..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sanat doðaya eklenmiþ insandýr. -Bacon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > ÖZAY ÜNSAL




12 Aralýk 2007
Söz Gümüþse Sükut Bakýrdýr  
ÖZAY ÜNSAL
“Söz gümüþse sükut altýndýr” sözünün belki de tek istisnasýdýr “Dengbéjlik”


:BJCC:
Dengbéjlik üzerine yazmak belki de uðraþlarýn en zoru. Konuyla ilgili en olmamasý ve ayný zamanda þuan için en olmasý gereken uðraþlardan biri belki de budur. Söz söylemek üzerine kurulu bir geleneði yazarak anlatmak ne derece mümkün bilmiyorum. Ama þu zamanda yazmadan da yaþatabilmek ne derece mümkün o da ayrý bir konu.

“Söz gümüþse sükut altýndýr” sözünün belki de tek istisnasýdýr “Dengbéjlik”. Çünkü dengbéjlerin heybelerindeki altýn sükut deðildir. Zira sükuta deðil söze ihtiyaç vardýr ve sözün bittiði yerdir dengbéjin uðramadýðý ya da sözün bittiði yerdir yine dengbéjin canlandýrmak, dillendirmek için uðradýðý. Ve bu yüzdendir ki “zýtlýklarýn birlikteliði”nin iflas eþiðidir “dengbejlik” ile “sükut”u bir arada düþünmek.

Dengbéjler için üzerine düþünülmesi gereken en önemli nokta belki de “söz uçar yazý kalýr” deyiþinde saklýdýr. Daha doðrusu apaçýk ortadadýr. Dengbéjlikte sözün uçmasý aslýnda dengbéjliði bir yerde yaþatandýr. Söz ordan oraya uçacak ki baþka kulaklar duyabilsin, o baþka aðýzlar baþka kulaklara aktarabilsin. Ancak bu ayný zamanda öyle bir deyiþ ki hayatý “söz” üzerine kurulu insanlarýn yok oluþlarýný anlatmaktadýr. Yani dengbéjleri vuran silah en etkili silahlarýdýr, “söz”dür... Söz hakikaten de uçmakta, geriye yazý kalmakta. Yakýn bir geçmiþe kadar da kendilerinden söz ettiren dengbéjler zaman kendilerine ayak uydurmadýðý için sözün neredeyse bittiði yerdeler, kelimenin tam anlamýyla ne yazýk ki. Normalde sözün bittiði yeri canlandýrabilen bu deðerler bu defa sözün bittiði yerde olamýyorlar, çünkü “zaman” deðiþkeni önlerine bir set çekmekte.

Acaba kendi eriyen varlýklarýný nasýl dillendirirlerdi dengbéjler? Kýzarlar mýydý acaba zamana veya bize? Bilinmez...

Yazamýyor olmanýn söyleyebiliyor olma üzerindeki etkisi þüphesiz çok fazladýr dengbéjlerde. Bir þekilde yazamýyor olmak söyleyebiliyor olmayý gerektirmiþ vakti zamanýnda. Ýþlevsel okuryazarlýkla da ilintili biraz yani... Bu ilintiyle ilintili olarak da “söyler-yazamazlýk” gayet doðal bir sonuç. Bununla birlikte yazmadan sadece söyleyebiliyor olmak kuþkusuz güçlü bir hafýza ve pratik bir zeka gerektirmekte.

Zaman dengbéjlik geleneðiyle pek de örtüþmeyen dinamikler barýndýrýyor. Görsel-iþitsel iletiþimin sýnýrlarýnýn zorlandýðý yýllardayýz. Yine de diyelim ki zaman dengbéjlerin varlýðýný sindiremeyecek dinamiklerle örülü. Peki ya bizim hafýzalarýmýza ne demeli? Dengbéjliði yaþatabilecek kadar güçlü müyüz? Yoksa bir yatkýnlýk mý var zamana ayak uydurmaya?

Mümkün müdür þu zamanda yazmadan dengbéjliði yaþatabilmek? Ya da mümkün müdür söze dayalý bir þeyi yazýyla ayakta tutmak?

Mümkün veya deðil. Ama mümkün olabileceði ihtimaliyle hareket edebiliyor olmak, bir þeyler yapýyor olmak en azýndan geciktirici veya baþka bireysel ve/veya toplumsal çabalarý tetikleyici olabilir.

Her daim bir ses olmalý ve bu sesin bir sahibi ve takipçileri olmalý.

Dengbéjlik sürmeli bu seslerde, yazýlarda, satýr aralarýnda, satýrlarda...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mecaz Anlar

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mehmed Uzun, Ömür Kýsa

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Farklýlýðýn Yalnýzlýðý [Þiir]
Üstü Kapatýlmamýþ Eðitim Rögarlarý [Eleþtiri]
Hakkari'ye Üniversite (Ýyi ki De) Yok! [Eleþtiri]
6 Kontöre "Okkalý Yalanlar" [Eleþtiri]
Toplama Voltran [Eleþtiri]
Öss'de Ben Olabilir misin? [Eleþtiri]
Ne Kadar (Yanlýþ) Tanýyorsunuz? [Eleþtiri]
2. Dereceden Facia Bilinenli Denklem [Eleþtiri]


ÖZAY ÜNSAL kimdir?

Anlayana da anlamayana da yoktur sözüm. . . Ya da her iki durumda da fazla söze gerek yoktur. . .

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ÖZAY ÜNSAL, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.