Belki de en önemlisi yabancı bir dil bilmenin insana sadece "dil" öğretmiyor olması. O dille gelen bütün bir kültürün de kapılarını aralıyor ve yazarken yapılması gereken çözümlemelerin ve karşılaştırmanın önünü açıyor. Dünya edebiyatını ve en az onun kadar önemli olan yaşadığımız dünyanın "tinini" referans almadan yapılmış bir yazarlık ne kadar başarılı olur, düşünmek gerekir. Halit Hüseyni (Khaled Hosseini) adlı Afgan asıllı yazar belki de son dönemde "iki kültürlülüğün" en güzel örneği. İngilizce konuşan okura batılı bir yazar gözüyle değil ama bir Afgan olarak kendi kültürünü anlatabiliyor çünkü her iki dile ve kültüre de hakim. Kite Runner ve A Thousand Splendid Suns (sonuncusu Türkçe'de çıktı) romanlarında anlattığı hikayeyi dünyanın kalanında olup biteni görmezden gelerek de anlatabilirdi belki ama ortaya bu denli çok okunan ve bu denli güzel çözümlemeler içeren kitapların çıkmayacağı kesin.
Elbette İngilizce bu bağlamda bilinmesi gereken tek dil değil. Hatta edebiyat söz konusu olduğunda İngiliz ve Amerikan edebiyatının dünyaya sunabildiği bir Fransız, bir Latin ya da bir Rus edebiyatından (bana kalırsa) daha fazla değil. İngilizcenin önemi çağdaş dünyanın Latincesi olmasında ve sırasıyla önce İngiliz, ardından da Amerikan kültürünün dünyada "baskın" kültür olmasında yatıyor.
Yaşar Kemal'in eşinin İsveçli olmasının önemi büyük bana kalırsa. Bu sözünün sadece eşine bir iltifat olarak söylemediği kuşku götürmez. Kitaplarında sık sık çevrecilik, insan hakları vb. temaları işliyor olmasında İskandinav kültürüyle olan göbek bağının önemli bir payı olduğuna eminim. Çoğu kez ülkenin içinde değil ama uzağında olmak yaygın kanını aksine kendi toplumunun, kendi kültürünün bu gibi konularda nerede durduğunu bize daha iyi gösterebiliyor.
İçtenlikle,
Diren Yardımlı
?
???
July 2026 tarihinde katıldıSon forum iletileri
Onu zaman gösterecek...
Tasarladığımız gibi herkes sadece yazar kimlikleriyle burada bulunursa, anlamlı bir forum olur. Güzel örnekleri dünyada çok. Boks ringi ve hüner tahtası gibi kullanmaya kalkışanlar olursa, eskisi gibi olur. Ama bu defa bu tür illetliklere karşı o kadar demokratik değiliz.
Önerileriniz varsa, lütfen çekinmeyin. Yolun başındayken değişiklikler yapmak daha kolay.
Forumlarda yazabilmek için üyelik başvurunuzu yapmanızı rica ediyoruz. Bundan böyle daha nitelikli bir forum hizmeti sunmak için elimizden geleni yapacağız. Tüm yazarlar için hem keyifli, hem bilgilendirici bir platform olması için sizin fikirlerinizi de bekliyoruz.
BİR DAHA YAZMAYACAĞIMDAN EMİN OLABİLİRSİN... SANKİ ÇOK İŞ BECERİYORMUŞSUNUZ GİBİ DAVRANMAYIN İNSANLARA. BİR HALTA YARAMIYOR ŞU SİTE... ÖYLESİNE AÇILMIŞ... YAZMAYACAĞIM BİDAHAAAA
Hem yanlış odaya, hem de gereksiz yere sadece büyük harfle yazılmış bir ileti.
[[B]]Ve ben daha az önce körpe bileklerimi doğradım diyor bir şarkı...[[/B]] şeklinde yazsanız iletiniz daha zor anlaşılmayacak. [[B]]Forumlarda sadece büyük harfle yazmamanızı rica ediyorum.[[/B]]
Bunun yanısıra, iletilerin doğru forum bölümlerine gönderilmesine özen gösterilirse seviniriz.
Daha güzel ve nitelikli bir forum için bize yardımcı olduğunuz için şimdiden teşekkür ederiz.
JACK LONDON HAYRANLARINI ARIYORUM BİR ÇATIDA TOPLAMAK İÇİN.... LÜTFEN BU YAZIMI OKUYAN OKUMAYANA SÖYLESİN.... hisarbuselik_81@hotmail.com
Hikayeleriniz kitaplaşıyor......
Akgün Yayıncılık amatör hikayecilerin tanıtımını yapmak için her ay bir hikaye kitabı yayınlamaktadır. Yazdığınız uzun hikayeleri gönderebilirsiniz...
editor-44@hotmail.com
Akgün Yayıncılık amatör hikayecilerin tanıtımını yapmak için her ay bir hikaye kitabı yayınlamaktadır. Yazdığınız uzun hikayelerinizi gönderebilirsiniz.
editor-44@hotmail.com
Yayınladığınız kitap hakkında bilgi veriseniz belki size yardımcı olabiliriz. Dağıtım işi gerçekten zordur ama yapılmayacak bir iş değildir.
editor-44@hotmail.com
kimse okumadımı yazdıklarımı... msn adrersimi hiçbir yazar dostum eklememiş... yalnız bırakılmamalı ben gibiler... hisarbuselik_81@hotmail.com
biz bu derde atılmışız
kış ayazı buzla hani
ikimiz bir tutulmuşuz
son çıktığım kızla hani
geniş köprü ucu güdük
sümkürdükce olur düdük
bre söz anlamaz hödük
mal davarı yozla hani
naçar kalıp oldum serçe
kar etmiyor telli fırça
çarşaflardan kırça kırça
çul komadık bezle hani
harcasan mendile yazık
deliğine soktum kazık
dibindeki kemik ezik
çakar iken hızla hani
içi sildim kuru bezle
burnu yaktım ateş közle
ikimizden biri fazla
ne bitmedik nezle hani
çekenine versin sabır
burun değil sanki kubur
dünya malı olsa zebil
yetinmeli azla hani
hekim verdi sıvı damla
ben susayım sende anla
yamukca bir boy var enle
çekiç alıp düzle hani
nezlemin ad lakab zabit
yedi yıldır bende sabit
ısmarladım tahta tabut
mezarcıda fazla hani
burun degil artık baca
derya deniz umman koca
ne doktor korun nede hoca
her tavsiye sözle hani
kıkırdağı beyaz aktan
kessem burun seni kökten
kanat alınmış uçaktan
hapşırırken izle hani
kuru yerde bile nemli
sivilcesi ile namlı
gayrı tüfek topun namlu
arpacığı gezle hani
sümükten yan pek koyuyum
sanki hakkın dağ köyüyüm
şükür Allah az iyiyim
bahar ayı yazla hani
çukuruna saldım harbi
vardı gidip buldu garbi
akan kanı gelip gör bi
dere oldu sazla hani
dere bayra karnı tokuz
ders almışız gayrı yokuz
denk olmazmış ıslak öküz
ördek ile kazla hani
bir yan kambur bir yan bombe
hayra girip atın bomba
yara olmuş ucu pembe
geçmez merhem tozla hani
burna döktüm asit hamız
bakarsın ki olur temiz
belki mikrop denen domuz
uz gecinir bizle hani
ucunada takın halka
seyretsin gösterin halka
getir leğen kazan helke
tek kokmasın tuzla hani
burnun dibe kodum tabak
ağaç dikip ektim kabak
suyun çeksin yedi göbek
ceviz ile kozla hani
sümük bezdirir beşeri
hinkirmak büyük başarı
bazıda çıkmaz dışarı
pek aşırı nazla hani
yak sobayı olsun hamam
ıhlamur amenna tamam
hergün hergün limon yemem
istek arzu hazla hani
burnu tutsan şol ateşe
sel yürür şu dağa taşa
donmu vurmuş ağam paşa
kütle kütle buzla hani
burun denen kanlı zalım
göstermiyor sağım solum
gömgök oldu gömlek kolum
içindeki özle hani
benziyor dağ yamacına
çağrın gelsin börteçine
bir kurt geçse arnacıma
grisiyle bozla hani
salya sümük tümden akıp
gitsin diye boynu büküp
niyaz ettim yere çöküp
kırılmadık dizle hani
sağlık olunca konu
önemlidir erken tanı
eğer korsa bu dert beni
yollarımı gözle hani.. aaah amaan aman yaar.. :0((
Sayın Masvip Korunak,
İzEdebiyat'ın 2006 yılında açtığı bağış kampanyası sitenin bir yıllık sunucu masrafalarının bir bölümünü siteden yararlanan yazarların katkılarıyla karşılanabilmesini hedefliyordu. O zaman kimin ne kadar bağışta bulunduğu ve siteye yazarlarından ne kadar destek geldiğinin toplamı, herkese açık bir sayfada gösteriliyordu. Sitenin o yılki sunucu masrafları da aynı sayfada yer alıyordu. Nitekim toplanan meblağ sitenin o yıllık server masraflarını karşılamaktan uzaktı ve son sekiz yıldır olduğu gibi siteyi ayakta tutmak için bizler kendi ceplerimizden ciddi miktarlarda paralar harcamaya devam ettik. Böyle bir uygulamayı siteyi baştan aşağı ücretli yapmamak için denedik. Ama öyle görünüyor ki İzEdebiyat'ı ve şu anda yazmakta olduğunuz forumu baştan aşağı ücretli yapsaydık, bu, sizin gibiler için, daha yerinde bir karar olacaktı.
Saygılarımla,
Diren Yardımlı
İzEdebiyat
Haklısınız Diren Bey. Tam dediğiniz gibi. Fakat olan oldu bi kere. Maalesef kitabı bastırdık. 2000 YTL civarında para harcadım. Bu benim için iyi bir para. Şimdi ise kitabı satamıyorum. En yakınımdaki arkadaşlarım dahi kitabı beleş almanın peşinde. İnsan demez mi "Arkadaşım kitap yazdı ve yayınlattı. 10 liraysa biz 20 verip destek olalım." Gördüm ki demezmiş. Bu nedenle kitabın satılmamasına şaşırmamak lazım. En yakın arkadaşın bile kitabı alıp parasını vermiyorsa kimseye kızamıyorum.
En iyisi sokağa çıkıp satmak galiba. Kitapçııııııııı kitapçı geldiiiiiiiiiiiii. Taze, ucuz kitaplarım varrrrrrr.
boş yazı ve şiirler hala listelerde. bir yazar arkadaş var adı nejat mı ne. arkadaş tüm şiirlerinin ve yazılarını silmiş. hala sitede duruyor yazılar. ayıp birşey zamanımızı ukalaca çalıyor. ve hakaret eden bir yorumu var aşağıda. sefaletle diyor. ona buradan ben söylüyorum; en sefilimiz sensin ....
EVET DOSTLAR... BİR ÇOĞUNUZUN YAZILARINI OKUDUM... ÜZERİME SİNEN UMUTSUZLUK VE İNAÇSIZLIKLA YÜZYÜZE KALDIM İNANIN... BİR ARKADAŞIM, YA KİTAP BASTIRAMAMIŞ-YAZDIĞI VE İSTEDİĞİ HALDE- YADA ÇIKARMIŞ DAĞITIM PROBLEMİ İLE KOYUN KOYUNA GELMİŞ.DİĞER ARKADAŞLARIMDA AYRI SORUN YUMAKLARI... HALA NASIL ANLAMAZSINIZ KAPİTALİST DÜZEN SİZİNLE,YAZDIKLARINIZLA İLGİLENMEZ.O SADECE KENDİSİNE PARA KAZANDIRACAK OLANLARLA İŞ BİRLİĞİ YAPAR.SİSTEME PARA GETİRECEK YAZILARINIZ YOKSA... BEN DE ROMAN YAZDIM.4SENE UĞRAŞTIM.UMUTSUZLUKTAN BİTTİM.DEFALARCA YAZDIKLARIMI YITTIM ATTIM.DEFALARCA İNANIN... GECELERİ SABAHLARA KADAR SOKAKLARDA MELANKOLİKÇE SÜRTTÜM... İŞE GİRMEDİM KONSANTREMİ BOZMAMAK İÇİN. PARASIZLIKTAN MAHVOLMUŞTUM Bİ ARA... NEYSE....İŞTE YAZDIM VE YAYINLATACAKTIM Kİ YAZILARINIZLA KARŞILAŞTIM... ARTIK İSTEMİYORUM. NASIL DAĞITIMI OLACAK? PARA YETER Mİ BUNLARA? HERKESLE İLETİŞİM KURMALIYIM LÜTFEN BENİ MAİLSİZ BIRAKMAYIN... hisarbuselik_81@hotmail.com