..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Barýþý bulacaðýz. Melekleri duyacaðýz, göðün elmaslarla parladýðýný göreceðiz. -Çehov
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Deneysel > Bayram Leventoðlu




5 Aralýk 2005
Alt Kimlik - Üst Kimlik  
Bayram Leventoðlu
Bazýlarýnýn kafasý karýþýk, karýþýk kafalarýyla karýþtýrýyorlar ve gaye kafa karýþtýrmaksa becerdiler.


:BFIF:

ALT KÝMLÝÐÝM – ÜST KÝMLÝÐÝM


Ýnsanlarý sevmiyorum. Her hareketlerini kuþkuyla izliyorum. Bencil olduklarýný biliyorum, kendi yararlarý için, benim zararýmý istediklerine eminim. Bu duygu içinde yaþadýðýmý, ikinci defa birisine ifade ediyorum. Ýnsanlar (Çevremdekiler) bu düþüncemden habersizler. Onlara belli etmemek için ne gerekirse yapýyorum ve yapmaya devam edeceðim. Yüzümde sabit bir tebessüm maskesi ile dolaþmam gerektiði konusunda saplantým oluþtu. Gördüðüm her kiþiye tebessümle baktýðým için, bazý bayanlarýn refakatlerindeki erkeklerden dayak yediðim bile oldu. “Benim yanýmdaki kadýna, nasýl tebessüm edersin lann” Benimle dost olanlar bile, gizli düþmanlýðýmýn farkýnda deðiller, bu bir savaþ ve niyetlerimi belirtme zamaný gelmedi. Siz, doktorsunuz, neydi o adamcaðýzýn adý? Hah, hatýrladým “Herodot”, yok o deðildii, tamam “Hipokrat” yemininiz var ya, konuþtuklarýmýzý açýklamazsýnýz, deðil mi? Aslýnda, size niye geldiðimi bile tam bilmiyorum. Birine söylemesem çatlayacaktým, sebep bu olmalý. Psikolojik danýþmanlýk, bu tür ihtiyaçlar için bulunmaz nimet. Hýristiyan olsaydým size gelmezdim. Birkaç defa kiliseye gittim ve günah çýkardým. Papaz efendi, sessizce dinledi ve “siz, patolojik bir vakasýnýz” dedi. Nedenini sorduðumda bir açýklamadan ziyade, baþtan savma bir tezle cevap verdi.”siz, içinizdekileri açýk yüreklilikle paylaþanlardansýnýz”. Oysa, düþüncelerimi dinleyecek birine ihtiyacým vardý ve oradaydým. Bana bir Ýncil ve haç þeklinde bir ikon vererek, “ bol,bol Ýncil oku ve bu Haç’ý elinden býrakma, amen” dedi. Kilisenin bitiþiðinde kuru temizlemecilik yapan bir ahbabým vardý, kiliseye gelmemin nedenini merak etmiþ, “papaz efendi ile felsefe yapýyoruz” diyerek geçiþtirdim. Onun merakýnýn baþkalarýna da bulaþacaðýný bildiðimden, günah çýkarma seanslarýndan vaz geçtim.

Þu alt kimlik, üst kimlik meselesi var ya, kafamý karýþtýrýyor.Benim dedelerim, Kafkasya’dan göçmüþler. Savaþtan mý kaçmýþlar, gavur zagonunda yaþamamak için mi? Canlarýný kurtarmak için göçmüþlerdir. Babamýn dedesi, bir Rum bayanla mercimeði fýrýna vermiþ, adý, Aspasya imiþ nenemim. Müslüman olmuþ, Hatice ismini almýþ. Benim dedem, yani babamýn babasý dört kez evlenmiþ, hepsinden amcalarým, halalarým doðmuþ. Dedemin eþlerini, çocukluðumda gördüm ve konuþtum onlarla, paskalya’da çörek yapan, mum yakan iki ninem vardý ve en çok, deðiþik renklerle boyalý haþlanmýþ yumurtalarýný severdim paskalyanýn. Kürt olan ninem,” ah bir tandýrým olsa, nan yapaydým sana” dediðinde, beni sevdiðini anlardým. Müslüman ve dinin gereðini yapmakta titizlenen bir aileydik. Ataerkil bir düzende ve çok büyük bir evde, üç nesil bir arada yaþadýk. Benim ve kardeþlerimin annesi bir Arnavut, benim eþim gürcü, kardeþlerimden biri, bir flaman bayanla evlendi. Çocuklarýmýz büyüdü, bazýlarý evlendi, Ýngiliz gelinimiz, Rus damadýmýz bile var. Benim alt kimliðim ne doktor? Sorduklarýnda “Türküm “ deyip geçiyorum, biliyorum yanlýþ, ama” karýþýk” diyemem ya. Anadolu bir köprü, geçenler, kalabalýkta deðmiþlerdir bir birlerine. Hem kime ne? Babamýn, Kürt dayýlarý var, onlarýn aþiretleri bizim akrabamýz. Kosovada kýyým olduðunda, az aðlamadý annem. Uydudan, Acara Tv sini seyreden eþim, gürcü folkloruna bile göz yaþartýyor. Dünyada ne olsa bizim ailenin bir yerleri acýyor. Dinler, diller, ýrklar karýþmýþ iþte, “Dünyalýyýz” mý demeliyim. Bana kalsa “Türküm” demeliyim, ne dersin doktor? Biliyorum, “ne dersen de, bana ne” diyorsun içinden. Ýþte, sorunun cevabý bu doktor, senin dediðin gibi “Sen ne isen osun”. Gerçi bu cevap biraz duvar yazýsý gibi oldu, ama doðrusu bu.

Gençliðin geleceði yok, iþsizlik kol geziyor. Ýki fakülte bitiren çocuklar, çöpçülüðe razýlar, o bile yok. Ülkemizin ekonomisi düzeliyormuþ, haberimiz olmadý ki.
Emekliyim, babadan kalmalar olmasa geçinemem. Bu ekonomide kim düzelmiþ anlamadým. Hani, tarihte yazýyordu ya; Romalýlar, halký uyutmak için, gladyatör dövüþleri, araba yarýþlarý düzenlermiþler ya, bizimkilerde, suni gündemle devran sürüyorlar sanýyorum. Baþörtüsü, alt kimlik, üst kimlik. Birde laikçilik modasý çýktý, sidik yarýþý ve vatandaþýn üzerinden, bilek güreþi bu. Herkes, orduya güveniyor, herkes diðerine karþý orduyu yanýnda istiyor. Bu parçalanma doktor, bu daðýlma doktor. Bütünleþmek, birleþmek gerekirken, bu ayrýþmanýn devletçe körüklenmesi delilik gibi geliyor bana.

Uyudun mu? Uyumaya devam et. Vizit ücretini vermeden kaçtýðýmda uyanýrsýn.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Abuzittin
Alatrik
Kardeþlik Market

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Adý Güzelsin Sultan-ý Gül [Þiir]
Seninle Dönerken Sana [Þiir]
Çuvaldýz Bile Deðil [Þiir]
Destan - I Net [Þiir]
Sensizliðin Þarkýsý [Þiir]
Vici [Þiir]
Sevda Zamaný Deðil. [Þiir]
Kardeþim [Þiir]
Ýþte Yazdým Þiirimi [Þiir]
Aþk'ýn Döngüsü [Þiir]


Bayram Leventoðlu kimdir?

Doðdum,yaþýyorum. Ýki nokta arasýnda zik zak bir ömür,aðlayan bir çift göz ve yanýk baðrýmda kömür. Baþkalarýnýn sorunlarý ile ilgilenmeyen yazar,sadece kendine yazar.

Etkilendiði Yazarlar:
Viktor Hugo-Mayakovski-O.Veli Kanýk-Nazým-NFK


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Leventoðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.