..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Materyalist bir dünyada yaþýyoruz, ve ben de materyalist bir kýzým -Madonna
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Bireysel > Numan Kurt




5 Temmuz 2011
Adý Yaþar'dý, Yaþadý Mý!  
Numan Kurt
"Emmim kýzý aç kapýyý gireyim Hasta mýsýn halin hatrýn sorayým"


:AFCB:


ADI YAÞAR'DI, YAÞADI MI?
11/1/2009

"Emmim kýzý aç kapýyý gireyim
Hasta mýsýn halin hatrýn sorayým"

Emmim kýzý deðildi; ama emmim oðluydu. Ölümünden bir iki hafta önce köye gitmiþtim. Her gidiþimde yaptýðým gibi amcamýn evine de uðrayayým dedim. Evin giriþinde, mabeyin dediðimiz yerde somyaya oturmuþtu Yaþar aðabey. Nefes almakta zorlanýyor, sýk sýk öksürüyordu. Zaten büyük olan göz aklarý daha da büyümüþtü. "Üþütmüþ de kurban olduðum böyle oldu kadersiz yavrum." dedi gözyaþlarýný akýtarak koca anam. Köylük yerde büyük amcanýn karýsýna "koca ana" derdik o zamanlar. Hastalýðýn verdiði çaresizlik yansýmýþtý Yaþar aðabeyin koca gözlerine.Öyle etkilendim ki onun çaresizliðinden, çýktým kapýnýn önüne, duvarýn dibinde aðladým, aðladým.

Adý Yaþar'dý; ama hep "Yaþa" derdi ona koca anam. "Ben ölürsem buna kim bakar, kim bunun peþinden gider?" diye göz yaþý dökerdi. Epilepsi yani sara hastasýydý Yaþar aðabeyim. Neden olmuþ bilmezdik. Hele o zamanlar tedavisi de olmayan bu hastalýðýn ne sebeple oluþtuðunu bilmek mümkün deðildi. Sara nöbetleri sýk gelirdi. Bizim eve de çok geldiði için o kriz anýný çok görürdüm. Burada o durumu anlatmaya içim elvermez. Zavallý koca anama ya da amcama haber verirdik. Çoðu zaman koca anam telaþla gelir: "Kaderimiz böyleymiþ, Allah'tan gelene ne denir?" diye alýp eve götürürdü.

Harman hasat zamaný da diðer zamanlarda da pek iþle güçle uðraþmazdý.Yapacak dermaný, gücü yoktu. Kimseye zararý da yoktu. "Ölüsü olan bir gün, delisi olan her gün aðlar." demiþ atalar. Deli deðildi; ama köyün bazý kendini bilmezleri onu zývanadan çýkardýlar. Köyümün tek bakkalý ve oturma yeri Aliþen Emmi'nin Bakkalý'nda "Yaþa, bak dayýlarýn sana mal vermiyor.Ananýn hakkýný al. Baban senden küçüðü everiyor, seni evermiyor." diye diye onu saldýrgan hale getirdiler. Bu yüzden anasýna, babasýna, o güzel insan Hacý Aziz dayýsýna olmadýk eziyetler yaptý.
Bu zararlý olmaya baþladýðý dönemlerde Elazýð'a akýl hastahanesine de götürdüler. Kim götürdü, nasýl gitti, þu an tam hatýrlayamýyorum. Daha sonra ziyaretine giden aðabeyim onlarýn ilaç verilerek uyuþturulmuþ halde duvar dibindeki durumlarýný görünce dayanamamýþ, almýþ getirmiþ.

Çocukken aklýmda kalan ilginç bir yönünü de anlatmadan edemeyeceðim. Ýlkokula kýsa bir süre gitmiþ, harfleri az çok tanýmýþtý. Deðiþik bir okuma biçimi vardý. Diyelim ki "Yaþar" sözcüðünü okuyacak. Baþlardý kendince okumaya: "Y...y'den sonra a gelir, a...a'nýn ardýnda þ...var, þ...þ...þ'den sonra gene a...gelir. Yaþ...Yaþ...Yaþar " derdi sonunda. O okurken biz gülerdik. Þimdi buruklukla hatýrlýyorum gülüþümüzü.

Bütün aydýnlanma çabalarýna karþýn Anadolu insanýnýn cahilliði daha da fazlaydý o zamanlar. Hani büyük ozan F.Hüsnü Daðlarca diyor ya bir þiirinde "Öyle dalmýþ ki yüzyýllar süren uykusuna/ Uyandýrmazsan/ Uyanacak deðil" diye, çok doðru söylüyor Türkçemin ölümsüz ozaný. Yaþar aðabeyin hastalýðýnýn devasý olmayýnca üfürükçüye, hocaya baþvurulmuþtu. Ben adýný sanýný hatýrlamýyorum; ama köye gelen hoca kýlýklý, kara sakallý dolandýrýcý, o yoksul amcam baþta olmak üzere pek çoklarýnýn altýnlarýný alýp gitmiþti. Güya hasta olanlarý iyileþtirecekti.Ne desek boþ. Bugün bile böylelerinin peþinden koþanlar çok. Elli sene öncekilere ne diyebiliriz. En basit rahatsýzlýklarda rapor alarak ya da düzmece raporlarla pek çok insan bugün askere gitmezken altý ay da askerlik yapmýþtý Yaþar aðabey.

Koca anamý da amcamý da çok üzmüþtü ya, bir yerde kýrmadý onlarý. Onlar hayattayken (amcam henüz hayatta) çekti gitti bu dünyadan.Yoksulca, garibanca, kimsenin haberi olmadan. Hep anlatmak istedim onu. Ýçimdekileri dökmek için. Hani derler ya, dünyada iki türlü insan vardýr: Oyuncular, seyirciler. O, seyirci bile olamadý. Günahý yoktu ki "Allah günahlarýný affetsin." diyeyim. Topraðý bol, ruhu þad olsun.

" Ne insanlar gelip geçti dünyadan
Zengini, yoksulu
Günahkarý, günahsýzý
Kimse varlýðýný duymadý senin
Adýn Yaþar'dý
Ama yaþadýn mý? "


Numan Kurt



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gecenin Zifiri Karanlýðý, Sis ve Sancý
Ýlginç Adamdý Benim Dedem
Köyümde Düðün Var (Dý)
Yoksulun Gönlü Zengin
Müdür Koltuðunda Yatan Fare
Karanlýk, Aðaran Yol, Köpekler ve Korku
Önce Gerçekler, Sonra Özlemler ve Hayaller
Dön Geri Bak
Aliþen Emmi'nin Dükkâný
"Þýp" Diye Sevmiþim Ben

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bak, Kimler Var, Unutulur Mu Hatýralar [Þiir]
Yýllarýn Ötesinden [Þiir]
Güzel Günler Yaþadýk [Þiir]
Bölük Pörçük (4) [Þiir]
Bölük Pörçük (3) [Þiir]
Ben, O Köyü Çok Sevdim [Þiir]
Baharda Özlerim Memleketimi [Þiir]
Elele Gezmek Ýsterim [Þiir]
Gül Yüzlü Anaya Mektup [Þiir]
Dayým Fotoðraf Ýstemiþ [Þiir]


Numan Kurt kimdir?

1951 Nevþehir-Hacýbektaþ-Sadýk Köyü doðumluyum. Ýlkokulu köyümde,ortaokulu Nevþehir'de,öðretmen okulunu Kýrþehir'de,eðitim enstitüsünü Konya Selçuk Eðitim Enstitüsünde okudum. 1972'den 1998'e kadar Mucur'da ve Ankara'da çeþitli okullarda çalýþtým. 1998'de Ankara-Batýkent Mobil Lisesi edebiyat öðretmenliðinden emekli oldum. On yýl çeþitli dershanelerde ÖSS hazýrlýk kurslarýnda çalýþtým. Þimdi köyümle,köyümün insanlarýyla,okullarda yaþadýðým ilginç olaylarla ilgili yazýlarý bu blogumda ve köy sitemizde yazýyorum.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Numan Kurt, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.