..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
En büyük mutluluk ve en büyük sýkýntý anlarýnda sanatçýya gereksinme duyarýz. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Modern > Nezihe ALTUÐ




3 Ocak 2009
Dirim Damla  
Konjonktür

Nezihe ALTUÐ


Ceninden, dedeye, ekonomi...


:AIAD:
Sevgili iþveren amca;Hiç yokluktan kaçýp,kurtulmuþ bir dirim damlasýyým, annemin karnýnda var oldum. Annemin korku içinde olduðunu hissediyorum. Annem bu korku içinde ne yapacaðýný bilmiyor. Korku annemin yüzünü, kaþlarýný, saçlarýný, düþüncelerini sýrýlsýklam ediyor. Annem senden kokuyor iþveren amca!.... Bana beni hiç yokluktan zorla çekip alan gövdesine eklenen rastlantýya hazýr olmadýðýný, beni içinden söküp atmanýn daha iyi olacaðýný söylüyor. Nedeni iþi, senin yanýndaki huzursuzluðu Elemanlarýný iþten çýkarýyormuþsun bunun ne demek olduðunu bilmiyorum ama !...sana soruyorum neden? Ýþten çýkarýyorsun iþveren amca? Bana sen konuþamazsýn, senin damlacýk dirimin daha bölünmeye yeni baþlamýþ hücreler salkýmý beni anlayamaz ve duyamazsýn diyor ama ben anlýyorum. Biz çekirdek bir aileymiþiz. Annem, babam, kýzkardeþim, dedem, anneannem, Yaradan amca ve birde sen. Senden iki tane varmýþ bizim ailede bir de babamýn iþveren amcasý varmýþ. Bana ailecek mektup yazmýþ yollamýþlar. Doðup doðmamam ve dünyada yaþananlarla ilgili olarak. Mektuplarý okuduktan sonra doðmam konusunda tereddütlerim var. Mektuplarý sana yolluyorum. Ben burada sadece Yaradan amca olduðunu biliyorum sizleri tanýmýyorum. Tanýmak istiyorum. Mektuplarý oku ve bana cevabýný yazmaný istiyorum iþveren amca, ilk mektup annemden.
Sevgili oðlum; Seni çok bekledim ama þimdi görüyorum ki seni karþýlamaya hazýr deðilim. Kendi kendime hep kötü sorular sordum. Þu andaki dünyaya doðman hoþuna gitmez ise diye!... Günün birinde haykýrýp,“Beni neden getirdin bu dünyaya!...” dersin diye korkuyorum. Yaþam öylesine güç bir çaba ki dünyada, her gün yeni baþtan baþlayan, bedelleri ödenen, kýsacýk ayraçlarla dolu. Seni aç kalmayasýn, üþümeyesin, ihanete uðramayasýn, aþaðýlanmayasýn, savaþlarda savaþmayasýn, hastalanmayasýn diye doðurmaktan korkuyorum.
Açlýðýn doyurulabileceði, üþüyenin ýsýnabileceði, sadakat sevgi ve saygýnýn ömür boyunca ona eþlik edebileceði, savaþý ve hastalýðý ortadan kaldýrma umudu artýk uzun yýllar yok dünyada. Can sýkýntýsýndan tembel insanlar dünyada her þeyi yok ediyorlar; Kriz var dünyada!..., ülkemizde!..., evimizde!... ve en kötüsü de içimde!.. Her þeyin yok olacaðýný söylüyor içim. Ben yok edemiyorum her þeyi öyle!... göründüðü kadar kolay deðil yok etmek!... Yok etmekte yaratmak gibi bir þey!... süreç aynýsý.!...Önce karar vermek, göze almak sonra nasýlýný düþünüp tasarlamak sonra uygulamak sonra da nedenlerini araþtýrmak yada araþtýrmamak. Aradaki tek fark umut!...suzluk!... Çok çalýþkaným!... tembel deðilim!... anladým ki tembel olmalýymýþým. Tembellik; Ýnsaný yalnýzca çalýþmaktan, yorgunluktan, tedirginlikten, gereksiz heyecanlardan, can sýkýntýsýndan da koruduðunu biliyorum. Çalýþýrken yada çalýþkan insanlar can sýkýntýsýna kurban olmaya elveriþli, hatta mahkumdurlar. Boþ vakitlerinde ne yapacaklarýný bilemedikleri için bunalýrlar yada çalýþýrken hoþlanmadýklarý bir takým iþler yapmak zorunda kaldýklarýndandýr bu. Ýþsizliðin de ne demek olduðunu bilmezler.
Þu anda dünyada milletler yarý aç yarý tok, gene millet iþsiz, gene çalýþkanlar sömürülüyor, gene iþi týkýrýnda olanlar var. Zengin yine zengin benim gibiler ise zenginlere çalýþýyor bende baban da bankada memuruz. Bahis oynayan tembel bankacýlar yüzünden dünya piyasalarýnda kriz çýktý. Kazanç hýrsýyla bazý riskler görülmedi, yada bilinçli olarak görmemezlikten gelindi. Temel kurallar ihlal edildi. Bankacýlýk güvenini kaybetti. Piyasalar canavara dönüþtü tüm insanlarýn sermayelerini yuttu. Yeni sermayedarlar kim? bilinmiyor.. Herkes birbirine güvensiz!... bende iþverenime güvenimi kaybettim!... iþten çýkarýlýrsam diye. Babaný biliyorsun çýkardýlar. Seni nasýl büyütürüz bu parasýzlýkta diye seni içimden atmak istiyorum. Bir yandan da eðer doðmasan acý çekeceðim!....en mutsuz anlarýnda bile doðurmadýðýma üzüleceðim. Hiç yokluðundan daha kötü doðmaman!...Yanlýþlýkla bile bir rastlantý yada bir baþkasýnýn dikkatsizliði sonucu bile olsa hiç var olmamýþ olman çok ürkütücü ki biz seni çok istedik doðman için babanla birlikte. Eðer doðarsan; Zayýflara karþý yumuþak, küstahlara karþý sert, seni sevenlere karþý cömert, seni kullanmak isteyenlere karþý acýmasýz olmaný isterim.
Annen.
Bu da babamýn mektubu iþveren amca;
“Sevgili oðlum erkek doðacaðýn için çok sevinçliyim. Erkek doðmakla aþaðýlanmayacaksýn, ezilmekten kurtulacaksýn, ilk bakýþta kendini kabul ettirmek için güzel bir yüze, zekaný saklamak için biçimli bir gövdeye gereksinme duymayacaksýn. Sevdiðin biriyle yaþadýðýn iliþki için hiç kimse ayýplamayacak seni, gecenin birinde kuyuya düþüyormuþsun gibi bir duyguyla deðil yardan atlýyormuþsun gibi bir duyguyla uyandýðýn da tam erkek olacaksýn. Seviþebileceksin, hakarete uðramadan kendini savunabileceksin. Kaslarýn daha güçlü olacak onun için daha aðýr yükler taþýyacaksýn amma, savaþta öldürmeni buyuracaklar sana. Önünde koca bir dað var o daðý aþmaný isteyecekler senden. O daðýn ardýnda her þey güzel , insanlar saðlamsa ve sende saðlamsan mutlu olacaksýn. Dýþardan gelen hayat gürültüsüne kulak asma. Ýþten çýkarýldým ama ben henüz geleceðimizi kaybetmedim umutluyum gücümden dolayý beyin ve kol kaslarýmý çok kuvvetlendirdim. Geleceðimizi kaybetmek yaþanan þimdiki zamaný ve insanlarý da baþkalaþtýrýyor”. Açlýk kapýdan girince sevgi pencereden atlarmýþ.” derler ama bence gelecek yaþayakalmaktýr sevgili oðlum. Senin için gelecek dýþardan gelen kötü kokulara, kötü salgýlara karþý savaþ açman!... yaþayakalman. Doðman!...Doðacaðýný hayal et!... hayal ettiðin sürece doðacak ve yaþayacaksýn. Çözüm bulacaðým demen yeterli. Bak nasýl mektuplarý baþkalarýna okutuyorsun, hayatýn nasýl deðiþti, mektuplarýnýn cevabýný beklemek için nasýlda mücadele ediyorsun hep böyle ol çözüm üret!... Zaten o zaman hayat deðiþiyor. Dünyanýn, annenin ve benim duyduðumuz korku; Ýnsanlýðýn bir baþka insanla insanlýðýn diliyle konuþtuðu takdirde onca insanca tepkiler yaratabileceðine yönelik o sonrasýz güven duygusunun yitirilmiþ olmasýndan kaynaklanan korkudur. Þu anda iþ dünyasýnda, ekonomide en önemlisi de evimizde de yaþanan bu!.... güven duygusunun olmamasý!...
Zengin ülkeler zenginliklerinin, yoksul ülkeler yoksulluklarýnýn iç yüzünü gördüler. Sen yarý yoksul,yarý zengin bir ülkede ve ailede doðacaksýn. Bende ülkem gibi, içim gibi sonunu bilmemenin, var olmanýn güzelliðini yaþýyorum. Sende içeride öyle yap.Var olmaya çalýþ ve doð !...sevgili oðlum.
. Baban.
Buda kardeþimin mektubu iþveren amca;
Sevgili kardeþim; Erkek veya kýz olman umurum da deðil!... umurum da olan tek þey benim, ailemize ait olan her þeyi seninle paylaþmam!...Annem ve babamýn pek sevecen olduðu söylenemez. Eðer erkek doðarsan annem ve babam seni benden daha çok severler. Annem bana anneliðin yaþamdaki en büyük deðer olduðunu ancak büyük bir özveriye de hazýr olmamý söylüyor. Annelik özverinin cisimleþmiþ hali imiþ!...o zaman kýz çocuklarý onarýlmasý mümkün olmayan bir kabahatti. Erkek doðarsan seni çok kýskanacaðým. Onlara kardeþ istemediðimi söyledim çünkü iki kardeþ arasýndaki dostluk her birinin ötekine göz koyduðu benlik ve sahip olma duygularýnýn farkýna dayanýyor. Ýki kiþi olunca farklýlaþma baþlayacak, farklýlýk karþýlaþtýrmayý karþýlaþtýrma huzursuzluðu, huzursuzluk þaþkýnlýðý, þaþkýnlýk hayranlýðý doyuracak, hayranlýkta deðiþtirme ve birleþtirme isteði yaratacak buda bana göre deðil!... Zaten her þeyin orta karar olduðu bir aile!... burasý. Sevgi var gibi de yok gibide. Zaten bence sevgi insanýn gücünden vazgeçmesi. Doðduðum günden beri lezzetli bir meyveye benzetiyorum kendimi. Dünyadaki herkes her gün bana baksýn ve aðzý sulansýn istiyorum. Beni böylesine bir kýz yapan nedir onu da bilmiyorum? beklide bir erkeðin dostça ilgisini yakalayamam dan ileri mý?... bütün bu düþünceler!.. bunu da bilmiyorum? Keþke kendimden hiç çekinmeden söz edebileceðim biri olsa, kopuk kopuk düþüncelerimi türlü türlü izlenimlerimin karmaþýklýðýný sýraya sokan biri olsa ha ne dersin var mý öyle birisi? Bu sen olabilir misin?... iyi düþün!... aðabeylik yapmayacaðýn demektir bu!.. Yaþam kendini bana sonsuz bir düþmanlýk, hainlik, türlü pisliklere bulanmak için iðrenç ve sürekli bir savaþým olarak görünüyor. Babamsa beni ve seni eðer doðarsan bizi bir aðacýn dallarýna benzetiyor. Köklerimizi yaþamýn özüne bizler salacakmýþýz. Ýleride sen ve ben bizim kadar güçlü baþka dallarda bulabilirsek!... birleþerek!... köklerimizi de birleþtirecekmiþiz. Beni baþka bir aðacýn dalý yakalayacakmýþ. Yeni yarattýðýmýz aðaçlarýn dallarý baþka çiçek ve yapraklarla dolacak ve kök salacakmýþýz, dünyadaki yaþam aðacýnýn da yaþamasý buna baðlý imiþ!...bu böylece sürüp gidecekmiþ. Zaten ailemizin yaþam aðacýndaki dalýný sen verecekmiþsin öyleyse doðmazsan babam çok üzülür!... doðsan mý ha ne!.. dersin sevgili kardeþim.
Kýz kardeþin.
Buda anneannem ile dedemin birlikte yazdýklarý mektup;
Sevgili torunum; Bu mektubu dedenle birlikte yazdýk. Mektubumuz batan bir aileden gelen son imdat çýðlýðý olarak kabul et ve yardýmýmýza koþ!... Her þeye karþý yaþamanýn inanýlmaz çekimine kulak ver!... annene karþý koy!... Hayatýmýzýn bu yaþlý, hastalýklý ve en bunalýmlý döneminde yaþadýðýmýz karmaþýk olaylarýn çözülmez görünen bir yumak oluþturduðu bu günlerde ailemize taze kan olacaksýn doðmanla. Annen seni doðurmayacaðýný söylüyor. Yaþama olan gücünü kaybetmek üzere bir ruhsal çöküntü yaþýyor. Bu ruhsal çöküþe insanýn kendisini teslim ediþi insanýn zavallýlýðýný gösteren son çarelerdir. Senin doðman için ona sesleniyoruz.”Ondan sabýr ve birazda anlayýþ ve hoþ görüyle dayanýksýz bir beklenti bile olsa, düþ yada gerçek geçirdiðimiz o inanýlmaz güzellikteki anýlarýn hiç olmazsa bir gün, bir an için duyduðunu sandýðýmýz yakýnlýðýn, yada çekimin anýsýna, hatýrýna seni doðurmasýný istiyoruz. Onunla geçirdiðimiz heyecanlý, tutkulu zaman zaman acýlý, çoðu kez düþ kýrýklýklarýyla dolu deneyimlerden çýkardýðým bir inanýþ var içimde o da üç insan arasýnda gerçek yada düþsel ne þekilde ve ne kadar sürmüþ olursa olsun, güzelliðini, içtenliðini ve katýksýz bir sevgiden olan birlikteliðin her þeye karþý etkisini yitirmeyeceði asla unutulmayacaðýdýr. Annenle yüz yüze konuþmaya cesaret edemediðimizden dedenle sana beraber yazmaya karar verdik. Yüz yüze geldiðimizde bunca zamandýr yaþanýr olduklarýna inandýðýmýz o güzel anlarýn gerçek olmadýðýný söyler veya bunu hissettirir ve aramýzdaki saygý ve sevgiye dayanan o büyü bozulur diye korktuk annenin Ýçinde yuvarlandýðýn çýkmazdan çekip çýkartmak için o güzel ellerini ona uzat ve doð!... Dünyada kimler doymamýþ ki sende doymayasýn!...sevgili torunum.
Anneannen ve Deden.
Buda Yaradan amcanýn mektubu;
Sevgili dirim damla; Damlacýk diliminden daha bölünmeye yeni baþlamýþ hücreler bütünüsün. Yaþýn ile münasebeti olmayan bir takým meselelerde çare arýyorsun. Bana mesaj yolluyorsun. Yaradýlýþýný henüz tamamlamadýðým bir dirim damlanýn meseleleri her ihtimalin üstünde ciddi ciddi düþünmesini, yahut ta düþünür görünmesini gördükçe sevinçten çýldýrýyorum. Seninde anlayacaðýn gibi iþ denen þeyi merak ediyorsun. Ýþ insaný temizliyor, güzelleþtiriyor, kendisi yapýyor, etrafýyla bir sürü münasebet kuruyor fakat ayný zamanda da insaný zapt ediyor. Ne kadar manasýz, abes olursa olsun bir iþin mesuliyetini alan ve benimseyen insan ister istemez onun dairesinden çýkmýyor. Onun mahsubu oluyor. Ýnsan kaderinin ve tarihinin büyük sýrrý burada!.... Sukuta kavuþacak annen. Benimde iþim bu!... Yaratmak!... beni daha fazla meþgul etme dirim damla çooook!...çooook!...iþim var sevgili dirim damla.
Yaradan amcan
Buda babamým ve annemim iþveren amcalarýnýn mektubu;
Sevgili dirim damla; Her sabahýn bütün sabahlar gibi olmasý bekleniyordu. Öyle olmadý. Dünyadaki ekonomik kriz bizi de vurdu. Bir aðýrlýk çöktü dünyanýn her yerine önce sermayemizi kaybettik. Sonra iþçilerimizi, sonrada güvenimizi kaybettik. Ýþ sahiplerinin koridorlarýnda, odalarýnda, kapý önlerinde senin annen ve baban gibi milyonlarca insanlarýn biriktiðini gördük. Ýþsizliðe doðru bir gidiþ var her yerde. Aðýr bir senfoni çalýnýyor dünyada. Bazen hýzlanýr gibi oluyor ama aðýrlýk devam ediyor dünyadaki bu aðýr senfoninin temposuna uymalarýyla her yer!... dünya!... yaratýlmazdan önce ortalýðý kaplayan madde öncesi sakinliði gibi!.... Ekonomide bunun gibi olacak senfonin temposuna ayak uyduranlar yaþayakalacaklar. Bilinmeyen kurallarla yönetilen bu ekonomik krizin her ülkeye ve þirkete her giriþinde ürkütülmemesi gereken yaratýklarýn beklenmeyen davranýþlarýný sergilediklerini benzetiyorum yaptýklarýmý. Saygý göstermenizi, sabrýnýzý da sonuna kadar sürdürmenizi istiyorum. Sen doðmalýsýn!...Önüne gelen nimetlerin deðerlendirilmesini bilmeyenlerin seni senden baþka bir türlü insan yapmak isteyenlerin arasýna düþmüþsün. Aldatýcý yumuþaklýklarýyla ümitlendirmiþler seni. Hepiniz yabancý oyununu oynuyorsunuz. Ýnsanlarý artýk olmalarý gerektiði gibi düþünmek istiyorum. Ýnsanlar artýk iþverenlere söyledikleri “ömür boyu iþ istiyorum”u geri alsýnlar. Yaþamýþ olduklarý yanlýþlýklarý düzeltsinler. Bir gün öncesine korkak bir bezirganlýkla sarýlmadan yaþayabilecek miyiz?... Yoksa yarýndan korktuðumuz için düne köle gibi baðlanacak mýyýz? Senin bana kölen olayým da annemi, babamý iþten çýkarma dediðini duyamýyorum!... Nesli tükenmiþ yaratýklarýn bilinmeyen bir dünyanýn kokusunu getirmeleri gibi bir çekiciliði yayýyorsun çevrene!... Çünkü yüzde yüz saf olan bir þey kendinin aynýdýr. Bende kendim gibi olmak istiyorum sevgili dirim damla
beni anla ne olur!
Ýþveren amcalarýn.
Yazýlardan da anlaþýldýðý gibi... sizce doðmalý mýyým?.ha ne dersiniz.?

Nezihe ALTUÐ
02.01.2009

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ÝSTANBUL....................
Gönderen: savaþ altuð / , Türkiye
28 Temmuz 2009
Ben Ýstanbul'u özledim, Ýstanbul seni Sensiz, Ýstanbul Ýstanbul deðil Ben, onun için özledim Ve Ýstanbul, Ýstanbul olmak için Senin özleminde, bilmekteyim.. Ýstanbul, Hep parçalý bulutlu Seni arar, yaðmurlu gözle.. Ben Ýstanbul'u özledim Dolaþýp gezerken bu þehirde Bir yabancý gibiyim Ýstanbul'un kalbinde Sensiz Ýstanbul Ýstanbul deðil Yollar, yapýlar, insanlar Ýstanbul'u Ýstanbul yapmýyor bunlar Çünkü, hepsi var her þehirde.. Sen yoksan içinde, Ýstanbul yok içimde.. Sen yoksan bu þehirde Ýstanbul hasret çekmede.. Hani yanlýþ anlama da Koskoca bir þehiri Gel de, hasrette býrakma.. Benim sözüm, Kendim için deðil, Yanlýþ anlama, Sözüm, tarih þehir Ýstanbul adýna Gel de bu þehri hasrette býrakma...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ben Kimim Ki!
Ben Ýstanbul"luyum!
Bu Ben Miyim!
Motifler
Ben Güzel Miyim?
Rehgüzar
Hiçin Kýsýr Çölündeki Savaþ
Üþüdüm
Acý...
Saklambaç


Nezihe ALTUÐ kimdir?

Yýllarca okumayý kendimi hobi, hatta dost edindim. Artýk bu dosta bir dost daha katmak istiyorum ve kendi öykülerimi yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Orhan Pamuk, Oðuz Atay, Dante, Ahmet Hamdi Tanpýnar, Alev Alatlý, Milan Kundera, Kafka, Dostoyevski, Nazým Hikmet, Akþit Göktürk, Mevlana, Çehov, Halid Ziya Uþaklýgül, Yaþar Kemal, Bertol Brecht, Shakespeare, Kemal Tahir, Orhan Kemal, Turgenyev, Gorki, Ba


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Nezihe ALTUÐ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.