..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
En tatlý sevinçler, en hiddetli kederler sevgidedir. -Pearl Bailey
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Nilüfer Aydur




14 Ocak 2011
Yenilgi - Kazaným ve Yeniden Alevlendirilen Sosyalist Mücadele Üzerine Birkaç Satýr  
Nilüfer Aydur
Þimdilerde dünya, iþçilerin deðil, o iþçileri kullanarak iþsizlerin sömürüldüðü bir yerdir. Ýnsanlar emeklerinden deðil, alýþkanlýklarýndan, baðýmlýlýklarýndan, düþüncelerinden, tutkularýndan, inançlarýndan, tabularýndan, aidiyetlerinden, algýlarýndan, korkularýndan, cesaretlerinden, evlatlarýndan, ailelerinden, giysilerinden, yediklerinden, konuþtuklarýndan sömürülüyor. Sendikalaþma, grev hakký, çalýþma saati vs. türünden daha iyi þartlarda iþçilik-kölelik için mücadele, bugünün dünyasýnda yaþayan insanlarýn hedef mücadelesi deðildir.


:AEEE:
Önemli olan yenilginin niceliði deðil niteliðidir. Bir satranç oyununda bin kere yenilir ama her yenilgiden bir ders alýrsýn. Zamanla bu dersler seni usta bir satranç oyuncusu yapar. Ama yenilgi her defasýnda senden bir parçaný alýyorsa; parmaklarýn bir bir, ellerin, kulaklarýn, gözlerin, beyninin seni vareden bilincini oluþturan bölümleri parça parça yitiyorsa, biz bu yenilgiye, satranç oyunundaki yenilgi türünden, ayný zamanda bir kazaným olarak bakamayýz. Hele ki yenildiðiniz rakip, bir oyundaki gibi yenmenin (bilgi-beceri-yetenek-þans unsurlarýna atfen) övüncünden öte; eline geçirdiði göz-kulak-el-beyinler vasýtasýyla efendiliðine efendilik katýyorsa; söylensin bana bu nasýl bir öðrenme aþamasýdýr? Býrakýn kaybý, ender yengilerde bile, karþý tarafýn yenilgisinin bedeli üç beþ altýn, para, keyif aracý ya da kârdan zararken; canýný, kanýný, evladýný, yarýnýný, umudunu kaybedenlerin kazandýðý; þükür nimeti biraz daha iyi koþullarda kölelikse, ben buna kazaným diyemem. Ve kimseyi de bu yola sevkedemem.

Bana tarihle cevap versin birileri. Belgelerle cevap versin. Bu dünya yüzünde, savaþlarda, mücadelelerde ölenlerin, kayýplarýn, ölü yaþamlarýn istatistiklerini çýkarsýn. Ölenler ve geriye kalan köleler, ölenler sayesinde ne kazanmýþtýr, daha iyi þartlarda kölelikten baþka? Kaç milyonlar ölmüþtür, kaç milyonlar sefaletin dibine vurmuþtur? Peki, efendilere ne olmuþtur baylar-bayanlar? Efendiler nasýl olmuþta bu kadar geliþmiþ, gücüne güç katmýþtýr? Bunca mücadeleden, kölelere ne kalmýþtýr, efendilere ne? Kim ne kazanmýþtýr, birisi cevap versin.

Ýnsanlarý artýk düþünmeden harekete, kitlenin bilinçsiz eylemliliðine, aptallýðýn dik alasýna sevketmekten geri durulsun. Mücadele baþka bir yerde, baþka bir biçimde sürmelidir. Kölelik sisteminin altý oyulmalýdýr. Mutlu kölelikleri iþaretle, ölümlere gönderilecek insanýmýz yok bizim.

Ýþçi sýnýfýnýn örgütlenmesinden, mücadelesinden bahsedilmekte; her þeyden önce bu iþçi sýnýfý meselesine bir açýklýk getirilmelidir. Sene 1800-1900 deðil, 2011… Ve dünya yüzünde egemen efendiler tarafýndan sömürülen kitlenin adý iþçi sýnýfý deðil. Hatta sömürü aracý emek bile deðil. Bunlar belki ikinci ya da üçüncü sýnýf sömürü aracý ve biçimi sayýlabilir ancak. Þimdilerde dünya, iþçilerin deðil, o iþçileri kullanarak iþsizlerin sömürüldüðü bir yerdir. Ýnsanlar emeklerinden deðil, alýþkanlýklarýndan, baðýmlýlýklarýndan, düþüncelerinden, tutkularýndan, inançlarýndan, tabularýndan, aidiyetlerinden, algýlarýndan, korkularýndan, cesaretlerinden, evlatlarýndan, ailelerinden, giysilerinden, yediklerinden, konuþtuklarýndan sömürülüyor. Sendikalaþma, grev hakký, çalýþma saati vs. türünden daha iyi þartlarda iþçilik-kölelik için mücadele, bugünün dünyasýnda yaþayan insanlarýn hedef mücadelesi deðildir.

Efendiler artýk o eski efendiler, köleler o eski köleler, dünya o eski dünya deðil ama ne yazýk ki; hâlâ eski dünyada kalmýþ düþüncelerle bugünü açýklamaya çalýþan ve yarýna gönderme yapanlar var. Söylediklerimi duyabileceklerini sanmýyorum. Olsun, duymasý gerekenler onlar deðil zaten.

Nilüfer Aydur



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yeni Ýnsan, Yeni Dünya Ýçin Elele

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kültür Yozlaþmasý Gerçeðinde Türkiye
Çaðýn Manipülatörü Terör

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sus - II - [Þiir]
Sus - I - [Þiir]
Kýzýma [Þiir]
Yalnýzlýk Kimsesizlik Deðildir [Þiir]
Söz Vermiþtin Ýnanacaktým [Þiir]
Hâlâ Bitmedik Ýnadýna - VI [Þiir]
Hâlâ Bitmedik Ýnadýna - VII [Þiir]
Hâlâ Bitmedik Ýnadýna - V [Þiir]
Hâlâ Bitmedik Ýnadýna - IV [Þiir]
Ayný Zamandý [Þiir]


Nilüfer Aydur kimdir?

Ýçine hapsolduðumuz evrenin dýþýna hiç çýkamayacak olsak da, bizim iþimiz o evrenin duvarlarýný kemirmektir. Zira o duvarlar ruhumuzun besin ihtiyacýný karþýlar.

Etkilendiði Yazarlar:
Daha çok felsefi etkilerden söz edebilirim...


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Nilüfer Aydur, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.