..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Hemen yüzüne gül suyu seperek Leyla'yý ayýlttýlar." -Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Çocuk > Serdar Yýldýrým




1 Mart 2008
Feslikancý Kýzý  
Serdar Yýldýrým
Bir varmýþ bir yokmuþ. Evvel zaman içinde kalbur saman içinde. Mine adýnda çok güzel bir genç kýz yaþarmýþ. Mine’ nin babasý çiftçilikle uðraþýr, evinin geçimini oldukça büyük tarlasýný ekip biçerek temin edermiþ. Mine, ev iþlerinde annesine yardýmcý olur, boþ zamanlarýnda ise, evlerinin önündeki bahçede fesleðen çiçeði yetiþtirirmiþ. Bahçedeki fesleðenlerin kokusu uzaklardan hissedilir ve yüreklerde ferahlýk saðlarmýþ. Padiþahýn oðlu Þehzade Selim, fýrsat buldukça atýna biner, daðlarda, ovalarda gezermiþ. Günlerden bir gün, yolda giderken, ilerden bir yerden burnuna çok güzel fesleðen kokularý gelmiþ. Ýçinde bir merak uyanmýþ, ‘ Acaba bu kokular nereden geliyor?..’ diye. Kokunun kaynaðýna ulaþmaya karar vermiþ. Gitmiþ…Gitmiþ…Sonunda, bir evin önündeki bahçede fesleðenleri görmüþ. Bakmýþ bahçede güzel bir genç kýz fesleðen topluyor. Kýr atýný bahçenin kenarýna kadar yaklaþtýrmýþ ve kýza seslenmiþ:


:AIIJ:


Bir varmýþ bir yokmuþ. Evvel zaman içinde kalbur saman içinde. Mine adýnda çok güzel bir
genç kýz yaþarmýþ. Mine’ nin babasý çiftçilikle uðraþýr, evinin geçimini oldukça büyük tarlasýný ekip biçerek temin edermiþ. Mine, ev iþlerinde annesine yardýmcý olur, boþ zamanlarýnda ise, evlerinin önündeki bahçede fesleðen çiçeði yetiþtirirmiþ. Bahçedeki fesleðenlerin kokusu uzaklardan hissedilir ve yüreklerde ferahlýk saðlarmýþ.
Padiþahýn oðlu Þehzade Selim, fýrsat buldukça atýna biner, daðlarda, ovalarda gezermiþ. Günlerden bir gün, yolda giderken, ilerden bir yerden burnuna çok güzel fesleðen kokularý gelmiþ. Ýçinde bir merak uyanmýþ, ‘ Acaba bu kokular nereden geliyor?..’ diye. Kokunun kaynaðýna ulaþmaya karar vermiþ. Gitmiþ…Gitmiþ…Sonunda, bir evin önündeki bahçede fesleðenleri görmüþ. Bakmýþ bahçede güzel bir genç kýz fesleðen topluyor. Kýr atýný bahçenin kenarýna kadar yaklaþtýrmýþ ve kýza seslenmiþ:
“ Feslikancý kýzý…Feslikancý kýzý…Fesleðenin yapraðý kaç?..”
“ Okursun yazarsýn beyim, gökteki yýldýz kaç?..” demiþ kýz.
Bunun üzerine Þehzade Selim:
“ Bu dünya , bu güneþ, bu yýldýzlar hep bilmece
Döner devr-i alem kimi gündüz kimi gece
Bilemez kimse bugün nicedir, yarýn nice
Ýsmini baðýþlar mýsýn, olsun dilimde hece..” deyince, kýz da:
“ Ýsmimi sorarsýn saklamam söylerim: Mine..” demiþ.
“ Mine isimli güzel kýz, bil bakalým ben kimim? “
“ Kýr atýnla gezersin, ya beysin, ya paþasýn…”
“ Bilemedin güzel kýz ben Þehzade Selim’ im…”

Deminden beri söyleþtiði yakýþýklý delikanlýnýn Þehzade Selim olduðunu öðrenen Mine, haliyle çok þaþýrmýþ. Bir þeyler söylemek istemiþ, fakat heyecandan ne diyeceðini bilememiþ. Annesinin kendisini çaðýran sesini duyunca heyecaný kaybolmuþ. Þehzade’ ye “ Annem çaðýrýyor, hemen þimdi gitmeliyim..” demiþ ve koþarak uzaklaþmýþ. Daha sonraki günlerde Þehzade Selim ile Mine görüþmeye devam etmiþler. Bir gün Mine Þehzade’ yi anne ve babasýyla tanýþtýrmýþ. Mine’ nin anne ve babasý Þehzade’ nin kendilerine karþý gösterdiði yakýnlýktan ve saygýdan memnun kalmýþlar. Þehzade Selim, uygun bir zamanda durumu padiþah babasýna anlatmýþ. Eðer izin verirse Mine ile evlenmek istediðini söylemiþ.

Padiþah:
“ Aman efendim, ne demek? Biricik oðlum bir kýz sevecek, evlenmek isteyecek de, ben bu duruma evet demeyeceðim? Olur mu böyle þey?..Sen kýzý kendine layýk bulduktan sonra biz üzerimize düþen görevi yapar, gider kýzý ana-babasýndan isteriz “ demiþ ve kýzý istemeye gitmek için sarayda yoðun bir hazýrlýða giriþilmiþ.
Bu hazýrlýklardan memnun olmayan iki kiþi varmýþ: Baþ vezir ile kýzý Canan.. Baþ vezirin kýzý Canan, Þehzade’ yi ta çocukluðundan beri sever ve evlilik hayalleri kurarmýþ. Þehzade’ nin bundan haberi bile yokmuþ. Baþ vezir, yanýna kýzýný alarak, saray yakýnlarýndaki eski bir evde tek baþýna yaþamakta olan Bilge Çileli’ ye gitmiþ. Bilge Çileli, Baþ vezir ile kýzýnýn anlattýklarýný, büyük bir dikkatle dinlemiþ.

Baþ vezir:
“ Þehzade’ nin o kýza olan sevgisini azaltacak ve benim kýzýmý sevmesini saðlayabilecek bir ilaç hazýrlayabilir misiniz? “ diye sormuþ. Bilge Çileli, biraz düþündükten sonra:
“ Sayýn Baþ vezir, “ demiþ, “ istediklerinizin gerçekleþmemesi için hiçbir neden yoktur. Böyle bir ilacýn bileþim formülü ve hazýrlanmasý için gerekecekler bende mevcuttur. Ýlacýnýzý yan odada hazýrlarken, sizin burada beklemeniz gerekecek. Ýzninizle. “
Þehzade, her gece uyumadan önce bir bardak su içermiþ. Baþ vezir, fýrsat buldukça, bu suyun içine hazýrlanan ilaçtan birkaç damla karýþtýrmaya baþlamýþ. Ýlaçlý suyu içen Þehzade’ nin hemen uykusu gelirmiþ ve sabaha kadar uyurmuþ. Böylece günler geçmiþ. Daha sonra, oðlan tarafý gidip Mine’ yi babasýndan istemiþler. Söz kesilmiþ. Niþan ve düðünün bir arada, bir ay sonra, sarayda yapýlmasý kararlaþtýrýlmýþ. Baþ vezir ise, Þehzade’ nin içtiði suyun içine ilacý karýþtýrmaya devam etmiþ.

Nihayet düðün günü gelmiþ, çatmýþ. Sarayda eðlenceler devam ederken, bir aralýk, Baþ vezirin kýlýk deðiþtirmiþ olarak sarayýn arka kapýsýndan çýkýp bir ata binerek uzaklaþtýðýný kimse fark etmemiþ. Baþ vezir az sonra Bilge Çileli’ nin evine varmýþ. Bilge Çileli kapýyý açýnca, Baþ vezir, selam verdikten sonra, sadece “ Neden? “ diye sormuþ.

Bilge Çileli:
“ Sayýn Baþ vezir, “ demiþ, “ anlatacaklarýmý dinlerseniz sanýrým bana hak vereceksiniz. Kapýda kaldýnýz, gelin içeride konuþmamýza devam edelim…”
Bilge Çileli ile Baþ vezir, bir saati aþkýn bir süre konuþmuþlar. Bilge Çileli, konuþmasýnýn bir bölümünde, Þehzade Selim’in zaman zaman kendisine uðradýðýný, çeþitli konularda fikir ürettiklerini ve bilgi alýþveriþinde bulunduklarýný, Þehzade’ nin Mine’ yi tanýdýktan sonra hep ondan bahseder olduðunu söylemiþ. Ýster istemez bu kýzý merak etmeye baþladýðýný, bir gün Mine’ lerin evine Tanrý misafiri olarak gittiðini, kýlýk kýyafetine bakýp kapýdan çevrilmediðini, sofraya buyur edildiðini, Mine ve ana-babasýyla konuþup dertleþtiklerini, Mine’ nin bazý konularda özgün fikirleri olduðunu…kýsaca Mine’yi Þehzade Selim’ e layýk bulduðunu; fakat önemli olan Þehzade’ nin kiminle evlenmek istediðiydi, demiþ.

“ Canan’la beraber bana gelmeden önce Þehzade Selim geceleri uykusuz kaldýðýný, rahat uyuyamadýðýný söylemiþti. Size verdiðim ilaç uyku ilacýydý. Sonradan Þehzade’ nin uykularýnýn düzene girdiðini öðrendim. Sayýn Baþ vezir, meseleler kimseye zarar verilmeden sonuçlanýrsa çözüm baþarýlý olmuþtur. Ýstediðiniz olmadý diye, bana kýzmanýz gerekmez. Ben doðru olaný yaptým. Olanlar tamamen aramýzda kalacaktýr. Bunlarý en baþýnda anlatsaydýnýz olmaz mýydý, diye soracak olursanýz cevabý, deðiþik arayýþlar içine girmenizden çekindim diyebilirim. “

Bunun üzerine Baþ vezir göz pýnarlarýnda biriken iki damla yaþý sildikten sonra:
“ Sözlerinde tamamen haklýsýn, Bilge Çileli. Benim için bu konu burada kapanmýþtýr. Kýzýmla da konuyu etraflýca konuþup, tek taraflý sevmenin sevgi çiçeðini yeþertmeyeceðini, zamanla sararýp solmasýna neden olacaðýný uygun bir dille anlatacaðým.. Her þey gönlünce olsun..
Þimdilik hoþça kal ” demiþ ve saraya geri dönmüþ.
Düðün eðlenceleri kýrk bir gün, kýrk bir gece devam etmiþ. Þehzade Selim ile Feslikancý Kýzý Mine evlenerek muratlarýna ermiþler.


Yazan: Serdar Yýldýrým



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn çocuk kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Atatürk'ün Ýlkokul Anýlarý: Kaplan
Atatürk'ün Çocukluk Anýlarý: Büyük Kurtarýcý
Korkak Tavþan
Kardeþ Ali - Ýyilik Timsali
Konuþan Leylek
Lepistes - Beta ve Gromi'ye Karþý
Keloðlan Mücevher Aðacý
Yakýþýklý Geyik
Ahtapot
Atatürk'ün Ýlkokul Anýlarý

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Simitçi Çocuk - Serdar Yýldýrým
Solar Gezegeni - Serdar Yýldýrým
Karagöz Ýle Hacivat: Ýki Elin Nesi Var
Karagöz Ýle Hacivat: Karagöz Bilmece Soruyor
Hikaye Yazarý Ömer Seyfettin Ýle Serdar Yýldýrým
Erdemli Olmak
Karagöz Ýle Hacivat: Harami
800 ve 1500 Metre Türkiye Þampiyonuydu
Sepetçi Ýle Zengin Adam
Ressam Van Gogh Ýle Serdar Yýldýrým

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
23 Nisan ve Cumhuriyet Þiirleri [Þiir]
Kardeþlik Hikayeleri [Þiir]
Ben Mustafa Kemal Olsaydým - Serdar Yýldýrým [Þiir]
Devrimci Olmak Ýstiyorum - Serdar Yýldýrým [Þiir]
Atatürk Ýlkeleri - Serdar Yýldýrým [Þiir]
Milli Boksör Mustafa Genç Ýle Ýlgili Bir Hikaye [Þiir]
Taarruz Kemal - Serdar Yýldýrým [Þiir]
Kahraman Mustafa Kemal - Serdar Yýldýrým [Þiir]
Savaþ Kahramaný Atatürk - Serdar Yýldýrým [Þiir]
O Cesur Yürekte Yüzlerce Aslan Yatar - Serdar Yýldýrým [Þiir]


Serdar Yýldýrým kimdir?

Hikaye ve masallarýmý 7'den 77'ye herkesin okuyup keyif alabileceði bir biçimde ve maceralý olarak yazmaya çalýþtým.

Etkilendiði Yazarlar:
Kerim Korcan, Ömer Seyfettin, Hasan Kýyafet


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Serdar Yýldýrým, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.