..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Aðlamak da bir zevktir. -Ovidius
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Doða ve Dünya > Mustafa Cilasun




21 Þubat 2007
Yaprak ve Kuþ  
Alemin ahengi

Mustafa Cilasun


Hayatý yaþarken, bir çok nesneye ihtiyacýmýz olabiliyor. Kabul ve retlerimiz, zamanla deðiþebiliyor. Ahirimiz ve zahirimiz, zihnimize denkliðini kaybedebiliyor. Teslimiyet ve sadakat, kiþilik yapýsýna göre önemlerini kaybedebiliyor.


:AIBE:

Ahenk aðacýn örtüsü olan yapraðýn, dalla örtüþen bütünlüðündedir. Ahenk aðacýn dalýnda bulunan bir kuþun, âlem senfonisindeki ritmik vurgusunun tezahürüdür.
Böylesi bir oluþumdaki derinliði ve yumuþaklýlýðý, içtenlik ve zarafeti yadýrgamayýz keyif alýrýz. Yapraðýn rengi, sesi, hafifliði ve yelpazesi kuþlarýn vazgeçilmezleri durumundadýr.
Sessizliðin derinliðinde yol alýrken, umuda kucak açarak geleceðe doðru kulaç atýyorlar.
Hilkatleri üzerine hareket ettiklerinden ruhumuza kapý aralýyor ve içimizden þefkatin gelmesine sebep oluyorlar. Bazen efkâr daðýtmak adýna bizlere yaren oluyor ve sýrlarýmýzý yudumluyorlar. Her zaman yararlý ve katiyen zararý sinesinde barýndýrmayan dostlarýmýz olmuþlardýr.
Kuþun hassasiyeti, yapraðýn sahaveti, rüzgârýn hareketi, suyun sesi, insanýn sinesi, mýsralarýn dizilmesi ve ney sesinin naðmelerde süzülmesi âlem hoþnutluðunun delilleridir.
Yapraðýn oluþumundaki zarafet dirilik ve güzelliði, yok oluþundaki naifliði, hazan mevsimini haber veren hafifliði, sevinç ve hüznün ati ve mazi denkliðinde ahenk bulmasý manalý olacaktýr. Yoksa temel sebeplerin unutulmasý, ihmal edilmesi düþünenler ve ibret alanlar için nasýl mümkün olacaktýr?
Düþünmesi için mükemmel imkânlarý bulunan bir insanýn, tercihlerinde tereddüde, karamsarlýða kapý aralamasý, temel koþullarý ihmal etmesi anlamýna gelir.
Oysaki kuþun ve yapraðýn öyle bir imkânýn olmadýðýný, verilen görevin bilincinde olduðunu, kaygýya kapýlmadan, tereddüde meydan vermeden, emin adýmlarla ilerlediklerini biliyoruz.
Kuþun öldürülmesini, yapraðýn kopartýlmasýný ve suyun kirletilmesini becerebilenlerin hislerinde deformasyon olduðunu üzülerek anlarýz.
Maksadý dýþýnda kullanýlan bu hislerin sahibine tabi olmalarýný yadýrgamamalýyýz!
Hislerin ve uzuvlarýn teklifi kabul eden, yaratýlmýþlar içinde bulunan ve bir irade sahibi olan insana emanet verildiðini bilgi açlýðýmýzdan anlayamýyoruz ama idrak, yapýlan fiilin kötülük olduðunu biliyor.
Gayri mantýki eylemlerin arka planýnda kiþinin akýl, bilgi, mantýk ve vicdan muvazenesinin yetersizliðine þahit oluruz.
Her gün yaþadýðýmýz ve asla tasvip etmediðimiz bu eylem sahiplerini suçlamakta hiçbir iþe yaramaz. Çünkü eðitilmemiþ bir iradenin bir gün zararýnýn dokunacaðýný bilmeliyiz, bu bakýmdan neslimizi hiçbir þartta ihmal etmeden bir mürebbinin refakatinde manevi eðitimden geçirmeliyiz.
Ýnsanýn doðruyu bulmasý adýna yararýna sunulan bütün varlýklarýn, yine insanýn faydasýna olmak üzere diyerek azmedip öyle kullanmalýyýz, bunun haricinde baþka bir keyfiyette bulunamayýz.
Madde ve mana, canlý ve ölü insanlýk ölçeðinde anlam kazanýr.
Kâinat ve insan vazgeçilemez bir bütündür. Bu bütünlüðü tahrip etmek ve yozlaþtýrmak hassasiyet sahiplerinin asla görevi olamaz, kimlerin görevi olduðunu anlamak bakýmýndan biraz düþünmemiz kâfi olacaktýr.
Bir yaratýlmýþ iken baþ kaldýran, itaat etmeyen, tekebbürü seçen ve bir insanüstü varlýkken, aþaðýlanan ve derhal kovulan, yaratan tarafýndan gideceði yer belirlenen nankör varlýk!
Ýnsan vicdan ve nefis denkliðinde bir kýymet ifade eder, aksi takdirde tereddütler yerini alýr. Bu bakýmdan kaybeden hüsrana uðrayan olmamak için þu üç koþulu hiçbir zaman ihmal etmemeliyiz.
Ýnsan olduðun için açziyet, tevazu, þecaat, sabýr ve dirayet temel azýklarýn olmalýdýr. Bu azýklarý þükrederek bilgi ve tecrübe denkliðinde kullanýrsan asla dengen bozulmaz ve âlemde kaybolmazsýn.
Bu vasýflar senin duygularýný kontrol eden asliyet olduðunu unutur ve enaniyete kapýlýrsan, iþte o zaman omuzlarýna yüklenen ilahi vuslata katiyen ulaþamazsýn!
Ýnsan haricinde kâinatta her yaratýlan, dünyaya gelme sebeplerine göre yaþýyorlar. Bizim fýtratýmýza uygun biçimde yaþayarak, bizlere vesvese veren, yanlýþa ve yalana sevk eden, haysiyet ve þerefi hiçe sayan varlýða neden paye verelim!
Mükâfat ve ceza dünyada yaþayanlar için anlamlýdýr, imtihan mühletini idrak etmeden yaþamak ise asliyenin ahiret’ te olduðuna itibar etmemekle anlam kazanýr.
Böylesi bir tercihten yaratana sýðýnmak, ona el açýp yakarmak, piþmanlýktan bitap düþene kadar secdeye kapanarak tövbe etmek bir çözüm olabilir. Ýdrak ve inkiþaf mürebbilerini unutmadan yolun selametini ve nasýl gidileceðinin eðitimini almak vasviyet kazanýmý için bir adýmdýr.
Bülbülün, sümbülün, çiçeðin, gülün, yapraðýn, topraðýn ve suyun güneþe nasýl ihtiyacý varsa, insanýn da güneþi yaratana o nispette ihtiyacý vardýr.
Kuþ ve aðaç, gül ve diken, su ve balýk dünyada, gezegenler kozmik âlemde yol alýrken, insan denen varlýk her ikisinde de yol alýyor düþünenler için.
Mustafa CÝLASUN



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn doða ve dünya kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Beklenmeyen Yardým!
Çaresizlik…

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Emin Acar Hoca ve Bir Meczup!
Darende Ziyareti ve Ýzleri…
Siz Böyle Düþünürseniz Ben Ne Yaparým!
Liyakat ve Önemi
Bir Akþam Acil Servisi…
Ütopya
Ýçimi Sýzlatan Ne Acýydý!
Þimdi Çaresizce Etrafýna Bakýyor!
Erdemlilik
En Son Giyeceðim Elbisenin Ýzlerinden!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Buselerimi, Sessizliðin Pervazlarýnda Gizlerim! [Þiir]
Her Lahzada Bir Fark Var, Sýrrýný Ýçinde Saklar! [Þiir]
Beklemek Kar Etmedi, Nasip Sükût Ettirdi! [Þiir]
Yürekte Düðümlenir Sukut Ettiren An! [Þiir]
Ruhumun Suskun Hicraný ve Ah U Zarý! [Þiir]
Ey Hicran Aldanan Ben Olayým! [Þiir]
Kalp Hata Etmez, Nefs Vuslata Eriþtirmez! [Þiir]
Söyleyemedim, Kalbimin Figanýyla Yetindim! [Þiir]
Kýrdýn Ümidimi, Yýktýn Þu Gönül Lânesini! [Þiir]
Gönül Hüzne Ram Olunca Neyleyim! [Þiir]


Mustafa Cilasun kimdir?

Düþünmeye hassaten zaman ayýran, naifliði önceleyen, estetiði seven, güzelliklerden þevk alan, gönüllerin deþifresiyle uðraþan, halin dilinden haz alan, aþk için meþkin zaruretine inanan, hilkatin ve aidiyetin serinliðinde yazmaya çalýþan bir can.

Etkilendiði Yazarlar:
Mehmet Akif Ersoy,Sezai Karakoç,Necip Fazýl Kýsakürek, Cemil Meriç


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mustafa Cilasun, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.