..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan melek olsaydý dünya cennet olurdu. -Tevfik Fikret
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Yetmiþikili




28 Nisan 2010
Tesadüfün Bu Kadarý!  
Yetmiþikili
Baþýmýza gelenlerin ne kadarý tesadüftür acaba? Tesadüfleri biz mi yaratýyoruz, yoksa tesadüflerin birer oyuncaðýmýyýz?


:AGJF:
Yaþamýmýzda bazý akýldýþý olarak düþünülebilecek, olumlu yada olumsuz anlamda karþýmýza çýkan tesadüflerden bahsetmek istiyorum. Daha doðrusu, yaþanan ve yaþanmakta olan tesadüflerin bir sistematiðinin, hatta sayýsal ve matematiksel bir karþýlýðýnýn olup olmadýðý konusunda sizleri biraz düþünmeye sevk etmek niyetindeyim.

Çok iyi bilinen bir örnek olduðu için, 13 sayýsýnýn uðursuzluðu dillere destandýr mesela. Neden uðursuzdur bilen yok gibidir ama insanlar bu sayý ile mümkünse karþýlaþmamaya bakarlar. Örneðin bazý ülkelerde evlerin kapýsýna bu sayý verilmez. Uçaklarýn koltuk numaralarýna, otel katlarýna, bu numaralarýn verilmediði sýk karþýlaþýlan bir durumdur. Hatta ayýn on üçünde evlenmeme, iþe gitmeme, önemli anlaþmalarý erteleme, rezervasyon iptalleri ve alýþveriþlerin azalmasý gibi sebeplerle ABD de milyonlarca dolarlýk gelir kaybý söz konusu olmaktadýr.

Bu inanýþýn eski mitolojik temellerinin olduðu, bir yýl içinde Onüç dolunay oluþtuðu gibi iddialarýn yaný sýra, Ýstanbul’un Türklerce fethinin bu inancý iyice pekiþtirdiði tahmin edilmektedir. Malum, 1453 yýlýnda Ýstanbul fethedildi. Yani; 1+4+5+3=13

Bugüne kadar ben onüçten bir zarar görmedim aslýnda. Birine uðursuz gelen bir sayý bir baþkasýna da neden uðursuzluk getireceðini anlayabilmiþ deðilim. Her insan kendi yaþadýklarýný biraz daha dikkatli gözlemlese kendi olumlu ve olumsuz sayýlarýný keþfedebilir düþüncesindeyim. Örneðin benim baþýmýn belalarý; (þiddet sýrasýna göre) On yedi, yirmi beþ ve sekiz sayýlarý olmuþtur. Ben Onyedi yaþýndayken, babam aðýr bir felç geçirmiþti, haftalarca hastanede yattý. Evi geçindirmek için okuldan alýnýp bir yere çýrak olarak yerleþtirilmeme de ramak kalmýþtý. Yine ayný yýl akrabalarýmýz tarafýndan türlü kötülüklere maruz kalmýþtýk. Delikanlýlýða yeni adým attýðým o günlerde büyük bir maddi ve manevi çöküntü ve kaosu dibine kadar hissetmek nasýl bir þeydir iyice anlamýþtým.

Bu sýkýntýlý anlar þimdi bile hafýzamda. Unutulmaz acýlardý gerçekten. Bu olaydan yine onyedi yýl sonra bu kez babam kanser oldu ve yine ayný felç tedavisi gördüðü hastaneye yattý. 655 numaralý odayý verdiler. Birkaç gün sonra babam daha rahat olduðu gerekçesiyle 665 numaralý odayý ýsrarla istemeye baþladý. 6+6+5=17 nin anlamýný bildiðimden baþka bir oda bulmak istediysem de maalesef tüm odalar doluydu ve 665 numaralý odada babamýn hastalýðý hýzla ilerledi ve kýsa süre içinde vefat etti. Azrail ayný hastanede on yedi sene sonra sayýlarý toplamý on yedi olan odada yarým býraktýðý iþini tamamlamýþtý. Yine ayný sene minik oðlumun beþ saatlik bir ameliyata girmesi gerekmiþti. Her þeyden habersiz sedyede aðzýndaki biberondan süt içmeye çalýþýrken götürüldüðü ameliyathaneden canlý çýkamama riski kahredici bir çaresizliktir. Yaþayan bilir…

Baþka anýlarým da var. Bana iyi gelir getiren çok iyi bir iþi, akla hayale gelmeyecek bir sebepten dolayý býrakmak zorunda kaldým. Tarihler 13/3/2008 i gösteriyordu. Þu tesadüfe bakýn: 1+3+3+2+0+0+8=17. Ayný sayý beni gönül iþlerinde de rahatsýz etmiþtir. Geçmiþteki sevgililerimden biri buluþtuðumuz cafede benden ayrýlmak istediðini söylerken bilin bakalým mekanda hangi þarký çalýyordu? Bildiniz, Teoman’ýn onyedi þarkýsý…

Bütün bu yaþanmýþ anlardan, onyedinci ve otuzdördüncü yaþlarýmda baþýmdan geçenleri bildikten sonra ister istemez ellibirinci yaþýmý tedirginlikle bekliyorum. Ayný þekilde hayatýmda yirmibeþ sayýsýnýn gazabý da büyük olmuþtur. Yirmibeþ yaþýmda yaþadýklarýma þöyle bir bakýyorum da, maddi ve manevi sýkýntýlarýn resmen sýrayla tecavüzüne uðramýþým. Annemle babamýn boþandýðý, çok sevdiðim bir akranýmýn vefat ettiði, ortaðýmýn bana kazýk attýðý, büyük yalnýzlýk ve çaresizlik içinde kaldýðým günler tesadüfen yirmi beþ yaþýma denk gelmiþtir (!) Babamýn ayýn yirmibeþinde vefat ettiðini de eklemeliyim.

Bir diðer ilginç tesadüf on dört rakamý ile karþýma çýktý. Evimi ilgilendiren bir çok þeyde karþýma Ondört rakamý çýkýyor. Ayýn ondördünde kiraladýðým evin daire numarasý da ondört. Bu evde doðan oðlumun doðum tarihini toplayýnca yine ondört karþýma çýkýyor. Mutfaktayken bir de baktým; fýrýnýn model numarasýnýn toplamý da, hatta buzdolabý model numarasýnýn toplamý da ondört. Bu da mý tesadüf þimdi?

Muhtemelen kafayý üþüttüðümü düþüneceksiniz ama, bu paragraf hariç olmak üzere yukarýdaki paragraflarýn ilk onyedinci harflerini bir araya getirin bakalým ne çýkýyor? Sizce þimdi bu da mý tesadüf? Deðil elbette (!)

Yetmiþikili




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hala Aðlarým
Rüzgar Olmak Ýsterdim
Sevgilime Yeni Ýleti
Dalgýn Kýz
Koca Bir Resim
Hayal mi, Gerçek mi?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ama'sý Var Ýþte [Þiir]


Yetmiþikili kimdir?

Yazmak ise kendimi tanýma, direnme gücümü arttýrma yöntemim.

Etkilendiði Yazarlar:
Karþýlaþtýðým her insan, okuduðum her eser, beni bir þekilde etkilemiþtir.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yetmiþikili, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.