..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Aþýk olmayan âdem / Benzer yemiþsiz aðaca. -Yunus Emre
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Sevgi ve Aþk > Mikail Boz




18 Mayýs 2005
Sevgi  
Mikail Boz
Sevgi üzerine birkaç not...


:BAHF:
“Annen seni sever miydi?”
“Kendinsin bir uzantýsý olarak evet.”

Birçok açýdan baktýðýmýzda bunun güncel hayatta bizi derinden etkileyen etkenlerden birisi olduðu ortaya çýkýyor. Etrafýmýza bir göz gezdirsek, bizim sevgimiz veya baþkasýnýn sevgisinin kökenlerinde hep bir çýkarsallýk, uzantýlýk olduðunu görürüz. Buradan da insanlarýn birbirini sevmediðini, ihtiyaç duyduðunu, baðýmlýlýk/baðlýlýk duyduðu tanýmýný ortaya koyarýz. Eh bunlar olmayýnca insanlar gerçek yüzünü ortaya koyuyor, sevgi bir yalandan baþka bir þey olmadýðý ortaya çýkýyor. Sevgi yoktur ihtiyaçlar vardýr diyoruz.

Tabi varsayým, ayaklarý havada olan bir varsayým deðil. Bir annenin çocuðunu (bilse de bilmese de) bir uzantýsý olarak sevmesi pek muhtemel ve hatta koca bir gerçeklik.

Burada mantýksal bir boþluk durumuna düþmüþ olabiliriz. Sevgiyi daha çok ruhsal, özsel, duyusal olmayan bir þey olarak olmasý gerektiðini zanneder, böyle olmayan þeyleri çýkarsal sevgi olarak tanýmlarýz. Ama düþünmek gerekiyor; gerçekten böyle midir? Sevgi çýkarsýz, salt ruhsal, bedensel olmayan duyum dýþý bir olgu mudur? Salt ruhsal ve öze ait olan sevgiler mevcut olabilir, ama geniþ tanýma baktýðýmýzda nedenli sevgi, uzantý olan sevgi daha fazladýr. Olumsuz olarak bakýlan þey hayatýn bir gerçeðidir.

Diyelim ki bu tür sevgi olumsuzdur ve gerçek sevgi hakkýný elde edememektedir. Anneniz sizi bir uzantý olarak seviyorsa, bu sizin özünüze yönelik bir sevgi olmadýðý anlamýný taþýyor (aslýnda tam tersidir). Peki, þunu sormak gerekiyor, siz annenize kendinizi sevdirecek bir yön mü buldunuz ki, onun sizin farklý yerlerinizi sevmesini istiyorsunuz. O kendine göre oradan daðýlan bir sevgi bulmuþ ve oradan geniþlemiþtir. Eðer ruhunuzu sevmesini istiyorsanýz, onu apaçýk ortaya koymanýz gerekir. Ancak o zaman gerçek sevmesi gereken yeri sevmiyor diye eleþtirilebilir. Ama bu yapýlamýyorsa, olay haksýz ve yersiz, hatta hiç de nesnel olmayan bir istek olur. Ýnsanlar sizden nefret ediyorsa, siz sevilecek tarafýnýzý göstermemiþ, onlarda bu yönlerin olduðundan habersiz kalmýþtýr.

Ama insaný yaþayan, soluyan ve “elle tutulur, gözle görülür” bir varlýk olarak kavradýðýmýzda, sevginin de belli bir zemin üzerinde þekillenmesini az da olsa kanýksamýþ oluruz. Sevgiyi de gözümüzde fazla idealleþtirip, onun insani bir ihtiyaç olmasýný hazmedemiyoruz. Sevgi de insanýn yaþamasýna hizmet eder. Onun yaþama yönelik ihtiyaçlarýndan türer. Bir varlýk, örneðin türünü devam ettirmek istiyorsa, bütün koþullar olumsuz bile olsa ona sevgi duymasý gerekir. Bu açýdan, “uzantý” olmak bu en kötü duruma bile bir saðlama yaratýr. Sizi seviyordur, çünkü onun parçasýnýzdýr. Sevgiyi biraz da bu evrimsel kaynaktan incelersek, ne sevgiyi gereksiz tanýmlar içine hapseder, ne de onu insan dýþý ve yaþanmayan bir duygu olarak görürüz. Sevgi herkes tarafýndan yaþanýr, ama bunu yaþayýþ biçemleri farklý ve çeþitlidir. Sýrf öze ait olan sevgi ideal bir sevgidir; olmasý istenen, olursa daha yüce bir durumun olacaðý þekildir. Ama bunun olmasý içinde onun araçlarýný yaratmalý, sevginin özümüze yönelik olmasýný istiyorsak, oramýzý insanlar açmalýyýz. Yoksa size karþý sevme nedenleri bulan insanlarý ne sevgisizlikle suçlayabilir, ne de buna gerçekten bir hakkýmýz olduðuna inandýrabiliriz.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ilginç
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu/Türkiye
15 Ekim 2005
Ýlginç bir bakýþ açýsý.Ve de doðru olabilir.Tarzýnýzý seviyorum ....Sevgiyle kalýn....Kâmuran Esen




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Iþýk Hýzýný Geçmek Mümkün Mü?
Týrnak Yeme Meseli
Kim Ýçin Din ve Vicdan Özgürlüðü?
Yalnýzlýk
Mutlu Bir Evlilik Ýçin 4 Altýn Kural
Yaþamýn Ýplikleri
Baðýmsýzlýk
Bay Meursault Gibi Yaþamak

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Seni Düþünmek [Þiir]
Yüzyýllýk Yalnýzlýk [Þiir]
Kan (At) Lý Geceler [Þiir]
Hedef [Þiir]
Mahpus [Þiir]
Yeþil Canavar [Öykü]
Utanç [Öykü]
Günün Sonuna Yolculuk [Öykü]
Dalgakýran [Öykü]
Ölüm Döþeðinde Puslu Aþka Keþfi (2) [Öykü]


Mikail Boz kimdir?

Mikail BOZ

Etkilendiði Yazarlar:
N. Gogol, F. Kafka, J. M. Coetzee, L. F. Celine, M. Proust, A. Camus


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mikail Boz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.