..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bu hafifçe kenara itilecek bir roman deðil. Daha büyük bir þiddetle uzaða fýrlatýlmalýdýr. -Dorothy Parker
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




30 Aðustos 2017
Köleci Yasa 17  
Bayram Kaya
El kendisinden önce meþruiyet olan kamu ortaklýðýný kiþi sahipliðine dönüþebilmenin anlam ve anlatýmý olan irade oluþla ortaya kondu. Ýlahi ve ittifaký olan bir yaþam biçiminden; zýttý olan yaþam biçimine geçiþin meþruiyet aracý olukla ortaya kondu. Ola gelen içinde, yeri olmayanýn yeri oluþmakla oluþan yere; nesnel olmayan sübjektif menfaatle, alan açma anlayýþýnýn ifadesidir.


:FGA:
Þimdi kimi köleci yasalarý beþ altý paragrafla bir girizgah içinde beþ on sayfada özetleyelim:

Bütün oluþma, geliþme, ilerleme ve akýþ olan süreçler; doða içinde sentezlerle baþlar. Totem yapý da kiþi-kiþi sentezli kolektif bir sosyal grup gücünün süreciydi. Ýttifaklar iki kez sentez ürünü olan totem meslekli süreçlerdi.

Birincisi, kiþiler giriþmeli sosyal grup davranýþýný oluþan "kiþiler sentezli" durumu olan totemi sosyal grup yapýsýný "üreten totem meslekli grup yapýya" dönüþmüþ olmanýn yalýn sentez (totemi) haliydi.

Ýkinci sentez de üreten yapýya dönüþmüþ kolektif totem gruplu yapýlarýn; totem meslekleri nedenle bir kaç grup olukla bir arada bir kaç totem mesleðini bir birine karþýlýk etmenin birleþtiren durumuyla olmalarýydý. Ve birkaç emel totem meslekli entegrasyonlarla melez bir kültür sosyolojisi ortaya koymalarýnýn yalýn süreç olmaktan çýkmasýydý (ilahi haldi).

Ön ittifaklar; tarýmcý yapýlarla, çoban yapýlarla ve araç gereç yapýmý süreði içinde maden iþlemeciliði gibi temel totem meslekli entegrasyonlarýyla "birleþme olmanýn" ana nüvesini ortaya koyan bir kendi kendine doygun oluþun yeterliliðine dönüþüyordu. Güvenlik; acýkma gibi her durumla (totem mesleði olmadan da) ortaya çýkan yine bir zorunlu organizasyondu.

Bir ittifak için, bu tür üretici olan giriþmeler gerekli ve yeter þarttý. Yeter þart olmanýn koþulu doðada kendilikten olan kaynaklara baðlý saðlamalara gerek kalmadan; hayatlarýný sürdürebilmenin, üreten emekler üzerinde olma þartýydý. Yani bu temel üretimli hareketin dýþýnda kalan her üreten emek; "ittifaký toplumsal olmanýn þartý" deðildi.

Saðlýk alanýndaki üretim de; eðitim alanýndaki geliþme de çok gerekliydi. Yaþamsaldýlar. Saðlayan alan kýtlýðý nedenle bunlar ittifaklara yol olmuyordu. Saðlýðýn karþýlýðý; baþka bir saðlýk ya da eðitim; eðitimin karþýlýðý baþka bir eðitim ya da saðlýk olmuyordu.

Tarým çobanlýk ve araç gereç yapýmý gibi üreten emek gücüne baðlý toplum sal güç bað enerjisi olmadan; birbirine dönüþlü olabilen saðlýk, eðitime; eðitim de saðlýða; takastý dönüþüm olmuyordu. Çünkü bunlarýn senteziyle artan nüfusun güvenliði oluþurdu ama bunlarýn sürdürülebilir olmasý için, üreten emek gücü gibi bir geri baðlaným yasasýyla sürekli desteklenir olmasý gerekiyordu.

Ýki saðlasan yapýlan bölge sahiplerinin saðlýk eðitim nedenle ittifak etiklerini düþünmekle bu iki bölge birleþmesinin de birleþen yapýya saðlatma yapma yeterliliði olacak dense de uygulamada bu da olasý deðildir. Çünkü mekaniksek olarak büyüyen alan yapýya karþýn, geri baðlanýmla iletiþim saðlama sartlý olanaklarý da büyüyemeyeceði için mekanik alan birleþmesi de bu durumda yine pek pek olasý deðildi. Olasý olsa bile böyle bir sürecin ikinci bir adým atýlmasýna verimli olmayacaðý da çok çok açýktýr.

Ýttifaký toplumsal nüveyi (komplike üreten ve uygarlýðýn insan olmayý) taþýyan ittifaký ana yapýlarýn uzlaþmasý da itilaf (anlaþma-konsensüs) oluþtu. Her bir kolektif ana nüveli emek gücünü, kiþisel bazda da içeren, Ýtilaflý yapýlar; insan oluþu tamamlamýþ yapýlar olmakla; insanlýðý ortaya koyan bilincin emek gücü ürünüdürler.

El'in kendisi ittifaký kolektif süreç ürünleriyle donanýmlý olduðu halde; bu sürece kolektif olmanýn bilincini kaybettirip kiþisi sahipliðin bilinci yapmakla kul itilaflý ahitsen süreçleri ortaya koyacaktý.

Köleci sistem, El yasalarýdýr.
El; ilahi olmayan, ilah anlayýþý olmayan mana gücüdür.
El kendisini ilaha göre tanýmlar.
El yasalarý ilah yasalarýna zýtlaþma olmaya baþlayan sürecin inþasýdýr.
Paylaþýmlý olanýn, paylaþýmsýz olmasýdýr.
Kolektif sahipliðin, kiþi sahipliði olmasýdýr
Ortaklaþma olanýn, ortaklýk tanýmazlýðýdýr.
Ýnsan olanýn, kul olmasýdýr.
Kolektif nüveli ana sentezli sürecin kiþi donanýmlý sürece de dönüþebilmesi.
Bütün olaný parçalayýp, kiþiye göre olaný inþa etmenin adým adým yol süreçleri, birikimidir.
Kolektif akýl, kiþi aklý; kolektif irade, kiþi iradesi; kolektif güç kiþi gücü ve tüzelin oluþ kiþi oluþa iyelik
etmek gibi bütün olandan parçayý inþa eden bay erki dediðimiz monarþin süreçtir.
Monarþi entegrasyonlarý takým erki denen oligarþi entegrasyonlu tevhitleri ortaya koymuþtur.
Ýlahi entegrasyonlardan çok farklýdýr. Ýlahi bütünleþmenin özünde her biri bir totem meslekli kolektif
gruplar gücü vardýr.
El tevhitle entegrasyonda; mal mülk sahipliði oluþla maldan mülkten yoksun oluþun kararý, iradesi ve tüm süreci belirlemesi vardýr. Yani ilahi süreçler sekans hareketi iken; El süreçleri buyuran irade ve biat eden iman davranýþlarýndan oluþur.

El kendisinden önce meþruiyet olan kamu ortaklýðýný kiþi sahipliðine dönüþebilmenin anlam ve anlatýmý olan irade oluþla ortaya kondu. Ýlahi ve ittifaký olan bir yaþam biçiminden; zýttý olan yaþam biçimine geçiþin meþruiyet aracý olukla ortaya kondu. Ola gelen içinde, yeri olmayanýn yeri oluþmakla oluþan yere; nesnel olmayan sübjektif menfaatle, alan açma anlayýþýnýn ifadesidir.

Ortaklýðý kimi kiþilerim mükellef ligine dönüþmenin yasa ve iradesidir. Kolektif olana göre zenginliði, yoksulluðu meþru etmenin anlayýþý olmakla yola kondu. Ýlk dönüþme sýrasýnda yoksulluðu belirtmiyordu. Herkese göre vaat olukla gerçekleþecek olana kadar bir piyangonun herkeste kendisine göre oluþan algýsý gibi bir cazipliði ortaya koyuyordu.

Biriken kolektif sahipliðin devamlý kýlýnmasý ortaya çýkacaktý. Burada anlaþýlacaktý ki; kiþisi sahiplik, ancak sahipsiz kýlýnmalarla; kazanmak, ancak kayýp ettirmelerle; kiþisel zenginliði bulmanýn, kiþisel emek gücünü yitirmekle olasý ve sürdürülebilir olacaðý daha sonranýn yaþanýþý içinde deneyimle öðrenilecekti.

Deniz bitip te (kolektifin birikmiþ miras gücü olmayýp) ortaya sürekli pey süren olmayýnca; oyuncularýn her biri birden kazanamýyordu. Birinin emek gücü bir baþkasýna da pey olabiliyordu. O halde bir kiþi sürekli ortaya pey sürmeliydi. Pey kiþinin mal mülk sahipliðine karþý, iyeliði olmayan kiþinin çalýþmasý olan emek gücü olmalýydý.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.