..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamýn tanýmý yoktur. -Halikarnas Balýkçýsý
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > sedat




9 Aralýk 2009
Karakterin Deðiþtirilemezliði  
sedat
Doðuþtan gelen yapýmýz ile bize sonradan kazandýrýlan yapay yapýmýz arasýndaki çeliþki mutsuzluðumuzun belkide ana nedeni.


:AGEE:

Yazýya Sokrat’ýn meþhur bir sözü ile baþlamak istiyorum. “Ýnsanýn kendi kiþisel olaylarýnda doðruyu bulmasý veya en azýndan yanlýþ adýmlardan kaçýnmasý için bir içsese gereksinim duyar “ demesi, en önemli kaynaðýn içimizde olduðunun bir ifadesidir. Gene, çoðu zaman mutsuz olmamýz iç sesimiz ile dýþ sesimiz arasýnda uyum olmamasýndan kaynaklanýyor olabilir. Bilinçaltýmýz bu nedenle rahatsýz olur ve nedenini asla bilemediðimiz bir iç huzursuzluðu yaþarýz. Ýçsel yasalarýn benliðimize kaydettiði bu yapýyý karakter olarak tanýmlýyabiliriz sanýrým.
Ýnsanýn tüm eylemleri içsel bir ilkeden kaynaklandýklarý için karakter kesinlikle düzeltilemez. Ýnsanýn ayný koþullarda sürekli ayný þeyi yapmasý gerekir, baþka türlü davranamaz. Farklý davrandýðý zaman içsel bir rahatsýzlýk içini kemirir durur. Doðamýzdan deðil, salt mantýklý düþünmeden kaynaklanan sonradan edinilmiþ yapay bir karaktere sahip olunacaðý söylenebilir. Ancak, insan kendini ne kadar zorlasa da doðal -asli- karakteri bir þekilde kendini gösterir. Tüm yapay kurallar bol bol uygulama ile alýþkanlýk haline dönüþtürülmeye çalýþýlýr. Ne varki böyle uzun bir alýþtýrma ile kazanýlan yapay karakterin etkisi sürekli dýþarýdan zorlama gibi olacaktýr. Ýçten gelen doðamýz buna karþý koymayý asla býrakmaz. Ara sýra, hiç beklenmedik anda onu çiðneyecektir.
Sonradan kazanýlan karakter yapýsý, soyut , düzenleyici kavramlara göre yapýlan tüm eylemler, baþlangýçsal, doðuþtan gelen eðilimlere göre yapýlan eylemler karþýsýnda hep yenilgiye uðrayacaktýr. Diðer bir deyiþle “edinilmiþ karakter”,”doðuþtan gelen karakter” karþýsýnda hep ezik kalacak, her an asli karakterin eyleme geçme korkusu ile karþý karþýya kalacaktýr. ”Doðal olmayan her þey eksiktir” , Napolyon tarafýndan söylenmiþ olan bu söz gerek fiziksel, gerekse ahlaksal her þeyde geçerlidir. Dilimizde kullanýlan bir atasözümüzde bu tezimizi destekler tarzdadýr. ”Bir insan yedisinde ne ise yetmiþinde de odur”. Bu söz de bize doðuþtan kazanýlan karakterin deðiþtirilemiyeceðini veciz bir þekilde açýklamaktadýr. Bu nedenle kiþileri deðiþtirmeye çalýþmanýn bir anlamý vede yararý yoktur. Kiþileri olduðu gibi kabul edip, davranýþlarýmýzý bu þekilde ayarlarsak ne karþýmýzdaki kiþiyi üzmüþ oluruz nede kendimizi zor bir durum ile karþý karþýya býrakmamýþ oluruz.
“Karakterin yapýsýnýn kanýtlarý, küçük ayrýntýlarda gizilidir” sözü Seneca’ya aittir. Bu söz ne kadar doðrudur. Ýnsan tamda dikkat etmediði küçük ayrýntýlarda karakterini gösterir. Bu yüzden baþkalarýný bir nebze dikkate almayan sýnýrsýz egoizm, küçük eylemlerde rahatlýkla gözlenebilir. Ýnsan büyük davranýþlarda kendini yadsýmaz ama maskelerin ardýna gizler. Ýnsanoðlu maske kullanmakta çok baþarýlýdýr. Nedense insan zihni “yasa küçük þeylerle ilgilenmez” kuralýna sýký sýkýya sarýlýr. Eðer tanýdýðýmýz biri kendi rahatý, çýkarý için çok çok çok küçük bir olayda dahi bencilce davranýyorsa, yasanýn elini kolunu baðlamadýðý durumlarda çok daha korkunç þeyler yapabileceði aklýdan çýkarýlmamalýdýr. Kendi zihinsel kalýplarýnýn yasalarýný kolaylýkla korkmadan çiðneyen birisi, bir tehlike görmediðinde devletin yasalarýný da rahatlýkla çiðneyecektir.
Sonuç olarak, sonradan edinilmiþ karakter uzun süre dayanamaz ve maskesi düþer. Seneca’nýn bir sözü ile noktayý koyalým “Hiç kimse bir maskeyi uzun süre taþýyamaz. Rol yapma, çok geçmeden asýl doðasýna döner”. Yeryüzünde altý milyar insanýn bir türlü mutluluðu yakalýyamamýþ olmasýnda asli ve yapay karakterimiz arasýndaki bu çatýþmadan kaynaklanýyor olamaz mý ?
Sedat Yalçýn

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: çok güzel bir yazý
Gönderen: RUTÝL BÝLGÝNER / , Türkiye
17 Aralýk 2009
yazýnýz çok güzel çocukluðumuza geri dönsek iyi olurdu giydirilmiþ bize bütün bu baský dolu þeyler. tebrikler.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Alýþýlmýþýn Dýþýna Çýkmak
Kutlamalar Hakkýnda
Din ve Ahlâk Üzerine (Japon
Aðlamak
Altýn Diþ
Mektubu Bitirmek
Saygý
Karþýlaþtýrma/kýyaslama
Yoksula Yardým Etmek Mi, Yoksulluðu Ortadan Kaldýrmak mý?
Kendi Hapishanemiz

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Söz Gümüþse, Sükut Altýndýr.
Kamera ve Yönetim!
Sevgi Karþýlýksýzmýdýr?
Yapay Hayatlar
Bayram Ziyaretleri
Aynalar
Neden Saçmalarýz?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Beyaz Yalanlar,siyah Yalanlar,pembe Yalanlar... [Eleþtiri]


sedat kimdir?

Yazýlarýmda çevremizdeki insan manzaralarýný yansýtmaya çalýþtým. Aslýnda tüm amacým belki de kendi kendimi yeniden yaratabilmek,zihinsel de olsa dinginliðe eriþebilmek. Belki de hiç bir amacý yok. Sadece vakit geçirmek için belkide. Belki de yapmak isteyipte yapamadýðým yaþanmamýþ hayatýmý dile getiriyorum kimbilir. Bilemiyorum inanýn.

Etkilendiði Yazarlar:
J.Kriþhnamurti,A.schopenhauer,I.Yalom,H.Cibran,D.M.Ruiz.Ý.Arabi.Y.N.Öztürk


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © sedat, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.