..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bilmezlik ile ne hoþtum; hayalimde ne güzellik, ne de aþk vardý." -Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Toplumbilim
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri

Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  

Köylü Kýz Kezban
Ýsa Kantarcý
Roman > Aþk Romaný

Köylü Kýz Kezban 1 Sabahýn erken saatleriydi, bölgede 3 gündür kar fýrtýnasý vardý, yoðun rüzgarla kýrbaç gibi yaðan ince kar insana nefes aldýrmýyor, her þeyi zora, ister istemez kanlý bir mücadeleye sokuyordu. Daðýn yamacýnda 3 kiþi kaplumbaða gibi ilerlemeye çalýþýyordu, dizlerine kadar kara batmýþlardý, bu üç adam elektrik onarým arýza ekibiydi, adamlardan biri çok öndeydi, yumuþak ve derin karda ilerlemekten nefes nefese kalmýþlard

[DEVAMI]

 

 


 

 




Arama Motoru


• ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Toplumbilim
101 
 Devrek Lisesi ve Ýlk Rüþtü Onur Gecesi  (Güngör Karauðuz)

DEVREK LÝSESÝ ve ÝLK RÜÞTÜ ONUR GECESÝ
102 
 Türkiye Siyasetindeki Yalaný Anlamanýn Zorluðu  (Cemal Zöngür)

Çaðdaþ bilimsel siyasetin mevcut olduðu ülkelerde devletler; sorumluluðunda olan olmayan her iþi en iyi þekilde ciddiyetle yerine getirip, tüm vatandaþlarýn mutlu, memnun olmasýna çalýþtýðýný kendisine inandýrdýðý için devlet, vatan, millet, bayrak sevgisi gibi bilim ve akýl dýþý þoven siyasete hiçbir zaman ihtiyaç duymazlar.
103 
 Þimdi Ýhanet Zamaný…!  (feriha ceylan)

Somutlar vardýr öznede. Öteki, yanýndaki, diðeri gibi. Söz meclisinde konu aranýr. Ne nasýl niçine indirgenemez. Hayallerimizi suçlarýz zamanla. Boþ yere didiþtiðimiz egolara deðil, Yattýðýmýz gaflet uykularýna yükleriz suçu. Demeyiz, bilmeyiz, bunu biz yaptýk. Oysa verilmiþtir, “sebep sonuç iliþkisi”. Laf cambazý sorsan hepimiz. Mazeretimiz ömrümüzden çok. Kabahatimizin özrümüzden büyüklüðü, Sindirmiþ, korkutmuþ, Ýçimizdeki dürüstlüðü. Küçük zihniyetlerin beslediði, Çorbacý kiþiliklerle derdest olmuþuz. Zaaflar ahvalinde boðmuþuz ruh dengemizi. Niteliklerin kaybolduðu, Niceliklerin sofra kurduðu, Akþam üstlerinde býrakmýþýz insan olmayý. Ufuktan doðan sabahýn yönü deðiþir mi? Unutmuþuz dönenceyi. Doðaya ihanetle baþlayan kervan yolunda, Ataya anaya, vatana millete, geçmiþe tarihe, Yolda býraktýðýmýz eþe, Ve bil cümle aleme dosta, Savurmadýk mý ihanetin baltasýný?
104 
 Gerçekten Biz Ýnsan Mýyýz? - 10 -  (Cemal Zöngür)

Dünyanýn her yerinde, halký bilimsel ve gerçek kültür deðerleriyle yaþamasýný saðlayan tek güç Aydýnlardýr. Gerçek Aydýnýn olmadýðý toplumlarda, çoðu devletler bilinçli olarak halký yanlýþ ve eksik eðitirler. Türkiye yönetimi ise, halkýn kültürsüz kalmasý için elinden gelen her türlü yozlaþtýrmayý sürdürmesi neticesinde, gerçek Aydýn kiþi parmak sayýsýný geçemiyor.
105 
 Ýþini Seven Kaç Kiþi Var Acaba  (Ahmet Zeytinci)

Yaptýðý iþi sevmek çok önemli bir olgu kanýmca. Hani derler ya ''Sevmek baþarmanýn yarýsýdýr.'' bir diðer yarýsý da sabýr ve metanet olsa gerek. Direk insaný ilgilendiren; Öðretmenlik, doktorluk, askerlik, din adamlýðý gibi meslekleri yerine getirenlerde en büyük özellik sevgi, hoþgörü, sabýrdýr.
106 
 Kuantum ve Estetik Aralýðý  (AYDIN SARIKAYA)

Bu belirsizleþmenin kaynaða dönüþ olarak yansýmasý ise, bioloji alanýnýn belirsizleþmesi olur. Ancak bu belirsizleþmeyi taþýyýcý olan kuantum olgusu veya temel parçacýklar sorunu bioloji olanýn da bir parçalanma gerilimini oluþturur.
107 
 Çaðdaþ Ulusalcýlýk Nedir?  (Cemal Zöngür)

Örneðin herhangi bir bitkinin yeþerip çiçek vermesi için nasýl ki uygun toprak ve iklimin varlýðý þart ise, bir toplumun çaðýn þartlarýna göre gerçek bir ulus olmasý için de, hayal ürünü olan tüm soyut þovenist saplantýlardan arýnarak, pozitif bilimsel düþünce yapýsýný ilke edinmesine baðlýdýr.
108 
 Maher Þalal Haþ Baz  (Hulki Can Duru)

"Yer kalmayýncaya kadar evi eve katanlarýn ve tarlayý tarlaya birleþtirenlerin vay baþýna ! Kötüye iyi, iyiye kötü diyenlerin, karanlýðý ýþýk, ýþýðý karanlýk yerine koyanlarýn, acýya tatlý, tatlýya acý diyenlerin, kendi gözlerinde bilge olanlarýn, kendilerini zeki sananlarýn, rüþvet uðruna kötüyü haklý çýkaranlarýn, haklý adamlarýn hakkýný elinden çekip alanlarýn vay baþýna!"
109 
 01 12 Küreselleþme  (Mehmet Sinan Gür)

Küreselleþmeye en iyi örnek Avrupa Birliði. Ancak Avrupa Birliði damdan düþmedi. Avrupalýlar yüzyýlarca brbirleriyle savaþtýlar. Sonunda savaþmazlarsa daha iyi olacaðýný anladýlar. Küreselleþme iki tane bir hücreli canlýnýn sýrt sýrta vermesiyle baþladý.
110 
 Karýþýk Akrabalýk Ýliþkileri  (Ahmet Zeytinci)

Babamýn babasýnýn babasý da ki biz görüp de ona yetiþemedik, babama dede oluyor. Hanýmý da babamýn babaannesi haliyle... Babamýn babaannesinin çocuklarý da amca, hala diye geçiyormuþ akrabalar arasýnda... Yanlýþým varsa düzeltin... Kaynanamýn erkek çocuklarý da kayýn biraderler sýnýfýna giriyor... Allah var severim de kayýn mayýn biraderleri mi...
111 
 Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih: Ermeni Sorunsalý (4. Bölüm)  (Erdað Duru)

Ýçiþleri Bakaný Talat Paþa, Ermeni dernek ve komite merkezlerinin kapatýlmasý, elebaþlarýnýn tutuklanmasý ve her tür belgeye el konulmasýyla ilgili 24 Nisan 1915 kararlarýný açýklar. Ama çok geç kalmýþlardýr. Bu kararlara meydan okurcasýna 21 Mayýsta 1915te Rus General Yudeniç Van'a gelir. Burada kurulan Ermeni devletine onay verir ve Aram Manukyan Devlet Baþkaný olarak atanýr.
112 
 Türkiye Cumhuriyeti'nin Emperyalist Öz Geçmiþi  (Cemal Zöngür)

ir kiþi, siyasi oluþum, toplum ve düþüncenin, emperyalizmin her türüne karþý olabilmesi için, önce kendisini tüm ýrkçý düþünce, tutum ve davranýþlardan arýndýrmasý gerekir. Irk ve sömürücü düþüncelerden arýnmamýþ her yapý, emperyalist heves peþinde koþandýr. Bu ister büyük isterse de küçük çaplý olsun düþüncede yaþamasý, emperyalizmin uþaðý anlamýna gelir. Özet belirlemelerle Ýslam'ý en çok yücelten Türkiye Cumhuriyeti'nin, emperyalizme karþýtlýkta nasýl ikiyüzlü davrandýðýný, kendi tarihsel geçmiþine bakarak görebiliriz.
113 
 Türkiye'de Toplumsal Zeka ve Akýl Tutulmasý  (Cemal Zöngür)

Bilimsel bakýlabilse; baþkalarýnýn dil ve din kültürüyle asla ulus olunamayacaðý gibi, dinin her þeye hükmedip hayati önem taþýyan konularda etkin olmasý, o toplumsal kültürün %99'u hayal ve yalan hikayelerden ibarettir. Üstelik dinleri baþka bir toplum icat ederken, diðerlerinin bunu sahiplenip yüceltmesi, insan psikolojisindeki yer edinme, kabul görme aþaðýlýk kompleksiyle, daha fazla yalana sarýlarak yaranma, yalancýlýk ve uþaklýðýn özüdür bu yapý.
114 
 Mutluluðun Kaynaðý Ýnsan Ýnsanýn Çeliþkisi Yabancýlaþma  (Taner SARGIN)

Kýþkýrtýlarak ayakta tutulmaya çalýþýlan burjuva kültür günümüz toplumunun ihtiyaçlarýný karþýlayabilecek olanaklara sahip deðildir. Ýnsan önce kendini sevmeyi öðrenmeli sonra iletiþimi içersinde kendini bulmalý, insanlarý sevmeyi öðrenmeli. Bireyler yetenekleri doðrultusunda eðitilmeli, geliþtirilmeli. Çünkü saðlýklý bireylerden saðlýklý toplumlar oluþturulur.
115 
 Gerçekten Biz Ýnsan Mýyýz? - 9 -  (Cemal Zöngür)

Ben merkezcilik; bencil, bireysel, egoistlikle birlikte insandaki tüm hainliklerin ana kaynaðýdýr. Ýyilikse; ortak üretip ortak tüketimi temel olan komün, insancýl olmaktýr. Demek ki, insan iki temel karakter üzerine þekillenmiþtir. Hangisi daha fazla etkin ve geliþkinse insan odur.
116 
 “Tanrý’nýn Eli” ve panik halinde üç beþ surat.  (Gültekin BAYIR)

Tamam belki en centilmeni , en çok gol ataný , en öylesi yada en böylesi deðil ama o en iyisi. O’ nu futbol oynarken izlemek bir futbolseverin gözleriyle yapabileceði en iyi iþlerden birisidir bence.
117 
 Hiç Bilmediðimiz Bir Tarih: Ermeni Sorunsalý (2. Bölüm)  (Erdað Duru)

Osmanlý'da faaliyet göstermekte olan Ermeni kültür ve dayanýþma dernekleri Ermeni Kilise’sinin de desteðiyle önce siyasal partilere, daha sonra terör örgütlerine dönüþmeye baþlayacaktýr. Ortak amaç "Batý Ermenistan" dedikleri Adana'dan Kars'a kadar olan topraklar ile Çarlýk Rusyasýndakilerin birleþtirilerek "Büyük Ermenistan" ýn kurulmasýydý.
118 
 Allah, Din, Asker ve Maddi Gücü Olan Bir Devlet, Kadýn Katliamlarýný Neden Önleyemez?  (Cemal Zöngür)

Ýnsan beynindeki milyarlarca nöronun varlýðý, bunlarýn birbiriyle karmaþýk çok yönlü senfoni orkestrasý gibi hareket etmesi, insaný diðer tüm canlýlardan hem olumlu hem de olumsuz açýdan tamamen farklý kýlmaktadýr. Ýnsandaki bu özelliðe uygun olmayan eðitim, yönetim ve maddi varlýklarýn paylaþýmýndaki ahlaksýzlýk, insanýn canavar duygusunu her zaman yükseltmektedir.
119 
 Niteliksiz Kiþi ve Toplumlarýn Özellikleri  (Cemal Zöngür)

Her türlü modern bilgi ve teknik varken, yalnýzca soyut tanrýsal dini korkuyla yaþamak, yapay zekayla çalýþan bilgisayardan daha geri zekalý olmaktýr. Bu tür toplumlarýn bilinçlerine yüklenenler cinsel ahlaksýzlýk, görgüsüzlük, sýnýrsýz maddi varlýklara sahip olmak gibi, Ýlk Çað'daki içgüdüsel süper egoistliktir. Tanrýnýn her þeyi düzelteceðini ifade eden eðitimle yetiþen toplumlarda nitelik sýfýrdýr.
120 
 Baraba Tatarlarý Hakkýnda Bir Derleme  (Can Macit)

Batý Sibirya’da, (Rusya Federasyonunun güney sýnýrýnýn, Kazakistan, Çin ve Moðolistan sýnýrlarý ile birleþtiði bölgenin kuzeyi.) Altay ve Tuva Cumhuriyetlerinin (Özerk bölgelerinin) kuzeyinde, Tomsk, Abakan, Krasnoyarsk kentleri çevresinde ve bu böl

Önceki Sayfa  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  Sonraki Sayfa




son eklenenler
Devletler Nasýl Ölür?
Yûþa Irmak
Ýnceleme > Toplumbilim
C/esaret
Aziz Dolu
Ýnceleme > Toplumbilim
Hýrsýz
Yûþa Irmak
Ýnceleme > Toplumbilim

 


 


Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.