..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Roman yazmanýn üç kuralý vardýr. Ne yazýk kimse bu kurallarýn neler olduðunu bilmiyor. -Somerset Maugham
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Seray OZAN




3 Aralýk 2008
Gökte Yýldýz Ararken  
Seray OZAN
Hayat disiplinsiz ve gayesiz olduðu zaman, tabiatýyla eðlence denen bataklýða dökülür. Bu bataklýða düþenler,insaný deðerlerden uzaklaþarak hayvanlaþýrlar.


:AHDE:
Gökte Yýldýz Ararken

Hayat disiplinsiz ve gayesiz olduðu zaman, tabiatýyla eðlence denen bataklýða dökülür. Bu bataklýða düþenler,insaný deðerlerden uzaklaþarak hayvanlaþýrlar. Eðlence ile geçmiþ bir hayat kadar manasýz ve zararlý bir þey yoktur. Maalesef ki hepimizinde göz ardý edemeyeceði ve eminim ki çoðumuzun olmasýndan rahatsýzlýk duyduðu manasýz anlayýþlarla karþý karþýyayýz. Enbaþta mevzuumun ana fikrini oluþturan kitle iletiþim araçlarýnýn geçmiþini sorgulamak istiyorum. Ýletiþim araçlarýnýn tarihsel serüvenini zaman dilsel olarak göz atalým diyorum.

Konuþma:Tarihi bilinmiyor
Çizme-boyama:MÖ 30 000
Yazý:MÖ 3000
Kazýma-aðaç baský:400
Matbaa:1456
Gazete:1609
Fotoðraf:1827
Telgraf:1837
Telefon:1876
Ses kaydý:1877
Ses plaklarý:1894
Film:1895
Radyo.1920
Televizyon:1936
Internet:1969

Televizyon, modern toplum bireylerinin kitap, gazete vs. diðer iletiþim araçlarý ile olan iliþkilerini olumsuz etkilemiþtir. Bizim bildiðimiz kitle iletiþim araçlarýnýn, haber vermek, bireyden uzaktaki þeyleri gözlemesini, kültürel geliþimi saðlamasý, eðitime katký gibi iþlevi vardýr. Ama þu var ki kitle araçlarýnýn özellikle noktadan kitleye hitap eden iletiþimden söz ediyorum ki amaç sadece gelir düzeyini artýrmak, parasal deðer, alýcýyý baðlayýp reytingi artýrmak vs. amaç dýþý iþleri iþlevleri olarak benimsemiþlerdir. Çünkü þahsen zap yaptýðým zaman hangi belgeseli, hangi oturumlarý seyredeceðimi hangi merak ve bilgimin derecesini yükseltmeye yönelik programlarý, hangi bilgin deðerli bilim ve ilim adamlarýmý dinleyeceðimi þaþýrýyorum. O kadar yararlanacaðým eserler var ki….. demek isterdim!
Ama maalesef ki bu söylediklerimin gerçek olmadýðýný hepimiz müþahede ediyoruz, edeceðizde galiba dur diyenler olmadýkça. Neymiþ efendim halk böyle istiyormuþ. Kim manasýz boþ iþlerle meþgul edilmek isterki. Gördüðümüz inkar edemeyeceðimiz bir sonucu var iþlevini þaþýrmýþ bu aracýn;kýsa yoldan para kazanma arzusu emeksiz, azimsiz üretimi artýrma! Bu dünyada azmin yerini hiçbir þey alamaz. Kabiliyet dahi azmin yerini tutamaz. Kabiliyetli olmalarýna raðmen, yaptýklarý iþlerde yüklendikleri hizmetlerde muvaffak olamamýþ nice insanlarý tanýdým demiþtir, Amerikalý yazar James Clorke. Evet týpký her sesi olanýn sanatçýyým ben deme haddine sahip olmasý gibi. Yazýk ki son zamanlar toplumun gençliðin hayallerini süsleyen ekranda görünme sevdasý, ortaya hiçbir eser koymadan gündemi meþgul eden boþ gezenin boþ kalfalarýn esiri olmuþ adeta bizim en önemli aracýmýz. Ve ben soruyorum bu iletiþim aracýmýzýn amacý sadece þarký söyleyen kiþileri kapý kapý gezip bulup halka mal etmek mi. Tabiki bu halka mal etme onlarýn anlayýþlarý. Þahsen halktan biri olan bana, ekranda görünen, görünmelerine de bir türlü anlam veremediðim ne mankeni ne þarkýcýsý ne o pop yarýþmacýsý hiç biri bana mal olmadý, olamaz. Çünkü ben þunu bilir þunu söylerim, sadece bizim bu ülkede þarký söyleyecek insanlara mý ihtiyacýmýz var. Neymiþ efendim Türkiye’nin starýný arayan yarýþmalarmýþ. Yazýk gençler aldatýlarak kullanýlýyor. Bu millet kimi dinleyeceðini, hangi þahsýn sanatçý olduðunu þaþýrdý. Bu gidiþte Ali þarkýcý, popçu olacak. Onun oðlu da, torunuda torununun oðluda! (Bunlardan kendini eserleriyle yaþatan sanatçýlarýmýzý ayýrýyorum). Tabiki bu sesi her güzelin emeksiz yaptýðý iþler sonucu balon olup uçuyorlar ama gençliði faydasýz iþlerle meþgul edip alýþkanlýklarýný deðiþtirmeye hakkýmýz var mý? Bizim doðal afetler karþýsýnda dimdik duran binalar yapacak mimara, mühendise, teknolojimizi geliþtirecek engin bilgi ile donatýlan bireye ihtiyacýmýz var. Bizim sanatçýmýza da ihtiyacýmýz var. Bizim ekranda ne yaptýðýný bilmediðimiz boþ insanlarýn faydasýz özel diyemeyeceðim yaþamlarýný bilmeye ihtiyacýmýz yok. Geliþme ilerici olmakla deðil, ilerlemekle olur. Yurdumuzun geliþimine faydalý olacak beyinlere ihtiyacý var ama maalesef ki, galiba önce beyinleri geliþtirmek gerekiyor. Bu faydasýz iþler ilerlememize köstek oluyor. Avucuna suyu alýp yumruk yaparak sýkan kiþi elini açtýðýnda orada bir þey bulamaz. Ýletiþimin en önemli aracý ekranlar, kendine gelmezse biz yurtça daha çoook avucumuzda suyu sýkarýz. Büyük insanlar þu dünyada büyük acý çekmek zorundadýr, hiç acý çekmemiþ olanlar düþüncesiz olurlar.( Dostoyevski)*Buda kolay kazanma hýrsýnda olanlar için birsöz.
*****
Thales:Gökte yýldýz ararken nice turfa müneccim. Gafletle görmez kuyuyu reh güzerinde.
Gökte yýldýz ararken gaflete düþüp geçtiði yol üzerindeki kuyuyu görmez, demektir bu. Ýþte bunlarda sýklýkla gördüðümüz kuyuya düþmek için sýrasýný bekleyenler…..
Tarih boyunca gayret sarf etmeksizin yaþayanlar arasýnda, isim býrakmýþ tek insan yoktur.(Theodore Roosevelt)
***




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hasret [Þiir]
Mazide Unuttuðum Aþýk [Þiir]
Yaþama Dair [Deneme]
Eðitim Görmüþ Kiþinin Özellikleri [Ýnceleme]


Seray OZAN kimdir?

Düþünen adam

Etkilendiði Yazarlar:
cahit sýtký tarancý,cahit külebi,necip fazýl k.,can yücel,Bedirhan Gökçe


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Seray OZAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.