..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Mutlu köle çoktur. -Darwin
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Ýnternet ve Gerçek Dünya > Bilal Ayberk AYDOÐDU




14 Aðustos 2009
Teknoloji Tuzaðý  
Bilal Ayberk AYDOÐDU
Naçizane tavsiyem : "Sanal dünyayý fethedeyim derken hayatý ýskalamayýn!"


:AIBG:
Teknoloji maskesini yavaþ yavaþ kaldýrýyor bugünlerde. Mütebessim halinin altýndaki kirli sýrýtýþýný görür gibi oluyorum. Elbette insanlýkla birlikte doðdu ve büyüdü ama hiçbir zaman günümüzdeki kadar vahþileþtiðini sanmýyorum. Dünya insanlarýnýn refahýna tehdit oluþturan terörizm, doðal afetler, cinayetler, savaþlar, küresel ýsýnma gibi kavramlarýn listesinde hýzla yukarýlara doðru çýkýyor. Toplum hayatýný kolaylaþtýran teknolojik her yeniliðin irili ufaklý zararlarýnýn da olduðu genel geçer bir gerçek. Ancak teknoloji hiçbir alanýnda internette olduðu kadar kamufle, masumiyet kisvesine bürülü yan etkilere, hatta çeþitli bunalýmlara sürükleyici ciddi psikolojik risklere sahip olmadý.
Bilgi akýþýnýn çok kolaylýkla ve insanlarýn öðrenme mekanizmalarýnýn merkezinde yer alan iki duyu olan görme ve iþitmeye direkt hitap ederek saðlanmasý sanal dünyayý git gide daha cazip hale getiriyor. Kiþisel bilgi ve belgelerin paylaþýldýðý bloklar ve spaceler, oyun, haber, arkadaþlýk siteleri, resim, þarký, video, program ve daha birçok türden verinin paylaþýldýðý çok çeþitli forum siteleri, ortak ilgi alanýna sahip kullanýcýlardan oluþan ve belirli konular üzerinde doküman, duygu, düþünce ve tecrübe paylaþýmýnýn olduðu fan gruplarýnýn siteleri, her türlü sanatsal, sportif ve bilimsel konu üzerine yoðunlaþmýþ siteler, amatör yazarlarýn kendi fikirleri ýþýðýnda her türlü kavramýn tanýmýný yaptýðý sözlük siteleri, ilköðretim, lise, üniversite, dershane arkadaþlarýna ve geçmiþte hayatýn belirli zaman kesitlerinde bir arada bulunan akrabalara ve tanýdýk tanýmadýk diðer insanlara eriþebilmeyi ve her türden paylaþýmda bulunabilmeyi saðlayan siteler, baþka binlerce amaca yönelik siteler ve bütün bu siteler arasý koordinasyonu ve bunlara kýsa yoldan eriþimi saðlayan arama motorlarýyla internet, bin bir renkli hayatýn monitörlere siyah beyaz acýnasý bir yansýmasý.
Gerçek hayattaki döngünün tersine iþleyiþinin geçerli olmasý hasebiyle internet, bir üretici tüketiciden çok av avcý iliþkisinin hâkimiyetinde. Gerçek hayatta üretici rolündeki yazar, þair, þarkýcý ve diðer emektar þahsiyetlerin ürünleri illegal yollarla paylaþýma açýlýyor. Emekleri sömürülen sanatçýlar av, sömüren kullanýcýlar da avcý oluyor. Ancak bu iliþki sanal dünyayla beraber giderek derinleþiyor, her istenilene bedava ve hýzlý eriþim internet kullanýcýlarýnýn çoðunu üretmeden tüketmeye sevk ediyor ve bu, bireylerin yaratýcý zekâlarýnýn önüne büyük birer ket vuruyor. Birçok potansiyel sanatsal ve bilimsel fikir insanlarýn beyinlerinde doðmadan ölüyor. Kendi kalplerinin halis muhlis terennümü olan þiirler yazmak yerine baþka insanlarýn duygusallýklarýnýn ürünü olan þarkýlarý dinlemeyi, içselleþtirip gönüllerine kabul ettirmeyi ve ruhlarýný uyuþturmayý tercih eden müzik severler, tanýmadýklarý ve muhtemelen yaþam tarzlarýnýn da hiç uyuþmadýðý onlarca amatör yazarýn hayat tecrübelerine ve özgür iradeleriyle yazdýklarý yorum ve tanýmlamalara güvenerek kavramlar hakkýnda fikir sahibi olan sözlük müdavimleri, araþtýrma konularýný ve ödevlerini üzerinden geçerek öðrenmeye imkân vermeyen basitlikte internetten bulan insanlar, baþka objektiflerin kýskacýnda kalan, sadece izlemekle yetinen ve kendi fotoðraflarýný ve videolarýný çekmekten aciz olanlar, hayatta farklý kulvarlarda yer alan milyonlarca insanýn yer aldýðý arkadaþlýk sitelerinde monitörde gördüklerinden yaptýklarý karakter analizlerine güvenerek arkadaþ arayanlar, sokaðýnda ailesinde okulunda hayatýný paylaþtýðý arkadaþlarýna ve tanýdýklarýna internet üzerinden ulaþarak sanal paylaþýmlarda bulunduktan sonra ayný kiþilerle gerçek hayatta iletiþim kopukluklarý, samimiyetsizlikler yaþayan sosyal ortam kullanýcýlarý ve daha birçoklarý.
Vaziyeti görerek diyebiliyorum ki internet gerçek hayattaki dostluklarý, duygularý ve "harbiciliði" yadsýnamaz bir þekilde zedeliyor. Sadece göze ve kulaða hitap eden internetten uzakta kalan büyük küçük müdavimler bir çiçeði koklamaktan, bir meyveyi dalýnda yemekten ve elini bir arkadaþýn omzuna atmaktan imtina eder hale geliyor. Naçizane tavsiyem : "Sanal dünyayý fethedeyim derken hayatý ýskalamayýn!"



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sadadan Sükuta [Þiir]
Hareli Koyun Zavallýsý [Þiir]
Bilye Hüzünlü Kadýn [Þiir]
Yokistan [Þiir]
Eylül Küllüðü [Þiir]
Ankara [Þiir]
Naþad [Þiir]
Eklektik [Þiir]
Post Mortem Matem [Þiir]
Gül Yahut Kül [Þiir]


Bilal Ayberk AYDOÐDU kimdir?

Þairliðe merak salmýþ amatör bir genç

Etkilendiði Yazarlar:
Ýskender Pala,Attila Ýlhan,Küçük Ýskender,Dostoyevski


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bilal Ayberk AYDOÐDU, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.