..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanýn en iyi tarafý ürperebilmesidir. -Andre Gide
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Fuat Türker




20 Aðustos 2012
Bu Bayramda Kalben Barýþýnýz!  
Fuat Türker
Bayram sevinç günüdür. Bizler bu sevinci yalnýzca kendi kalplerimizde yaþamak yerine acý, gözyaþý, þiddet, savaþ, ekonomik zorluklar ve yoksulluðun gölgesinde yaþayan, bayram sevincine hasret din kardeþlerimizin kalplerine de ayný sevinci koysak?


:AAFA:
Sabah internette "Bayram sabahlarý demli bir çay, su böreði, þeker isteyen çocuklar, bir telaþ bir koþturmaca. Köprü hep kalabalýk, bayram programlarý, kolonya ikramlarý, bayram harçlýklarý, ev gezmeleri, kýsa hâl hatýr sormalar, el öpenlerin çok olsunlar ve daha bir dolu küçük ayrýntý. Hayatýn üzerindeki 'pause' düðmesine dokunun... Kýsa bir süre için hayatý durdurun. Mutlu bayramlar" þeklinde baþlayan hazýr bir bayram mesajýna rastladým. Ýnsanlarý düþünmekten uzaklaþtýran, kalýplaþmýþ bu hazýr mesajlarýn samimiyetini hep þüpheli bulurum ama bu mesajda farklý bir þey dikkatimi çekti. "Pause" düðmesine dokunma tavsiyesiydi beni düþündüren.

Aslýnda dün olduðu gibi bugün de Müslümanlarýn basmalarý gereken düðme "pause" deðil, "reset" olmalý. Yeni bir baþlangýç yapmalý Müslümanlar. Eski hatalar, piþmanlýklar bir yana býrakýlmalý. Artýk kardeþ olduðunu hatýrlamalý, Allah'ýn ipine hep birlikte sarýlmalý; birlik olmalý.

Huzur içinde bir Ramazan yaþadýk. Rahatça ibadetlerimizi yerine getirdik. Peki vicdanýmýz rahat mý? Bir yanýmýz hep hastaydý ama biz neden hissetmedik? Bugün Arakan'da, dün Patani'de, Somali'de yaþanan ve yarýn bilemem hangi ülke Müslümanlarýnýn yaþayacaðý acýlarý yüreklerimizde hissetmemiz gerekmiyor muydu? Müslümanlar tek bir vücut gibi deðil miydi?

Peygamber(asm)'ýn sünnetini bile belli kalýplara hapsettik. O'nun gibi giyindik, O'nun gibi yedik. O’nda bizim için güzel örnekler vardý; O hep Kuran’ý yaþadý, ya bizler? Ýnsanlýðýn kurtuluþuna dair bize sunduðu onlarca reçeteden hangisini uyguladýk? Bir türlü þifa bulamamamýzýn sebeplerinden biri de bu deðil mi?

"Kalpte iman ve haset bir arada bulunmaz" buyuruyor Peygamber(asm). Ýçimizde bir Müslümana karþý nokta kadar su-i zan, kin ve haset barýndýrýyorsak, titrememiz gerekmiyor mu? Bu kadar mý þuursuzlaþtýk?

Mehmet Akif þu mýsralarý ile sesleniyor bize:

"Hiç sýkýlmaz mýsýnýz Hazret-i Peygamberden?

Ki uzaklardaki bir mü'mini incitse diken,

Kalb-i pâkinde duyarmýþ o musibetten acý,

Sizden elbette olur rûh-u Nebi dâvacý."

Diðer Müslümanlar ile aramýzýn açýlmasýna ve birlik ruhumuzun zayýflamasýna sebep olan kin, haset ve düþmanlýk duygularýný kalplerimizden söküp atmalý, yerine sevgi, tesanüd ve kardeþlik duygularýný yerleþtirmeli. "Eðer mü'min iseniz Allah'tan korkup-sakýnýn, aranýzý düzeltin ve Allah'a ve Resulü'ne itaat edin" (Enfal Suresi, 1) hükmü gereði dargýnlýklar bitmeli.

Bugün artýk geçmiþte yaþananlarý unutma, Allah’ýn ipine hep birlikte sarýlma, zorluklara birlikte göðüs germe, saflar halinde küfre karþý durma zamanýdýr. Vicdanýmýzý diri tutarak bir boynu çözme, aç yetimi ve sürünen yoksulu doyurma zamanýdýr. ‘Sarp yokuþ"u hep birlikte aþma zamanýdýr. Ýslam Alemi Asr-ý Saadet’in Muhacir ve Ensar’ý gibi kaynaþtýðý, dost ve kardeþ olduðunda; bütün bunlar gerçekleþtiðindedir asýl bayram.

Bediüzzaman için Ýslam birliði bir bayramdýr. Milyonlar “Allahu ekber” sadalarýnýn hep bir aðýzdan bütün dünyayý çýnlattýklarý bir muvahhidin bayramýdýr. Bediüzzaman bayramýmýzý tebrik ediyor ve gelecekte insanlýða bayramý getirecek olanýn Kur'an-ý Hâkim olduðunu müjdeliyor:

“Aziz, sýddýk kardeþlerim; Ruh-u canýmýzla mübarek bayramýnýzý tebrik ediyoruz. Ýnþallah, âlem-i Ýslâm’ýn da büyük bir bayramýna yetiþirsiniz. Cemahir-i müttefika-i Ýslâmiyenin kudsî kanun-i esasiyelerinin menbaý olan Kur’an-ý Hakîm, istikbale tam hakim olup beþeriyete tam bir bayramý getireceðine çok emâreler var." (Emirdað Lâhikasý)

Kur'an insanlarý özgür kýlmak, zayýf býrakýlmýþlarýn eziyet görmemesini istiyor. Müslümanlarýn yetime ve yoksula yardým etmelerini buyuruyor. Ve birbirlerine sabrý ve merhameti tavsiye etmelerini. Zulmü, kan dökmeyi, can yakmayý deðil, merhameti emrediyor. Kur'an ahlâkýnýn hâkimiyeti ile yeryüzündeki kan, ýstýrap ve acý denizleri Nur denizine, muhabbet denizine, sevgi denizine dönüþecektir.

Bayram sevinç günüdür. Bizler bu sevinci yalnýzca kendi kalplerimizde yaþamak yerine acý, gözyaþý, þiddet, savaþ, ekonomik zorluklar ve yoksulluðun gölgesinde yaþayan, bayram sevincine hasret din kardeþlerimizin kalplerine de ayný sevinci koysak?

"Beni bu bayramýmda aðlatmayýnýz, çabuk kalben tam barýþýnýz." (Þualar, Syf: 707)


Fuat Türker, Yeni Asya




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler
Son Perde
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek
Anne Babaya Ýtaat Nasýl Olmalý?
Korkma Ebedi Varsýn
Allah Aþký
Kur'an'dan Sorulacaksýnýz
Bir Baþka Candýr Ölüm
Her Sabah, Günü Allah'a Adamak
Kadere Dair

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnsan Neden Kýskanýr?
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr
Çocuklar Gibi...
Gerçek Sevgili
Ne Kadar Aciziz!..
Ahirete Hazýrlýk Kursu
Gerçek Adalet
Duygularý Akýl ve Ýrade ile Terbiye Etmek
Vakit "Öldürmek" Deðil, Kazanmak Ýçindir
Ýnsanlar Ýçin Yaþamak Zordur

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Darwinizm, Komünizmin Bilimsel Kýlýfýdýr [Eleþtiri]
Pkk'nýn Hedefi; Komünist Toplum [Eleþtiri]
"Kahrolsun O Zan ve Tahminle Yalan Söyleyenler" [Eleþtiri]
Dünyalýk Peþindeki Din Adamlarý [Eleþtiri]
Þeytanýn Çift Taraflý Kýskacý: Bir Yanda Ateizm Bir Yanda Yobazlýk [Eleþtiri]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.