..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gerçeðin dili çok yalýn. -Euripides
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Toplumsal Olaylar > CUMARTESI




4 Ocak 2008
Sizlerin Sokaktaki Çocuðu  
CUMARTESI
Son olarak bir sokak çocuðunun mektubunun birkaç bölümünü sunuyorum; Benim ve arkadaþlarýmýn anne veya babalarý veya her ikiside ölmüþ,ayrýlmýþ bizlere bakacak güçleri kalmamýþ.Mensup olduðumuz milletin güzel duygularý,sevgileri,dostluklarý,yardýmlaþma melekleri yerini nefret,haset,hýrs ve kötülüklere dönüþtüðü için bizlere sokaklarýn yolu görünmüþtür.Ben ve arkadaþlarým halimizden memnun deðiliz


:AFDG:
Aileleriyle iliþkileri kopmuþ,ön yargýlarla dýþlanmýþ,uyuþturucu madde kullanan bazen yabancý bazen sýcak gözlerle baktýðýmýz sizlerin sokaktaki çocuðunuz.

Maddi sýkýntýdan bunalmýþ,aile içi þiddete karþý koyamayan,üvey ana-baba sorunlarý kalabalýk ailede kendine yer edinememe,cinsel istismar,eðitimsizlik,sevgisizlik.Aslýnda ne çok sorunlarý var bu çocuklarýn.Böyle bir boðulmada kurtuluþu sokaklarda,onlara özgürlüðün ýþýðýný suratlarýna vuran sokaklarda.Geriye bakmalarýna bile zamanlarý kalmýyor sokaklara düþtüklerinde asýl zorluk þimdi baþlýyordu.Kimi yol yakýnken dönüyor kimi ise sokak evden daha iyi deyip yaþamaya baþlýyordu.Peki sokaklarda nasýl bir hayat yaþýyorlardý;

Yaþamlarýný sürdürebilmeleri için suçlara karýþýyorlardý.Geceleri ya hotel havalandýrmasýnda yada park,bahçe gibi yerlerde yatýyorlardý aslýnda yabancý deðiliz onlarla ilgili filmlerde ‘de görmüþtük.Hayatlarý acýmasýz ve zorluydu.Yaþamak için karýnlarýný doyurmakta gerekliydi.Çöpten bulunuyor,dileniliyor yada kapkaça baþ vuruyorlardý.Soðuk ve amansýz,yanlýþ bir yolun karanlýðý.

Medyada çýkan haberlerde sokak çocuklarý bir suçlu gibi gösterilip yargýsýz infaz yapýlýyordu.Biri suç iþlese hepsi öyleymiþ gibi yansýtýlýyor bizlere,yakýndan görmediðimiz için ekrana uyuþmuþ durumdayýz.Fakat kamyon þoförü her gün kazalara sebep oluyor ama tüm kamyon þoförlerine mal etmiyoruz.Baþtan onlar üzerindeki ön yargýyý kaldýrmalýyýz.

Bir diðer konu uçucu madde kullanmalarýnýn nedenleri.Sokaktaki þiddete karþý durabilmek ve dayak yediklerinde acý hissetmemek ,sokaktaki soðuða dayanabilmek ,yaþadýðý zorluklara karþý bedensel ve duygusal güç oluþturabilmek yani kendilerini güçlü ve cesaretli hissedebilmek ,halusinasyonlar görüp güzel þeyler hayal edebilmek için ve utanma duygularýný yok ettiði için rahatlýkla baþkalarýndan yemek isteyip,dilenebilmek ve özgürce yaþayabilmek için uçucu maddelere gereksinim duyuyorlar.Evet sabah þakalaþtýðý arkadaþýnla akþam býçak býçaða olabiliyor.

Bu maddelerin önüne geçilmesi için alkol ve sigara reklamlarý çok göz alýcý geliyor kullanmaya yönelik teþvik ayrýca topluma mal olmuþ insanlarýn bu konuda büyük görevler düþüyor.Bu edebiyatçý,þair vs... ellerinde gördüklerinde de özenti oluþuyor.Yepyeni bir heves doðuyor içlerinde.

Bu çocuklara el uzatmalýyýz.Onlarý kurtarmak için kesinlikle en baþtan güvenlerini kazanmalýyýz.Asla para vermemeliyiz.Verdiðimiz takdirde yine madde alacaklar.Bunun yerine derneklere gelip bu çocuklar için ne yapýlacaðý hakkýnda danýþmalýyýz.Kurtulmak isteyen çocuklarýn yineleyerek söylüyorum güvenlerini kazanmalýyýz.Sokak çalýþmalarý yapýlmalý,temel ihtiyaçlarý karþýlanmalý.Bu çocuklarýn kurtulmak isteyenlerinin tedavileri UMATEM,ÇAMATEM devam etmektedir.Buralarda çocuklarý ailelerine ve topluma kazandýrmak amaçlarý.Tedavi süreçleri psikolog,sosyal hizmet uzmaný,eðitimci,bireysel grup terapi ve grup eðitimi,aile terapisi çalýþmalarý yürütülüyor.Bu çalýþmada klinisyen ilaçlý tedavi takip ediyor,ekibi yönetiyor.anne-baba tedavi süresince katýlýyorsa aile terapisi ile,psikolog bireysel terapi ile eðitimci grup eðitim ile madde baðýmlýsý programý tedavisi yapýyorlar.Bu çocuklarýn kaybettikleri geleceklerini geri almalarýna yardým etmeliyiz.

Son olarak bir sokak çocuðunun mektubunun birkaç bölümünü sunuyorum;
Benim ve arkadaþlarýmýn anne veya babalarý veya her ikiside ölmüþ,ayrýlmýþ bizlere bakacak güçleri kalmamýþ.Mensup olduðumuz milletin güzel duygularý,sevgileri,dostluklarý,yardýmlaþma melekleri yerini nefret,haset,hýrs ve kötülüklere dönüþtüðü için bizlere sokaklarýn yolu görünmüþtür.Ben ve arkadaþlarým halimizden memnun deðiliz.Bize yol gösteren olursa elbet döneriz.Ama bu güne kadar soðuk ve açlýk yataðýmýz,dayak ve azar ekmeðimiz,acý ve nefret katýðýmýz oldu.Aðlamayý unutalý gözlerimiz,nefretle kinle bakmayý öðrendi.Oyunlarýmýz çakmak,kavga etmek ve köpekler oldu.Bize acýmasýzlýðý öðreten büyüklerimizi taklit ederek giriþtiðimiz kavgalar,karakollarda yediðimiz dayaklar oldu.Her zaman ayný hakimin karþýsýna çýktýk.Ayný nasihatleri dinledik.Sonra yine sokaklar karýndaþýmýz oldu.Biz okumak istiyorduk,çalýþmak istiyorduk.Sevilmek ve bizleri seven bir insana ana-baba diye sarýlmak istiyorduk.Þimdide bunu istiyoruz...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýþçiden Esiyor Yel (Bülent Yalçýnkaya)

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Gözlerin Deniz Seven Mutsuz Çocuk (Bülent Yalçýnkaya) [Þiir]
Düþlerimdeki Mutsuz Kadýn Acýlarýmla Öldür Beni [Þiir]
Ýsyan Kendine Ýyiliðindir [Þiir]
Ýsyan Kendine Ýyiliðindir [Þiir]
Sevgini Sakýn Benden [Þiir]
Sol Memenin Altýndaki Cevher [Öykü]
Þehit Sevgilisi Elif (Bülent Yalçýnkaya) [Öykü]
Cehennemlik Ölmüyorum (Bülent Yalçýnkaya) [Öykü]
Cumartesi Yalnýzlýðý [Öykü]
Dilin Ýçe Açýlýmý [Öykü]


CUMARTESI kimdir?

samimi,ayný zamanda gergin. hepsi bu.

Etkilendiði Yazarlar:
Leman sam


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © CUMARTESI, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.