..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Edebiyat yaþamýn öncüsüdür, onu öykünmez, ona istediði biçimi verir. -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Sanat > Ali Gündüz




8 Nisan 2009
Edebiyat Dünyasýmdan Haberler - Yeni Kitaplar  
edebiyat

Ali Gündüz


Evlerde Niye Kitaplýk Yok, Yalçýntaþ, Yazýcýoðlu, Þairler, Yeni Kitaplar ve Edebiyat Haberleri. Edebiyat Dünyasý 213 - Tarih: 05.04.2009. Edebiyatý, pazar günleri Anayurt Gazetesinden takip edin.


:AHIB:
Evlerde Niye Kitaplýk Yok, Yalçýntaþ, Yazýcýoðlu, Þairler, Yeni Kitaplar ve Edebiyat Haberleri
Edebiyat Dünyasý 213 - Tarih: 05.04.2009. Edebiyatý, pazar günleri Anayurt Gazetesinden takip edin.

      EDEBÝYAT DÜNYASI
Ali GÜNDÜZ
gunduzkitabevi@gmail.com
          






EVLERDE NÝYE KÝTAPLIK YOK?
     Geçen bir eve misafir oldum. Salonda 3 tane vitrin var. Vitrinlerin içi süs eþyalarý, bardak ve tabaklarla dolu. Sohbet koyulaþtý. Anne ve baba, çocuklarýn okumadýðýndan ve tembel oluþlarýndan bahsetti hep. Ben de “ Vitrinlerinizi kitaplarla doldursaydýnýz, çocuklarýnýz da kitap okurdu” diyerek lafý gediðine koydum. Bir evde mutlaka kitaplýk olmalý, en az bir ansiklopedi bulunmalý. Çocuklar iþin kolayýna kaçýyor. Ýnternet cafelerde hazýr ödevler var, oyun da var. Çaðýn en büyük hastalýðý internet alemi, ama anne ve babalar iþin farkýnda deðil. Çocuklar, ödevlerini kendileri araþtýrýp bulacaklar ki bir þeyler öðrensin. Vitrinlerimizi ansiklopedi ve kitaplarla süsleyelim. Sahaflarda 10 cilt ansiklopedi 6 TL., 24 cilt ansiklopedi 14 TL. Ýþ kadýnlarda bitiyor. Hanýmlar, aydýn olmalý ki çocuklarýný iyi yetiþtirsinler. Çünkü ilk öðretmen annelerdir. Süs eþyalarý ve tabaklarla dolu vitrinlerin olduðu evlerde yetiþen çocuklar da kültürsüz yetiþiyor maalesef. Ýlköðretim öðrencileri SBS’ye hazýrlanmýyor, Lise öðrencileri de ÖSS’ye hazýrlanmýyor. Sýnavlarda baþarýsýz olan çocuklara kýzmayýn. Siz, anne ve baba olarak evde kitap okuyun ki, çocuklarda size özensin. Anne ve baba, TV baþýnda, çocuklar internet aleminde, baþarýlý olamazsýnýz.
     Kitap konusu açýlmýþken kütüphaneler haftasý ile alakalý bir haberi de aktarayým: Çukurova Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümü Öðretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bedri Aydoðan, okumayý sevmek ve sevdirmek, herkesin birinci iþi olmasý gerektiðini söyledi. Kütüphane Haftasý nedeniyle Ýsmet Ýnönü Meslek Lisesinde konferans düzenlendi.

PROF. DR. YALÇINTAÞ ÝÇÝN ÖZEL TÖREN
Çok sayýda tanýnmýþ siyaset ve ilim adamýna üniversitede hocalýk yapmýþ, pek çok süreli yayýnda 600’ü aþkýn makalesi yayýmlanan, TRT eski genel müdürü ve milletvekili Nevzat Yalçýntaþ’ýn hayatýndan kesitlerin sunulacaðý akademik hayatýnýn elli yýlý programý, 11 Nisan 2009 Cumartesi günü Fatih’teki Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde saat: 14.00’de baþlayacak. Cumhurbaþkanýmýz Sayýn Abdullah Gül’ün teþrifleriyle gerçekleþtirilecek olan program, ÝBB Baþkan Vekili Baþkaný Ahmet Selamet ile Ýstanbul Ýktisatçýlar Derneði Baþkaný Doç. Dr. Halis Yunus Ersöz’ün açýlýþ konuþmalarýnýn ardýndan Ahmet Ünal’ýn yapýmcýlýðýný gerçekleþtirdiði belgesel film gösterimi ile devam edecek.

YAZICIOÐLU BÜYÜK BÝR LÝDERDÝ
Geçen yazýmda Muhsin Yazýcýoðlu ve 5 kiþi hakkýnda yazýyý yazdýðým saatlerde henüz helikopterden haber alýnamamýþtý. Kahramanmaraþ’tan gelen haberle, Yazýcýoðlu ve dostlarý, ülkeyi hüzne boðdu. Üþüyorum þiirini yazýp, fikir adamý ve þair kimliði sýfatýyla yad etmek istemiþtim. Yazýcýoðlu, mert duruþu ile hep doðrularý söyledi. Oligarþiye karþý çýktý ve demokrasiyi savundu. Yazýcýðlu feraset sahibi, aydýn, kültürlü, uzaðý gören büyük bir liderdi. Milletini candan sevdi. Cenazesindeki gösterilen büyük alakadan da anlaþýldý ki milleti de onu sevmiþti. Bu kaza hep kafamýzda soru iþareti olarak kalacak, diðer bazý kazalar gibi kazaya uðratýlmýþ gibi görünüyor. Ýnþallah konu aydýnlanýr. Yazýcýoðlu ve dostlarýna Allah rahmet eylesin.

ÞAÝRLERÝ TANIYALIM: Hatice Rezan Gülseren
'Hüzünlü Eylül Akþamlarý' þiir kitabýnýn þairi Hatice Rezan Gülseren, güçlü ve usta bir þair. Bazý þiirleri bestelenen þair, 1945 yýlýnda Ýstanbul’da dünyaya geldi. Babasýnýn memuriyeti nedeniyle eðitimini yurdun deðiþik yerlerinde aldý. Orta öðretimini ve öðretmen okulunu Niðde’de tamamladýktan sonra 1964 yýlý Haziran ayýnda Niðde Çimento Fabrikasýnda Eðitim ve Haberleþme biriminde göreve baþladý. 1965 yýlýnda baþladýðý Gazi Eðitim Enstitüsü Beden Eðitimi Bölümünden 1968 yýlýnda mezun oldu. Sýrasý ile Burdur Öðretmen Okulu, Öðretmen Lisesi ve Eðitim Enstitüsünden sonra isteði üzerine Ýzmir Güzelyalý Orta Okulundan emekli olduktan sonra da iki yýl Ýzmir Özel Çakabey Lisesinde Beden Eðitimi öðretmeni ve Bölüm Baþkanlýðý görevlerinde bulundu. Daha sonraki yýllarda Çeþme Çiftlik köyünde hem çocuklarýnýn gelecekleriyle daha yakýndan ilgilenmek, hem de 1960'lý yýllardan beri yazdýðý þiirleri derlemek, onlara yenilerini eklemek, hikaye ve roman, anlatý gibi konularda birikimlerini kaðýda dökmek isteðiyle yeniden yazmaya baþladý. Öðretmen olan eþinin manevi desteði ile epey bir yol aldý. Beste türündeki þiirlerini içine alan þiir kitabýný Pazar günü tanýtacaðým.

EDEBÝYAT DÜNYASINDAN KISA HABERLER
Ünlü tiyatro oyuncusu Haldun Dormen, tiyatro sanatçýlarýnýn, tiyatrodan para kazanamadýðý için televizyonlarda program yapmak zorunda kaldýklarýný belirtti. ”Ben de 55 yýllýk tiyatro sanatçýsýyým, ancak özel bir televizyonda program yapýyorum” diyen Haldun Dormen, Türkiye’de tiyatro ile uðraþanlarýn sayýsýnýn günden güne azaldýðýný söyledi. Sanat ve edebiyatýn bizdeki acý örneði iþte böyle dostlar.
Haldun Dormen’in bu acý itirafýndan sonra bir de ABD’den bir haber aktaralým. Bakalým orda durum nasýl? ABD eski Dýþiþleri Bakaný Rice, 2,5 milyon dolar karþýlýðýnda Bush dönemi, ailesi ve gençliðini anlatacaðý 3 kitap yazacak. Crown yayýnevi ile 3 kitaplýk bir anlaþma imzalayan ABD eski Dýþiþleri Bakaný Condoleezza Rice, 2.5 milyon dolar alacak. Orada yazarlar servet kazanýyor, biz de ise durum vahim. Eh iþte kültürlerin arasýndaki fark ve uçurum.
Londra’da yayýmlanan El Arap gazetesi’nde Sair Duri imzasýyla çýkan bir makalede, Araplarýn Osmanlý’nýn yýkýlmasýndan en fazla zarar görenler olduðu ve Arap siyasilerin Batýyla iþbirliði yaparak bu süreci kolaylaþtýrdýðý yazýldý. Petrol olmasa ayný Afrika ülkeleri gibi olurlardý. Neyse ki petrol sayesinde yine durumlarý iyi. Bunu anlamalarý da güzel tabi.
Bir sevindirici haberi de sizinle paylaþayým “Demir Parmaklýk Yüreðin” þiir kitabýn þairi Aysel Çoban (Ýmer) ve þair Ýbrahim Ýmer’in bir bebekleri oldu. Analý babalý saðlýklý bir hayat diliyor ve þairlerimizi kutluyorum.
Uluslararasý Af Örgütü, hazýrladýðý son raporunda Ýsrail’i sivilleri hedef almakla suçlayarak, bu ülkeye silah satýþlarýnýn durdurulmasý çaðrýsýnda bulundu. Ýyi de silahlarý kendi üretiyor zaten. Dünya, Ýran’la uðraþýyor ama Ýsrail’i gören yok. Yeni ürettiði silahlarý Filistinliler üzerinde deniyor, onlarý kobay olarak kullanýyor. Sanatçýlar ve edebiyatçýlar, bu konuyu hiç iþlemezler eserlerinde nedense.
Anayurt Gazetesi – Gündüz Kitabevi 4.Sanat ve Edebiyat Ödülü açýklandý. Yakýnda ödül töreni ile ilgili duyuru yapýlacak. www.gunduzkitabevi.com.tr ‘de ödül alanlar tanýtýlýyor.
Gündüz Kitabevi her eve bir kütüphane ve ansiklopedi kampanyasý açtý. Ansiklopedi cildi 60 kuruþ, kitaplar 50 kuruþ. Gündüz yayýnevi, 500’e yakýn kitap ve 13 antoloji kitabýnýn ardýndan, resimli Þair ve Yazarlar Ansiklopedisi yayýnlayacak. Gündüz yayýnevi sitesinde örnek ansiklopediyi görebilirsiniz. Ayrýca antoloji kitaplarýna, þairler katýlabilir. www.gunduzkitabevi.com.tr sitesine girilmesi yeterli.

KÝTAP DÜNYASI
1.     Ispartalý olup Ankara’da yaþayan öðretmen Ali Ünal’ýn “Biraz da Gülelim” mizahi hikaye kitabý 3.Baský olarak Gündüz yayýnlarý arasýnda yeni çýktý. Kýsa sürede 3.Baský yapan öðretmenimizi kutluyorum. Öðretmen ve öðrenci hatýralarýndan yola çýkarýlarak hazýrlanmýþ güzel bir mizah kitabý. Öðretmen ve öðrenciyi tatlý bir anlatýmla iç dünyalarýný yansýtmýþ. 237 sayfalýk kitabý zevkle okuyacaksýnýz. Nice baþarýlara. Tel: 0536 2624711- 0505 5717974. aliunal1955@gmmal.com

2.     Kýrklareli’nin baþarýlý þairi Alaeddin Ýkican’ýn “Sevgiden Ötesi Yok” ilk þiir kitabý 3.baský yapmýþ. Ulusal Bellek yayýnlarý tarafýndan Edirne’de 128 sayfa olarak yayýnlanmýþ. Sýrada tanýtacaðým “Umudun Sevdasý” adýyla çýkan 2. Þiir kitabý da var. Þairimizin 3.Þiir kitabý da Gündüz Yayýnlarý arasýnda çýkýp, daha geniþ kitlelere ulaþacak. Kýsaca onu artýk tüm Türkiye tanýyacak. Hayatý ve sanatý büyük mücadelelerle geçmiþ ve çeþitli yarýþmalarda ödüller almýþ baþarýlý bir þair. Epik, lirik, didaktik, duygusal ve sosyal içerikli þiirler yazmaya aðýrlýk vermeye baþladý. Nefis þiir kitabýna, Araþtýrmacý yazar Nazif Karaçam güzel bir önsöz yazmýþ. Tel: 0543 5853431. email: yarkincan@hotmail.com Vicdansýz þiirinden bir kýta alalým:
Ben bir kara sevdalý
Sense Baðlarda kokan bir gül,
Sindirdim Yüreðine kokunu
Sahiplendi seni, bendeki deli gönül

3.     Gündüz Yayýnlarýndan pazar günleri kitabý tanýtýlacak yazar ve þairler: Ýmran Can (2 özel eðitim kitabý –Konuþma zorluðu çekenler için) , Ýbrahim Sayar (Medine´de Akþam Güneþ Batarken ve Çileli Günlerin Sonu Gelmedi 2 þiir kitabý).Gündüz Yayýnlarýný gunduzkitabevi@gmail.com ‘dan isteyebilirsiniz. Kitap çýkarmak isteyen þair ve yazarlar, www.gunduzkitabevi.com.tr sitesini ziyaret edebilir. Gündüz Yayýnevi 4.Yýlýnda 500’ye yakýn Kitap çýkardý. Kitabýnýzý büyük bir yayýnevi olan, Gündüz Yayýnevine danýþmadan kitap çýkarmayýn. Yukarýdaki kitaplar, kitapçýlara % 50 indirimli ve 6 ay vade yapýlmaktadýr. Tanýtýlan kitaplarý alacaðýnýz adres: Gündüz Kitabevi - Demet 412.Sokak (Eski 7.Sokak) no: 7/ b Y.MAH /ANK. 0312 346 54 57 GSM 0532 692 79 01.

4.     Sýrada bekleyen diðer kitaplarýn yazar ve þairleri: Alaeddin Ýkican (Umudun Sevdasý 2. Þiir kitabý), Necati Gedikoðlu (Aþkýn Diyeti –roman) ve 'Hüzünlü Eylül Akþamlarý' þiir kitabýnýn þairi Hatice Rezan Gülseren . Kitaplarýnýzý Gündüz Kitabevi adresine gönderin, Anayurt Gazetesinde pazar günleri tanýtalým.

HAFTANIN ÞAÝRÝ: Osman Þener
Anayurt gazetesi okurlarý, www.varanhaber.com ve Dünya Þairler Birliði grubunun 820 üyesi, haftanýn þairini seçiyor. “Haftanýn þairi” adayýnýzý bana bildirin.
Evvahi mahlasýyla þiirler yazan Osman Þener, 01.01.1956 yýlýnda Yozgat - Sorgun'da doðdu. Ýlkokulu, köyü Babalý'da, ortaokulu Sorgun'da, liseyi Yozgat'ta ve üniversiteyi Ýstanbul’da bitirdi. Gençlik yýllarýnda çeþitli dergi ve gazetelerde makale ve þiirleri yayýnlanmýþ olan Evvahi, 2007 yýlý içerisinde ciddi olarak þiire yöneldi. Þairimiz beþ çocuk babasý olup; halen bir kamu kuruluþunda memuriyet hayatýný sürdürmektedir.

GELDÝM

Seher vakti, vuslat vakti;
Geldim kapýný çalmaya.
Belki gelmiþtir saati;
Geldim muradým almaya.

Evvahi’yim bir kemter kul
Kullukta etmezem bir pul
Tasmam tamam sýrtýmda çul
Geldim kýtmirin olmaya

Osman Þener (Evvahi) – Sorgun- Yozgat





KÝTAPLARDA BÜYÜK UCUZLUK
Boyama kitaplarý, ÖSS, OKS, SBS, Ýlköðretim yardýmcý kitaplarý ve kitap sergisi : 50 Krþ
ANSÝKLOPEDÝ CÝLDÝ 60 kuruþ – 10 cilt 6 TL
kitap sergisi 1 TL.
BÝZE DANIÞMADAN KÝTAP ÇIKARMAYINIZ.
Sitemizdeki sözleþmeyi inceleyin.
500’e yakýn kitap yayýnladýk. Þair ve yazar ansiklopedisine katýlýn. (3 cilt- 5000 þair-yazar).
Ali GÜNDÜZ, Pazar günleri Edebiyat Dünyasý köþesi ile Anayurt Gazetesinde...
GÜNDÜZ KÝTABEVÝ – SAHAF- YAYINEVÝ
Demetevler, Vatan cad. 412.Sokak (Eski 7.Sokak) no: 7/ b
Y.MAH /ANK. 0312 346 54 57- GSM 0532 692 79 01
Web : www.gunduzkitabevi.com.tr
















******************************************************     

Maraþ’tan bir haber geldi, Balýkesir, Rýza Özcan, Bedriye Aras Yýlmaz Karamersin, ve Edebiyat Haberleri
Edebiyat Dünyasý 212- Tarih: 29.03.2009. Edebiyatý, pazar günleri Anayurt Gazetesinden takip edin.

      EDEBÝYAT DÜNYASI
Ali GÜNDÜZ
gunduzkitabevi@gmail.com
          






MARAÞ’TAN BÝR HABER GELDÝ: ÜÞÜYORUM
Hani eskilerden bir türkü var ya “Maraþ’tan bir haber geldi, dediler ki Meyrik ölmüþ” diye. Allah korusun o aklýma geldi. Muhsin Yazýcýoðlu ve 5 kiþi hakkýnda böyle yazamadým. Çünkü yazýyý yazdýðým saatlerde henüz helikopterden haber alýnmadý. Kahramanmaraþ’tan hayýrlý haberler gelmesi için dua ediyoruz. Yazýcýoðlu ve dostlarý, ülkeyi hüzne boðdu. Seçim yasaklarý nedeniyle baþka bir þey yazamayacaðým. Sadece bir þiirini alacaðým. Yazýcýoðlu'nun kaleminden dökülen þiir, özlem, hüzün ve duygu yüklü. Ýþte Yazýcýoðlu'nun Mamak Cezaevinde iken yazdýðý ve okuduðu 'Üþüyorum' þiiri. Bilmem belki acýmýzý dindirir. Fikir adamý ve þair kimliði sýfatýyla yad etmek istedim.

ÜÞÜYORUM

Bir coþku var içimde bu gün kýpýr kýpýr
Uzak çok uzak bir yerleri özlüyorum
Gözlerim parke parke taþ duvarlarda
Açýlýyor hayal pencerelerim
Hafif bir rüzgar gibi süzülüyorum
Kekik kokulu koyaklardan aþarak
Güvercinler ülkesinde dolaþýyor
Bir çeþme baþý arýyorum
Yarpuzlar arasýnda kendimi býrakýp
Mis gibi nane kokularý arasýnda
Ruhumu dinlemek istiyorum
Zikre dalmýþ her þey
Güne gülümserken papatyalar
Dualar gibi yükselir ümitlerim
Güneþle kol kola kýrlarda koþarak
Siz peygamber çiçekleri toplarken
Ben çeþme baþýnda uzanmak istiyorum
Huzur dolu içimde
Ben sonsuzluðu düþünüyorum
Ey sonsuzluðun sahibi, sana ulaþmak istiyorum
Durun kapanmayýn pencerelerim
Güneþimi kapatmayýn
Beton çok soðuk, üþüyorum..

BALIKESÝR’DE ÖRNEK BÝR OKUL
Balýkesir’in Ývrindi Ýlçesindeki 7 Eylül Ýlköðretim Okulundan bir telefon aldým. Öðretmen ve öðrencilerin þiirlerinden oluþan bir þiir antolojisi çýkarmak istediklerini söylediklerinde heyecanlandým. Okullar zaman zaman bu tip kültür faaliyetleri yapýyorlar elbette. Bu ilk yapýlan bir hizmet deðildi. Yerel manada bu hizmetler yapýlýyor ama bu hizmetler sadece o bölgede kalýyordu. Ama yapýlmak istenen, bir yayýnevi tarafýndan çýkarýlarak, bu antoloji kitabýnýn tüm yurtta tanýtýlmasýydý. Beni heyecanlandýran olay bu idi. Yeni yeteneklerin doðmasýna fýrsat veriliyordu. Okul müdürü, idareciler ve okul aile birliðinin böyle büyük düþünmesi beni heyecanlandýrmýþtý.
Süleyman Lapanta - 7 Eylül Ýlköðretim Okulu Müdürü, müdür yardýmcýlarýna, Türkçe öðretmenlerinden Hüseyin Uslu ve Emrah Mert'e teþekkür ediyorum. Böyle ufku geniþ idareci ve öðretmenlere ihtiyacýmýz var. Bu antoloji kitabý ile hem þiirler tüm Türkiye’ye daðýtýlacak hem de il ilçe ve okul tanýtýlmýþ olacak. Hatta bu eser, internetten bile alýnacak. Bu güzel hizmette emeði geçenlere teþekkür ediyorum.

EDEBÝYAT DÜNYASINDAN KISA HABERLER
Alaeddin Ýkican, Deniz özgür Oðuz ve Süleyman Lapanta’nýn kitaplarý yayýna hazýrlanýyor. Bu sýcak haberi de siz okurlarla paylaþmak istedim.
M. Cem Öztüfekçi’nin yazýp yönettiði kýsa film Ayak Altýnda, Ýtalya’nýn Pescara þehrinde düzenlenen Avrupa Filmleri Festivali’nde En Ýyi Yönetmen Ödülü’ne lâyýk görüldü.
Dünyanýn önde gelen 16 yazarýný ‘Ýstanbul 2010’ etkinlikleri kapsamýnda Ýstanbul’a getirmek için hazýrlýklara baþlayan Sezer Duru, projesini geri çekti. Ýstanbul 2010 için çeþitli etkinliklere milyonlarca lira harcayan 2010 Ajansý, Duru’nun 300 bin euro’luk bütçesini daralttý, þirket kurmasýný istedi. Ne yapalým edebiyat garip geldi, garip gider.
Halk Ozaný Aþýk Veysel Þatýroðlu'nun ölümünün 36. yýl dönümü ve Orman Haftasý nedeniyle Baþkent'te ''Bu Topraðýn Aþýklarý Aþýk Veysel'i Anma Gecesi'' düzenlendi.
TEMA Vakfý ve Türkiye Seyahat Acenteleri Birliðince (TÜRSAB) Devlet Resim ve Heykel Müzesi'nde düzenlenen gecede, Þef Serbülent Yasun yönetimindeki TÜRSAB Halk Müziði Korosu Aþýk Veysel'in türkülerini seslendirdi.
Dil ve Edebiyat dergisinin mart sayýsýnda (nr.3) Þemsettin Þeker, Mehmet Akif Ersoy'un bilinmeyen iki þiirini yayýmladý. Akif'in gün yüzüne çýkan iki þiiri edebiyat dünyasýnda ses getirdi.
Anayurt Gazetesi – Gündüz Kitabevi 4.Sanat ve Edebiyat Ödülü açýklandý. Yakýnda ödül töreni ile ilgili duyuru yapýlacak. www.gunduzkitabevi.com.tr ‘de ödül alanlar tanýtýlýyor.
Gündüz Kitabevi her eve bir kütüphane ve ansiklopedi kampanyasý açtý. Ansiklopedi cildi 60 kuruþ, kitaplar 50 kuruþ. Gündüz yayýnevi, 500’e yakýn kitap ve 13 antoloji kitabýnýn ardýndan, resimli Þair ve Yazarlar Ansiklopedisi yayýnlayacak. Gündüz yayýnevi sitesinde örnek ansiklopediyi görebilirsiniz. Ayrýca antoloji kitaplarýna, þairler katýlabilir. www.gunduzkitabevi.com.tr sitesine girilmesi yeterli.

KÝTAP VE DERGÝ DÜNYASI
1. Muðlalý genç þair Yýlmaz Karamersin’in hazýrladýðý “ Sevda ve Hasret Þiirleri antoloji kitabý Gündüz Yayýnlarý arasýnda yeni çýktý. Bu kitapta yer alan birbirinden deðerli þairler: Abdullah Yýldýrým (Can Ozan) , Alaaddin Uygun, Ali Gündüz, Ali Özen, Bahri Yýldýrým, Baki Ceylan, Bayram Kaya, Bilal Sili, Burcu Bir, Demir Mutlugil, Duygu Kýrkýz, Enver Bilgiç, Erkan Acar, Fatma Hatun Esen, Figen Mete, Gürsel Pal, Harika Ufuk, Hatice Katran, Havva Keskin, Kazým Doðan, Mesut Özbek, Muharrem Akman, Mustafa Soner Acar, Mücella Pakdemir, Namýk Atasoy, Nazlý Muhip, Nuran Kara, Nurhayat Nalçacý, Nuriye Dündar, Nurten Temel, Özcan Soylu, Papatya Mergüz Kuru, Perinur Olgun, Rýza Özcan, Rifat Kaya, Sacide Yaylaz, Safiye Korkmaz, Serhan Yiðen ve Yýlmaz Karamersin. Bu kitap www.antoloji.com sitesindeki Muðlalýlar ile Sohbet ve Arkadaþlýk gruplarý kültür hizmeti olarak çýkmýþtýr. Kitabý daha önce kýsmen tanýtmýþtým.

2. Erzurumlu olup, Ýzmir’de yaþayan Bedriye Aras’ýn “Öz Deðerinde Ýnsan” þiir kitabý 80 sayfa olarak yayýnlanmýþ. Þairin daha önce “Kaderin Kaderi” adlý bir þiir kitabý daha çýkmýþ. “Öz Deðerinde Ýnsan” þiir kitabýnda denemeler de yer almýþ. Kitap hece ve serbest olmak üzere duygu yüklü güzel þiirlerden oluþuyor. ‘.Kitabý olmasýna raðmen henüz yolun baþýnda. Bir yayýnevi ile anlaþýp, tanýtým ve daðýtýmýnýn yapýlmasý gerekiyor. Yüreðinde kopan fýrtýnalarý paylaþmayý seven Bedriye Aras’ýn edebiyat yolunda baþarýlý olacaðýna inanýyorum. Email: kaderterzi_35@hotmail.com. Cevher þiirinden bir güzel kýtayý sizinle paylaþmak istiyorum:
Gönül çaðlayaným, yüreðim nehir
Dertler kalem oldu, sözlerim þiir
Hangi aþýk sefa elinden gelir
Ben aþýklarýn diyarýndaným.

3. Gündüz Yayýnlarýndan pazar günleri kitabý tanýtýlacak yazar ve þairler: Ýmran Can (2 özel eðitim kitabý –Konuþma zorluðu çekenler için) , Ýbrahim Sayar (Medine´de Akþam Güneþ Batarken ve Çileli Günlerin Sonu Gelmedi 2 þiir kitabý) , Ali Ünal (Biraz da Gülelim 3.Baský– mizahi hikaye) .Gündüz Yayýnlarýný gunduzkitabevi@gmail.com ‘dan isteyebilirsiniz. Kitap çýkarmak isteyen þair ve yazarlar, www.gunduzkitabevi.com.tr sitesini ziyaret edebilir. Gündüz Yayýnevi 4.Yýlýnda 500’ye yakýn Kitap çýkardý. Kitabýnýzý büyük bir yayýnevi olan, Gündüz Yayýnevine danýþmadan kitap çýkarmayýn. Yukarýdaki kitaplar, kitapçýlara % 50 indirimli ve 6 ay vade yapýlmaktadýr. Tanýtýlan kitaplarý alacaðýnýz adres: Gündüz Kitabevi - Demet 412.Sokak (Eski 7.Sokak) no: 7/ b Y.MAH /ANK. 0312 346 54 57 GSM 0532 692 79 01.

4. Sýrada bekleyen diðer kitaplarýn yazar ve þairleri: Alaeddin Ýkican (Sevgiden Ötesi Yok – Umudun Sevdasý 2 þiir kitabý) ve Necati Gedikoðlu (Aþkýn Diyeti –roman) . Kitaplarýnýzý Gündüz Kitabevi adresine gönderin, Anayurt Gazetesinde pazar günleri tanýtalým.

HAFTANIN ÞAÝRÝ: Rýza Özcan
Anayurt gazetesi okurlarý, www.varanhaber.com ve Dünya Þairler Birliði grubunun 820 üyesi, haftanýn þairini seçiyor. “Haftanýn þairi” adayýnýzý bana bildirin.

GELÝYORUM

Kolay bulmadýk vataný
Türk’ü bilmiyorsan taný
Hangi rüzgâr attý seni?
Çürüðümle geliyorum

Selam olsun her bir ile
Can veririz güle güle
Türkmen’iyle Çerkez’iyle
Yürüðümle geliyorum

Gözem mi geldin vataným?
Laf atsalar yanar caným
Baðrýna düþmeden tenim
Kýrýðýmla geliyorum

Edirne’den Kars’tan Van’dan
Kuzey Güneyden dört yandan
Rýzai geçer öz candan
Koruðumla geliyorum

Not: Þiirin bir kýsmý alýnmýþtýr.

Rýza Özcan (Aþýk Rýzai) – Afyon
(4 kitabý yayýnlanmýþtýr)

*****************************************************

Ali Yücel, Dünya Þiir Günü, Ödül, Emin Karaca, Ermeniler ve Edebiyat Haberleri
Edebiyat Dünyasý 211- Tarih: 22.03.2009. Edebiyatý, pazar günleri Anayurt Gazetesinden takip edin.

      EDEBÝYAT DÜNYASI
Ali GÜNDÜZ
gunduzkitabevi@gmail.com
          






DÜNYA ÞÝÝR GÜNÜ
2000 yýlýndan beri 21 Mart, her yýl UNESCO'nun kararýyla Dünya Þiir Günü olarak kutlanýyor. Dünyada olduðu gibi Türkiye'de de çeþitli kurum, kuruluþ ve vakýflar tarafýndan bir çok faaliyet düzenleniyor, þiirler okunuyor, þairler anýlýyor. Ýþte bir örnek: Türkiye Yazarlar Sendikasý’nýn Kültür Servisi - Bütün dünyada olduðu gibi ülkemizde de ‘21 Mart Dünya Þiir Günü’, çeþitli etkinliklerle kutlanýyor. Konak Belediyesi’nin PEN Yazarlar Derneði’yle birlikte düzenlediði 5. Uluslararasý Ýzmir Þiir Buluþmasý, 20-22 Mart tarihleri arasýnda Dr. Selahattin Akçiçek Eþrefpaþa Kültür Merkezi’nde yapýlacak. Tüm þair ve þiir severlerin þiir günü kutlu olsun.

1915’DE ERMENÝLER NÝÇÝN TEHCÝR EDÝLDÝ?
Murat Bardakçý’nýn kitabý New York Times’ta!.. Yurtiçinde ve yurtdýþýnda yýllardan bu yana tartýþýlan ve Türkiye’nin tüm uluslararasý iliþkilerinde engel þeklinde ortaya sürülen konulardan biri olan 1915 Ermeni Tehciri ABD’nin saygýn gazetesinde geniþ yanký buldu. Ermeni iddialarýný desteklemesiyle bilinen New York Times’ta bir ilk! Everest Yayýnlarý tarafýndan geçtiðimiz aylarda yayýmlanan Talât Pala’nýn Evrak-ý Metrukesi isimli kitap, 1922 yýlýnda Ermeniler tarafýndan katledilen Sadrazam Talât Paþa’nýn özel arþivine dayanýyor. Gazetenin, Bardakçý’nýn “Zamanýn hükümeti Ermeni nüfusu baþka yerlere göndermek zorundaydý” þeklindeki sözlerine yer vermesi, Ermeni iddialarýný desteklemesiyle bilinen New York Times’ta bir ilk olarak deðerlendiriliyor. Bu kitapla 1915 Tehciri’nin belgeleri, ilk kez ortaya çýktý...
Belgelerin tümünün orijinallerinin ve çevrim yazýlarýnýn bir arada yer aldýðý “Talât Paþa’nýn Evrak-ý Metrûkesi”nde tehcir konusunda bugüne kadar gizli kalmýþ çok sayýda belge yer alýyor ve bu belgeler, 1915’te yaþananlara tam bir açýklýk getiriyor. Bu kitap, Türkiye’de gündemin deðiþmez dertlerinden biri haline gelen 1915’teki Ermeni tehciri konusunda tehcirin mimarý Sadrazam Mehmet Talât Paþa’nýn özel arþivinde bulunan ve bugüne kadar yayýnlanmamýþ olan belgelerden meydana geliyor. Paþa, tehcir öncesindeki Ermeni nüfusu, kaç Ermeni’nin nereden nereye gönderildiði ve tehcir sonrasýndaki Ermeni nüfusun ne olduðu senelerden bu yana tartýþýlan konulara, þahsi kayýtlarýna dayanarak bizzat cevap veriyor. Murat Bardakçý’nýn, baþta Talât Paþa olmak üzere, Ýttihad ve Terakki Partisi’nin liderlerinin ailelerinden elde ettiði bu belgelerin yayýnlanmasýyla, Ermeni tehciri ile ilgili gerçek sayýlar ilk kez ortaya çýkmýþ oluyor. Yani devletin yapamadýðýný Murat Bardakçý yapýyor. Birileri Ermenilerin ihanetini anlatmasý lazýmdý. Bin yýl kardeþçe yaþadýklarý topraklarda, Ermeniler niçin Türklere katliam yapmýþlar ve niye tehcire (göçe) tabi tutulmuþlardý? Önce bunun bilinmesi þarttý.

SEVGÝ ÖZDAMAR'A ÖDÜL
Almanya'da tanýnan yazar, oyuncu ve yönetmen E. Sevgi Özdamar'a, Berlin eyaleti tarafýndan her yýl baþarýlý sanatçýlara verilen 15 bin Euro deðerindeki Berlin Sanat Ödülü verildi. Özdamar ödülünü, Berlin Eyaleti Baþbakanlýðýnda kültürden sorumlu Müsteþar Andre Schmitz ve Berlin Sanatlar Akademisi Baþkaný Klaus Staeck'in elinden aldý. Alman edebiyatçý Wolfram Schütte, Özdamar'ýn iki farklý kültürü hikaye þeklinde esprili bir þekilde anlatmayý baþardýðýný söyledi. Özdamar'ýn, eserlerini Almanca olarak yazan nadir Türk yazarlardan biri de olduðuna iþaret eden Schütte, Özdamar'ýn Türkiye, Almanya ve Fransa'daki tiyatro çalýþmalarýný da anlattý.

KÖYLÜ KIZIN ROMANI
Samsun’da bir köyde yaþayýp, gündüzleri çapa yapan, süt saðan, odun kýrýp tek baþýna ev iþlerinin üstesinden gelen Öznur Baþ, geceleri de roman yazýyor. Kompozisyon dalýnda çok sayýda birinciliðe imza atan 22 yaþýndaki genç, 4 yýldýr üzerinde çalýþtýðý ve 'Kördüðüm' adýný verdiði romanýný tamamladý. Maddi durumu el vermediði için romanýný kitaba dönüþtüremeyen Baþ, romanýný basacak yayýnevi arýyor. Lise mezunu Baþ, edebiyat alanýnda iddialý. Azmin elinden bir þey kurtulmuyor.

EMÝN KARACA HAYATA DÖNDÜ
Kalp rahatsýzlýðý nedeniyle hastaneye kaldýrýlan Yazar Emin Karaca hayata döndü. Koþuyolu Kalp Damar Hastalýklarý Hastanesinin yoðun bakýmýnda tedavi gören Emin Karaca'ya stent uygulamasý yapýldý. Yoðun tedavi sonrasý deðerli yazarýmýzýn kollestrol ve þeker sorunlarý giderildi. Emin Karaca bir süre evinde dinlenecek. Bir anlamda ikinci hayatýna adým atan Emin Karaca'ya geçmiþ olsun diyoruz.

EDEBÝYAT DÜNYASINDAN KISA HABERLER
2009 Erdal Öz Edebiyat Ödülü Romancý Ýhsan Oktay Anar'a verildi. 26 Mart 2009 günü Pera Müzesinde yapýlacak törenle ödül Anar'a verilecek.
Yayýmlandýðý ülkelerde büyük ilgi gören Brezilyalý yazar Paulo Coelho`nun 40 dile çevrilen "On bir Dakika" romaný beyaz perdeye uyarlanacak.
Ervand Abrahamian`ýn kaleme aldýðý ve Ýran`ýn yakýn tarihine damgasýný vuran siyasi aktörler ve olaylara ýþýk tutan "Modern Ýran Tarihi" adlý kitap, Ýþ Bankasý Kültür Yayýnlarý tarafýndan yayýmlandý.
Anayurt Gazetesi – Gündüz Kitabevi 4.Sanat ve Edebiyat Ödülü açýklandý. Yakýnda ödül töreni ile ilgili duyuru yapýlacak. www.gunduzkitabevi.com.tr ‘de ödül alanlar tanýtýlýyor.
Þuayýp Demir, Nihat Kaçoðlu, Dr. Seyyid Irmak ve Samet Koman’ýn kitaplarý yayýna hazýrlanýyor. Bu sýcak haberi de siz okurlarla paylaþmak istedim.
Gündüz yayýnevi, 500’e yakýn kitap ve 13 antoloji kitabýnýn ardýndan, resimli Þair ve Yazarlar Ansiklopedisi yayýnlayacak. Gündüz yayýnevi sitesinde örnek ansiklopediyi görebilirsiniz. Ayrýca antoloji kitaplarýna, þairler katýlabilir. www.gunduzkitabevi.com.tr sitesine girilmesi yeterli.

KÝTAP VE DERGÝ DÜNYASI
1.     Burdurlu yazar Ali Yücel’in “Bana Göre Ýslam Dini” kitabý Gündüz Yayýnlarý arasýnda 372 sayfa olarak yeni çýktý. Araþtýrmayý ve okumayý seven yazar Ali YÜCEL, kendini Ýslâmi araþtýrmalara adadý. Kur’an ve sünnet üzerine araþtýrmalarýný yoðunlaþtýran yazar, toplumun dini bilgiler alanýnda taklitçi, teslimiyetçi, ezberci, bidat hurafelerle dolu tutumu üzerine bu kitabý hazýrladý. Yazar bir din bilgini olmadýðý gibi, bu konularda da kesin bir iddiasý yoktur. Kitabýn adýndan da anlaþýlacaðý üzere, kitaba “Bana Göre Ýslam Dini” adýný vererek, kendi görüþlerini kaleme aldý. Tek bir amacý var, Müslümanlarý teslimiyetten, taklitten, ezbercilikten, bidat ve hurafelerden uzaklaþtýrmak, Kur’an ve sünnetin ýþýðýna çekmektir. Bir uyanýþa vesile olmanýn hazzýný tatmak istemektedir. Bu güzel deneme ve araþtýrma kitabýný tavsiye ediyorum. Yazar irtibat: aliyucel15@hotmail.com - 05362257045

2.     Üç aylýk Dil-Kültür Edebiyat Dergisi Yaðmur'un Bahar sayýsý çýktý. Derginin 42. sayýsýnda Mustafa Özçelik üzerine Nasrettin Hoca üzerine bir sohbet, Türk edebiyatýnda Süleymannâmeler üzerine bir inceleme, Selim Sâbit Efendi Hayatý ve Eserleri üzerine bir makale, Âkif'ten Âsým'ýn Nesline Mesajlar baþlýklý bir deneme , Erzurumlu Ýbrahim Hakký'nýn bir gazeli de dahil olmak üzere ona yakýn þiir, Merve Eker'in Mustafa Kutlu'nun Hikâyelerinde Bakýþ Açýsý'ný ve Sevinç Çokum'un Romanlarýnda Millî Kimlik konulu inceleme makaleleri baþta olmak üzere ona yakýn makale ve hikayeler yer alýyor.

3.     Gündüz Yayýnlarýndan pazar günleri kitabý tanýtýlacak yazar ve þairler: Yýlmaz Karamersin (Sevda ve Hasret Þiirleri – Antoloji), Ýmran Can ( 2 özel eðitim kitabý –Konuþma zorluðu çekenler için), Ýbrahim Sayar (Medine´de Akþam Güneþ Batarken ve Çileli Günlerin Sonu Gelmedi 2 þiir kitabý), Ali Ünal (Biraz da Gülelim 3.Baský– mizahi hikaye).Gündüz Yayýnlarýný gunduzkitabevi@gmail.com ‘dan isteyebilirsiniz. Kitap çýkarmak isteyen þair ve yazarlar, www.gunduzkitabevi.com.tr sitesini ziyaret edebilir. Gündüz Yayýnevi 4.Yýlýnda 500’ye yakýn Kitap çýkardý. 30 Kitap baskýda bulunmaktadýr. Kitabýnýzý büyük bir yayýnevi olan, Gündüz Yayýnevine danýþmadan kitap çýkarmayýn. Yukarýdaki kitaplar, kitapçýlara % 50 indirimli ve 6 ay vade yapýlmaktadýr. Tanýtýlan kitaplarý alacaðýnýz Gündüz Kitabevi adresleri: Gündüz Kitabevi - Demet 412.Sokak (Eski 7.Sokak) no: 7/ b Y.MAH /ANK. 0312 346 54 57 - Cebeci: Çifteler Sk 7/A Doðumevi yaný Hamamönü/Ank. 0312 363 09 94 - GSM 0532 692 79 01. Tanýtýmý yapýlan kitaplarý bu adreslerden temin edebilirsiniz.

4.     Sýrada bekleyen diðer kitaplarýn yazar ve þairleri : Alaeddin Ýkican (Sevgiden Ötesi Yok – Umudun Sevdasý 2 þiir kitabý), Necati Gedikoðlu ( Aþkýn Diyeti –roman) ve Bedriye Aras ( Öz Deðerinde Ýnsan- þiir). Kitaplarýnýzý Gündüz Kitabevi adresine gönderin, Anayurt Gazetesinde pazar günleri tanýtalým.
     
HAFTANIN ÞAÝRÝ: Ali Arif Biçici
Anayurt gazetesi okurlarý, www.varanhaber.com ve Dünya Þairler Birliði grubunun 798 üyesi, haftanýn þairini seçiyor. “Haftanýn þairi” adayýnýzý bana bildirin.

BEN SENÝ SEVMEZ MÝYÝM?

Yaþamak çok güzel, ömür bir tane
Yalnýz sende buldum ask-ý þahane
Ben seni sevdim baþkasý bahane
Sen sevdin ya, ben seni sevmez miyim?
Yollarýna al güller sermez miyim?

Ne yüzüme bak, ne halime acý
Sevdam kara, inan yoktur ilacý
Sen benim sevdiðim, baþýmýn tacý
Sen sevdin ya, ben seni sevmez miyim?
Yollarýna al güller sermez miyim?

Yaþamak haram bana, zehir bana
Sensizlik zindan bana, kahýr bana
Sen de sevdin, utanma haykýr bana
Sen sevdin ya, ben seni sevmez miyim?
Yollarýna al güller sermez miyim?

Ali Arif Biçici / Sivas
(Gurbetçi Þair)


Web : www.gunduzkitabevi.com.tr



gunduzkitabevi@gmail.com







Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Edebiyat Dünyasýmdan Haberler
Edebiyat Dünyasý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asker Oðluma Hasret Türküsü [Þiir]
Asker Oðluma Hasret Türküsü [Þiir]
Hasret [Þiir]
Hasret [Þiir]


Ali Gündüz kimdir?

Ali Gündüz, 25. 02. 1961 Nevþehir doðumlu. Anayurt Gazetesinde pazar günleri edebiyat dünyasý köþesini hazýrlýyor. Gündüz yayýnevi editörü

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl, Peyami Safa


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ali Gündüz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.