..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Olgular görmezden gelindikleri için var olmaya son vermiyorlar. -Huxley
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Popüler Kültür > Ali Osman Öztürk




19 Eylül 2003
Konya Oturaklarý Üzerine*  
Ali Osman Öztürk
“Konya Oturaklarý” baþlýðýyla yayýmlanan kitapta, Konya halk yaþamýnda önemli yeri olan, kadýnlarýn danslarýyla renklendirdiði, sazlý ve sözlü eðlencelere adýný veren oturak alemlerinin deðiþen yüzü ve özellikleri anlatýlýyor.


:CAFD:
   Oturak, Konya ve çevresinde, sadece erkeklerin katýlabildiði, müziðin merkezî bir konuma sahip olduðu bir sohbet ortamý. Bu sohbet, geçmiþten günümüze yaklaþýldýkça daha çok kültürel bir toplantý halini almýþtýr. Mesai bittikten sonra, deðiþik iþ kolunda çalýþan, ama müzik zevki ortak insanlar, bahçe duvarlarýnýn çevrelediði bir evde, kimseyi rahatsýz etmeden toplanýr ve müzik icra eder/ dinlerler. Oturak kavramý, halk türküsü ile adeta özdeþleþmiþtir, çünkü toplantýda çoðunlukla türkü çalýnýr ve söylenir. Konya oturaklarýnda türkü repertuarýnýn belirli bir sýrasý vardýr; bu hem çalan/söyleyen, hem de katýlanlar için bilinmesi gereken kurallardan biridir.
   M. Tahir Sakman, kitabýnda, toplum içinde çoðunlukla tabu olarak görülen bu oturak geleneðinin, gerçek yönlerini ortaya koymaya çalýþýyor. Onu bu kitabý yazmaya sevk eden yalnýzca Konya türkülerinin en ünlü kaynak kiþisi olan Mazhar Sakman (TRT repertuarlarýndaki bir çok Konya türküsünün kaynak kiþisi ve mahalli bir sanatçý olarak ün yapan Mazhar Sakman, M. Tahir Sakman’ýn babasýdýr) ve arkadaþlarýnýn yanýnda yaþadýðý tecrübeler ve notlarýnýn kaybolmasý endiþesi deðil, ayný zamanda bu alanda güvenilir bir kaynak kitabýn olmamasý hususudur.
   M. Tahir Sakman, babasýnýn hayatta olduðu dönemlerde bizzat katýlarak gözlediði oturak akþamlarýnda topladýðý malzemeyi, diðer oturak katýlýmcýlarýndan elde ettiði ek bilgilerle okura aktarmayý amaçlamýþ. Bu kitapta, ayrýca 1999’da yayýmladýðý Konyalý Mazhar Sakman’dan Türküler (Konya Ýl Kültür Müdürlüðü Yayýnlarý) kitabýnda kullanamadýðý malzemeyi de deðerlendirmiþtir.
Son yýllarda basýn-yayýn araçlarýnýn etkisiyle sosyal yaþamda büyük deðiþiklikler oldu. Ýnsanlar arasý iliþkilerin azalmasý bir yana, eðlence/ sohbet biçimleri de deðiþti. Dolayýsýyla Oturak alemi gibi gelenekler de geriledi ve unutulmaya yüz tuttu. Apartman yaþamý, müzikli toplantýlara uygun bir ortam saðlayamamaktadýr. Günümüzdeki haliyle gerçekten bir kültür, hatta kimlik ortamý olan oturak geleneðini benimseyen, büyük bir hoþnutlukla katýlmak, müzik icra etmek/dinlemek isteyenlerin sayýsý çok olmasýna ve katýlým için oturak adabý gibi yazýlý olmayan katý sayýlabilecek kurallarýn geçerliliðine karþýn, bu geleneðe uymayan bazý eðlencelere de oturak denildiði ve buralarda alkol alýnýp, dansöz oynatýldýðý vb. sebeplerle, kamu oyunda yanlýþ bir imaj ve önyargýlar oluþmuþtur. Yazarýn amaçlarýndan biri de, iþte bu yanlýþý düzeltmek isteði.
   Konya’nýn köklü halk müzik geleneði, gerçekten oturak akþamlarýnda saðlam bir þekilde ifadesini bulmuþtur, yazara göre. Bugün Konya’da birkaç barana (= hanende ve sazendelerden oluþan topluluk) grubu vardýr; bunlar usta-çýrak iliþkisini devam ettirmekte, bu þekilde Konya türkülerini ve tavrýný yeni kuþaða aktarmaya, kültürel geleneði yaþatmaya çalýþmaktadýrlar. Genç müzisyenler (= sazende ve hanendeler), bu oturak akþamlarýnda ustalardan, söyleyiþ ve çalýþ tavýrlarýný öðrenme/ düzeltme olanaðýný bulabiliyorlar. Bu anlamda M. Tahir Sakman, oturak geleneðinin kültürel olduðu kadar, tarihi ve halk bilimsel önemini göstermeye de çalýþmaktadýr.
Kitabýn önemi ayrýca, yazarýn temsil yeteneði olan bir halk müziði sanatçýsýnýn oðlu olarak, bu geleneði bizzat yaþamýþ ve böylece otantik bir kaynak kiþi olmasýnda yatmaktadýr. O bu özelliðinin farkýnda ve üstüne düþeni yerine getirmekten geri durmuyor. Ona minnet borçluyuz.
   *) Sakman, Mehmet Tahir: Dünden Bugüne Konya Oturaklarý, Milenyum Yayýnlarý, Yayýn No: 11, Halk Kültürü Dizisi: 1, Ýstanbul 2001:



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ortaçaðdan Yeniçaða Dr. Faust
Konya/lý Ýmajý
- Ýþ bu kerteye gelince -

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nasreddin Hoca'nýn Þiiri [Þiir]
Bir Þiirdir Yaþam [Þiir]
Hazan Günü [Þiir]
Rudolf Otto Wiemer [Þiir]
Anladým ki... [Þiir]
Sanal Bayramlar [Þiir]
"Göðsünün üstüne iki yýldýz/gözlerinin üstüne iki öpücük" [Þiir]
Þair [Þiir]
Ezginingünlüðü [Þiir]
Sadece Dostlarýma [Þiir]


Ali Osman Öztürk kimdir?

Akademisyen, çevirmen, halkbilimci, karþýlaþtýrmacý, eleþtirmen.

Etkilendiði Yazarlar:
Bilimsel anlamda Wilfried Buch, Otto Holzapfel, Gürsel Aytaç; edebi anlamda Luise Rinser, Buket Uzuner.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ali Osman Öztürk, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.