..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Þahin bakýþlý, ahu gözlü, þirin davranýþlý ve tatlý sözlü idi. -Fuzuli, Leyla ve Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Ýbrahim Balcý




10 Aðustos 2005
Dost/dostluk Üzerine Birkaç Söz  
Ýbrahim Balcý
Dost/Dostluk üzerine bir deneme


:BCIE:
DOST / DOSTLUK ÜZERÝNE BÝRKAÇ SÖZ
     
Kim’e / kimler’e ‘dost’ diye hitap edersiniz, düþündünüz mi,hiç?Tabii ki,siz Augustus deðilsiniz,ne Tutankamun,ne de Filippos’sunuz,belki Tanrý’nýn peþinden koþuyorsunuz da ulaþtýðýnýzdan pek de deðilim emin.

Býrak bunlarý mý,diyorsunuz,sadede gel,he valla siz de haklýsýnýz,çoktandýr farkýndayým bunun.Sizi ne ilgilendirir ki,Augustus’un yakýnlarýna ‘dost’ dediði, Mýsýr ve Makedonya saraylarýnda ‘dost’ sýfatýnýn bir tür soyluluk saný olduðu,Tanrý’sýný arayan mistik’in o’nu ‘dost’ sýfatýyla andýðý da sizi hiç mi hiç ilgilendirmez,bilirim.

Nasýl sýnýflandýrýr,kategorize edersiniz çevrenizdeki insanlarý ,kaça ayýrýrsýnýz onlarý.Sizi bilmem ama bendeniz, çevremdekileri kabataslak üç grupta deðerlendiririm.En dýþ halkada ahbaplarým vardýr,selam verdiðim,aldýðým selamlarýný,iki çift laf ettiðim,bazen.Sonra birlikte zaman geçirdiðim,güldüðüm,eðlendiðim,satranç,king oynadýðým,birlikte balýk tuttuðum,mantar avladýðým arkadaþlarým gelir.Mutlu olurum onlarla bir arada olmaktan.En iç halkada ise dostum/dostlarým yer alýr.

Giderek daralan halkalardýr bunlar,tüm tanýdýklarýnýzý ahbap olarak niteliyebilirsiniz aslýnda,çok daha azdýr sayýsý, arkadaþlarýn.Görüþmelerin seyrekleþmesine,kýrgýnlýklara baðlý olarak deðiþir bazý isimlerin yeri,ahbaplar ve arkadaþlar arasýnda.Ancak çok enderdir,liste dýþý kalmasý arkadaþ dediðiniz birinin,ahbap halkasýnýn da dýþýna atýlmasý.

Bazen çok nadir de olsa, arkadaþ dediðiniz birinin dost listesine terfi ettiði olur,olur da;tersi düþünülemez bunun.Dost sýfatýný artýk layýk görmediðiniz birisi,býrakýn arkadaþlar arasýnda beklemeyi,ahbap olarak bile kalmaz, kalamaz .O artýk halkalarýn dýþýnda gayb’lar arasýndadýr.Peki nedir bunun nedeni,var mý bileniniz?

‘Dost’ sýfatýný çok az, ama çok çok az arkadaþýmýz için kullanýrýz,bir en fazla iki kiþidir sayýlarý,daha fazla deðil.Nedir bu insanlarý dost olarak görmemizi saðlayan?

Bu sorunun cevabý,sanýrým ‘güven’dir.Defalarca sýnanmýþ,sarsýlsa da yýkýlmamýþ,her defasýnda ayakta kalmayý becermiþ olan,güven.Dost’a öyle bir güven besleriz ki;yeri gelir kendimizden çok güveniriz ona.Hayýr dýþ dünya ile iliþkilerimizden bahsetmiyorum,tabii.
Dost,dýþ dünya ile problemlerimizde yardýmcý olur kuþkusuz,ama problemleri çözecek olan biz’iz aslýnda.Dost deðil.’Dost’un iç dünyamýzda çok ama çok özel bir yeri vardýr, ’dost’u dost yapan da budur bence.

Öyle bir güveniriz ki dost’a,kendimize bile itiraf etmekten sakýndýðýmýz,itiraf etmekte aciz kaldýðýmýz eksiklerimizi,hatalarýmýzý -özellikle de telafisi mümkün olmayanlarý- paylaþýrýz,onunla.Biliriz ki dost,paylaþtýklarýmýzý onunla,paylaþmayacaktýr hiç ama hiç kimseyle.Saðaltýcýmýzdýr aslýnda dost.Aslýnda benliðimizden bir parçadýr,öyle bir parça ki,ayný zamanda bize dýþarýdan bakan,bakabilendir.Çaresizliðimizi paylaþabildiðimiz,ahbap,arkadaþ ve hatta ailemizle bile paylaþamayacaklarýmýzý /paylaþmadýklarýmýzý –gönül rahatlýðýyla- paylaþtýðýmýz kiþidir,dost.Gerektiðinde bizimle birlikte aðlar dost,güler bizimle,ama hiçbir zaman zayýflýðýmýzý haykýrmaz yüzümüze,yaralamak için bizi.Haykýrmaktaysa eðer, karþý karþýya bulunduðumuz tehlikeyi sezmiþ,görmüþ demektir.Haykýrýþý,uyarýdýr aslýnda,anlayana.
Dostluk,ancak eþitler arasýnda geçerli olabilir.Eðer,eþit olarak kabul etmiyorsanýz muhatabýnýzý,dost da deðilsinizdir,aslýnda.Zira o halde,aranýzdaki iliþki güven’e dayanmaz,baþka bir kavram vardýr,iliþkinin kökünde ve iliþki de dostluk deðildir,kesinlikle.

Ne dersiniz þu ünlü kürek mahkumu ile,yaþamýný onu yakalamaya hasretmiþ olan polis müfettiþi arasýndaki iliþkiye,sizce düþmanlýk mýdýr,kin midir,iliþkilerini betimleyen sözcük.?Sanmam,iyi okursanýz -tam metinden okursanýz eðer yetkin bir çevirmen ise kýlavuzunuz- ikisi arasýndaki iliþkinin düþmanlýktan çok dostluk olduðunu görürsünüz.Karþýlýklý saygýya dayanan bir dostluktur,söz konusu olan.Biri,diðerindeki görev bilinci ve sorumluluðuna saygý duyar,diðeri ise karþýsýndakinin insan ve topluma duyduðu saygý ve hiç yüksünmeden yüklendiði sorumluluklara.Ama bu dostluk uzaktan uzaða geliþir ve getirdiði paradokslarla ölüme sürükler müfettiþi.

Peki ya,Pierre ile Natacha arasýndaki dostluðu ne demeli.O Pierre ki,Natacha’nýn aþklarýný dinler hiç yüksünmeden,onun onuru için düellolarda taraf olur,neredeyse kazanamayacaðýný bilerek,Natacha’nýn aþk sýzýlarýný paylaþa paylaþa Pierre açýsýndan dostluk aþk’a dönüþür.Aþk ile dostluk arasýndaki iliþkiye ne buyurursunuz?

Peki ne düþünürsünüz,sanal alemde kurulan/kurulduðu söylenen dostluklar hakkýnda.Mümkün mü insanlarýn,hiç yüzyüze görüþmedikleri-belki de hiç görüþemeyecekleri-insanlarla dost olmalarý.Sizi bilmem ama,bendeniz bunun mümkün olduðunu,üstelik sanal dostluklarýn,gerçek hayattakinden çok daha geçerli olduðuna inanýrým.Sanalda,muhatabýnýza kendiniz hakkýnda istediðiniz kadar yanlýþ bilgi verebilirsiniz,böylece olasý tehditlerin,tehlikelerin de önüne set çekmiþ olursunuz,peþinen.Ama sizin ve dostunuzun yanlýþ bilgi vermesi dostluðunuza engel deðildir,zira her iki taraf da bilincindedir,bunun. Buna karþýn,sanal dostunuz,saðaltýcýlýk görevini yerine getirmekten yüksünmez, -gerçek yaþamda olduðundan- çok daha rahat davranma,kaçtýðýnýz gerçeklerle,yüzleþmekten korktuðunuz paradokslarýnýzla yüzleþme þansýna eriþirsiniz,sanal dostunuzla paylaþtýklarýnýzla.Paylaþtýklarýnýzýn daha sonra size karþý kullanýlmayacaðýndan da eminsinizdir.Bence ‘dost’,gerçek anlamýný yani’ dert ortaðý’ tanýmlamasýný sanal alemde hakeder,tam anlamýyla.

Aman sizi siz olun,dikkat edin dostlarýnýza.Unutmayýn,Ceasar son sözlerini dost’una haykýrabilmiþti.

Hoþçakalýn.

Saygýlar sunarým



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yazý/söz Üzerine Birkaç - Kýsa - Söz
Ýma/imalar Üzerine Birkaç Söz

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Anlat Þehrazat [Þiir]
Evveliyata Dair [Þiir]
Yalnýzlýk [Þiir]
Bakýþýn [Þiir]
Sokak Köpeði [Þiir]
Peri Kýzý [Þiir]
Akan Yýldýz [Þiir]
Kam/kam'ýn Ölümü Üzerine Birkaç Söz [Öykü]
Paradoks/paradokslar Üzerine Birkaç Söz [Öykü]
Orta Asya Þamani Topluluklarý Üzerine Notlar 1 [Ýnceleme]


Ýbrahim Balcý kimdir?

Merhaba,


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ýbrahim Balcý, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.