..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünya hayal gücünün tuvalinden baþka birþey deðildir. -Henri David Thoreau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yüzleþme > Ahmet B.çulhacý




19 Eylül 2005
Su ve Rüzgâr...  
Ahmet B.çulhacý
Su ve rüzgar yeryüzünün iki büyük mimarý…


:BHGD:
Özenle yaptýrdýðýnýz boya-badananýn bir gün içinde mahvolduðunu görünce ne hissedersiniz?.. Kahrolursunuz herhalde… Giden paraya mý yanarsýnýz, verilen emeðe mi?..

Efendim bilenler bilir, azýcýk biriktirmeyle ve de çokça borçlanmayla bir ev satýn almýþtým… Bahçeli küçük bir ev… Biraz daha kemer sýkýp, içine girmeden çatýsýný aktaralým, boya- badanasýný yenileyelim istedik… Öyle de yaptýk… Zifte benzer bir maddeyle çatý boydan boya kaplandý. Kiremitlerin eskileri yenilendi… Duvarlar önce alçýyla sývanýp, sonra üzerine saten boya sürüldü… Gönlümüze göre olmuþtu evimiz… Ýçinde sadece yaþayacaðýmýz mutluluklar, mutsuzluklar eksikti… Bir sabah eþim bir hayret nidasýyla yanýna çaðýrdý beni. Yatak odasýnýn kapý kenarýna gelen duvarý, tavandan yere doðru kesintisiz S’ler çizerek çatlamýþtý… “Allah Allah!” dedik kendi kendimize: “Neden oldu acaba?”… “Baþka odalarda da var mý?” telaþýyla çatlak avýna çýktýk maaile, yani oðlum da katýldý bize… Koridor, küçük oda, çocuðun odasý, salon, hol derken bizlerden yükselen seslerin, “Aaa, Hii…Ovv…” gibi garip sesler olduðunu söylersem manzaranýn vahametini kolayca anlarsýnýz sanýrým…

O gün üzüntüyle geçti ve de “Neden, niçin” sorularýna cevap aramakla… Küçük çaplý bir araþtýrmayla komþularýmýzýn da ayný dertten muzdarip olduklarýný öðrendik… Efendim, bu binalar alçý sýva tutmazmýþ, saten boya da… Hatta plastik boya bile çatlarmýþ… Yok inþaat sýrasýnda deniz kumu kullanýlmýþ, yok zemin gevþekmiþ binalar sürekli kayýyormuþ, yok bahçelerden, çatýlardan gelen su sýzýntýlarý bu çatlaklara neden oluyormuþ – bence en doðru neden bu – mýþ mýþ da mýþ mýþ…

Kabus bitti mi sanki. Nerde!.. Geçenlerde bardaktan boþanýrcasýna yaðmur yaðýyor. Rüzgar da ýslýkla ona eþlik ediyor… Þehirden uzakta, tepede bir yerdeyiz ya. Ev, ev deðil, sanki perilerin þatosu!.. Bütün korku filmlerindeki efektler de mevcut… Neden sonra bir sessizlik… Ardýndan bu sessizliði de bozan bir ses: Týp…Týp…Týp… Giderek hýzlanýyor:Týptýptýp… Yoksa!.. Korktuðum baþýma geldi: Çatý akýyor… Ne demiþti çatýyý aktaran usta: “Abi sen merak etme, deðil su, tozun zerresi bile giremez bu çatýdan içeri…” Güler misin, aðlar mýsýn?.. Neyse, leðen, kap-kacak koyup atlattýk o geceyi… Birkaç gün sonra gelip, yeniden onardýlar çatýyý…

Þimdi mi?.. Artýk dert etmiyorum. Hatta oðlumla iþin keyfini çýkarmaya bile baþladýk. Yan yana divana uzanýyor, gözümüzü duvarlara dikip, kabarýp dökülen sýva þekillerine anlamlar vermeye çalýþýyoruz…

“Bak oðlum” diyorum. “Þurada elinde balon tutan bir çocuk var”

“Hayýr!” diye cevap veriyor bana, “Bulut o, bulut!..”

“Görüyorsun incecik bir su sýzýntýsý, duvarlarýmýza ne resimler çiziyor. Bence yeryüzünün en büyük mimarý:Su… Hiçbir engel tanýmýyor, yýkýyor, geçiyor, gönlünce biçimlendiriyor…”

“Rüzgar da öyle baba, hatýrlasana Gölcük’teki aðaçlarýn dallarý sürekli ayný yönden esen rüzgarýn etkisiyle hep yana doðru yatmýþtý. Hatta peri bacalarýnýn oluþumunda yaðmurun olduðu kadar, rüzgarýn da etkisi vardý…”

“Haklýsýn rüzgar da öyle… Su ve rüzgar yeryüzünün iki büyük mimarý… Ýstedikleri þekilleri veriyorlar evlere, daðlara, kayalara, aðaçlara…”

“Birden, “sen de bana þekil veriyorsun baba!..” dedi oðlum…

Ne söyleyeceðimi bilemedim. Öylece kalakaldým…

Sevinmeyle üzülme arasýndaki bir çizgide öylece kalakaldým…


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Ne dersiniz?
Gönderen: düþge su / istanbul/
28 Eylül 2005
Merhaba, çok büyük bir kefiyle okudum yazýnýzý ama itiraf etmek gerekirse noktalama iþaretleri konusunda bir hayli kafam karýþtý. Okumayý oldukça güçleþtirdiðini de söylemek isterim. Belki yeniden düzenlersiniz ve yazýnýn gerçek hali ortaya çýkar. Bilmem ne dersiniz?

:: tebrikler
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu/Türkiye
24 Eylül 2005
Sevgili Çulhacý; Yazýlarýný hiç kaçýrmadýðým yazarlardan birisiniz.Ýsminizin ardýnda, her zaman güzel bir yazý olduðunu biliyorum.Yazýnýzý severek okudum.Sýradan bir olayý, ne kadar güzel anlatmýþsýnýz.Bir çatlaktan yola çýkarak, konuyu çocuða þekil vermeye getirmek, hem de bunu iþte öylesine yapýyor gibi görünmek, büyük ustalýk.Tebrik ederim...Sevgiyle kalýn...Kâmuran Esen




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yüzleþme kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kütüphane Günlerim...
Affettim Seni...
Þimdiki Çocuklar Harika...
Farkýnda Olup, Farklý Olabilmek...
Git ve Tuzu Normal Fiyatýndan Al...

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Býrakýp Gitmelere Dayanamýyorum...
Gökkuþaðýnýn Ucunu Bulmak...
Nerede O Eski Ramazanlar...
Çözülüyorum, Haberiniz Olsun!..
Yabancýlaþma...
Ýtiraf...
Merhaba Caným Babam...
Öyle Bir Ruh Hali Ýþte...
Eski Fotoðraflar...
Sizinmiþ Gibi Sahiplenirsiniz

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ýsyaným Kendime... [Þiir]
Neyinim Ben, Kendim?.. [Þiir]
Gitme Desem... [Þiir]
Dörtlükler... [Þiir]
Ben Bugün Ýzinliyim Anne... [Þiir]
Biliyorum... [Þiir]
Hüzün... [Þiir]
Bay Casper... [Öykü]
Suskunluðum: Baþ Kaldýrýþ... [Öykü]
Sözde Sevgi... [Eleþtiri]


Ahmet B.çulhacý kimdir?

Çokça okur, zaman zaman da yazarým. . . Yazdýklarým beni anlatsa da sizin yaþadýklarýnýza benzer. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Sabahattin Ali, Ahmet Hamdi Tanpýnar, Oðuz Atay...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ahmet B.çulhacý, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.