..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþam baþlangýcý olmayan bir yolculuktur. -Victor Hugo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Kent > Ahmet B.çulhacý




23 Þubat 2004
Bay Casper...  
Ahmet B.çulhacý
Bunca yýldýr, o gelmekten vazgeçmedi; ben de onu izlemekten...


:CJGI:
Her sabah ayný saatte rastlýyorum ona...Zamaný hiç sektirmiyor. Kutsal bir görevi yerine getirir gibi, temiz ve sade giysileriyle beliriveriyor saatin sekiz otuzunda... Hep ayný palmiyenin altýnda bisikletinden iniyor, selesine koyduðu içi dolu poþeti özenle eline alýyor, sessiz, küçük ama saðlam adýmlarla deniz kýyýsýndaki minicik yeþil alaný mesken tutmuþ güvercinlere doðru ilerliyor...
Üç yýldýr görüyorum onu...Bunca yýldýr o gelmekten vazgeçmedi; ben de onu izlemekten...Bay Casper koydum adýný...En iþlek caddede, yüzlerce taþýtýn arasýnda nasýl da korkusuzca bisikletini kullanabiliyor diye þaþýyorum ona...Üstelik yüzünde eksilmeyen bir çizgi gülümseme...Hiç mi telaþla akan bir trafik içinde asýlmaz bu adamýn yüzü?..
Artýk hergün yeni senaryolar yazýyorum hakkýnda... 55-60 yaþlarý arasýnda olmalý diye düþünüyorum. Evlidir ve mutlaka çocuklarý vardýr ve çoktan ekmeðini kazanmýþtýr onlar da...Belki torunlarý da vardýr. Hem çocuklarýna hem de torunlarýna bahçeye olmasa bile, saksýya çiçek dikmeyi öðretmiþtir kesinlikle...Karýsý her sabah güler yüzle uðurluyordur onu ve þöyle sesleniyordur arkasýndan: "Yemi öyle savurup atma ha!..Telef olur sonra...Topluca bir yere at ki, çokaþýp yesin yaramazlar..."
Belki evli deðildir...Yanlýz yaþýyordur, ya da yaþlý bir annesi vardýr üzerinden hayýr duasýný eksik etmeyen...
Yaþamý çok sade olmalý diye düþünüyorum. Ama geleni, gideni, arkadaþý, dostu çok olmalý...Bir kedisi vardýr mutlaka, ya da köpeði, kuþu, balýðý...Evine hergün gazete giriyordur. Baþ sayfasýndan son sayfasýna kadar büyük bir dikkatle okuyordur onu...Bay Casper eminim dünya klasiklerini de okumuþtur. Hem de altýný çize çize...Sinemaya, tiyatroya hatta ekonomiye dair iki çift lafý vardýr söyleyecek...Bütçesi hiç açýk vermiyordur...Pahalý giysilere düþkünlüðü yok sanýrým. Topu topu iki ceketi, üç pantolonu, birkaç da gömleði var kendisini ilk gördüðümden beri. Ama onlar da her zaman temiz, her zaman ütülü...Hýrsýn, kýskançlýðýn, bencilliðin izi yok yüzünde. tam tersi öyle dingin ve huzurlu bir ifade var ki, insan kýskanmadan edemiyor... "Ben mutlulum" diyor yüzü açýk açýk..."Yaþamdaki onca olumsuzluða raðmen ben mutluyum...çünkü yaþadýðým sürece yüzüm doðaya dönük benim..."
Tanýþsak, iki çift laf etsek, kuracaðý cümleler de sade olur sanýrým Bay Casper'ýn...Uzun, karmaþýk, süslü cümlelerin büyük yalanlar gizlediðini bilir diye düþünüyorum...
Üç yýldýr görüyorum onu...Her sabah ayný noktada buluþuyoruz birbirimizi tanýmadan...Ben servise binmek için geliyorum, O, güvercinlere yem vermek için...
Bu sabah...Bu sabah Bay Casper gelmedi biliyor musunuz?...Acaba?!.. Yok caným, kötü þeyler düþünmemeliyim...Mutlaka iþi çýkmýþtýr...Belki yeni güvercin gruplarý oluþturuyordur kentin bir yerlerinde...Burda da öyle olmadý mý?..Üç yýl önce iki-üç olan güvercin sayýsý, onun sayesinde onlarcaya ulaþmadý mý?
Bakýn BAY CASPER!.. Eðer yarýn sabah da gelmezseniz, güvercinlere yem verme iþini ben üstleneceðim bilesiniz...Zaten uzun zamandýr kolluyorum bu fýrsatý.
Ama siz yine de gelin olur mu?
Çünkü benim gibi güvercinleriniz de özler sizi...
Hý Bay Casper?..

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Kahramanýn isminde yazýlýp biten hikaye
Gönderen: Faik Murat Müftüler / Muðla/Türkiye
28 Ekim 2004
Öykü kahramanýnýn adýný sevimli hayalet Casper ile iliþkilendirilince anlam bir baþka boyuta akýyor . Esas olarak sevimli hayalet tiplemesiyle deðil , hayalet kavramýyla örtüþüyor sanýrým . Yurdumuzda aslýnda farkedilirliðinin çok üzerinde sýklýkla rastlanabilecek bay (ve bayan) Casper'larýn yaygýnlýðýna raðmen farkedilemez oluþlarý hayalet kavramýný yaratýyor. O dost hayaletlerin güzelliðinde , kasaptan tarttýrýlmýþ ve evde haþlanmýþ akciðer parçalarýný yiyen sokak kedilerinin tokluðu ile baþýboþ güvercinlerin güvenliðinin saðlanýyor olmasý kaç gözün farkedebileceði bir detaydýr ki ? Bu detayý bizlere hatýrlattýðýnýz için teþekkürler .

:: Casper
Gönderen: Ali kaybal / Ankara/Türkiye
27 Ekim 2004
Her yazý ve çizide insanlarý ilgilendiren, onlarýn ilgisini çeken mutlaka bir ifade, bir satýr veya bir sayfa vardýr. Casper da benim baþlýk olarak ilgimi çekti. Çünkü bir zamanlar ayný sýfatýn benim için kullanýldýðýný hatýrladým ve beni 70'li yýllara taþýyýverdi birden. Demek ki hoþ, güzel ve sevgiye dayalý olanlara zaman ve mekan deðiþse de ayný yakýþtýrmalar yapýlabiliyormuþ. Akýcý bir üslupla yazýlan yazýnýn devamý yok mu diye sonunda kendime sormaktan da alamadým. Bir denemeden ziyade bir hiyake, bir roman olmalý diye de düþündüm. Yarým kalmamasý gerekir. Bilinmelidir ki, ülke bu insanlarýn üzerinde yükselerek gelmiþtir. Onlar toplumun Ýsimsiz Kahramanlarýdýr. Yürekten kutluyorum...........

:: Selam Bay Casper
Gönderen: Altay Taron / Ankara
8 Nisan 2004
Bu öykü bana ortaokul yýllarýnda okuduðumuz bakmak ve görmek adlý bir parçayý anýmsattý. Sevgili edebiyat hocam Ýbrahim Koyunlu ne de güzel açýklardý bize bakmakla görmek arasýndaki farký. Elinize dilinize saðlýk Ahmet Bey, bu farký yeniden hatýrlattýðýnýz için.

:: bay casper
Gönderen: S.Bekar / izmir
24 Þubat 2004
Kimbilir kaç bin kiþi geçiyordu ayný yoldan ..Ve senin üç yýldýr her gün gördüðünü bir gün bile farketmeden geçip giden...Sen, Bay Casper'i farkeden , onu görebilen..Eminim güvercinler öksüz kalmayacak !

:: Güvercinleri Casper' siz Býrakmayýn..
Gönderen: Hilmi Peremeci / Ýstanbul
24 Þubat 2004
Ne güzel gönül gözleriniz var.. Mutluluðu Bay Casper veriyormuþ, kuþlar da alýyormuþ.. Þimdi siz onlarý bize de taþýdýnýz.. Casper'lar var oldukça insanlýk hep + alacak.. Bazen - ler olsa da hayatýmýzda, sizler gibi dostlar sayesinde gönlümüz hep coþkun kalacak.. Güvercinleri Casper'siz býrakmayýn Ahmet Bey.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Suskunluðum: Baþ Kaldýrýþ...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ýsyaným Kendime... [Þiir]
Neyinim Ben, Kendim?.. [Þiir]
Gitme Desem... [Þiir]
Dörtlükler... [Þiir]
Ben Bugün Ýzinliyim Anne... [Þiir]
Biliyorum... [Þiir]
Hüzün... [Þiir]
Býrakýp Gitmelere Dayanamýyorum... [Deneme]
Kütüphane Günlerim... [Deneme]
Gökkuþaðýnýn Ucunu Bulmak... [Deneme]


Ahmet B.çulhacý kimdir?

Çokça okur, zaman zaman da yazarým. . . Yazdýklarým beni anlatsa da sizin yaþadýklarýnýza benzer. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Sabahattin Ali, Ahmet Hamdi Tanpýnar, Oðuz Atay...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ahmet B.çulhacý, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.