..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyada birbirinin eþi ne iki görüþ vardýr, ne iki saç kýlý, ne de iki tohum. -Montaigne
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Eðitim > Sýraç Ar




19 Kasým 2007
Türkçe Konuþmak  
Sýraç Ar
Dil doðuþtan gelen özelliðinin yayýnýnda aile ve çevre faktörlerinin etkisiyle geliþir.TDK sözlüðünde anadil þöyle açýklanmaktadýr:Çocuðun ailesinden ve içinde yaþadýðý topluluktan edindiði dildir.’Dil bir ulusun bireylerinin anlaþmasýnda , o ulusu ulus yapan özelliklerin oluþmasýnda önemli görevler üstlenmiþ , yapýcý ve yaratýcý bir canlý varlýk olarak nitelendirir.’(Cem DÝLÇÝN) Dilçin’in tanýmýndan yola çýkarak ulusun birlikte paylaþým duygularýnýn geliþmesi ve etkili etkileþim kurabilmeleri için ana iki unsura ihtiyaç vardýr. 1-)Yazý dilinin ortak olmasý 2-)Konuþma dilinin ortak bir aðýz olmasý Harf Ýnkýlâbýndan sonra ülkemizde ortak ve çaðdaþ bir yazý dili oluþturulmuþtur.Ama ne yazýk ki ortak bir konuþma dili aðzý yeterince oluþturulamamýþtýr.Bunda farklý bölgelerimizdeki mahalli aðýz ve þivelerin konuþulmasýn etkisidir..Konuþma dilinin geliþtirilmesi o toplumun ortak bir konuþma dili etrafýnda birleþmeleri için olmazsa olmaz nitelik taþýmaktadýr. Ýnsanlar , doðuþtan gelen bir konuþma yeteneðiyle dünyaya gözlerini açarlar .Konuþma yeteneði doðuþtan gelir fakat kiþinin düzgün ve doðru konuþabilmesi okul hayatýnda alacaðý konuþma eðitimine baðlýdýr.Eðitim kurumlarýndaki konuþma dersleri dil kurallarýna uygun ve etkili biçimde anlatma becerisi kazandýrýr.(Özbey,2005:121) Özbey’in dediði gibi konuþmada eðitim kurumlarýna çok büyük görev düþmektedir.Çünkü çocuðun içinde yaþadýðý aile , arkadaþ çevresi çocuðun konuþmasýný geliþtirebilecek yapýda ve bilinçte olmayabilirler.Bundan dolayý çocuðun asýl rehberi öðretmenlerdir.Rehber olan öðretmenin davranýþlarýndan ,konuþmasýna kadar her alanda öðrenci tarafýndan izlendiðini ve örnek alýndýðýný bilerek hareket etmesi gerekir.Özellikle öðretmenlerin mahalli aðýzlarý terk edip kendilerini diksiyon dersinde eðitmeleri gerekir ki öðrenciler de konuþmalarýný düzeltebilsinler.


:BFGG:
Dil doðuþtan gelen özelliðinin yayýnýnda aile ve çevre faktörlerinin etkisiyle geliþir.TDK sözlüðünde anadil þöyle açýklanmaktadýr:Çocuðun ailesinden ve içinde yaþadýðý topluluktan edindiði dildir.’Dil bir ulusun bireylerinin anlaþmasýnda , o ulusu ulus yapan özelliklerin oluþmasýnda önemli görevler üstlenmiþ , yapýcý ve yaratýcý bir canlý varlýk olarak nitelendirir.’(Cem DÝLÇÝN)
     Dilçin’in tanýmýndan yola çýkarak ulusun birlikte paylaþým duygularýnýn geliþmesi ve etkili etkileþim kurabilmeleri için ana iki unsura ihtiyaç vardýr.
1-)Yazý dilinin ortak olmasý
2-)Konuþma dilinin ortak bir aðýz olmasý
Harf Ýnkýlâbýndan sonra ülkemizde ortak ve çaðdaþ bir yazý dili oluþturulmuþtur.Ama ne yazýk ki ortak bir konuþma dili aðzý yeterince oluþturulamamýþtýr.Bunda farklý bölgelerimizdeki mahalli aðýz ve þivelerin konuþulmasýn etkisidir..Konuþma dilinin geliþtirilmesi o toplumun ortak bir konuþma dili etrafýnda birleþmeleri için olmazsa olmaz nitelik taþýmaktadýr.
     Ýnsanlar , doðuþtan gelen bir konuþma yeteneðiyle dünyaya gözlerini açarlar .Konuþma yeteneði doðuþtan gelir fakat kiþinin düzgün ve doðru konuþabilmesi okul hayatýnda alacaðý konuþma eðitimine baðlýdýr.Eðitim kurumlarýndaki konuþma dersleri dil kurallarýna uygun ve etkili biçimde anlatma becerisi kazandýrýr.(Özbey,2005:121) Özbey’in dediði gibi konuþmada eðitim kurumlarýna çok büyük görev düþmektedir.Çünkü çocuðun içinde yaþadýðý aile , arkadaþ çevresi çocuðun konuþmasýný geliþtirebilecek yapýda ve bilinçte olmayabilirler.Bundan dolayý çocuðun asýl rehberi öðretmenlerdir.Rehber olan öðretmenin davranýþlarýndan ,konuþmasýna kadar her alanda öðrenci tarafýndan izlendiðini ve örnek alýndýðýný bilerek hareket etmesi gerekir.Özellikle öðretmenlerin mahalli aðýzlarý terk edip kendilerini diksiyon dersinde eðitmeleri gerekir ki öðrenciler de konuþmalarýný düzeltebilsinler.
     Ýyi bir konuþmada olmasý gereken nitelikler:
a-)Konuþmanýn belli bir amacý olmalýdýr.
b-)Konuþma,yýkýcý olmamalý,dinleyenleri anlatýlanlara inandýrabilmelidir.
c-)Konuþma doðru ve güvenilir bilgilere dayanmalýdýr.
d-)Konuþmayý dinleyecek olan topluluðun özellikleri , konuþmacý tarafýndan göz ardý edilmemeli konuþma için seçilen kelimelerde bu özellikler aramalýdýr.
e-)Konuþmada el,yüz ve vücut hareketlerinden de yararlanmalýdýr.
f-)Konuþma sýrasýnda birlikte düþünme , öðretme,duygulandýrma,tartýþma gibi yöntemlere baþvurulmalýdýr.
MURAT ÖZKIRIMLI

Konuþma eðitimini etkileyen faktörlerden biri de eðitim ortamlarýdýr.Önemli gün ve haftalar sebebiyle düzenlenen törenlerde konuþmasý düzgün olan öðrencilere görev verilmesi , diðer öðrencilerin bu konuþmalarý dinleyerek kendi konuþmalarýnda ki hatalarýný düzeltebilmeleri saðlanmalýdýr.
Yrd.Doc.Dr.Duygu UÇGUN
     Kelime hazinesi kendi yaþýnýn altýnda olan ya da yetersiz olan öðrencilerin etkili konuþmalarý beklenmemelidir.Etkili konuþsalar dahi bu kýsa bir süreliðinedir.Bunun için öðrencinin okulda ve okul dýþýnda kitap okumalarý teþvik edilmeli ve öðrencilerin okuduklarý kitaplarý sýnýfta anlatmalarý için uygun zemin hazýrlanmalýdýr.Ailelerle iþ birliði yapýlarak öðrencinin okul dýþýnda ki ortamlarý bilinmelidir.


Konuþma becerisinin de diðer dil becerileri gibi insanýn soru sorabilme,
düþünebilme, düþündürebilme gibi yeteneklerinin geliþimini ortaya koyduðu görülmektedir.
Zamanýnda ve gerektiði kadar konuþabilmeyi öðrenen bir insan hayatý
boyunca yanýlgýya düþmez. Düzgün ve doðru konuþmak kadar dinlemenin de bir
erdem olduðu öðrencilere her fýrsatta aþýlanmalýdýr. Bilindiði gibi dil becerileri
birbirleriyle yakýn iliþkiler içindedir. Dinleme ve okuma alýþkanlýðý olmayan birinin
düzgün yazabileceði veya konuþabileceði de beklenemez. Bu gerçekten hareketle
Türkçe öðretmenleri, her þeyden önce kendi konuþmalarýna özen göstererek öðrencilerini
iyi birer dinleyici olarak yetiþtirmelidir. Öðrencilere konuþma becerisinin
kazandýrýlabilmesi ve bu becerinin geliþtirilebilmesi için öðretmenlerin yetiþtirilmesinde
de titiz davranýlmasý gerekir. Çünkü Türkçeyi düzgün ve etkili kullanamayan
birinin verdiði eðitimde baþarýya ulaþmasý imkânsýzdýr. Türkçeyi düzgün konuþan
ve yazan bireylerin yetiþtirilmesi, Türkçe öðretmenlerinin derslerini bilgi deðil, ifade ve beceri dersi olarak görmelerine baðlýdýr.
Yrd.Doc.Dr.Duygu UÇGUN




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn eðitim kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Disleksi (Öðrenme Bozukluðu)

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Klamira [Öykü]
Hasta [Öykü]
Altýn Aþk [Öykü]
Sen Yoksun [Deneme]


Sýraç Ar kimdir?

Dünya denilen bu kalabalýk ve bir o kadar ýssýz yere gelmiþsek bizim de geriye býrakacaðýmýz bir çift kelimenin olmasý gerekir.

Etkilendiði Yazarlar:
Victor Hugo,Ece Ayhan,Mehmet Uzun,Yaþar Kemal


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Sýraç Ar, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.