardý. Ýman sömürü sözleþmesinin köle ve sahiplik mantalitesiydi.
923 
 Ekici ve Çoban Gruplarýn Diretiþi 17  (Bayram Kaya)

Her þey deðiþiyordu. Yepyeni erdemler ortaya çýkýyordu. Daha önce ortaya konamayan; konmasý olasý olmayan; haset etmeme; fitne çýkarmama; baþkasýnýn malýnda gözü olmama; zina etmeme; iyilikte bulunma; günahtan kaçýnma; kâfir olmama gibi onlarca yeni erdem ortaya çýkýyordu.
924 
 Tarihi Kulluk Sözleþmesi 10  (Bayram Kaya)

Ön ittifaklý kolektif yapýyý, kiþi sahipli sürece çevirmek isteyenler; aðýzlarýyla açýk açýk anonim olanýn övgüsünü söylüyordular. Ama bu kiþiler içlerinde de sahipliði hep kendi üzerlerine olmanýn niyetlerle sahipliði hep kendi kendisine sahiplik olukla anýyordular.
925 
 Osmanlýda Kýsmi Bir Etkin Hafýza 8  (Bayram Kaya)

Ýlahi dönemli kiþilerin yüz yüze görüþmelerinden algý olan somut meþruiyet ilik; Ýbrahim’in kendi El’i ile görüþmesini Ýbrahim’in söylüyor olmasýna tanýklýk etmeye dönüþecekti. Söyleyen de söylenende somut deðildi ama “söyleneni söyleyen aracý Ýbrahimler” somuttu, bu da iknaa olmanýza yeterdi! Yetmezse açlýk, iþsizlik ve zorbalýk belirecekti. Tarihsel hafýzayý kaybeden tarihsel olmayan hafýzayý buluyordu. Gerçeði kaybeden gerçek olmayaný buluyordu. Sahipliðin kendi üzerine kendi etkisiyle iç düþünmesi yapan Ýbrahimler, Nemrutlar; dýþta sahipliði kendisine verenin olmanýn sözcüsü olmakla aracý konumda konuþan sahiplerdi.
926 
 Toplum Birey Ýçin mi Birey Toplum Ýçin mi?  (Bayram Kaya)

Bu soru bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmanýn en güzel örneðidir. Maþallah her konuya düþünmeden bir cevabýmýz olmaktadýr. Bu anlatýmým da doðru olmayabilir. Ancak somut, nesnel, baðýntýl, tarihsel ve tartýþýlabilir bir baðýntýlý giriþme ve tarihselliktir. toplum birey için ya da birey toplum için dediðinizde baþlangýç koþullarý giriþmeli inþaadan iz olmamakla süreç absürt olmaktadýr.
927 
 Totem, Ýlah, El, Neye Göreydi?  (Bayram Kaya)

Totem doðada saðlama iliþkisi olan bilinçle vardý. Ýlah üreten iliþki bilinciyle vardý. Ýlah, toteme neden karþýydý? Totem on binlerce yýldýr sosyal grubu çevresinde yalýtmýþtý. Totem grubun çevreye açýlmasýný istemiyordu. Totem grubun dýþla temas kurmasýný yasaklayan tabulardý.
928 
 Denge ve Dengesizlik Süreçleri 4  (Bayram Kaya)

Kutsal olan hayatýn ya da var oluþun çeþitli enerji düzenli özümleme süreçleri içinde olmasýydý. Kutsal olan sýkýþmýþ enerjiyi ya da hayatý veya var oluþun akýtýlmasýydý. Dinamik buydu. Varoluþ ya da hayat veya enerji geçmiþteki baþlangýç koþullarýna (farklý enerji düzenli iþlevlerin özelliklerine Güneþ'e, demire, bakteriye, tavuða) baðlý olukla geleceði var etmesiydi.
929 
 Osmanlýda Kýsmi Bir Etkin Hafýza 1  (Bayram Kaya)

Hâlbuki ki tarihin hiçbir döneminde biat kavramý sosyo toplumun inþa temeli olmamýþtýr. Ve köleci sistem ortaya çýkana kadar da biat kavramý yoktur. Biat, üretim yapan gücün kendisini boyun eðmeðe zorlayan zorba güce boyun eðip, emperyalist bir güce teslim olmasýydý.
930 
 Kesim Bölgesi 2  (Bayram Kaya)

Kesim yerleri, kendi içindeki eylemleri sýfýra yakýn deðerlerde durdurmakla birlikte bu yerler tehditten arýtýlan güvenli yer olukla ortaya çýkmýþ, bir boþluk devinim alanýydý. Kesim yerlerinin bu yeni beliren ikinci anlamý da, tapýnak iþleviydi. Kesim alaný gruplar arasý eylemsiz alan olmak yerine, yine ayný güveni vermek kaydýyla önce uzaktan; sonra da yüz yüze temaslarla olmanýn eylemlerini baþlatan alan olmuþtu.
931 
 Özneli Oluþmanýn Kimi Süreçleri 3  (Bayram Kaya)

Devam eden yazý.
932 
 Uygarlýk ve Ýnsan 11  (Bayram Kaya)

Yani kolektif birim zamanlý bir sosyal süreç, üreten hareketli kapasite ile taçlanmadýkça; sosyal anlayýþlý kolektif birimli zamanlý süreç, avcý toplayýcý süreç olanaklarýný ortaya koymaktan öte dönüþemeyecek olmakla sürece deðiþtirici dönüþtürücü fazla bir güç katmýyordu
933 
 Alan Etkisi ve Totemi Oluþ 2  (Bayram Kaya)

Nasýl totem gruplar kendi içlerinde güçsüz yetiþkin kiþilerinin bakým, gözetim türü iþini de bu amaçlýlýk içinde kolektif olan totemi mana gücü üzerine aldýysa; totem gruplar bu yetkiyle doðanlarýn da bakým, gözetim gibi üslenmesini de kendi üzerine almýþtý.
934 
 Somut Þeyler Soyut Oluyordu 3  (Bayram Kaya)

Kült merkezinin melez çevresi açýlýp kapanma yapan, kendi iç salýnýmlarýyla büyümeye baþladý. Büyüyen salýnýmlarýyla kült merkezinin melezi çevresi zaman mekân uzaklýðý oluþla kült merkezinden giderek ýradý.
935 
 Köleci Sentez (Tevhit) 2  (Bayram Kaya)

Köleci ittifak öncesindeki; ön ittifaklý ve totem dönemli insanlarýn totem ve ilahlar üzerinde tek, çift olma; ya da birinin verdiði kararý, diðer birinin beðenmez olmasý gibi böylesi bir kaygýlarý hiç olmadý.
936 
 Ön Ýttfaký Manayý Köleci Mana Ýle Kýyaslama 1  (Bayram Kaya)

Aþtan, Lahar anlatýmýnda Lahar çoban grup temsilcisi olmakla totem meslekli olunuþla totem dönem içinde grubu için yaptýðý çobanlýðý, þimdi ön ittifak içinde ön ittifakýn ortak "ilahý" adýna yapmaktadýr. Bunun gibi Aþtan da tarýmcý ya da çiftçi veya bitki meyve yetiþtirir olmasýný þimdi ittifakýn ortak "ilah" için yapmaktadýr.
937 
 Köleci Yasa 12  (Bayram Kaya)

Yoksa üretilmiþ bir mýsýrý tüketiciye ulaþtýrmadan araya on kiþilik soðuk zincir halkasýnýn girmesi ne ad altýnda olursa olsun giriþimci, yatýrýmcý, tüccar, iþ bilenin vs. deðil, haydutluktur. Asalaklýktýr. Kan emiciliktir. Sömürüdür. Kurbanlarý oluþturmak için bu aðdalý ifadeler; kiþi iyelikle olan sistemin El’e göre meþru edilen adaletini saðlamaya çýkan yollar olmaktadýrlar. Yine El’in böbürlenerek; “ben size rýzk veriyorum. Ben size lütfediyorum. Ben himmeti bol olaným” dediði süredurum da; kiþinin kendi çalýþmasý olan kendi EMEÐÝ ve EMEK GÜCÜYDÜ. El emeðe bile lütuf, baðýþ himmet diyecek kadar vaatlerle bilmezlik biati üzerine illüzyon yapmanýn, içindeydi.
938 
 Bir Hikâyenin Tarihi Nesnel Verileri 3  (Bayram Kaya)

Put o günkü mal mülk sahiplik belgeniz olmasýnýn, im, iz, iþaret, damgasý olmakla sahiplik ve koruma hakkýnýzý tescil eden meþruiyet ilikti. Put, mülkünüzün görünür yerlerine konmakla sahipliðiniz; irade sahibi olan hükmünüz okunsun, anlaþýlsýn, sahiplik ve koruyuculuk olan teslimiyetiniz bilinsin diye konuyordu.
939 
 Muvazaa 1  (Bayram Kaya)

Genel baðýntýnýn, özel baðýntýya oraný; öznel dünya içinde algý deðiþmesi ve dönüþmesi olmakla oluþ; az öncesi ile az sonrasý arasýndaki farkýn algýsýydý. Biz çevrede olup biteni buna göre algýlýyorduk. Toplumsal üretim hareketi gerçekleþmesi genel baðýntýydý. Genel baðýntýyla gerçekleþen üretimin kiþisi emek gücüne göre olan paylaþýmý da özel baðýntýydý. Özel baðýntýyý, bu farktan anlýyoruz.
940 
 Felsefenin Doðuþu 7  (Bayram Kaya)

Devam eden yazý.

Önceki Sayfa  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60  Sonraki Sayfa




son eklenenler
Ölçü 4
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 3
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 2
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 1
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Hemcinsler A
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe

 


 


Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.