..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Öküzün rengini dýþýnda, insanýn rengini içinde ara. -Mevlânâ
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Halk Öyküleri > Sýraç Ar




23 Haziran 2008
Klamira  
Sýraç Ar
Köyün birinde bir kýz annesi ve babasýyla yaþarmýþ.Günün birinde anne amansýz bir hastalýða yakalanmýþ ve vefat etmiþ.Annesinin ölümü küçük Klamira’yý çok etkilemiþ ve konuþmamaya baþlamýþ ,taki babasý yeni bir kadýnla evlenene kadar.Klamira’nýn babasýnýn evlendiði kadýnýn bir de Klamira yaþýnda bir kýzý varmýþ.Anneleri iki kýzýný dal toplamak için ormana göndermiþ.Kýzlar ormanda dal topladýklarý zaman çok yorulmuþlar ve susamýþlar.Anneleri susadýklarýnda içmeleri için öz kýzýna bir Klamira’ya da bir testi su doldurup onlara vermiþ.Klamira suyu içtiði zaman testinin içine önceden konulan küçük yýlan onun karnýna girmiþ.Ýki kýz eve geldikleri zaman olayý annelerine anlatmýþlar anneleride büyütülecek bir þey olmadýðýný sadece suyun içine Klamira’nýn çok acýktýðý için bir de ekmek kýrýntýlarý koyduðunu söylemiþ. Zaman yavaþ yavaþ ilerlerken Klamira’nýn içindeki yýlanda büyümeye baþlamýþ.Kýzýn kusmalarý baþlayýnca babasý onun çok hasta olabileceðinden endiþe duymaya baþlamýþ ve annelerine kýzýnýn neden bu durumda olduðunu sorunca : Kadýn:’Sanýrým bey bizim kýz hamile,çok zamandýr sana söyleyecektim ama bana inanmayacaðýndan korktum ve ne de olsa üvey anne diyerek bana sinirlenecektin.’ Adam:’Ne yapalým,namusum gitti köyün yüzüne nasýl bakacaðým þimdi.Herkes benimle alay edecek.Keþke ölseydim de bu günleri görmeseydim.’demiþ. Kadýn:’Bey, bana soracak olursan onu öldür ve cesedinide hiç kimsenin görmeyeceði bir yere at.Klamira’yý soranlarada onun teyzesinin yanýnda artýk kalacaðýný söyleriz.Böylelikle hem namusumuz kirlenmekten kurtulur hem de diðer kýzýmýn adý lekelenmemiþ olur.’ Bu fikir adamýn kafasýna çok yatmýþ ve kýzýnýn yanýna giderek: ‘Kýzým çoktandýr teyzenin yanýna gitmek istiyordun hazýrlanda seni teyzenlere býrakayým .Ne zaman istersen gelir seni ordan alýrým.’demiþ.


:BEHF:
KLAMÝRA
     Köyün birinde bir kýz annesi ve babasýyla yaþarmýþ.Günün birinde anne amansýz bir hastalýða yakalanmýþ ve vefat etmiþ.Annesinin ölümü küçük Klamira’yý çok etkilemiþ ve konuþmamaya baþlamýþ ,taki babasý yeni bir kadýnla evlenene kadar.Klamira’nýn babasýnýn evlendiði kadýnýn bir de Klamira yaþýnda bir kýzý varmýþ.Anneleri iki kýzýný dal toplamak için ormana göndermiþ.Kýzlar ormanda dal topladýklarý zaman çok yorulmuþlar ve susamýþlar.Anneleri susadýklarýnda içmeleri için öz kýzýna bir Klamira’ya da bir testi su doldurup onlara vermiþ.Klamira suyu içtiði zaman testinin içine önceden konulan küçük yýlan onun karnýna girmiþ.Ýki kýz eve geldikleri zaman olayý annelerine anlatmýþlar anneleride büyütülecek bir þey olmadýðýný sadece suyun içine Klamira’nýn çok acýktýðý için bir de ekmek kýrýntýlarý koyduðunu söylemiþ.
     Zaman yavaþ yavaþ ilerlerken Klamira’nýn içindeki yýlanda büyümeye baþlamýþ.Kýzýn kusmalarý baþlayýnca babasý onun çok hasta olabileceðinden endiþe duymaya baþlamýþ ve annelerine kýzýnýn neden bu durumda olduðunu sorunca :
Kadýn:’Sanýrým bey bizim kýz hamile,çok zamandýr sana söyleyecektim ama bana inanmayacaðýndan korktum ve ne de olsa üvey anne diyerek bana sinirlenecektin.’
Adam:’Ne yapalým,namusum gitti köyün yüzüne nasýl bakacaðým þimdi.Herkes benimle alay edecek.Keþke ölseydim de bu günleri görmeseydim.’demiþ.
Kadýn:’Bey, bana soracak olursan onu öldür ve cesedinide hiç kimsenin görmeyeceði bir yere at.Klamira’yý soranlarada onun teyzesinin yanýnda artýk kalacaðýný söyleriz.Böylelikle hem namusumuz kirlenmekten kurtulur hem de diðer kýzýmýn adý lekelenmemiþ olur.’
Bu fikir adamýn kafasýna çok yatmýþ ve kýzýnýn yanýna giderek:
‘Kýzým çoktandýr teyzenin yanýna gitmek istiyordun hazýrlanda seni teyzenlere býrakayým .Ne zaman istersen gelir seni ordan alýrým.’demiþ.
Klamira isteksizce evet demiþ.
Kadýn onlara yol erzaðý hazýrlamýþ ve erzaðýn içine de çok keskin bir býçak koymuþ.Onalarý yolcu ederken arkalarýndan tez gelmeri için de su dökmüþ.
Baba kýz köyün dýþýna epey çýktýktan sonra baba:’Kýzým acýktým burda bir mola verelim de biraz dinlenmiþ oluruz.’demiþ.
Mola verdikleri zaman kýz yorgunluktan derin bir uykuya dalmýþ.Babasý erzaðýn içinde bulunan keskin býçaðý almýþ ve kýzýnýn boðazýna dayamýþ ama bir türlü eli kýzýný öldürmeye kýyamamýþ.
Adam bastonunu kýzýnýn az ilerine dikerek bastonunu tembihlemiþ:’Bak eðer kýzým kalkar ve suyun yerini sorarsa ona üç kez seslen ve dereye gidip su içimesini söyle.Yok eðer sana artýk gidelim derse sende çok yoruldum geceyi burda geçireceðiz de .’demiþ.
Adam köyüne geri dönmüþ.Kýz gecenin bir yarýsý kalkmýþ etrafýna bakmýþ her yere zifiri karanlýk içide korkmaya baþlamý.
‘Baba çok susadým.’ Deyince.
Baston:’Git dereden su iç ben burdayým.’demiþ.
Kýz tekrar:’Baba haydi gidelim.’deyince.
Baston üç kez :’Kýzým bu gece burdayýz sen uyu,yarýn yola çýkarýz .’demiþ.
Kýz derin bir uykuya dalmýþ.Sabah uyandýðý zaman etrafýnda ne babasýný görmüþ ne de baþka bir þey sadece babasýnýn bastonun üzerine astýðý çeketi görmüþ.aðlamaya baþlamýþ ama sesini hiç kimse duymamýþ.Açlýktan bitkin halde kendini çalýlarýn içine býrakmýþ.Çalýlar o kadar dikenliymiþki kýzýn üzerinde ki bütün elbiseler yýrtýlmýþ ve kýzýn vucudu kanamaya baþlamýþ.Korku ve üryanlýðýn verdiði kaygýdan dolayý kendini bir aðacýn kovuðuna saklanmýþ.Burda hem aðlýyor hem de babasýna beddua ediyormu.’Hey baba ölme ama ,ektiðiniz bütün meyveler ben gelip yemeden hepsi kurusun,içtiðiniz su elim deðmeden hastalýk saçsýn,baykuþlar tünesin köyünüze ben gelmeden.’diye bedduada bulunmuþ.Kýz o kadar bitkin bir haldeymiþki aðacýn içinde ki diðer yýlaný farketmemiþ bile.Yýlan kýzýn karnýndaki yýlana seslenmiþ:’Ne yapýyorsun o çorak yerde buraya gelde çölmeden hayatýnýn tadýný çýkar,burasýnýn ne kadar güzel olduðunu göreceksin.O karýnda geçirdiðin günlere lanet edeceksin haydi gel.’demiþ.Kýzýn karnýndaki yýlan da hemen kýzýn aðzýndan dýþarýya çýkmýþ.Kýz gözlerine inanamamýþ.
Koyunlarýný oralara otlatmaya getüren çoban aðaç kavuðunun içine baktýðýnda gözlerine inanamaýþ ve ilk önce cin mi gördüm acaba diye kendi kendine söylenmeye baþlamýþ.Ama kýza dokunduðunda ise bu kadar güzel bir kýzýn nasýl olurda bu ýssýz yerde ne iþi olur diye söylenmiþ.Hemen ceketini çýkarmýþ kýzýn üzerini örtmüþ ,onu köye götürmüþ ve onunla evlenmiþ.
Yýllar yýllarý kovalarken çoban karýsýnýn neden konuþamadýðýný daha çok merak etmeye baþlamýþ ve bir plan yapmýþ.Ýki elam almýþ bir buçuk elmayý küçük çocuðuna yarým elmayý da büyük çocuðuna verip saklanmaya baþlamýþ.Büyük çocuk aðlayýp annesini yanýna gitmiþ.Klamira:’Sanki baban senin aðlayacaðýný bilmiyordu da sana yarým elma verdi diðerine ise bir buçuk elma verdi.’
Çoban saklandýðý yerden dýþarý çýkmýþ ve karýsýna herþeyi anlatmasýný söylemiþ.O da herþeyi en inçe ayrýntýsýna kadar anlatmýþ.Birlikte kýzýn babasýný ziyaret etmeye karar vermiþler.Köye vardýkalrýnda bastonda olan kadýndan bir karpuz istemiþler.
Kadýn:’Eðer karpuz bulursan ye.demiþ.
O da elini karpuza attýðýnda bostan yeþermeye baþlamýþ.Susamýþlar kadýnlardan birinde sus istediklerine suyun insaný hastalandýrdýðýný duymuþlar.O da kuyudan su çekip doya doya içmeye baþlayýnca sudaki mikroplar temizlenmiþ.Her evin üstünde olan baykuþlar onun geliþiyle köyü terk etmiþler.Babasýnýn evine vardýklaýnda babasýnýn iyice yaþlandýðýný görmüþ ve elini öpmüþler.Ona üvey annesinin ona ne yaptýklarýný anlatýnca babasý karýsýný boþamýþ ve artýk kýzýyla damadýnýn yanýnda mest bir hayat geçirmiþler hep birlikte.

SIRAÇ AR
     




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn halk öyküleri kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hasta
Altýn Aþk

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sen Yoksun [Deneme]
Disleksi (Öðrenme Bozukluðu) [Ýnceleme]
Türkçe Konuþmak [Ýnceleme]


Sýraç Ar kimdir?

Dünya denilen bu kalabalýk ve bir o kadar ýssýz yere gelmiþsek bizim de geriye býrakacaðýmýz bir çift kelimenin olmasý gerekir.

Etkilendiði Yazarlar:
Victor Hugo,Ece Ayhan,Mehmet Uzun,Yaþar Kemal


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Sýraç Ar, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.