..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bazen evrende yalnýz olduðumuzu düþünürüm, bazen de olmadýðmýzý. Her iki durumda da bu düþünce beni afallatýr. -Arthur C. Clarke
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Osman AKTAÞ




18 Temmuz 2023
"Bizim Oðlan Bina Oku"  
Osman AKTAÞ
Bugün elime bir yazý ulaþtý. Yazý sahibini doðrudan tanýmýyorum. Bir arkadaþýn aracýlýðý ile yazý bana geldi. Ben de toplumsal düzenin hangi boyutlarda deforma olduðunu göstermenin yararlý olacaðýný düþündüm.


:CAC:
"

Bugün elime bir yazý ulaþtý. Yazý sahibini doðrudan tanýmýyorum. Bir arkadaþýn aracýlýðý ile yazý bana geldi. Ben de toplumsal düzenin hangi boyutlarda deforma olduðunu göstermenin yararlý olacaðýný düþündüm.

Samsun, Terme'de bir öðretmen arkadaþ 15 Temmuz gecesi Necip Fazýl'ýn "Sakarya Türküsü" adlý þiri okumasý için davet ediliyor. Öðretmen arkadaþ da daveti kabul edip tören alanýna gidiyor. Tören alanýnda kendisini davet eden milli eðitim müdürüne þiiri ne zaman okuyacaðýný soruyor. Milli eðitim müdürü þiir okunmanýn tören programýndan çýkarýldýðýný söylüyor. Öðretmenle milli eðitim müdürü arasýnda yaþanan gerginliðe belediye baþkaný müdahil olup þiir okunmasýnýn kendisi tarafýndan iptal edildiðini söylüyor. Gerginlik artýnca belediye baþkaný da polislere öðretmeni tören alanýndan çýkarmalarýný söylüyor.

Belediye programýn ev sahibi, programý ilçe milli eðitim müdürlüðü hazýrlýyor, program akýþýna milli eðitim müdürü adýna belediye baþkaný müdahale ediyor. Gerginlik yaþanýnca, belediye baþkaný kaymakam ve emniyet müdürü yetkisini kullanýyor ve öðretmeni tören alanýnýn dýþýna çýkarttýrýyor. Çok enteresan bir geliþme. Kimin, kimin yetkisini kullandýðý ve kullanacaðý belli deðil.

Yaþanan olaya bakýlýnca tamamen duygu ve makamsal bir kibrin dönüþümü... Neyi, kimden beklememiz gerektiðini bilmemenin verdiði hüzün. Yetki kullanma seyrindeki küstahlýk...

Kibir, üstten aþaðý yönetici sýfatý almýþ kiþilerin neredeyse tamamýnda var. Bu durum beklenmeyen bir davranýþ biçimi deðil.

AKP iktidar olduðundan beri atadýðý yöneticilere bakýnca, liyakattan uzak, yalnýzca biat etmesinin beklendiði kiþiler olduklarý meydanda. Aralarýna vitrin oluþturup "Bakýn, baþka görüþ ve düþünceden kiþiler de var" demek için serpiþtirilmiþ, yetkisiz yöneticiler de var.

Ýmam Gazali "Liyakatsiz birini yönetici yaparsanýz, üstüne kuyruk sallar, astýný ýsýrýr" diyor. Nitekim bunlar da onu yapýyor. Hangi kurumda, hangi yönetici bunlardan daha farklý? Ne kadar iþ bilmez yönetici varsa, küstahlýklarýyla hatalarýný kapatmaya çabalýyorlar. Bu da onlarýn sergilediði bir görüntü.

Bu arkadaþ anladýðým kadarýyla Memur Sen ve Kamu Sen yönetiminden destek bekliyor. Oysa gerek Memur Sen, gerekse Kamu Sen iktidarýn yalakalýðýný yapan birer sivil toplum örgütleri... Geçen yirmi yýllýk süre içinde bir kere olsun temsil ettikleri memurun yanýnda olmuþlar mý, bakmak lazým.

Memur Sen ve Kamu Sen, bugün politik alanda AKP ve MHP görüntüsünün sivil toplum örgütüne yansýmalarýndan baþka bir þey deðiller. Dolayýsýyla bu kuruluþlardan hak ve hakkaniyet beklemek doðal seleksiyona aykýrý.

15 Temmuz olayýna gelince benim düþüncemi biliyorsunuz zaten; konuya iliþkin bir çok yazý yazdým.

15 Temmuz'u gerçek bir darbe giriþimi kabul edersek (ki ben gerçek bir darbe giriþimi olduðunu hâlâ düþünmüyorum), bu, Bizans dönemindeki bir tür hanedanlýk içi iktidar kavgasýndan baþka bir þey olmadýðý ortaya çýkar. Þimdi detaylandýrýlmasýndansa, sular durulunca gerçekler üzerinde fikir yürütmek daha akýllýca olur.

15 Temmuz benim gözümde, ne bir darbe, ne bir milli irade tecellisi... Sadece 250 garibanýn ölüme yollanýldýðý kirli bir senaryo idi ve öyle kalacak.

Kutlamalara gelince, bana göre mevcut iktidarýn kiþisel düþlerinin tatmininden ve 15 Temmuz gerçeðinin perdelenmesinden baþka bir þey deðil. Ama bilinmeli ki, "Güneþ çamurla sývanmaz." Gerçekler er ya da geç ortaya çýkacak. O zaman bu arkadaþýn da zihninde oluþturduðu ve bütün hücreleriyle inandýðý milli irade ve mili birlik olarak gördüðü þey ortadan kalkýnca, geriye iktidarýn meþhur söylemi kalacak "Kandýrýldýk"

Bu arkadaþýn durumuna üzüldüm. Bu arkadaþ gibiler öyle bir iman ve öyle bir ihlâsla baðlanmýþlar ki iktidara, baktýklarýný deðil, hissettiklerini görüyorlar. Büyük hayal kýrýklýðý yaþamalarýnýn nedeni de bu.

Benim daha öncede arada bir yinelediðim savýn yeri geldi, "Sürü içinde yürüyen ancak göt görür"

Bütün millilikleri ayaklar altýna aldýðýný söyleyen iktidardan, nasýl bir millilik bekleniyor? Bundan daha yaman bir çeliþki olabilir mi?

Umarým bu arkadaþ yaþadýðý hayal kýrýklýðýný çabuk atlatýr, çünkü bu iktidar ve bu yaþananlarýn tekrarý için önümüzde daha beþ yýllýk bir süre var.

Son olarak diyeceðim þu ki, bokla oynayanýn üzerine bok sýçrar. Bu doðal bir geliþmedir.

18 Temmuz 23
Erzurum



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Fistan Aldým Endazesi On Yediye
Ýki Katilin Dayanýþmasý
Sosyal Medyada ve Tanýtým Panolarýnda Dilencilik
Vicdansýz Medya Cahil Toplum
Eðitim Bakanýyla Sanal Bakýþma
Politik Arenada Kör Dövüþü
Fýsýltý Ormanýnda Kýble Tespiti
Sosyal Medyada Uzay Sempozyumu
Bu Vatan
Eðitim Aracýna Beþ Yýl Bakýmý

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Devrimci Bir Derviþ: Mehmet Akif
Günortasýndaki Karanlýk
"Kadýn Þairler Aþktan Bahsettikleri Zaman" Üzerine Birkaç Söz
Göðüs Kafesinde Kuþ Yetiþtiren Þair: Þükrü Çanku
Yazar ve Þairlerin Deðiþen Anatomisi ve Sosyal Statüsü
Kanlý Temmuz
17 Eylül ve Ülke Kaderini Deðiþtiren Ýdamlar
Sabahattin Ali
Üç Din ve Bir Filistin
Bizi Taksim Edenlere Yuh

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Veda Partisinde Veda Hutbesi [Þiir]
Düþ Geçiti [Þiir]
Saat Gökyüzüne Yaklaþýyor [Öykü]
Efsun [Öykü]
Sevgi Ya da Aþk Algýsý [Deneme]
Doðanýn Çýlgýn Yaratýðý ve Aþk [Deneme]
Aþkýn Tarifi [Deneme]
"Korkma Sönmez... "" Þairi [Deneme]
Bugün 23 Nisan [Deneme]
Eros'a Rekabet [Deneme]


Osman AKTAÞ kimdir?

1965 Erzurum doðdu. Gazi üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, TDE bölümünden mezun oldu. Sýrasýyla Van, Bartýn, Antalya,Bursa, Ankara, Bodrum'da öðretmen olarak görev yaptý. Halen Kocaeli'bde görev yapmakta. yaklaþýk 40 yýldýr þiir,öykü ve eleþtiri yazýlarý yazmakta. Eserleri: 1. ayArsýz; Uludað Yayýnlarý 2007 (Þiirler) 2. bermudayý tek geçmek; Cinius Yayýnlarý 2016 (Þiirler) 3. AsiMilat(ör); Cinius Yayýnlarý 2017 (Politik Denemeler) 4. (D)OKU(N)MUÞTUK; Cinius Yayýnlarý (Kitap Eleþtirileri) 5. cennet cazgýrlarý; Cinius Yayýnlarý 2017(Þiirler) 6. çorak düþler ülkesi; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 7. Yaðmur Yankýlarý; Artus Yayýnlarý 2018 (Öyküler) 8. Sessiz Çýðlýk; Cinius Yayýnlarý 2018(Kitap Eleþtirileri) 9. dar vakitte aþk; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 10. Âþýk Hüseyin Fizâhî; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 11. Þuaraya Elhan Olmak; Cinius Yayýnlarý 2019 (Þairler Üzerine Denemeler) 12. ναυάγιο αγάπης (enkaz-ý aþk): Cinius Yayýnlarý 2019 (Þiirler)


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Osman AKTAÞ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.