..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Zaman dostluðu güçlendirir, aþký zayýflatýr. -La Bruyere
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Türkiye > ESRA BAYKAL ÇETÝNKAYA




11 Aralýk 2007
Türban Gerçekten Bir Sorun Mu?  
ESRA BAYKAL ÇETÝNKAYA
Ülkemizde yýllardýr bir türlü çözülemeyen konu, türbandýr. Liseden hatta ortaokuldan baþlar, imam hatipliler, orada olanlar, sen baþka dünyanýn insaný olarak konumlandýrýrsýn kendini, kimi zaman baþý örtülen kýzlara üzülür, zorla yaptýrýldý zannedersin, bazen baþlarý baðlý kýzlarýn sokakta sevgilileri ile geziþ þekillerine hayret edersin…


:BICA:
Ülkemizde yýllardýr bir türlü çözülemeyen konu, türbandýr. Liseden hatta ortaokuldan baþlar, imam hatipliler, orada olanlar, sen baþka dünyanýn insaný olarak konumlandýrýrsýn kendini, kimi zaman baþý örtülen kýzlara üzülür, zorla yaptýrýldý zannedersin, bazen baþlarý baðlý kýzlarýn sokakta sevgilileri ile geziþ þekillerine hayret edersin… Baþýný örtmenin bir anlamý olduðunu bilir ama o anlamý görselde yakalayamayýnca bir garipsersin. Sorgulamalar o yýllarda baþlar aslýnda… Ama kendimizi bildik bile vardýr bu birkaç santimetre karelik kumaþýn kavgasý.

Zaman geçtikçe, biraz aklýn ermeye baþladýkça anlarsýn ki aslýnda dert o kumaþa atfedilen, aslýnda kökeni dahi olmayan, anlamdýr. Kadýnýn minik bir þeytan gibi gösterildiði ve sadece saçýnýn teli ile karþý cinsi etkileyebildiðinin düþünüldüðü bir dünyada, kadýný zapt etmeye, erkeði korumaya karþý alýnmýþ bir önlemdir. Hiç anlayamamýþýmdýr bir kadýnýn saç telleri yüzünden bu kadar baskýlanmasýný. Veya üstüne örtülen çaputlarýn, kadýnýn cazibesini ne þekilde örttüðünü…

Aslýnda tüm dinlerde öðretilen ve bizi insan yapan kavramlarýn dýþýna çýkýp, birkaç parça çaputla uðraþmanýn ne menem bir fayda saðlayacaðýný bize hala çözebilmiþ deðilim.

Ülkelerin deðerlerinin ve yapý taþlarýnýn inanç sistemleri ile karýþmamasý gerektiði fikrinin savunucusuyum. Çünkü bir devlet, o aile gibi durmasý gereken toplumun baþýný örten çatý olmalý ve herkesin kafasýný yaðan yaðmurdan, çakan þimþekten korumalýdýr. Uzun, kýsa, sarýþýn, esmer, tombul, zayýf ayýrmadan. Ama bu ayýrmama iþi devreye girdiðinde mevzu çaputa geliyor yeniden.

Çaputu takaný da korumasý gerekiyor damýn. O zaman objektifliðini kaybetmekten korkuyor dam. Peki, ey sevgili çatý, madem hepimizi korumak istiyorsun, gel hepimizi koru ama beyni henüz seçimlerini yapacak olgunluða eriþmemiþ, yönlendirilmeye açýk, kimliðini bile henüz çözememiþ küçük bireylerin de tarafsýz büyümesini, kendi iradeleri ile taraf olacaklarý zamana kadar saðla.

18 yaþýna gelindiðinde, yapýlan her yanlýþýn bir bedeli varsa ve ödeniyorsa, o yaþa kadarkilerin çevresel faktörlerini dengede tut. Üniversiteye okumaya, kocaman adamlar olmaya veya olmamaya giden, kim olduðunu anlamaya baþlama dönemine girmiþ insanlara karýþma.

Kamusal alanlarda görev alan, öðretmen, iþçi, hukukçu, bakan, bakmayan, seçilmiþ veya seçtirilmiþ kimliklerin çaputla iliþkisini dengele. Dengele ki, duruþundaki dengeyi herkes anlasýn. Herkes sana hak versin, saðlam bir çatý olduðuna inansýn. Genç beyinlerin, özgür iradeleri ile büyümelerine destek ol ve ona göre bir eðitim sistemi koy ki, o sisteme öyle bir giyim/kuþam mantýðý getir ki, sadece baþýmýzý örten, ayaðýmýzýn altýndaki topraðý kollayan olma, birey olarak hepimizi seven, koruyan çatý ol.

Ancak o zaman bu kumaþ kavgasý biter, ancak o zaman herkesin birbirini insan olarak deðerlendirdiði zamanlardaki gibi yaþarýz, ancak o zaman aslýnda ortada var olmayan sorunlar gerçekten yok olurlar, ancak o zaman biraz “biz” oluruz. Ancak o zaman, ancak bir yol gösterici ve düzenleyici ile toplumlar hoþgörüyü, kabullenmeyi, saygý duymayý öðrenirler.
Ama derdin çatý deðil, tente olmaksa, sýðýþabildiði kadarýný koruyan olmaksa, o zaman zaten bizim çaput kavgasý daha çok uzun yýllar sürer gider.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Benim Kocam Ab"ye Karþý
Daha Ne Kadar Þehit Vermemiz Gerekiyor?

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kurtlar Vadisi
Ýlk Gece Birlikte Olmayacak Hatun Aranýyor
Sevmedende Olur Diyorlar!
Reklamcýlar ve Topluma Ettikleri
Ýdealleri Olmayan Bir Ülkede, Hayatta Kalma Savaþý Nasýl Ver
Sarmýsak
Yalvarýrým Gelinim Ol
Adam , Ayna ve Yalnýzlýk
Bayýndýrlýk Bakanýmýz Zeki Ergezen"e
Sanatçýlar ve Ölümlüler

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Gelme Bu Gece [Þiir]
Nehir, Deniz, Sen vs. [Þiir]
Aþký Küstürdük! [Þiir]
Bir Islýk [Þiir]
Aþktan Korkan Adam [Roman]
Size Aþýk Olabilir Miyim? [Deneme]
Bugün Seni Her Zamankinden Çok Özledim [Deneme]
Nefesimi keseceksin biliyorum! [Deneme]
Korkak Erkeklerden Sýkýldým [Deneme]
Aþk, askerlik, erkekler... [Deneme]


ESRA BAYKAL ÇETÝNKAYA kimdir?

Arýza hallerin dýþa vurumu

Etkilendiði Yazarlar:
Ahmet Altan,Murathan Mungan, Sait Faik, Alain De Paton


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ESRA BAYKAL ÇETÝNKAYA, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.