..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bir kitabýn kaderi okuyanýn zekasýna baðlýdýr." -Latin Atasözü
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Osman AKTAÞ




10 Temmuz 2023
Öteberi  
Osman AKTAÞ
Öteki kavramý, bir varlýðýn kendinden olmadýðýný kabul edip dillendirilmesi olarak tanýmlanabilir. Bir canlýnýn büyümesi hücre bölünmesine baðlýdýr. Hücreler ne kadar hýzlý bölünürse, büyüme de o kadar hýzlanýr. Hücreler toplumun yapý taþlarý gibiler; her hücre birbirini tamamlarken, diðerine göre ötekidir.


:BHG:

Öteki kavramý, bir varlýðýn kendinden olmadýðýný kabul edip dillendirilmesi olarak tanýmlanabilir.

Bir canlýnýn büyümesi hücre bölünmesine baðlýdýr. Hücreler ne kadar hýzlý bölünürse, büyüme de o kadar hýzlanýr. Hücreler toplumun yapý taþlarý gibiler; her hücre birbirini tamamlarken, diðerine göre ötekidir.

Ben resmi rakamlara göre bin dokuz yüz altmýþ beþ yýlýnda doðmuþum. O günden bugüne kadar kan baðý olan, olmayan kiþiler arasýnda çok yakýn bulduðum ve hep öteki saydýklarým oldu. Mutlaka beni de öteki sayanlar oldu. Öteki sayanlarýn da kayda deðer bir kýsmýný tanýyorum.

Bittabi siyasal yapýda da ötekiler var. Mevcut iktidarýn baþlangýcýný milat sayarsak, toplumsal yapýyý deðiþtiren iki milat gördüm; biri Evren'in "On iki Eylül"ü, diðeri Erdoðan'ýn 3 Kasým'ý.

Bu süre içinde birkaç da cumhurbaþkaný gördüm; Cevdet Sunay, Fahri Korutürk, Kenan Evren, Turgut Özal, Süleyman Demirel, Ahmet Nejdet Sezer, Abdullah Gül ve Tayyip Erdoðan.

Bugün politik geçmiþe bakýyorum da, siyaset sahnesinde yer alanlarýn çýkarlarý kadar birliktelikleri ve akabinde öteki oluþlarý politik yarýný belirliyor.

Bu ülke, Osmanlý'da da dahil, kirli siyaset seline maruz kalmýþ. Devlet bekasý, hükümdar cakasý adlarý altýnda oluþan bu koyu bulanýk su, her tür pisliði bünyesinde barýndýrýyor. Destek alamadýðý herkes her dönemde öteki sayýlmýþ. Öteki sayýlanlar düþman kabul edilmiþ; ya kelleler vurulmuþ, ya zindan ve hapishaneler doldurulmuþ. Suç isnat edilemeyenlere de en ilkel tebessümle yýllar sonra "Pardon" denilmiþ.

Günümüzde bir çok siyasi parti var. Her biri diðerinin biraz kankasý, biraz ötekisi olmuþ. Ayný yolda yürüyenlerin ya þahsi çýkarlarý, ya siyasi tabanlarý zaman zaman sevgili durumunda olanlarý öteki konumuna getirmiþ / getiriyor. Geçtiðimiz son seçimlerde anlýk döþünce deðiþimi geçiren siyasilerde izlediðimiz tavýrlar da bunu gösteriyor.

Ötekini ve berikini oynayan siyasilere baktýðýmýzda, terör örgütleriyle hareket edenlere destek vermeyeceðini söyleyenlerin birkaç gün içinde düþünce ve taraf deðiþtirmesi de bunun en güzel örneklerinden biri.

Bir terör örgütünü kendi safýnda tutup, ötekine terör örgütüyle hareket ettiði propagandasýný söyleyenlerin de davranýþlarýný iyi deðerlendirmek gerek. Ayný zamanda bir terör örgütüne, kendisini biraz sevmesini, yeterli ilgiyi göremeyince, kendisine biraz sövmesini isteyenler de elde ettikleri erk ve finansal yapýlarýný koruma endiþesi içinde kuþku duyduklarýný bile, öteki biçiminde tanýtma yolunu alanen seçme durumunda olduklarýný düþünüp, akledenlere gösterdiler.

Siyasi masalarda "elim sende" oynayanlara "kayýp Nemo"yu Hýzýr aleyhisselam sanýp, sandýktan çýkacak mucizeyi endiþeyle bekleyenler ise kendilerini öteki kýlýyorlar, kendilerinden olmayaný beriki kýlýyorlar gibi bir havadalar.

Sanýrým muhalif kanatýn iktidarý kaybetmesi, kendilerini iktidar kanadýndan daha çok sevindirmiþ, iktidar iktidar da, kendileri muhalefette daha iyi sürünecek ve milleti süründürecekleri kanaati hasýl olmuþtur. Millet de, bu bayram havasýna bir aylýk bedava doðalgaz ile bir yýllýk indirimli doðalgaz sevinciyle bu garip toya davul zurna ile gönüllü destek olmuþtur.

Millet kalp ile, diyanet dil ile zamlarýn Allah'tan geldiðini, kaderin önüne geçilemediðini tasdik ediyorlar.

Öte beri derken hedef iki bin elli üçe de bir þey kalmadý. Ýç güçler, dýþ güçlerin üstüne çýkýyor ve aya dört þeritli yol ve yerli uzay gemileriyle artýk galaksi bizi kýskanýyor, daha da çoook kýskanacak görünüyor. Hele þu döviz belasýnýn yükselmesini bir durduralým...

Allah müstehakýmýzý versin. Orhan Murat Arýburnu "Kasap" adlý þiirinde bu durumu çok güzel betimliyor.

"Mal derdinde kasap
Can derdinde koyun
Ne çirkin oyun
Ne berbat kafiye!"

25 Haziran 23
Bursa



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Fistan Aldým Endazesi On Yediye
Ýki Katilin Dayanýþmasý
Sosyal Medyada ve Tanýtým Panolarýnda Dilencilik
Vicdansýz Medya Cahil Toplum
Eðitim Bakanýyla Sanal Bakýþma
Politik Arenada Kör Dövüþü
Fýsýltý Ormanýnda Kýble Tespiti
Sosyal Medyada Uzay Sempozyumu
Bu Vatan
Eðitim Aracýna Beþ Yýl Bakýmý

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Devrimci Bir Derviþ: Mehmet Akif
Günortasýndaki Karanlýk
"Kadýn Þairler Aþktan Bahsettikleri Zaman" Üzerine Birkaç Söz
Göðüs Kafesinde Kuþ Yetiþtiren Þair: Þükrü Çanku
Yazar ve Þairlerin Deðiþen Anatomisi ve Sosyal Statüsü
Kanlý Temmuz
17 Eylül ve Ülke Kaderini Deðiþtiren Ýdamlar
Sabahattin Ali
Üç Din ve Bir Filistin
Bizi Taksim Edenlere Yuh

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Veda Partisinde Veda Hutbesi [Þiir]
Düþ Geçiti [Þiir]
Saat Gökyüzüne Yaklaþýyor [Öykü]
Efsun [Öykü]
Sevgi Ya da Aþk Algýsý [Deneme]
Doðanýn Çýlgýn Yaratýðý ve Aþk [Deneme]
Aþkýn Tarifi [Deneme]
"Korkma Sönmez... "" Þairi [Deneme]
Bugün 23 Nisan [Deneme]
Eros'a Rekabet [Deneme]


Osman AKTAÞ kimdir?

1965 Erzurum doðdu. Gazi üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, TDE bölümünden mezun oldu. Sýrasýyla Van, Bartýn, Antalya,Bursa, Ankara, Bodrum'da öðretmen olarak görev yaptý. Halen Kocaeli'bde görev yapmakta. yaklaþýk 40 yýldýr þiir,öykü ve eleþtiri yazýlarý yazmakta. Eserleri: 1. ayArsýz; Uludað Yayýnlarý 2007 (Þiirler) 2. bermudayý tek geçmek; Cinius Yayýnlarý 2016 (Þiirler) 3. AsiMilat(ör); Cinius Yayýnlarý 2017 (Politik Denemeler) 4. (D)OKU(N)MUÞTUK; Cinius Yayýnlarý (Kitap Eleþtirileri) 5. cennet cazgýrlarý; Cinius Yayýnlarý 2017(Þiirler) 6. çorak düþler ülkesi; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 7. Yaðmur Yankýlarý; Artus Yayýnlarý 2018 (Öyküler) 8. Sessiz Çýðlýk; Cinius Yayýnlarý 2018(Kitap Eleþtirileri) 9. dar vakitte aþk; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 10. Âþýk Hüseyin Fizâhî; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 11. Þuaraya Elhan Olmak; Cinius Yayýnlarý 2019 (Þairler Üzerine Denemeler) 12. ναυάγιο αγάπης (enkaz-ý aþk): Cinius Yayýnlarý 2019 (Þiirler)


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Osman AKTAÞ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.