"Yazdıklarımın okunması için beyninizi boşaltmayın; zaten yeterince boş yer var!" - Franz Kafka"

Totem Nedir 22

Kuantum fiziği ve makro dünya arasındaki bağlantıyı inceleyen bu metin, mikro ve makro etkileşimlerin benzeşmelerini ve farklılıklarını ele alıyor. Atom yapısının bu iki dünya arasında nasıl bir geçiş formu oluşturduğunu açıklayan yazı, kuantum dünyasının boyutsuzluğu ile makro dünyanın üç boyutlu zaman-mekan yapısı arasındaki temel farkları vurguluyor.

yazı resim

Makro dünyadaki etkileşiminin temelinde de mikro dünyadaki etkileşmenin zihinsel benzeşmesi çağrışılabilir. Çağrışma andırması çok çok kısıtlı süper vizör durumun makro dünya içine kuplaj olan ayna yansıması benzeri bir durum olduğu unutulmamalıdır.

Bu tür çağrışan etkileşim benzeşmesi ile makro dünyanın da mikro dünya gibi süper vizör durumla belirsizlik içinde olduğu anlamına gelmez. Makro dünya en azında iki bakımdan mikro dünya gibi süper vizör durumları oyaşayamaz

İlki makro dünya üç boyutlu bir zaman zemin devinmesidir. Kuantum mikro dünya içinde ne üç boyut ve ne de zaman yoktur. Zaman olgu ve olayı determine (belirleme) eder. Atomik yapı, elektronuyla kuantum dünyadan özellik taşır. Atomik yapı protonu ile makro dünyanın belirlenimciliğine hasıldır.

Bu nedenle atom kuantum dünya ile makro dünya arasında geçiş formudur. Atom makro dünyada yepyeni bir olgulayıcılar formudur.

Kimya ve kimyasal olgular; biyoloji ve biyoloji sel olgular, toplum ve toplumsal olgular, zihin dediğimiz ruh, bilinç gibi korteks olgular kuantum sürçler değil atomik olgulardır. Atomik olguların birbirine indirgenmeyen boyut zamana bağlı sürecidirler.

Bu gibi makro olgular mikro dünyaya ait durum olmadığı gibi kuantum nesnesi de tüm olasılıklarıyla makro dünya içinde yoktu. Makro dünya zamana bağlı determine süreçti.

İkincisi kuantum mikro dünya içinde etkileşim Planck uzaklıkla olan girişmedir. Oysa Planck uzaklık girişmesi makro dünya içinde yoktur. Bu nedenle makro dünya fiziği içinde nükleer kuvvet etkileşimi ile bozon etkileşimine tabii zayıf kuvvetler girişmesi yoktur.

Makro dünyada Planck uzunluğuna bağlı etkileşen çekicilerin yokluğu demek, makro dünyada uzun süre içinde atom bozunmasına bağlı zayıf etkileşim olmayacak demek değildi.

Kuantum dünya ani belirme ve ani bozunan veya ani yok olanları ile olamalar dünyasıdır. Bu nedenle zayıf kuvvet dünyada ani belirme ve ani yok olmalara havi değildir. İstisnalar gelişmeci olsa da genel kaideyi bozmaz.

Atom mikro dünyayı makro dünyaya bağlayan bir âlemler arası geçiş formudur. Atom elektronun belirsiz olasılığıyla kimi mikro dünya özelliğini makro dünyaya taşıyan mikro-makro yapıdır.

Atom elementer yapıların en küçük parçasıdır. Atom altı dünyanınn parçacık-dalga etkileşimi vardır. Atom proton parçacık durumuyla ve elektronun olasılıklı dalga durumu ile makro dünya içindeki kuantum belirmeyledir.

Eğer atomun salt dalga bileşenlerine ait vizör durumları sayarsak atom birçok özellik yansımalı belirmelerle makro dünyanın ayna nesnesidir de.

Toplum içindeki sektör el iş bölüşümleri bir tür basit, gelip geçici süper durumlar olarak görülebilir. Şöyle ki, iş yapabilir kas-beyin enerjisinden oluşan 8 milyarlık makro dünya nüfusu var olsun. Anlık 8 milyar iş süper vizörü andıran durumdu.

Dünya ölçeğindeki 8 milyar kişi ile bir anda 8 milyar türlü işe organize edilir. İşte bu 8 milyar tür iş bir saniye içinde süper vizör durumu çağrışır. 8 milyar adet işi göz açıp kapayana dek ortaya konur. Göz açıp kapayana kadar aynı anda oluşan milyar kere milyar kere milyar işler süper vizör olasılıklı durumdu.

Dünya ölçeği içinde kolektif birim zamanlı toplumların bir anda 8 milyar türlü iş ortaya koyması demek; toplumun bir anda ortaya koyduğu 8 milyar iş adeta kuantum süper vizör durum gibidir.

Yorumlar

Başa Dön