..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kurguyla gerçek arasýndaki ayrým, kurgunun mantýklý olmak zorunda olmasý. -Tom Clancy
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Ýronik > Mustafa Karaçýray




3 Ekim 2011
Geniþ Zaman  
Mustafa Karaçýray
“Senin güzel dudaklarýnýn her yerinin tadýný alacak kadar da esnek.” diye geçirdim içimden, o içle bir sigara çektim ama, nasýl öksürük bastý anlatamam. Ýlk aþkýmla ilk karþýlaþmamýz ve ilk rezalet. Tüm þükürlerimi geri aldým; “Þükrüm geri!”


:AFIF:
Hepimizin içinden geçtiði geniþ zamanlar vardýr. Diþlerinizi fýrçalarken bile geçebileceðiniz kadar geniþ zamanlar, üçyüzaltmýþ derecelik o dilinizin her yerini temizleyen fýrçalardan bile daha geniþ. Feride’yle de böyle bir zamanda karþýlaþtýk diyebilirim. Caminin dýþ avlusunda oturmuþ abdestimi alýyordum, birden karþýdaki dönercilerden fýrlayan bir kadýn geldi. Aðzý acý biberden yanmýþ olmalý ki, direk o ýlýk suyla aðzýný çalkalamaya baþladý. Herkesin ayaklarýndan kapkara akan sularla karþýlaþtýrýldýðýnda, Feride’min aðzýndan akan sular Uludað’ýn eteðinden kaynak suyunun akýþý gibiydi. Berrak. Herkes suyla temizlenirken, su onunla temizleniyordu sanki. Birden aþýk oluþum çok garip gelmiþti. Ýþin asli garibi, benim dokuz, Feride’nin yirmi yedi yaþýnda olmasýydý. Güzel bir çocuk olsam, belki annem bile diyebilirdim. Ama deðildi. Çok doðru laftý o söylenen; Allah insana çirkin kaderi versindi, çünkü Feride benim henüz büluðaltý çaðlarýmýn çocuk masumiyetine dahi yakýþmayacak kadar daha masumdu; o anki masumiyetim katlarca fazlayken hele!

Namazý kýlýp camiden çýktým. Cumaya annemin zoruyla giderdim, aslýnda teþvikiyle diyelim. Tavuk döner ve ayran bir liraydý o ucuz dönercilerde, ben döner yemeye giderdim. Cuma da iþin sevaplý artýsýydý. Ama o gün caným döner istemedi. Sigara istiyordu. Delicesine sigara. Cuma çýkýþý kýlýðýmdan faydalanýp birkaç kuruþ dilendikden sonra, ölmüþ babama sigara almak için en yakýn bakkala girdim:

- “Bi uzun Samsun versene amca.”

- “Sen nabýcan lan uzun samsunu bastýbacak?”

- “Namazdan çýktým da amca, babam da yatalak, gelirken sigara al gel dediydi.”

- “Tamam tamam, al bakalým hadi.”

Cuma namazýnýn ve aciz durumda bir babanýn faydasýný ilk defa yalan söylerken görmüþtüm. Feride’nin uðuru olmalýydý dedim. Bir yandan da yalanýmý kabul ettiði için Allah’a þükrediyordum. Yetinmezcesine þükürlerim tüm yalanlarýmý hisse senedine çevirecek dualara dönüþtüðünde, tekrar Feride’ye rastladým. Bir kuytulukta sigara içerken rastlaþtýk hem de. O da gizlice sigara içmeye çýkmýþ meðer.

- “Bacak kadar boyunla bu ne sigarasý bee?” diyerek güldü.

- “Senin o bacak kadar boylu dediðin bu adam bugün camiye gitti, namaz kýldý, babasýna yardým etti, Allah’a þükretti, dua etti.” diye çýkýþtým.

- “Dilin de bi karýþ, maþþallah.”

“Senin güzel dudaklarýnýn her yerinin tadýný alacak kadar da esnek.” diye geçirdim içimden, o içle bir sigara çektim ama, nasýl öksürük bastý anlatamam. Ýlk aþkýmla ilk karþýlaþmamýz ve ilk rezalet. Tüm þükürlerimi geri aldým;

“Þükrüm geri!”

Biraz daha muhabbet ettikten sonra, Feride’nin evli olduðunu öðrendim. Kocasý sigara içtiði için dövermiþ meðer, kahpe karýnýn kasýðýndan düþme pezevenk! Ýki gün sonra yine o kuytulukta kocasýný yakaladým. Sapanýmý çektim, ense köküne niþan aldým, “ÞAAAAAAK!”“Sen kimsin lan amýnakoyduðumun oðlu!!” diye giriþti bana, ama öyle böyle bir dayak deðil. Ölmüþ babam gelse böyle dayak atamazdý, baba dayaðýný sevdiðim kadýnýn kocasýndan yiyordum, bu nasýl bir hayatý, bu nasýl bir þükretmeydi, ve bu nasýl bir lütuftu ki, aðzým burnum apal kan içindeydi?

Haftasýna varmadan Feride’nin evi terkettiðini duydum. Pezevenk Hamit -ki adýný takip ederken takýldýðý kahveden öðrenmiþtim- yine dökmüþ saçmýþ her yeri, Feride’mde çocuðunu alýp anasýnýn evine, Manisa’ya dönmüþ.

Ýki yýl oralarda bekledim belki Feride’m gelir diye, hak getire. Sonra Hamit pezevengi de Nazilli’ye taþýnýnca umudunu kestim. Baktým olmuyor, bir daha da dönüp bakmadým.Þimdi 43 yaþýndayým, ve aradan geçen 32 seneye raðmen o camiye bir daha gitmedim. Bir daha þükretmedim. Bir daha dua da etmedim. Allah’a olan inancýmý kaybetmedim, ama senetlerim karþýlýksýz çýktý. Haberini aldým, seneye Feride’mi mezarýnda ziyaret edeceðim, benden iki yaþ büyük oðluyla beraber. Belki o zaman Allah’tan Feride’me bir rahmet dilerim.Dediðim gibi, zaman sevdiðiniz kadýnýn oðluyla sizi askerde tertip yapacak kadar geniþtir. Mizaç olarak geniþ.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kondüktör Raporu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bunca Metaforun Ardýndan Eðer, Yine Aynada Malatyalý Olduðun Kanýsýna Varamýyorsan [Þiir]
Mürekkebe Boyalý [Þiir]


Mustafa Karaçýray kimdir?

Yaklaþýk bir buçuk yýldýr kendimce bir þeyler yazýyorum. Günden güne geliþtiðimi görüyorum. Ve bu gösteriþ tutkusu gibi gelen þeyin aslýnda yazdýklarýmý herkese okutmak olduðu inancýndayým, çünkü doðru þeylere inandýðýmýn farkýndayým.

Etkilendiði Yazarlar:
Chuck Palahniuk, Nikos Kazancakis, Murat Menteþ, Emrah Serbes, Alper Canýgüz, Özdemir Asaf, Yaþar Kemal, Orhan Kemal, Cahit Sýtký Tarancý


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mustafa Karaçýray, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.