..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþam baþlangýcý olmayan bir yolculuktur. -Victor Hugo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Unutulamayan Dönemler > Tayyibe Atay




18 Mart 2003
Zor Yýllar -25-  
Tayyibe Atay
Zaten ben hiç yaþýmýn insaný olamadým ki!..Çocukken yetiþkin biri; gençken korkaðýn teki; ....


:AGBE:
Öðretmen okulu sýnavlarýna Eylül ayý içinde yeniden katýldým. Bu sýnavlar sözlü olarak yapýldý iki gün boyunca. Ýlk gün matematik ve Fen Bilgisinden, ikinci gün Türkçe, Sosyal Bilgilerden sýnava tabi tutulduk. Teker teker alýndýk sýnav odalarýna. ..O yýllarda sýnava katýlan herkes bilir bu yöntemi. Öðretmenler bizimle bire bir konuþup tanýþýrlar, bilgilerimizi ölçerlerdi. Konuþma þeklimiz, sesimiz, görünüþümüz, davranýþlarýmýzla öðretmen olma niteliklerine sahip olup olmama konusunda karara varýrlardý. Hayatýmýzýn en zor sýnavýydý bu sýnavlar...Anadolu Üniversitesi Ön Lisans sýnavlarýna girerken bile zorlanmadým bu kadar. Nasýlsa her sorunun altýna dört seçenek konulmuþtu; bunlardan aklýma, mantýðýma uygun olaný seçer, geçerli not ortalamasýna ulaþýrdým. Þimdiki öðrenciler çok þanslý dersem, yanlýþ söylememiþ olurum.

Ýlk gün Matematik ve Fen Bilgisinden girdim sýnava. Öðlene doðruydu. Mahkeme salonuna mübaþirlerin çaðýrarak içeri aldýklarý sanýklar gibi adýmýn okunmasýyla girdim sýnýfa. Benden önce çaðrýlan üç arkadaþým paylarýna düþen problemi çözemediklerinden dolayý, içerdeydi hala..Tahta baþýnda dikiliyorlardý ve umutsuzca bakýnýyorlardý saða sola...Yazýlý sýnavlarda bana “aferin” diyen öðretmeni tanýmýþtým. Sanýrým O’ da beni tanýmýþtý.Yüzüme bakýp gülümsedi önce. Sonra da “Gel bakalým, arkadaþlarýn problemlerini çözemedi, sen çöz!” dedi. ‘ Zor olmalýydý problemler; yoksa arkadaþlarým muhakkak çözerdi’ diye düþünerek tahta baþýna doðru yöneldim.Ya ben de çözemezsem korkusu sardý içimi..Ama bana güvenen, bana gülümseyen, öðretmenlik yaptýðým yýllar boyunca giyimi, kuþamý, davranýþlarýyla beni etkileyen, o aydýn, o Atatürk yüzlü öðretmenin yüzünü kara çýkartmamalýydým.Beni merakla izliyor, hala gülümsüyordu. Kürsüye en yakýn olan arkadaþýmýn problemini çözdüm ilkin. Sonra ikincinin, daha sonra da üçüncünün...Hepsi de çok kolaymýþ meðer!Öðretmenin o arkadaþlarýmýn yanýnda bana; “aferin sana Tayyibe! gördünüz mü problem nasýl çözülürmüþ?Üçünüz de dýþarý!..” demesinin anlamýný ‘oh ya!..Ben kazandým!..’ olarak yorumladým hemen. Çocuk aklýmla gururlandým ve sevinç duydum o zaman. Ne garip!..Hayat kazananlar ve kaybedenlerden ibaret bir düzen içinde devam edip gidiyordu ne yazýk ki!..Ben sevinirken; sýnav kaybeden o arkadaþlarým boynu bükük, gözü yaþlý, evlerine döneceklerdi. Ailelerine karþý mahcubiyetlerini düþünememiþ olmaktan dolayý üzüntü duyarým þimdi. Ne var ki hayat böyleydi iþte!

Onlarýn sýnav odasýndan çýkýþýndan sonra beni yanýna çaðýrdý öðretmen. Uzun, örgülü saçlarýmý okþadý; babamýn ne iþ yaptýðýný, kaç kardeþ olduðumuzu sordu. Onun ilgisinden çok hoþlandým; önemli biri sandým kendimi!..Hala gülümsüyor, beni mümkün olduðu kadar konuþturmaya ve tanýmaya çalýþýyordu. Bense sadece sorduðu sorulara cevaplar veriyor; bunu, saygý olarak kabul ediyordum. Çok ciddiydim,
çokk!...Hani yaþý küçük, aklý büyük; yada büyümüþ de küçülmüþ insanlar vardýr, aynen onlar gibiydim. Zaten ben hiç yaþýmýn insaný olamadým ki!..Çocukken yetiþkin biri; gençken korkaðýn teki; yetiþkin iken de çocuk oldum kýsacasý...Ýhtiyar olmayý ise hiç düþünmüyorum doðrusu. Çünkü hep yarýn olmayabilir diye düþündüðümden günlük yaþamaya; bugünün bana getirdikleri ile mutlu olmaya; takýntýlarým peþinde uyuyana kadar koþmaya devam ediyorum.Ve her gün gözümü dünyaya açtýðým an; biri bana “seni seviyorum” desin diye dua ediyorum. Bu tümceyi duyduðum gün sayýsý ellerimin parmak sayýsýný geçmese de; bunu duyduðum günleri var sayýyorum ömür takvimimde..

(devam edecek)



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn unutulamayan dönemler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Zor Yýllar -1-
Zor Yýllar -2-
Zor Yýllar -4-
Zor Yýllar -8-
Zor Yýllar -14-
Zor Yýllar -20-
Zor Yýllar -24-
Zor Yýllar -17-
Zor Yýllar -13-
Zor Yýlar -16-

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kral Nutuðu
Türlü Yaptým Türlü
Hýyar
Ýmam Olacaðým
Çüþþþ
Ah Caným
Selam Efendim
Acý Tatlý
Maldivler
Bitmenin Þarkýsý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Serüven [Þiir]
Peynirli Aþk [Þiir]
Semazen [Þiir]
Havan [Þiir]
Çulluk [Þiir]
Yatýrým [Þiir]
Denizler’e [Þiir]
Damlacýklar 1 [Þiir]
Makas [Þiir]
Çek As [Þiir]


Tayyibe Atay kimdir?

Yeni þiirin,uzun yýllar yazmama raðmen yeni þairiyim. Ýnternet ortamý sayesinde okuyucu önüne çýktým henüz. Ne kadar þair olduðumun yanýtýný ise okuyucuya býrakýyorum. Bayan yazarlarýn çok az olduðu bir ülkede,duygu ve düþüncelerimi,þiirin ruhu okþayan ,elleyen tarafýyla anlatmaya çalýþýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Ahmet Arif,Behçet Necatigil,Nihat Behram...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Tayyibe Atay, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.