..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir klasik herkesin okumuþ olmayý istediði ancak kimsenin okumayý istemediði eserdir. -Mark Twain
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Anýlar > Ahmet B.çulhacý




28 Ekim 2005
Nerede O Eski Ramazanlar...  
Ahmet B.çulhacý
Gözümden uyku aksa da, o sofrada bulunmanýn, ailemle birlikte o heyecaný, o coþkuyu yaþamýþ olmanýn keyfini hiçbir þeye deðiþmezdim.


:BGII:
“Anne ne olur beni de kaldýr olur mu?.. Bak kaldýrmazsan küserim sonra”… Her seferinde yalvar yakar olurdum anneme. Saatlerce dil döker “Tamam kaldýracaðým” sözünü aldýktan sonra, bir an önce uyumaya bakardým. Bir an önce uyumalýyým ki, sahurda kolaylýkla kalkabileyim…
Kimi zaman annemin uyandýrmasýna bile gerek kalmaz, davulun sesini duyar duymaz yataktan fýrlayýp, soluðu pencere kenarýnda alýrdým. Yüzümü cama dayar – ne dayamasý adeta camla bütünleþir- biraz korku, biraz da sevinç karýþýmý bir duyguyla davulcunun her hareketini soluksuz izlerdim. Korkardým: Çünkü, gecenin zifiri karanlýðýnda, el fenerinin cýlýz ýþýðý öylesine oyunlar oynardý ki, davulcu ve yamaðý karþý evin duvarýna yansýyan gölgeleriyle “Gulyabani” gibi üzerime üzerime gelirlerdi. Sevinirdim: Çünkü, her gece bizim için ayrý bir mani yakýlýrdý… bakalým bu gece neler söyleyecek diye sabýrsýzlýkla beklerdim. Ayný sabýrsýzlýðý o da gösterirdi. Özellikle de ýþýðýmýzýn yanmadýðý ve bahþiþin geciktiði zamanlarda… Ýþte o zaman davulun tokmaðýna daha bir asýlýr, gecenin sessizliðini daha bir yýrtardý hiç sýtma görmemiþ sesiyle:
“Üzümüm var ezilecek
Tülbentlerden süzülecek
Çok bekletme Ahmet Aðbi
Çok yerim var gezilecek…”…. Güm be de güm güm… Güm be de güm güm…
Bahþiþini alýr ve karanlýðýn içinde, geldiði gibi kaybolup giderdi ardýnda ateþ böceði misali bir bir yanan evlerin ýþýðýný býrakarak…
Asýl cümbüþ ondan sonra baþlardý. Bir telaþ bir telaþ ki sormayýn… Önce ocaða çay suyu konulur, sonra akþamdan hazýrlanan yemekler ýsýtýlýp dizilirdi yer sofrasýna… mutlaka ama mutlaka radyo açýlýr, þarkýlar, türküler eþliðinde yenirdi yemekler… Bol bol da çay içilirdi yemek sonrasýnda… “Çok çay içelim ki akþama kadar susuzluk çekmeyelim!..” derdi babam… Sahur sofralarýnýn keyfine doyamazdým. Gözümden uyku aksa da, o sofrada bulunmanýn, ailemle birlikte o heyecaný, o coþkuyu yaþamýþ olmanýn keyfini hiçbir þeye deðiþmezdim.
Aðabeyime, ablama oruç yasaðý yoktu ama bana vardý. “ben de oruç tutmak istiyorum!..” dediðimde, “Olmaz sen daha küçüksün, dayanamazsýn!” cevabýný alýrdým. Ama ben yine de gizlice tutardým. Tutardým da, o gün öðleni zor ederdim. Neyse ki çocuklarýn “Tekne orucu” tutma gibi bir haklarý vardý. Ne demekse!... Öðlene kadar bir þey yeme, öðlen ye… Öðleden sonra yine bir þey yeme, iftarda yeniden ye… yine büyüklerin engin hoþgörüsünün bir yansýmasý olsa gerek bu Tekne Orucu… zaten çocuklar ne yaparlarsa yapsýnlar affedilmeye layýk deðiller midir?...
Benim için ramazan günlerinin vazgeçilmezlerinden biri de gece eðlenceleriydi.
Mahalle meydanýna kurulan Cambaz, iftardan sonra gösteriye baþlardý. Ramazan boyunca hemen her gün giderdik Cambaz’ýn gösterilerini izlemeye… Ýpin üzerinde yürürken bize korkulu anlar yaþatan palyaço boncuk’u, þapkasýndan tavþan çýkaran sihirbazý, allý-pullu giysiler içinde kantolar söyleyen çadýr þarkýcýsýný hiç ama hiç unutamam… ve hâlâ yankýlanýr durur kulaðýmda o günden bugüne…




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Býrakýp Gitmelere Dayanamýyorum...
Kütüphane Günlerim...
Gökkuþaðýnýn Ucunu Bulmak...
Su ve Rüzgâr...
Çözülüyorum, Haberiniz Olsun!..
Affettim Seni...
Þimdiki Çocuklar Harika...
Yabancýlaþma...
Farkýnda Olup, Farklý Olabilmek...
Ýtiraf...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ýsyaným Kendime... [Þiir]
Neyinim Ben, Kendim?.. [Þiir]
Gitme Desem... [Þiir]
Dörtlükler... [Þiir]
Ben Bugün Ýzinliyim Anne... [Þiir]
Biliyorum... [Þiir]
Hüzün... [Þiir]
Bay Casper... [Öykü]
Suskunluðum: Baþ Kaldýrýþ... [Öykü]
Sözde Sevgi... [Eleþtiri]


Ahmet B.çulhacý kimdir?

Çokça okur, zaman zaman da yazarým. . . Yazdýklarým beni anlatsa da sizin yaþadýklarýnýza benzer. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Sabahattin Ali, Ahmet Hamdi Tanpýnar, Oðuz Atay...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ahmet B.çulhacý, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.