..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"...Ve hepimiz az ya da çok rüyacý deðil miyiz!" -Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Gülmece (Mizah) > Mehmet Önder




11 Ocak 2010
Lastiðin Kralý  
Mehmet Önder
Ali amca duyduklarý karþýsýnda þüpheye düþtü. Aþaðýya indi baktý; bir þey anlayamadý. Okuldan çýkan baþka çocuklara baktýrdý; okuttu. Sonuç deðiþmiyordu: Fýsýk da fýsýk.


:BAHH:
LASTÝÐÝN KRALI     



      Tarýmýn ilkel yöntemlerle yapýldýðý yýllardý. Tarlalar hala öküz çiftleriyle beygir çiftleriyle sürülüp ekiliyor, harmanlar onlarla kovuluyordu.
     
      Bu arada köye traktörle gelip gidenler oluyor; beyinlere yavaþ yavaþ bir traktör hevesi de girmeye baþlýyordu. Çok geçmedi, köyün zenginlerinden Ali amca, bir traktör almaða karar verdi. Ýlçeye gitti, galeriden bir traktör beðendi; Massey Ferguson. Ama sürmesini bilmiyor. Köyde, traktör kullanmayý bilen de taþ çatlasa bir iki kiþi çýkar. Traktörün alýmýnda, kontrolünde yardým etsin, kendisine þoförlük öðretsin diye, bu iþten anlayan Kavruk Mehmet’i yövmiyeci tuttu.

      Birlikte tuttular ilçenin yolunu. Ali amca Kavruk’u traktörü beðendiði galeriye götürdü. Traktörün saðýna soluna bakarken Mehmet’i uyardý durdu; “Aman ha, bak ha. Bir hata olmasýn ha !” diye diye. Traktör birinciel olduðundan, çok endiþe etmedi Kavruk Mehmet.

Traktörü aldýlar; motorunun açýlmasý için gerekli dendiðinden, akþama kadar saðda solda gezdiler. Akþamüstü köy meydanýna geldiklerinde, Mehmet “Çok yoruldum” dedi, evine gitti. Ali amca sürmesini bilmese de, koltuðuna oturdu, görüntüyü kurtarmaya çalýþýyordu. Bu, köyden birinin aldýðý ilk traktördü ve köyde hiç traktör görmeyenler bile vardý. Baþýna toplandýlar, didik didik incelemeye baþladýlar. Herkes hayran hayran yepyeni traktörü seyrederken birinin laf edeceði tuttu:

- Ali emmi be. Beni bunun lastikleri fýsýk gibi geldi. Neden eyi bakmadýnýz ?

      Ali amca lastiðine fýsýk dedirtir mi ? Bir azar savurdu, neresi fýsýkmýþ, diye. Ama, bir kez fýsýk dendi mi artýk, bütün köylü fýsýðýný düzgününü incelemeye baþladý. Bu arada biri daha fýsýklýðý tespit etmiþ olacak, durumu onayladý:

      - Fýsýk fýsýk, töbosun fýsýk.

      Daha bir baþkasý sað gözünü kapatýp, iþaret parmaðýný sol gözünün önüne getirdi; lastiklere dikkatli dikkatli baktý. Kendinden son derece emin:
     
      - Tamam iþte, fýsýk. Düzgündü de biz mi fýstýk. Hatta arka teker de az bi yýlýk gibi geldi bene.
           …

      Ali amca “Haydi ordan, sensin yýlýk !” diyecek oldu, daðýlan okul çocuklardan biri:

      - Fýsýk iþte ya emmi. Tekerin üstünde bile fýsýk yazýyo, deyiverdi.

Ali amca duyduklarý karþýsýnda þüpheye düþtü. Aþaðýya indi baktý; bir þey anlayamadý. Okuldan çýkan baþka çocuklara baktýrdý; okuttu. Sonuç deðiþmiyordu: Fýsýk da fýsýk.

      Bu arada, kalabalýktan biri daha bilgiçlik taslamaya baþladý:

- Bu lastikle üretimden arýzalý. Bunla gullanýlýrsa gazaya sebep olu. Ustasý gullanýlmasýn, deye üstüne açýk açýk fýsýk yazmýþ. Görmeyomusunuz ?

      Deneyimlerine dayanarak uyarýlarda bulunmayý da ihmal etmedi:

      - Lastiðin patlaðý yýrtýðý yolda býraký. Emme, fýsýðý canýndan ede. Aman haa !

      …

      Ali amcanýn aklýna gelenler geldi. Kalabalýða son kez baktý; “Yok yok bal gibi düzgün. Hiç bir fýsýðý, yýlýðý yok” desinler, diye. Demediler.

Tek ses kendisiyle ayný adý taþýyan torunu Ali’den geldi:

      - Dede, bunun nesdikleri gebeþ. Minmen ben bunun depesine.

Torununun da bu sözleri söylemesinden sonra eli kolu tutmaz oldu yaþlý adamýn. O sinirle, soluðu Kavruk Mehmet’in kapýsýnda aldý. Seyir çýktý ya, köylü de peþinden. Bu baþladý baðýrmaya:

      - Mehmet çýk dýþara ! Gara ciðerinden yanasýca çýk ! Hata gurþunlara gelesice çýk !

      Mehmet yarý giyinik kendini dýþarý attý. Elini aðzýný sile sile:

      - Ne oldu ?

      Ali amca suçlu gördüðü Mehmet’i neredeyse boðacaktý. Köylüler tuttu, elinden bir kaza çýkmasýn diye. Ama aðzýný kapamak mümkün müydü ?

- Be ciðerinden ataþ alasý. Ben sana bak demedim mi ? Aman dikkat demedim mi ? Gitti, binlikler gitti ! Ýrezilliði cabasý.
     
Her ne kadar Mehmet, fýsýk yýlýk laflarýna karþý çýksa da “Olmaz öyle þey” diye ýsrar etse de köylüler geri adým atmadýlar, “Fýsýk fýsýk, bal gibi fýsýk. Hem de yýlýk” diye direndiler.

     …
     
Hep birlikte traktörün baþýna kadar yüründü. Mehmet tekerlere tek tek baktý. O da parmaðýný gözünün hizasýna getirip iyice ölçtü. Döndü bir daha ölçtü. Saðýndan solundan tüm lastikleri eliyle karýþladý, karþýlaþtýrdý. Tam bir saat lastikler üzerinde çalýþma yaptý. Sonunda beklenen bilimsel açýklama geldi:

      - Fýsýk ! Gerçekten fýsýk yahu. Nasýl da anlayamamýþým ?

      Traktörün çevresindeki kalabalýktan bir uðultu koptu o an , “Yaaa, biz demedik mi ? Fýsýk iþte !”, “Arka lastikler de yýlýk duruyor”, “Hem de gebeþ”, “Canýn datlý deðil mi ?”, “Üstünde de yazýp durur”, “Kör müydünüz ?” gibi lakýrdýlar birbiriyle yarýþtý.

      …

      Ali amca ile yövmiyeli þoförü kavruk Mehmet sabahý zor ettiler. Ýlçeye vardýklarýnda gün yeni ýþýmýþtý Galeri açýlana kadar beklediler. Ali amca burnundan soluyordu, hemen galericiye çýkýþtý:

      - Al da, dedi traktörünü, gör maharetini. Yepyeni traktörün lastikleri fýsýk çýktý.

      Ardýndan Mehmet destek verdi:

      - Hem fýsýk, hem yýlýk hem de gebeþ. Hem üstüne de yazmýþlar.

Ali amca sinirden krizler geçirmeye, kendini yerden yere atmaya baþladý:

- Ben insan içine nasýl çýkcam. Gosgoca Ali efe fýsýk lasdik almýþ demezle mi ? Ben insan içine nasýl çýkacam ? Nasýl çýkacam, nasýl ?

Öyle ya, köyyeri bu, herkes herkesi bilir. Þimdi bu adam insanlarýn yüzüne nasýl bakacak ? Ýnsan içine nasýl çýkacak ? Sorun en çok insan içine çýkmada düðümleniyordu.

Ýnsan içine nasýl çýkacak ? Çýkma da çýkma. Sýzlanmalardan galericinin beynine “çýýkmaaaa !” uðultularý inlemeye baþladý. Galerici çalýþanlara bir baðýrdý:
     
- Beceriksizler. Siz adam olmayacak mýsýnýz ? Getirin bakayým þu çýkmalardan bir takým. Takýn, takýn da adam insan içine çýkabilsin.

Bir çýrpýda, yepyeni lastikler sökülüp, yerine kabaklaþmýþ çýkmalar takýldý.

Ali amca ile Kavruk Memet, utkun birer komutan edasýyla birbirlerine bakýp gülümsediler. Galerici ile adamlarý, bu mutluluða sinsi tebessümlerle katýldýlar.

     …

Dönüþte köylü yine traktörün baþýna toplandý, inceledi , puanýný verdi:

- Gözün aydýn Ali emmi. Fýsýðý yýlýðý galmamýþ. Þimdi bulmuþun lastiðin kýralýný.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.



Mehmet Önder kimdir?

30. 11. 1959'da Ýzmir'in Bayýndýr ilçesine baðlý Furunlu Köyü'nde doðdum. Ýlkokulu köyde, lortaokulu Çýrpý Mustafa Adanýr Ortaokulu'da okudum. Bayýndýr Lisesi'nde bir dönem okuduysam da devam edemedim. Sonra radyo tamirciliði baþta olmak üzere birçok iþte çalýþtým. Ege Týp Fakültesi'nde memur olarak iþe baþladým. Buradaki on bir yýla yakýn çalýþmam süresinde önce Ýzmir Namýk Kemal Akþam Lisesi'ni, ardýndan Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdim. Ýlk Beþ yýlýný Ýzmr merkezde, kalanýný Bayýndýr'da olmak üzere yirmi iki yýla yakýn bir süredir serbest avukatlýk yapmaktayým. Evliyim, Alp Deniz adýnda sekizinci sýnýf öðrencisi bir oðlum var.

Etkilendiði Yazarlar:
Aziz Nesin, Rýfat Ilgaz, Muzaffer Ýzgü


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Önder, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.