..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Her gün yeniden doðmalý. -Yunus Emre
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Tasavvuf > fatma




9 Ekim 2007
Yunus Dedim Göründüm  
fatma
hassasiyetin dorukta olduðu þu günlerde miskini Yunusu düþündüm


:CAII:
YUNUS YUNUS DEDÝKLERÝ….

Yun_us_;Yunmuþ –Akýl arýnmýþ bayram etmiþ akýl demektir.Yunusun karnýndaki kurtuluþu da Yunus peygamberin ,külli irade denilen bu aklýn farkýna varýlmasý ya da vardýrýlmasýdýr.
-Bizim Yunusa gelince ;onun bir kategorisi vardýr ;EMRE-Emre tabi olan yani kul ama görevli olan .kim tarafýndan tabi ki yarataný ve onun farkýna varýp TAPTUÐU-Taptuk dedikleri de bu dur .Ve kul Yunus arýnmak için tabi ki onun kapýsýna gider .Hak kapýsýna .Buraya gitmek için sadece istemek yeter .Zaten emrolunmuþsun…!ama bir de SARI SALTUK vardýr .Sarý bakara inançsýzlara çýkarýlan zorluðun rengidir.hani rengi altýn gibi sarý olan bir inek veya sarý baþaklý buðday gibi bu renk Kuranda geçer.iþte bu seçim sýnavýnda görevli olan bir adý da nefis olan SARI SALTUK bir kýrba þarap yollar TAPTUÐA yani amellerini sunar .bu sunuþ direk deðil zaten seçtiði þey anýnda kaydedilir ya amel defterine yani kilitlenir o alemde .Neyse manadan devamla..Bu þarabý TAPTUK tekrar sunar ..çünkü rahmeti sonsuzdur al bir fýrsat daha bunu iyiye çevir der yani.ve buyurur ki sen bu kötüyü iyiye çevir .Þarabý helva yap .Ýþte bu yüzden Veli kullar vesvese ve kötülük olan hasletlerden korkarlar .Onlarýn kalplerinde iyi düþünmekten ve iyilikten baþka bir þey bulunmaz .ve her geleni hayra yorduklarýndan hep güler yüzlü ve Sabýrlý olurlar .ve bu helva Sarý saltuða hediye olarak yollanýr .Yani nefis iyiliklerle kurtarýlýr.Ýþte bu kývamda Taptuk tan þarap þerbet olarak sunulur emrolunana .Emre ye ve þöyle denir ..al bu þerbeti insan ayaðýnýn deðmediði yere dök…iþte farkýn fark edilmesi…bir düþünün insan ayaðý deymeyen yer neresi .Tabi ki akýl .iþte bu yüzden Yunus þerbeti yere dökmez de içer .þimdi þerbetin ve þarabýn ne olduðunu anlayýp erenlerin aþk þerbeti içtim diye yanmalarý bu yüzdendir ancak anlayan anlar bu yüzden ne demiþ bakýn
-BÝLMEYEN NE BÝLSÝN BÝZÝ,BÝLENLERE SELAM OLSUN…
-ETE KEMÝÐE BÜRÜNDÜM YUNUS DÝYE GÖRÜNDÜM
-ADIMIZ MÝSKÝNDÝR BÝZÝM DÜÞMANIMIZ KÝNDÝR BÝZÝM
Bu sözleri bir de bu manada anlayýn Yunus u bulmak sadece perdeyi aralayýn yeter.
Perde nedir diye merak edeniniz olursa perde çok ayrý bir konu ama kýsaca perde namazdýr .SALAT huzurun huzurda bulunduðu ortam demektir .ister yat ister otur ister ayakta bu yüzden kýyam ruku ve secde tehiyyat þýklarý dolu olmadý gözünle yani ima ile arala iþte salat la aralanýr perde yani Allah a arandaki tüm perdeler namazda kalkar . orda Sen yaradan ýn huzurundasýn eðer býrakýrsan perdeyi kapatýrsýn .boþuna bu perde ve setr olaylarý dillerde dolanmýyor anlayana …Biz yine dönelim masal tarzý na ..nedense insanlar masallara inanýrda hakikatleri kabul edemezler .eh bir tercüman bulsalar .Ne yapayým Yunus ta beni ramazanda ziyarete geldi nefis açken öze kavuþuyor ya…
-BENÝ BENDE BÝLMEN BENDE DEÐÝLEM SURETÝM BOÞ YÜRÜR BENDEN ÝÇERÝ
-SEVERÝM BEN SENÝ CANDAN ÝÇERÝ..BÝR BEN VARDIR BENDE BENDEN ÝÇERÝ
aslýnda içeru yani öte anlamý orijinal de içeri olunca içinde anlamayýnýz fenafillahtan misalle..
-TAÞTIN YÝNE DELÝ GÖNÜL …Durduramazsýn beniiii
eh bu Yunus nasýl devam edcek ediym sonunu getirmem gerek .Derbeder ve dünya derdi var nefis var .Taptuðu nimet sunar ona mükafatla hemde kendi kýzýný .eh nihayet bir Rahim sýfatý bulduk .kýzýn adý gevher dir .Cevher ise Öz demektir Öz ise tin ve saklayan cevheri toprak .Tüm cevherler topraktan çýktýðý için topraktan yaratýlma olayý zaten açýkça bellidir .Zaten topraðýn bileþimi ile cesedin bileþimi kimyada aynýdýr .burdan devamla gel gör ki Yunus hakký arýyor topraða çakýlamaz ve reddeder .seçimi de himmet mi buðday mý da yanýlsada menfaati atýp himmeti seçer ve bu yüzden suya atýlan bir asa çýkar ortaya .Bu da dünya sevgisini býrsakmak ve sýrat –ý müstakim nehrini takiple aranmaktýr .bir sofra açma olayýnda Yunusa dua sýrasý senin derler yoksa sofra açýlmýyor .bakýn bunu da yemek anlayýp sofra duasý sananlar .açýlacak olan rahmet sofrasýdýr Maide diye de geçen Ýsaya gökten inen sofra bunu restorasn menülerinden ayýralým.Rahmet sofrasýný açacaðý da dua dýr dua da ancak kapýda olr kapýda kapý yok perde vardýr …devamla kýsaca yunus yani beþer akýl henüz derinin farkýnda deðil bir varsa mertebe düþecek tam çýkarken olmaz iniþ zirvede baþlar çünkü en ala da Allah vardýr ve kimseye vermez bu yüzden tek tir verseydi herkes Allahým der gezerdi Tevbe haþa…Yunus dua etmeyi de bilmem ki der içinden amn þimdi ayýp olmasýn der ve sessizce Allahým bu sofra kimin duasýnýn makbulu ise o kiþinin duasý neysde onunla aç der . bu da itikattir yani bilmek bilim ama iman ilimdir .Bu yüzden nebimiz Ümmi idi ama Resulullahtý .yani hiçbir zaman ben bilirim aman ben oldum yok .ve birda cemaatle olmak yani birlik olmak ve Yunus sorar sofradakilere merak ettim bu sofrada siz kimin hatýrýna dua ettiniz der .Onlar da Yunus emre diye biri adýna .derler yani kulluklarýný bilerek Emrolunana
--KURU ÝDÝK YAÞ OLDUK ,AYAK ÝDÝK BAÞ OLDUK
-FAZLA AÇMA SEN BUNU ARDINDAN SENÝ SÝGAYA ÇEKEN –BÝR MOLLA KASIM GELÝR .burda manada þeriatçýlar molla takýmý olup nübüvvet yolunda giderken velayet yolunu yani tarikast hakikat marifeti reddederler .bu yüzden ruh ve beden iliþkisi ne ise þeriat ve tarikat veya hakikat veya nübüvvet ve velayet odur .örneðin Resulullah hem veli hem nebi idi ama vuslatýndan sonra velayeti Hz. Ali ye devretti .HZ.Ali velidir ama Nebi deðildir Alevilere duyurulur.hakikate vakýf olanlar zaten Ya Muhammed derler .S.A.V inkar etmezler ama cahiller namazda bile HZ. Muhammedin selamýnda yerine Ali diyorlar Allah Affetsin ve imanlarýný korusun Çünkü La ilahe illallah Muhammeden resulullahtýr .TEvhid ….
biz yunusa dönelim.
Yunus artýk hakikat sofrasý açýldýktan ve bu dünya nimetlerini ardýna aldýktan sonra bakýn ne der :
-ONLAR KÝ ÇOKTU MALLARI ,,GEL GÖR NE OLMUÞ HALLERÝ
-DÜMDÜZ BÝR GÖMLEK GÝYMÝÞLER,ONUNDA YOKTUR YENLERÝ
eh artýk olgunluk var da sonu þöyle yoralým çünkü her son yeni bir baþlangýçtýr bu yüzden her devirde tekrtarlanýr durur bu yunus mekaný mezarý yeri yurdu bilence bellidir ve her yerde mezarý bulunur .Taptuðun kapýsýnda son icazeti alýr ve manaya varýr çünkü o alemde beþer göz deðil mana gözü açýktýr iþte burada da þeriatý aþýp tarikat yoluna geçerken ki sýratý da diyebiliriz eðer bizim derse taptuðu varacak yanýna eðer hangi derse demek daha þeriatý aþamamýþ ,ver bizim emri ile özgür ruhlar kervanýnda irþadý manada görevine ve vuslatýna kavuþur.
burasý çok ince bir anlatabillsem ..Yunus vuslatýný bir aðacýn dibinde yapýyor da bir diyara varýr ve harap bir diyardýr burasý ve arz dýr birde bizim SAÝT var YUNUSU EN SON GÖREN.BÝZÝM SAÝT aslýnda bizim seyit dediðimiz tavazu sevgi dolu gönüllerdir de .bir aðacýn dibinde bulur bizim Sait Yunusu ama Yani irþat görevi devrolacak kime seyit lana yani akledip anlayana nasýl anlayacak bakýn Bizim Sait karþýsýnda 7 atlý görür yüzleri örtülüdür hadi bakalým suret meraklýlarý þekli býrakýp manaya dalalým bu da böyle yoruldu ve 7 nin esrarlarý mevzuyu daðýtýr ama Kuranda altý günde hazýrlanan alemlerden sonra bir günde de arzýn yaratýldýðý biliniyor. Sait yedi atlýnýn perdelerini açmak ister ve izin yok kendi asla açamaz ve atlýlar kendileri bir bir açarlar görülen tüm yüzler yunustur Sait þaþar daþaþar korkar da kaçar ama asla kurtulamaz çünkü artýk 7ler çoðaldýkça her baktýðý alem evrende ne varsa YUNUS OLMUÞTUR .Yani akýl



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sadece Paylaþým
Bir Mesel

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Biz Neyiz? [Eleþtiri]


fatma kimdir?

ben kendimi tanýtýrsam överim. yazar olarak da beni bana siz tanýtacaksýnýzyorumlarýnýzla. kiþisel olarak tanýnmaktan çok tinsel paylaþýmý sevdiðimden etikete önem de vermedim hiç.

Etkilendiði Yazarlar:
herkes


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © fatma, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.