..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Hemen yüzüne gül suyu seperek Leyla'yý ayýlttýlar." -Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yazarlar ve Þairler > Oðuz Düzgün




8 Temmuz 2008
Güneþçað Savaþçýsý Erdem Bayazýt  
Oðuz Düzgün
Kabuðunuza çekilin yorganýnýzý çekin üstünüze Kalsýn titrek ve mavi elleriniz Bekleyin geliyor ölüm usulca Usulca girer koynunuza.


:BHCC:
“Onlar gittiler
Giderken bir muþtu gibiydiler”

Böyle diyordu gönül insaný Erdem Bayazýt, sonsuzluða yürümeden önce. Ölmeden önce ölünüz emrine harfi harfine uymuþ diri yüreklilerden biriydi o. O bir Güneþçað savaþçýsýydý adý üstünde. O da gitti ve giderken o da sonsuzluktan haber veren bir muþtu gibiydi. Çünkü mýsra mýsra müjdelerinde yokluðu maðlup etmiþti hep ve sonsuzluða davet etmiþti herkesi. Çaðcýl insanýn çoðu zaman düþünmediði, hatta anti aging felsefeleriyle hafife bile aldýðý; ama aslýnda hakkýndaki soru iþaretlerinin mutlaka cevaplanmasý gerektiði ölüm gerçeði hakkýnda bakýn neler diyordu þâir:

Kabuðunuza çekilin yorganýnýzý çekin üstünüze
Kalsýn titrek ve mavi elleriniz
Bekleyin geliyor ölüm usulca
Usulca girer koynunuza.

Biz çoðunlukla ölüm þairi olarak sadece Cahit Sýtký’yý biliriz. Elbette onun þiirlerinde ölüm temasý aðýrlýklý olarak iþlenmiþtir. Ama her þâir aslýnda diðer insanlardan mutlaka daha fazla ama kendi deðer ölçülerinin mütevazi sýnýrlarý içerisinde muhakkak ölümden bahsetmiþtir. Çünkü bengi bir yaþam isteyen þâirin ruhunu, þu kýsa ömür doyuramamaktadýr. Zira duygularýn hendesesinde hesaplar sonsuzluk ölçekli yapýlýr. Hele þâirler için boyutlar arasýnda her hangi bir sýnýr yoktur. Geçmiþle gelecek, baþka baþka ruh dünyalarýyla ölüm ötesi hayat, onlarýn yürek gezegenlerinde sarmaþ dolaþtýr.. Þairlerin hislerine herhangi bir sýnýr konulamaz. Aslýnda þiirin en birinci malzemelerinden olan söz sanatlarý ve bunlarýn içinde epey bir yekün tutan mübalaða sanatý, ruhun dizginlenemeyen sonsuzluk arayýþlarýnýn kelime düzleminde hafif bir yansýmasýdýr. En yenici þiirlerde bile þairlerin bu þuuraltý arayýþlarý kendini belli eder.

Üstelik þiir, eski tarihlerden beri, hatta düz yazýdan da daha önceleri ebediliðin bir aracý olarak kullanýlmamýþ mýdýr? Binlerce yýl öncesinden bugüne kulaktan kulaða yayýlmýþ olan halk hikâyelerimiz, türkülerimiz ya da destanlarýmýz, hep þiir formlarýnda söylenmiþ sözlü ürünler deðiller midir? Hatta çocukluðumuzdan beri okul sýralarýnda, duvarlarda görmeye alýþýk olduðumuz bütün o yazýlar, manzum deðiller midir? Demek ki her insanýn ruhunda var olan sonsuzluk isteði, bir þekilde kalýcý eserler oluþturma emrini veriyor biyolojik yapýmýza. Beynin nöronlarý, ruh cevheri, kalbimiz ve bütün latifelerimiz el ele verirlerse eðer, ölümsüz eserler ortaya koyabiliyorlar. Eski çaðlardan beri insanlýk, ölümsüzlüðü þiirlerle yakalamaya çalýþmýþ. Aslýnda bu durum, basit bir biyolojik yapýya sahip olduðunu düþündüðümüz karýncalarýn ölüme karþý direniþiyle paralel bir refleksin ürünü. Bu biyolojik yanýmýzýn titrek bir dürtüsü kimilerine göre… Ama bir de çoðu zaman es geçtiðimiz, bizi o karýncadan tefrik eden sonsuzlukla ilintili bir yanýmýz vardýr ki, aslýnda bu veçhemiz, sonsuzluktan muþtularla yüklü mýsralarýn cevelan ettiði debisi yüksek bir ilham nehrinin yataðýdýr.. Her yürekte az çok sesi duyulur bu latifenin. Ama þâirler, bu yürek seslerini, karýnlarýndan konuþmasýný beceren insanlar gibi yüreklerinden konuþarak satýrlarýna dökmeyi baþarmýþlardýr. Ýþte bu þâirlerin en önemlilerinden birisi de Erdem Bayazýt’týr. O açýkça yürekten, çoðu zaman ruhtan konuþmasýný bilmiþtir. Þu aþaðýdaki mýsralar ruhun tatlý dilinden deðil de nereden süzülmüþtür?

Dirilmek yeniden
Yerin uyanmasý gibi kýmýldamasý gibi topraðýn
Bulutlarý yarmasý gibi gün ýþýðýnýn
Yaðmurun ansýzýn boþanmasý
Binlerce kuþun bir anda parlamasý havalanmasý
Erimesi gibi karlarýn ve buzullarýn
Patlamasý gibi dal uçlarýnda tomurcuklarýn

Her þâir ölümün farkýndadýr farkýnda olmasýna ama ölümden sonrasýnýn karanlýðýný her þâir aydýnlatamaz. Bunun için iman güneþi gerekir öncelikle. Amentüdeki imanýn þartlarýna inanan herkes, eðitimi ne olursa olsun ölüm gerçeðiyle bir þekilde baþa çýkabilmektedir ruh dünyasýnda. Ama ahirete inanmayan bir insan için ecel, tamamen yok oluþun adýdýr. Ölüm onun için bütün sevdiklerinden sonsuza kadar ayrýlýþýn, karanlýklara yuvarlanýþýn adýdýr. Ona göre, hayat aynacýðýnda yansýyan bütün ýþýklar, o aynanýn bizatihi kendi malýdýr. Aynadaki yansýmalar yok olduðunda, ayna da yok olmuþtur olacaktýr. Ya da ayna yok olduðunda o ýþýklar da yok olacaktýr. Ýþte bu önermelerde var olan paradokslara Erdem Bayazýt hiçbir zaman düþmemiþtir. O bir “Güneþçað savaþçýsýdýr” çünkü

Aynadaki yansýmalar, güneþin ýþýnlarýnýn tecellisinden baþka bir þey deðildir ona göre.. Ve bizler de o ebedi güneþin maddi evren aynasýnda tezahür eden ýþýnlarýnýn farklý tonlardaki yansýmalarýndan ibaretiz. Aynanýn kýrýlmasý ya da bir þekilde yansýmalarýn kesilmesi, aslýmýzýn yok olmasý anlamýna asla gelmemektedir. Zaten aslýmýz, manamýz ve deðerimiz olan bütün renkler, ýþýklar o güneþin zatýnda sabittirler. Asla kaybolmamýþlardýr, kaybolmayacaklardýr da. O Sonsuz Güneþin “en güzel isim” ýþýnlarýnýn yansýmalarýndan ibaret olan düþüncelerimiz, duygularýmýz, yaþantýlarýmýz kýsacasý her þeyimiz, bâki kalacaktýr, asla hiçbir özelliðimiz yok olmayacaktýr. Yok olan aynalardýr, asýllar ise her zaman sabittir. Ve bir “Güneþçað savaþçýsý” asla yok olmayacaðýný çok iyi bilir. Ýþte asrýn Güneþçað Savaþçýlarýndan olan Erdem Bayazýt da aslýna, Güneþler Güneþinin sonsuzluðuna döneceðini çok iyi biliyordu. Ve her Güneþçað Savaþçýsý gibi o da sonsuzluk ülkesinin saraylarýna doðru yelken açmýþtý ardýnda þu bengi mýsralarý býrakarak,

Þu bizim atýmýzdýr deniz hipodrom
Nehrin yataðýný öp sen ey savaþçý
Birikinti gölleri geç apartmanlarý geç kaldýrýmlarý
Bir bir ayýkla mezarlarý.
Güneþçað öncüleri yollarý tuttu dua erleri tuttu
Yüzleri Mekke ülkesi gözleri Medine çeþmesi
Elleri altýnçað mimarý

Erdem Bayazýt, þiirleriyle, mefkuresiyle bilhassa sevap kazanmak cihetinden yaþamaya devam edecek etmesine ama bizler de onun þiirlerini, ideallerini yeni kuþaklara aktarmayý bir görev bilmeliyiz. Gençliðimizi geç olmadan Erdem Bayazýt gibi þâirlerimizin sevgi kokulu mýsralarýyla tanýþtýrmamýz gerekiyor. Çünkü sevgisizliðin, ahlaksýzlýðýn ve þiddetin yegane reçetesi, aþaðýdaki dizelerimde de ifade etmeye çalýþtýðým gibi Erdem Bayazýt misali þâirlerimizin sevgi kokulu mýsralarýnda saklý deðil, ayan beyan ortadadýr..

Her yarýnýn güneþi
Bugünden ekilir unutma
Ve her günü aydýnlatan
Bir baþka þâirin ruhudur
Güneþler ekilmeden topraða
Filizlenmeyecek altýnçað
Ve gülemeyecek,
Kölemen kaderli bebeler
Güneþçað savaþçýlarýnýn
Sevgi kokulu mýsralarýyla tanýþana dek…




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve þairler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cengiz Aytmatov ve Mankurtlar
Mevlânâ'dan Reçeteler
Necip Fâzýl'ýn Þiiri

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Fâtih Ýstanbul'u Kaç Yaþýnda Fethetti?
Mevlid Kardeþliði
Kâfiyelerin Birliði
Kemençe Kimin?
Baklava'nýn Kökeni
Kurân'ýn Kökeni Sümerde mi?
Þiir Düþünceleri
Amerika Osmanlý Tarafýndan Keþfedilseydi?
Medeniyet Bestemizin Notalarý
Evliya Menkýbelerinden Türk Fantastik Edebiyatýna

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sen Var Ya Sen! [Þiir]
Çakkýdý Çakkýdý [Þiir]
Bâlibilen Dilinde Þiir [Þiir]
Üç Boyutlu Þiir [Þiir]
Miraciye [Þiir]
Saðanak Sen Yaðýyor [Þiir]
Bülbüller Þehri Ýstanbul [Þiir]
Türkçe Hamile Beyanlara [Þiir]
Burasý Sessiz Biraz [Þiir]
New Orleans'lý Siyahi Kirpiklerin [Þiir]


Oðuz Düzgün kimdir?

Yazar edebiyatýn her alanýnda çalýþmalar yapýyor.

Etkilendiði Yazarlar:
Bütün yazarlardan az çok etkilendi. Zaten insanoðlunun özelliði deðil midir iletiþimde bulunduðu varlýklardan etkilenmek?


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Oðuz Düzgün, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.