..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gerçeði arayan bir insan, öncelikle her þeyden gücü yettiðince kuþku duymalýdýr. -Descartes
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yüzleþme > ESRA BAYKAL




16 Mayýs 2005
Olmamý Ýstediðiniz Kiþi  
ESRA BAYKAL
“Olmamý istediðiniz kiþi, benden daha deðerliymiþ ki, siz varolaný yetersiz bulmuþsunuz ki, eskiyi öldürmeye karar verdiniz.“


:AIEF:


“Olmamý istediðiniz kiþi, benden daha deðerliymiþ ki, siz varolaný yetersiz bulmuþsunuz ki, eskiyi öldürmeye karar verdiniz.“

Böyle hissettiðiniz anlar hiç olmuyor mu? Kendinizi itilmiþ, istenmeyen, deðiþmezse dýþlanacak biri gibi hiç hissettiniz mi? Ýlk ne zaman? Ýlk ne zaman sevdiðiniz birisi sizi itti?

Doðduðumuz an...9 ay bizi karnýnda, güven ve sýcaklýk içerisinde saklayan varlýk, bir gün geldi tüm bedeniyle bizi dýþarý itmeye baþladý.

“Aman Tanrým! Caným yanýyor, çünkü santimetre kareye, 400 kilo aðýrlýklar basýlarak 15 cm.’lik bir delikten çok ama çok parlak bir yere, ait olmadýðým bir yere çýkýyorum. Birileri nefes almamý saðlamaya, kýçýma vurmaya, caným, ciðerlerim acýmaya baþlýyor. O varlýk nerde? Ben nerdeyim, bu su neden soðuk? Ben geri dönmek istiyorum, bu viyaklayan yaratýklar da neyin nesi? Lanet olsun, ben buraya ait deðilim! Neden beni istemedi?!”

Ýlk doðum aný, bize acýyý öðreten andýr. Acýyla doðarsanýz, maruz kaldýklarýnýz gelecekte de acýyla örülürse, hayatýn yegane anlamý “acý” olarak kalýr. Bundan sonrasý daha trajik devam edebilir...

“ Bir sürü yaratýk neden bana bakýyor? Benim kokusuna alýþtýðým yaratýk nerde? Yemek saati ve öncesinde kucaða alýnmamak ne demek? Niye ben, bu adý yatak olan þeyde tek baþýma yatýyorum. Sanýrým burada beni kimse istemiyor. Aðlasam...Aðladýðýmda beni o varlýða vermiþlerdi az önce. O zaman ben aðlarsam yine verirler mi? Aðlamalýyým...”

Disiplin içinde çocuk yetiþtirmeye çalýþmak...Aslýnda anneye en ihtiyaç duyduðu anda kucaða almamak, itilmiþ ve istenilmeyen hisseden bebek için ikinci bir yalnýzlýk duygusudur. Normal þartlarda( Altý ýslak deðilse, aç deðilse, hasta deðilse), ilgi gören bebekler aðlamazlar. Eðer onu kucaðýnýza alýyor ve geldiði için mutlu olduðunuzu belli ediyorsanýz, aðlamazlar.

Bebekler ana rahmine düþtüðü 120. gün, algýlamaya baþlýyorlar. Siz kýz doðacak bir bebeði, “oðlum” diye sevdiðiniz anda, doðumundan sonra onun için istenmedikleri bir cinsiyete sahip, sizi sevmesi için olmadýðý gibi davranmasý gereken biri olmaya itersiniz...

“ Beni sevmeleri için, olmamý istedikleri varlýk olmalýyým. Çünkü ben ilgi görmek istiyorum.”

( Not: Amerika’da, intihar olduðundan þüphelenilen 0-2 yaþ arasýndaki ölümler, son 3 senede %400 artýþ göstermiþtir.)

“Davranýþ herþeydir.” Yaptýklarýmýz, yaptýklarý, yargýlar oluþturur ve davranýþ deðiþirse, sonuçlarý da deðiþir. Bir çocuða doðduðu andan itibaren istendiðini hissettirirseniz, o çocuk kendine güvenli ve paylaþýmcý olur, ona olmak istediði gibi deðil, olmasýný istediðiniz gibi davranýrsanýz bambaþka, problemli bir çocuðunuz olur.

Kendi çocukluðunuzu düþünün, yapmak istedikleriniz ve yapamadýklarýnýz...Size öðütlenenler, dikte edilenler...Kaçýmýz, “en kendim”iziz?

“ Hastalýklar, düþündüklerimiz ancak yapamadýklarýmýz nedeniyle oluþur.” der Clarissa Myss Abla. Çünkü tutarsýzlýk sizi için için yiyen bir mikroptur. Sabah patrona sinirlenip, yine de haklýsýn dediðiniz akþamlarda yaþanýlan baþ aðrýsý, günün yoðunluðundan kaynaklanmamaktadýr.

Çünkü insan varlýðý “onaylanmak” üzerine kuruludur. Bugün reklamlarda gördüðünüz, taktir edilen ev kadýnlarý, en sevilen babalar görselleri, aferin alan çocuklar boþuna kullanýlmamaktadýr. Hepimiz özünde, yaptýðý iþle, sahip olduðu davranýþ biçimleriyle onaylanmak arzusundayýz.

3 çocuklu bir aile düþünün, ilk çocuk çok çalýþkan ve sakin, sürekli onay alýyor ebeveyinlerinden. Ýkinci çocuk inanýlmaz yaramaz, üçüncü karma karýþýk bir ruh hali içerisinde...Neden?

Ýnsan doðasý, varolana 3 þekilde tepki gösterirmiþ;

1.Kabullenmek ( Ancak bu daima onayladýðý anlamýna gelmez, mecburiyetten kabul ediþlerimiz daha çoktur.)
2.Onaylama ( Ancak onayladýklarýmýzý her zaman sahiplenmeyiz)
3.Sahiplenmek ( Bu herþeyin pozitif olduðu dönem)

Birinci çocuk gibi olamayacaðýný anlayan ve ilgi görmek isteyen ikinci çocuk, yaramaz olmayý seçer. Çünkü problemliyseniz, aileden daha fazla ilgi görürsünüz. 3. çocuðun hali içler acýsýdýr, o ne birinci gibi çalýþkan olabilir ne de ikinci gibi denenmiþ yoldan gitmek ister. Ailelerin bunun farkýnda olmadýðý durumlarda, kayýp 2 insan yetiþmektedir.

Nereden nereye geldik farkýndayým, sadece doðum anýnýn nelere mal olabileceði, sonrasýnda yetiþtirilme, maruz kaldýðýmýz sosyal baskýlar sonucunda kaybolan özlerimiz...

Üzerine okunmasý, araþtýrýlmasý ve mümkünse çocuk sahibi olmadan yapýlmasý gereken bir konu. Aksi halde kaybolan benliklerimizle, yine bizim gibi karmaþýk bir hayat yaþayacak bireyler yetiþtiririz.

Ýtildiðiniz, sevilmediðini, onaylanmadýðýný düþünen her birimiz, gün içerisinde kýrk takla atarak sadece bir gülümseme veya aferin için çabalýyoruz. Nedenleri geþmiþte saklý. Pek çok þey gibi...

Fazla kadýnlar büyüyen erkek çocuklarýnýn bugün yaþadýklarý maçoluklarý veya eþcinsellikleri, kadýnlarýn erkek olmak için çabalamalarý, kýsýrlýk oranýnýn son yýllarda artýþ nedenleri...Hepsi geçmiþte belli rollerin karýþmasý, göremediðimiz ilgi, arzu ettiðimiz sevgi nedeniyle.

Ýlginizi çekerse bir iki kitap önereceðim, kendiyle yüzleþmek, farkýnda olarak yaþamak ve birþeyleri deðiþtirmek isteyenler için:

1.Scott Peck, “Az Seçilen Yol”
2.Thomas Harris, “I’m ok, you’re ok”
3.Eric Berne: “ Games, People Play”
4.Yazarýný hatýrlamýyoum ama kitabýn adý: “ Kurtlarla koþan kadýnlar”
5.Robert Bly, “ Iron John”
6.Warren Farrell, “ Myth of Man Power”

Kendimizi, varoluþ nedenlerimizi, hayattan beklentilerimizi çözmeden, geçmiþle yüzleþmeden devam edemiyoruz. Belki bu kitaplarýn, farkýnda olmamýza faydasý olur...

Sevgiyle,

Esra



.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Derli toplu
Gönderen: Var Samsa / Ýstanbul/Türkiye
31 Mayýs 2005
Derli toplu görünen bir yazý. Güzel kaleme alýnmýþ, bazen dayanamam derli toplu görünen þeylere. saldýrýp daðýtmam gerekir gerçek deðerini test etmem için. (Kýsaca yazýnýzý kötü bulmadým, ama yine de biraz uðraþacaðým). Derli toplu bir yazý dedim ya. Hatta nereden derlenip toparlanmýþ dedirtecek kadar derli toplu. Üstünde oturmuyorsanýz kaynak gösterebilir misiniz? Fetusun santimetre karesine 400 kiloluk basýnç? Toplam yüzey alaný tahmini 300 santimetre kare ise, bu 120 tonluk bir basýnç mý oluyor bu doðmamýþ yavrucaðýn üstüne binen? Yazýk yavrucaða. Ama ne dirayet. Nereden buluyor onca tonu 60-70 kiloluk bir kadýn. Sayýlarda bir hata olmasýn? Neyse ben deðere baktým, sizi yormadan hatýrlatalým (veya kullandýðýnýz kaynaða hatýrlatalým): Fetusun maruz kaldýðý basý santimetreye 400 mm Hg (civa= 0.6 kg/cm2) olmasýn? Arada bayaðý bir fark var. Ben mi yanlýþ okuyorum, yoksa orada gerçekten 0-2 yaþ arasý olduðundan þüphelenilen intiharlar yüzde 400 artmýþ mý yazýyor? Yine istatistikle aptal yerine mi konuluyoruz? Deðerli Orkun Levent Beyin yazýsýndaki sonuçlarý istatistiksel olarak deðerlendirirsek ve onun çýkarýmlarýna gidersek (14 yaþ altý doðumlar= geri kalmýþlýk. A.B.D'de oran = Türkiye'nin iki misli, demekki biz bayaðý ileriyiz A.B.D.'den vb.) 2 yaþ altýnda bir çocuðun intiharýndan bahsetmenin mantýðý, kedilerde görülen intihar vakalarýný araþtýrmak kadar dipsiz. Çocuk psikiyatristleri iþsiz mi kaldý veya bir ana babaya yýkamadýklarý, týbben açýklayamadýklarý ölümlere intihar adýný takarak mý bürokrasiden kurtulacak kanun adamlarý? Neyse ne, söz konusu olan basit bir istatatistiksel deðerlendirme hatasýndan çýkartýlan anlamsýz bir sonuç. 300 milyonluk bir ülkede hangi kriterlere göre intihar þüphesi olduðu bilinmeyen 0-2 yaþ arasý þüpheli ölümler dört kat artmýþ. Mesela 5 bebekti böyle ölen, þimdi 20 tane ölmüþ. Seneye bu sayý 5 olursa akýllý politikalarla yüzde 75 azaldý derler. Ama onu boþverelim de ciddi bir baþka sayýya bakalým: Erkek çocuklarda 15-24 yaþlar arasýnda intiharlarda 1970'lerle kýyaslandýðýnda, 1990' larda yüzde 50 artýþ bildirilmekte. Kýz çocuklarýnda bir deðiþiklik yok. Dünya erkek çocuklarýn ve genel olarak erkeklerin yaþamasýna daha az uygun bir yer halini mi alýyor?

:: slm
Gönderen: himmet durgut / Ankara/Türkiye
26 Mayýs 2005
yazýnýzdaki 0-2 yaþ intihar ölümlerinin kaynaðýný açýklarsanýz sevinirim,çünkü þahsýmý ilgilendiren bir konudur...olunanla olunmasý istenen arasýndaki makasýn kapanmamasýdýr bizi mutsuz kýlan belki de..bizi aldatan þeytanýn ilk silahýdýr mükemmellik tutkusu...Öznesi olamadýðýmýz bir hayatýn nebatilikten pek farký da yok sonuçta.baþkalarýna göre inþa edilmiþ kendi deðerler bütünümüzün içimizi ne kadar çok acýttýðý,parçaladýðý muhakkak...bu dünya sürgünümüz baþka mahkumlara öykünmekle daha bir çekilmez cidden....tebrikler

:: Kim, kim?
Gönderen: nida / Ýstanbul/Türkiye
25 Mayýs 2005
Nereden geldik, nereye gideceðiz...Gittiðimizde kim olduðumuzu bilecek mi zebaniler... Pardon hatalý geldim, tavrýna kim inanacak... Nereden, nereye...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yüzleþme kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Nefesimi keseceksin biliyorum!
Kendinize Yaþadýðýnýzý Hissettirin
Merhaba, Tanýþalým; Ben Senin Annenim.
Yaþam Öyküsü
Büyü Artýk
Aslýnda Çok Yalnýzýz
Gecenin Karanlýk Yüzü
Ölüm ve Þehvet
Biz Öfkemizle Yarattýk Bu Düzeni
Zamanýn kapýlarý kapanacak bir gün!

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Size Aþýk Olabilir Miyim?
Bugün Seni Her Zamankinden Çok Özledim
Korkak Erkeklerden Sýkýldým
Aþk, askerlik, erkekler...
Her Sabah Ayný Adamla Uyanmak...
Kadýn Olmanýn En Güzel Tarafý Erkeklerdir
Red Kid
Korkak Erkeklerden Sýkýldým - 2
Bir gün size ahlak-sýz bir teklifle geleceðim...
Sizin hiç sýfýr kilometre sevdanýz oldu mu?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Gelme Bu Gece [Þiir]
Nehir, Deniz, Sen vs. [Þiir]
Aþký Küstürdük! [Þiir]
Bir Islýk [Þiir]
Aþktan Korkan Adam [Roman]
Kurtlar Vadisi [Eleþtiri]
Ýlk Gece Birlikte Olmayacak Hatun Aranýyor [Eleþtiri]
Sevmedende Olur Diyorlar! [Eleþtiri]
Benim Kocam Ab"ye Karþý [Eleþtiri]
Reklamcýlar ve Topluma Ettikleri [Eleþtiri]


ESRA BAYKAL kimdir?

Arýza hallerin dýþa vurumu

Etkilendiði Yazarlar:
Ahmet Altan,Murathan Mungan, Sait Faik, Alain De Paton


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ESRA BAYKAL, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.