..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
En güzel özgürlük düþü, hapishanede görülür. -Schiller
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýliþkiler > eylül




6 Ocak 2018
Dostluk Üzerine  
En iyi arkadaþýn

eylül


Kýrgýnlýk deðil, seni acýtan boþluktur. Hayal kýrýklýðý. Hayalmiþ çünkü.


:HIE:




Dostluk ve dostlar adýna yazacaklarým için bu baþlýktan daha iyisini bulabilirdim belki.

Çocukluk, okul yýllarý ve sonrasý birçok farklý mekan, farklý insan demek. En azýndan benim için. Bir insanýn hayatý ayný þehirde, ayný mahallede ve evde geçebileceðini öðrendiðimde açýkçasý kýskandým. Çok fazla taþýnmaktan olmalý. Her defasýnda kýsa bir alýþma süreci sonrasýnda yeni yerimizi ya severdim ya da bir sonraki yolculuðu iple çekerdim. O günlerden geriye kalan, çocukluðumun geçtiði farklý evlere dair zihnimde bulanýk resimler ve bölük pörçük anýlar. Bu esnada doðal olarak arkadaþ edinecek vaktim olmadý. Ortaokul son sýnýfýndaydým ki ailem nihayet kesin yerleþme kararý aldý. Çocukluk bitti bitecek, geçmiþ olsun. Herneyse, beðensem de beðenmesem de yeni ve deðiþmeyecek olan son ikameti tanýyýp, alýþmam gerekti. Kýsa bir süre için. Eðitimime farklý bir þehirde devam edeceðimi, nedense, hesap etmemiþim. Hatýrladýðým kadarýyla baþýmda kavak yelleri de esmemiþti, sadece basitçe, o ihtimal aklýma düþmemiþ.

Dostluðu tecrübe etmemiþ olmak onun hakkýnda fikrim olmadýðý anlamýna gelmez.
En baþtan onu nasýl tahayyül ettiysem hala öyle. Dostluk, sorumluluk taþýmak, paylaþmak, güvenmek demek. Dost dediðin yanýnda olmasa bile insana güç verir. Kolay deðil en iyi arkadaþ olmak. Geldim mi þu uygun göremediðim baþlýða?.. Ýyi, en iyi, çok iyi ne demek yahu? Derecelendirilmez ki... Olan, olmayandýr. Yok, bu iyi arkadaþým, þu daha da iyisi, o en iyisi; ne demek? Yüzeysel olup herkesle arkadaþ olmak bambaþka. Okulda, iþ yerinde, yan dairede, sürekli gittiðin maðazada bir çok "durum" arkadaþýn olur. Gülümsersin, hatýr sorarsýn, üstünkörü ilgili olursun. Karþýlýklý bir oyun sergilenir, hayat sahnesinde. Kimimiz bu role kolay bürünür, kimimiz ise oynamaz ciddiye alýr. Ben ciddiye alanlarýn tarafýndayým, en baþýndan. Bu tespiti söylemek için taa yýllar öncesine gitmek gerekmezdi, lakin o dönemin bir önemi vardýr dedim (psikolojide var ya "çocukluðuna inelim" meraký, þimdi aklýma geldi de çok güldüm:)).
Dost ol(bul)mak zor. Lego misali, uygunluk gerek. Saçma bir benzetme belki, olsun, þimdilik idare eder. Mesele benzer bakýþ açýlarý, fikir birliði, alýþkanlýklar deðil. Ýki insan her ne denli farklý kiþiliklere sahip olsalar da karþýlýklý anlayýþ ve saygý eþliðinde sýký dost olabilir. Kelimelerle tarifi zor olan o nadir uyum yakalanabilir. Ýþte o zaman tadýna varýlýr dostluðun.

Velhasýl, zor.
Çýkar iliþkilerine bakýnca hayata lanet edesin gelir, ki onun(hayatýn), senin bu isyanýndan haberi olmaz. Birbirilerinden "beslenenler"(vampir misali), kendilerine odaklanan ilgi açlarý, can sýkýntýsýndan, mecburiyetten, falanlar ve filanlar. Yüreðinle yaþayýp ikiyüzlülüðü kaldýrmak mümkün deðil. Ýnsanýn ýssýz bir adaya kaçasý gelir. Bunu yapmaya imkan olmadýðýndan bakan kör olup bütün bu "insani" rezillikleri görmemeye baþlarsýn. Ýçini acýta acýta dost diye geçinenlerden fellik fellik kaçarsýn. Sorun yanýlmýþ olmanda deðil, olabilir, kavun deðil ki koklayýp seçesin. Mesele yanýltýlmýþ olmak. "Ben bu hatayý nasýl yaptým?" deðil, "neden?" diye için içini yer. Boþ.
Ýster istemez acý gerçekle yüzleþirsin; dostluk diye siper olmuþsun, kendini geçmiþsin, beyhude. Kýrgýnlýk deðil, seni acýtan boþluktur. Hayal kýrýklýðý. Hayalmiþ çünkü.

Bir daha asla.
Ýçinden kimsenin duymayýp þahit olmadýðý yeminler edersin. Öte yandan, gücünün farkýnda, kabullenmekten çok, oluruna býrakýrsýn. Kafanda durmadan çýnlayan "neden?" sorusunu uzun bir süre duymazdan gelmenin depresif haline teslim olup iyileþmeyi beklersin. Eninde sonunda olacak. Mühim olan ruhunun güzel ve iyi yanýný kaybetmemek. Belki teselli gibi, olsun, mahsuru yok. Zaten hayat da öyle deðil mi?


eylül



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hikayeler
Kimi Suçlayacaksýn?
Sonu Gelmeden Ýnsanlýðýn
Eksik Olan
Yol Bitene Kadar
Ýnsaným Ben
Eksik Olan
Ruh Hali
Otobüs
Ýyilik Daima Kazanýr

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Eylül [Þiir]
Þimdi Aþk [Þiir]
Bir Þey Daha... [Þiir]
Teselli [Þiir]
Derin Hikayeler, Kýsa Karþýlaþmalar [Öykü]
Yusuf'un Þarkýlarý [Öykü]
Gülümseme Çiçeði [Öykü]
Vurgun [Öykü]
Gecenin Ýçinden Gelen Sesler [Öykü]
Salkým Söðüt Hayat [Öykü]


eylül kimdir?

yolcu

Etkilendiði Yazarlar:
insan, hayat


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © eylül, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.