..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamak bir aðaç gibi tek ve hür / Ve bir orman gibi kardeþçesine...
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Roman > 1. Bölüm > Arzu Menteþeoðlu




22 Eylül 2003
Günlük-giriþ  
giriþ

Arzu Menteþeoðlu


Bu; "kendini gerçekleþtirmeye adanmýþ" sýradan birinin öyküsüdür. Sizden farklý birisinin, kendinin farkýnda olabildiði kadar dürüstlükle yansýtýlmýþ ruh dehlizlerinde gezineceksiniz. ...


:AHFA:
GÜNLÜK

                         GÝRÝÞ

     Uzun süredir yazmayý tasarladýðým anlatým bu. Yýllardýr ara ara çalýþýyorum. Bazý dönemler yoðunlaþan, baþka hiçbir þey düþünmemecesine uðraþtýðým, sadece masa baþýnda deðil, kafamýn içinde de evirip çevirip durduðum, uðrunda ruhumu dürtükleyip, çýkanlara katlandýðým, çoðu zaman da içimden çýkanlarý aktararak rahatladýðým için bir tür minnet duyduðum anlatým bu.

     Yazmaya ilk kendim için baþladým, en azýndan iç hesaplaþmalarýmý somutlaþtýrmaya. Her ne kadar kendiniz için yazýyor da olsanýz, yazýnýn doðasýnda olmasý gereken bütünlük her þeyin içinizdekine en yakýn olarak yansýtýlabilmesini güçleþtiriyor. Ortaya çýkanlar, her ne kadar iyi ifadeler ve kendi bütünlüðü içinde hoþa giden þeyler de olsa, amaç; içimi tüm duygu ve düþüncelerimi en azýndan çýkýþ noktalarýný somutlaþtýrmak olunca kaðýt üzerinde gördüklerim yetersiz.

     Bu uðurda çok þeyi göze aldým. Hoþlanýlmamayý, aptal ya da zayýf görünmeyi, hüzün denizinde gereksiz yere boðuluyor denilmeyi... Açýkçasý ne düþünüleceðini önemsemiyorum. Kendimi beðendirmek gibi bir kaygým yok. Tek derdim, kendimi en azýndan bir parçamý gerçeðe en uygun haliyle elimde tutmak. Kendim için yazýyorum ben, sadece kendim için.

     Düþüncelerle uðraþmak, ya da hayal alemlerinde dolaþmak þu anda yapmaya çalýþtýðým þeyden daha kolay. Onlarýn bir mantýðý olur, düþünceleri akýlla oluþturur, mantýk zincirlerine baðlar, kelimelerin yardýmýyla somutlaþtýrýrsýnýz. Üstelik birileri onlarý eleþtirdiðinde ya da fikrini söylediðinde sizin de söyleyecekleriniz vardýr. Karþýnýzdakinin nereye kadar isabetle olduðunu tartabilecek çýkýþ noktalarýnýz vardýr. Hayal dünyasýndan somutlaþan hikayeler, masallar, öyküler de öyle...

     Ama kendini yazmak.... Kendinden bahsetmek dünyanýn en zor þeyi. Herþeyden önce nereye kadar tarafsýz olabildiðinizden her zaman þüphe duyarsýnýz. Bu tür bir endiþe, dürüstlükte saplantýya varýyorsa, dürüstlük adýna kendinizi hýrpalamanýz ve haksýzlýk etme olasýlýðý da yüksek. Asla emin olamazsýnýz... maziden çýkardýklarýnýzýn sizin yeni perspektifinizde deðiþime uðrayýp uðramadýðýndan... görebildiðiniz yollarý birbirine eklerken tutarlý olmak adýna farklý bir harita çizip çizmediðinizden... Diðer büyük bir sorun da içlerine dikkat kesilen insanlarýn tüm iç seslenmelerin farkýna varmýþ olmalarý sorunu. Bunun nesi kötü diyeceksiniz, birbiriyle alakasýz yaklaþýmlarýn her biri cazip ve akla uygun geliyorsa... her þeyin bir açýklamasý varsa, her ses kendi içinde tutarlýysa... içinden çýkýlmasý güç, acýnacak bir durum.

     'Anlatým'ý defalarca yazdým. Mutlaka yazmam ve mümkün olan en iyi þekilde ifade etmem gerekiyordu çünkü. Böyle bir þeyi tekrar göze alabilirmiyim bilemiyorum ve 'anlatým' bittiðinde içimde hiç bir ukde kalsýn istemiyorum. O nedenle tüm tutarsýzlýklarýyla barýþýk bir yapýt olmalýydý bu. Ýlk tekrarlar, paragraflar arasý transferler yaparak istediðim biçimi tutturmaya çalýþmakla geçti. Gözlerim kýpkýrmýzý olana kadar bilgisayarýn baþýnda o paragraf senin bu paragraf benim, onu al ordan buraya.. tarzýnda uðraþýp durdum. Herbir cümleye karþý garip bir tutuculuðum vardý.

     Yazma iþini ciddiye alanlarýn ilk dönemleri karþýlaþtýklarý bir sorundur bu. Ancak ne zaman ki yazmak amaç olmaktan çýkýyor, ifade gerçekten ön plana geçiyor ve yazýnýn bütünü, tek tek cümlelerden daha önemli oluyor o zaman çöpü boylamasý gereken cümlelere kurtuluþ yok. Bazen da tüm bir metin yeniden yazýlmalýdýr.

     Yaþadýklarýmýn gözlerden ýrak iç boyutuna yazmak üzere bakmak, farklý boyutta farklý bir farkýndalýk sunuyor. Beyaz sayfa baþýna geçtiðinizde herþey çoðunlukla salt bir gözlem haline geliveriyor. Belki baþkasýna rahatlýkla ifade etmeye çekineceðiniz þeyler, duygulardan süzülüp, insanca olduðu için kabul edilebilir noktaya týrmanýyor. Uðraþým en derin terapilerin yapamýyacaðý rahatlama ve kendine daha dürüst yaklaþýmlarý sunuyor. Bu tip bir farkýndalýk, nasýl desem; daha edebi bir yaþam sunuyor. Baþkasýna aktarýlmaya bile deðer bulmayacaðýnýz olaylar... boyut deðiþtiriyor. Yýpratýcý ve zarar vermesi olasý duygusal çalkalanmalar içe iþleyemiyor, sadece gözlem olarak kalýyor.

Sanat bireyin kendini ifade ediþidir. Bir yönetmenin ifade tarzý, görüntülerin dilidir. Bir modacýnýn ifade tarzý stilidir, ressamýnki ise renklerin dilidir. Benim ifade tarzým da sözcüklerin dili. Sanatçý; resimde tonlarda ve resmetmeyi seçtiði konuda, müzikte ritimde ve yorumda, dekorasyonda tarzda gizlidir. Bir dili iyi konuþamadýðýnýzda, iyi konuþmanýn ve o dilin eðitimini görmüþ olmanýn da ötesinde, o dil sizin için yürümek kadar doðal, keyif veren ve sanki kendiliðinden bir ifade biçimi, bir iç ses deðilse, sözcüklerin dili, kendinizi dýþa vurma tarzýnýz olamaz.

Bakmayý bilen için, ortada olan, eser deðil, onu ortaya çýkartandýr. Yazmayý seçenler, roman, hikaye, þiir, makale, hatta bir eleþtiride bile kendilerini yazýyorlardýr. Satýrlarda yazarýn hayata bakýþýný zaten buluruz, fakat; sadece gerçek okuyucular, yazarýn satýr aralarýna saklanmýþ; zevkini, karakterini, espri anlayýþýný, hatýralarýný, eðilimlerini görebilirler.


     Bu; "kendini gerçekleþtirmeye adanmýþ" sýradan birinin öyküsüdür. Sizden farklý birisinin, kendinin farkýnda olabildiði kadar dürüstlükle yansýtýlmýþ ruh dehlizlerinde gezineceksiniz. Baþkalarýna aktarýlmaya deðer bir þey varsa, onun da kendi öz bilgimiz olduðuna inanýyorum. Niyetim akýl vermek ya da yol göstermek deðil. Eðer çýkýþ noktam bu olsaydý daha saygýdeðer bir þey yapmýþ olurdum. Oysa ben kendim için, -kendime borçlu olduðumu düþündüðüm için- kendimden bahsettim. Yüce olduðu söylenebilecek tek bir amacým olabilir, þimdi veya bir zamanlar, benim kadar yalnýzlýk çekmiþ birilerine varlýðýmý gösterme isteði. Kendi dehlizlerinde bir an olsun kendilerini güvende hissetmelerini saðlamak. Ýnsanoðlunun acýnasý yalnýzlýðýný paylaþabilmeyi, yeryüzünde kendini yapayalnýz hisseden, benzerlerinin varlýðýný bilmeye ihtiyaç duyan birine "Bak ben buradayým." mesajý ulaþtýrabilmeyi istiyorum. "Yeryüzünde tüm bana benzemeyenler! Ýþte bakýn ben de böyleyim."

Apayrý olmamýza raðmen, benzer duygu ve düþünce zincirleriyle yol aldýðýmýz doðru. Bu da kendini çözmeye -daha doðru bir ifadeyle, kendini bulmaya- çalýþan birey için baþlangýç noktasý olabilir. 'Baþkalarýnýn derinliklerini bilmek, bana kendimi tanýmamda yardýmcý olacaktýr' düþüncesi, benim de baþkalarý için kendimi tanýtmam fikrini oluþturdu kafamda. Neyin ne olduðunu anlayamadýðým, olup bitenlere mana veremediðim, yabancý bir dünyada yapayalnýz hissettiðim dönemlerde, þu anda baþkalarýna söyleyebileceðim þeyleri bana söyleyecek birilerine duyduðum gereksinim, ‘anlatý’mýn oluþturulmasý için ilk dürtü oldu. Kendimden bahsettim, seçilmiþ her kelimede ben varým. Ayna olmak ve benden yansýyanlarý ortaya koymak istiyorum. Aktarmaya çalýþtýðým süreçler asla, burada yazýldýðý þekliyle birbirinden kesin çizgilerle ayrýlan nitelikte deðildir. Yaþanýrken içiçe geçmiþ durumdaydý, ancak yazýlýrken daha iyi ifade etmenin bir yolunu bulamýyorum.

Dört yýlýmý klinik depresyon belirtileriyle geçirdim. Uykusuzluk ya da aþýrý uyku, iþtahsýzlýk, çevreye ilgisizlik ve tepkisizlik, durgunluk, öðrenmede yavaþlama ile karakterize klinik depresyondan bahsediyorum. Bunun bir yýlý cidden aðýr olan bir dönemdi, ancak tüm dört yýlý da günlük hayatýmý normal olarak sürdürmeye çalýþarak geçirdim.

     "Yaþadýklarýmdan çok þey öðrendim." diyebilmeyi ne kadar isterdim. Ne yazýk ki öyle olmadý. Hayattan almam gereken dersi alamamýþ olmalýyým ki süreç devam ediyor. Yaþadýklarým kronikleþti. Dönem dönem alevlenmeler içinde hep ayný döngüdeyim sanki.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn 1. bölüm kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Günlük - 9
Günlük - 5
Günlük12
Günlük - 7
Zara'nýn Dünyasý
Günlük - 6
Günlük 11
Günlük - 8
Günlük - 10
Zara'nýn Dünyasý - 1

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hayatýn Anlamý [Þiir]
Ölüden Mektup Var [Öykü]
Resme Hapsolan Adam [Öykü]
Özlem [Öykü]
Dön Mehmet [Öykü]
Melek Ýnsanlar [Öykü]
Gerçek Miydi? Rüya Sanmýþtým [Öykü]
Hayran [Öykü]
Labirent - Kayboldum! - [Öykü]
Sadece Bir Gazete Ýlaný [Öykü]


Arzu Menteþeoðlu kimdir?

YAÞADIKLARIMDAN ÖÐRENDÝÐÝM BÝR ÞEY VAR Yaþadýklarýmdan öðrendiðim bir þey var: Yaþadýn mý, yoðunluðuna yaþayacaksýn bir þeyi Sevgilin býtkýn kalmalý öpülmekten Sen bitkin düþmelisin koklamaktan bir çiçeði Ýnsan saatlerce bakabilir gökyüzüne Denize saatlerce bakabilir, bir kuþa, bir çocuða Yaþamak yeryüzünde, onunla karýþmaktýr Kopmaz kökler salmaktýr oraya Kucakladýn mý sýmsýký kucaklayacaksýn arkadaþýný Kavgaya tüm kaslarýnla, gövdenle, tutkunla gireceksin Ve uzandýn mý bir kez sýmsýcak kumlara Bir kum tanesi gibi, bir yaprak gibi, bir taþ gibi dinleneceksin Ýnsan bütün güzel müzikleri dinlemeli alabildiðine Hem de tüm benliði seslerle, ezgilerle dolarcasýna Ýnsan balýklama dalmalý içine hayatýn Bir kayadan zümrüt bir denize dalarcasýna Uzak ülkeler çekmeli seni, tanýmadýðýn insanlar Bütün kitaplarý okumak, bütün hayatlarý tanýmak arzusuyla yanmalýsýn Deðiþmemelisin hiç bir þeyle bir bardak su içmenin mutluluðunu Fakat ne kadar sevinç varsa yaþamak özlemiyle dolmalýsýn Ve kederi de yaþamalýsýn, namusluca, bütün benliðinle Çünkü acýlar da, sevincler gibi olgunlaþtýrýr insaný Kanýn karýþmalý hayatýn büyük dolaþýmýna Dolaþmalý damarlarýnda hayatýn sonsuz taze kaný Yaþadýklarýmdan öðrendiðim bir þey var: Yaþadýn mý büyük yaþayacaksýn, ýrmaklara, göðe, bütün evrene karýþýrcasýna Çünkü ömür dediðimiz þey, hayata sunulmuþ bir armaðandýr Ve hayat, sunulmuþ bir armaðandýr insana ATAOL BEHRAMOGLU

Etkilendiði Yazarlar:
Dostoyevski,Orhan Pamuk


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Arzu Menteþeoðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.