..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Leyla'nýn iþi naz ve iþve; Mecnun'un gözü yaþý çeþme çeþme..." -Fuzuli (Leyla ile Mecnun)
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Yazar Portresi - sairyusuf Deðirmenci
sairyusuf Deðirmenci - þair Yusuf Deðirmenci þiirleri
Site Ýçi Arama:


Yazar Tanýtýmý
1Yusuf Deðirmenci yoksul bir dað köyünde yoksul bir ailenin 4 cü çocuðudur,orta okulu okuduktan sonra yoksulluk nedeni ile okuyamamýþ ve babasýna beni okutmuyorsun diye sitem ederek Ýstanbul a kaçmýþtýr. askerlik hizmetinden sonra 1968 yýlýnda polis olmuþ,okuma arzusu hala bitmediði için polisken akþam Ankara Atatürk akþam lisesini bitirmiþ ve sonrada akademi imtihanlarýný kazanarak polis akademisine girmiþ 1977 yýlýnda 3 çocuk babasý iken polis akademisinden komiser yardýmcýsý olarak mezun olmuþ,
mesleðinde her rütbede Ankara,Malatya,Erzincan,Elazýð,Sivas,Trabzon,Giresun, Osmaniye ve en son
Balýkesir polis okulunda emniyet müdür yardýmcýsý ve öðretmen emniyet müdürü olarak görev yapmýþ birinci sýnýf emniyet müdürü olduðunda da yaþ haddi nedeni ile emekli olmuþtur.

2-benim dedem mahalli halk ozaný imiþ okur yazar deðilmiþ söyler geçermiþ teyzem ben çocukken dedenim þiirlerini okurdu bende dinlerdim ilk okulda aðabeyim Mehmet deðirmenci þiir yazmaya baþlamýþtý bende merak ettim,ilk okuduðum þiir kitabý karaca oðlan þiirleri idi köyde bir kitapta sürmeli ile senem elime geçti okudum o zaman þiir yazmaya baþladým ilk þiirim 23 nisan diye bir þiirdi ilk okul hocam beðenince cesaretlendim. bana bu konuda yol gösteren olmadý gençlikte yazdýðým þiirlerim askerde arkadaþlarým tarafýndan yok edildi iyimi kötümü bilmiyorum yalnýz polis olduktan sonra gezici kütüphanelere üye oldum her hafta 2 kitap alýp okuyordum.ilk okuduðum þiir kitabý Mehmet Akifi’n sefahat ý idi hasan Hüseyin in kýzýl ýrmak þiiri beni çok etkilemiþti Abdurrahim Karakoç tan da etkilendim o tarihlar de Ümit yaþar Oðuzcan çok konuþuluyordu aldým okudum. sonra nazým hikmet yasaklý dediler beni merak sardý bir yolla nazýmýn eserlerini elde ettim ve böylece etkilendim þiir yazmaya devam ettim

Yazýsýnýn Özellikleri
þiir

Edebi Etkiler
Nazým hikmet cemal safi

Benzer Yazarlar
nazým hikmet yahya kemal hasan hüseyin korkmazgil

Özgeçmiþ
Þair; 25 Mart 1945 yýlýnda Amasya ili Gümüþhacýköy Ýlçesi Saraycýk Köyünde dünyaya gelmiþ, yoksul bir köy çocuðu iken duygusallýðýný gizleyememiþ, küçük yaþta þiir yazmaya baþlamýþtýr.

Orta okulu bitirdikten sonra ailesinin yoksulluðu nedeni ile tahsiline devam edememiþ,okuma arzusunu da ruhunda söndürmemiþti. hiçbir zaman kaderine boyun bükmeyi düþünmemiþ aksine insanýn kendi kaderini kendinin deðiþtirebileceðine inanmýþ,köyünden Ýstanbul iline doðru yola çýkarken babasýna en az liseyi bitirmeden bu köye ayak basmayacaðým diyerek gurbet illerinin yolunu tutmuþtu. Askerlik hizmetini tamamlayýp 1968 yýlýnda Polis Memuru olarak Ankara Toplum Zabýtasýnda hayata atýlmýþtýr. 1969 yýlý mayýs ayýnda evlenmiþ Sibel ve Serpil isimli iki kýz Erdal isminde bir oðlu olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Polis Memuru iken mesleðinin zorluklarýnýn yanýnda akþam lisesine giderek, Ankara Atatürk akþam lisesini bitirip Polis Akademisine gitme hakkýný elde etmiþ 1977 yýlýnda polis akademisini bitirmiþ Komiser Yardýmcýsý olarak Malatya iline atanmýþtý. Genç ve tecrübesiz bir komiser yardýmcýsý iken Malatya belediye baþkaný Hamit Fendoðluna gönderilen bir bubi tuzaklý bombanýn patlamasý sonucu hakkýn rahmetine kavuþan sayýn belediye baþkaný ve torunlarýnýn ölümü nedeni ile çýkan olaylarda aç susuz dört gün dört gece eve gitmeden görevde kalmýþ halkýn önünde hiçbir gücün duramayacaðýný o gün anlamýþtý. O günden sonra vatandaþla zýtlaþmak yerine hep uzlaþmayý yeð tutarak görev yapmayý kendisine þiar edinmiþ sýrasý ile Erzincan, Elazýð, komiser yardýmcýsý. Sivas il merkezinde baþ komiser olarak ahlak büro amirliði, karakol amirliði görevlerinde bulunmuþ, yazmýþ olduðu bir þiirin emniyet müdürünce kendisinin çirkin emellerini eleþtirdiðim gerekçesi ile haksýz yere hakkýnda suni suçlamalarla tahkikat açarak terfi etmesini engellemesi sonucu yýllarca terfi ettirilmemiþ ve sonunda, Trabzon’a tayin edilmiþ idari yargýya 1983 yýlýnda açmýþ olduðu dava daha sonra kendisine verilen disiplin cezalarýnýn da idari yargý kararlarý ile kaldýrýlmasý sonucu 1991 yýlýnda idari yargý kararý ile kayýp yýllar hesaplanarak emniyet müdürlüðüne terfi ettirilmiþ ve Giresun ili emniyet müdürlüðü emrine atamasý yapýlmýþ. Altý sene Giresun asayiþ þube müdürlüðünü yürütmüþ bunun yanýnda kaçakçýlýk þube müdür vekilliði ve asayiþten emniyet müdür yardýmcýsý vekilliði görevlerini de yüz aký ile yürütmüþ bir yýlda personel þube müdürlüðü yaptýktan sonra emniyet müdür yardýmcýsý olarak Osmaniye illine atanmýþ en son Balýkesir polis meslek yüksek okulu müdür yardýmcýlýðý ve öðretmen emniyet müdürü olarak görevli iken 2004 yýlýnda 1. SINIF emniyet müdürlüðüne terfi ettirilerek emekliye ayrýlmýþtýr.

Halen en büyük tutkusu olan þiir yazmaya devem etmektedir.Þairin 1976 yýlýnda yayýnlanmýþ Anadolu Anasý ve 2003 yýlýnda yayýnlanmýþ Vurulmaya Var mýsýn isimli iki þiir kitabý mevcuttur. Þairin bizzat kaleme aldýðý 900 kadar þiiri vardýr. Þiir onun için vaz geçilmez bir tutkudur karþýlaþtýðý,gördüðü, duyduðu her olgudan esinlenerek duygularýný mýsralara dökmek Þairin bir yaþam biçimidir

Bulunduðu Yer
türkiye



Çocukluðumdan beri þiire tutkunum.ortaokulu bitirdikten sonra ailemin maddi imkansýzlýðý nedeniyle tahsilime devam edemedim.

Okuma arzusu yüreðime düþmüþ bir kor gibi beni yakýyordu.Ýçinde bulunduðum çaresizliði þiirlerle anlatarak teselli olmaya çalýþýyordum.
Þiirlerim çeþitli mahalli gazetelerde ve çaðýn polisi dergisinde yayýnlanmýþtýr.Ýlk þiir kitabýný polis akademisi öðrencisi iken çýkardým.ANADOLU ANASI isimli kitabýmdan sonra 1981 yýlýnda TRT tarafýndan açýlan Atatürk konulu þiir yarýþmasýna katýldým ve ilk 10 a girdim.ancak söz konusu yarýþma halk ozanlarý arasýnda olduðundan þartnamede þiirin yazarýnýn saz çalarak seslendirmesi de öngörüldüðünden saz çalmayý bilemediðimden yarýþmadan çekilme durumunda kaldým.
Kültür bakamlýðýnca 1991 yýlýnda tasarrufa çaðrý þiir yarýþmasý sonucunda adý geçen bakanlýk tarafýndan tasarrufa çaðrý isimli þiir kitabýnda þiirim yayýnlanmýþtýr.
Daha sonrada emniyet genel müdürlüðünce bastýrýlan polis þairler antolojisinde þiirlerim mevcuttur.Mesleðim gereði karþýlaþtýðým güçlükleri,acý,tatlý yaþanan olaylarý,sorunlara çözüm arayan polis gözüyle gözlemledim ve gözlemlerimi þiirlerime yansýtarak bir baþka ifade þekliyle anlatmayý amaçladým.
Karanlýk yollarda yol arayanlara bir nebze kandil olmaya çalýþtým.Herkes tarafýndan görünen,bilinen ve gözlemlenen olaylarý,toplum içindeki olgularý bir nebzede olsa þiirle ifade etmeye çalýþtým.Duygu yüklü mýsralarla toplum sözcülüðü yaptým iddiasýnda olamam.En azýndan toplumun sözcüsü olmaya çalýþtýðýmý ifade edebilirim.Beðeni konusunda taktiri sevgili okurlarýmýn deðerlendirmesine býrakýyorum.
Saygýlar sunuyorum.
Yusuf DEÐÝRMENCÝ



 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © sairyusuf Deðirmenci, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.

 

Bu dosyanýn son güncelleme tarihi: 06.05.2024 04:05:24