..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sanatçýnýn iþlevsel tanýmý bilinci neþelendirmektir. -Max Eastman
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Politika > Cengiz ÝZGÝ




11 Eylül 2003
Sukuk Ýcara  
“Sukuk icara da nereden çýktý” demeyin

Cengiz ÝZGÝ


Hazýr Irak savaþý sonrasý ABD ile barýþma çabalarý sürerken hani. Hazýr askeri üslerimizi ortada belli bir sebep yokken ABD ve müttefiklerine açývermiþken, Arap eniþteler bizi niye öptü diye düþünmeden edemiyoruz.


:CFJE:
Efendim herkeste inceden bir hýrs Osmanlýca sözlükler elde AKP hükümetinin son incisini açýklama derdinde.Laf Osmanlýca’dan da öte bayaðý aðýr Arapça. SUKUK ÝCARA deyimini biz de kendi halimizce açýklayalým efendim. SUKUK Arapça bir kelime “sakk” kökünden geliyor, þeriat mahkemelerince verilen hüccet-berat demek. Ýcara ise malum icardan geliyor. Ýcar kira, icarat ise Osmanlýda vakýf kiralarý demek. Buradaki ek “at” deðil “a” yani Arapça. Bazý yazarlarýmýzýn peþinen kabul ettiði gibi Osmanlý kökenli bir uygulama yok ortada. Tümüyle Arap kurnazlýðý kokuyor ortalýk. Olay anlatýldýðý kadarýyla siyaset dünyamýzýn yeni ve renkli isimlerinden Kemal Unakýtan ve bir grup Arap siyasetçi ve iþ adamý aralarýnda konuþurken “yauv, siz bir varlýk þirketi kursanýz da biz de sizden hisse alsak hem de ekonominiz düzelse” demiþler. Kerameti kendinden menkul güzide siyasetçimiz de “yaparýz be, sizden mi esirgeyeceðiz” demiþ. Araplar da "üçer beþer alýrýz mal ortada kalmaz" diye söz vermiþler. Hükümet bu senet satýþýndan 10 milyar dolar bekliyormuþ. Sayýn bakan da Eylül'e kadar basar satarýz diye de hesap yapýyormuþ bir yandan. Amiyane tabirdir ama cuk oturdu bu kez; “Vay anasýný sayýn okurlar” peki neden 6 milyar dolar kredi için ABD ile asker, bomba, ceset, kan pazarlýðý yaptýk biz aylarca.

Aslýnda konu her açýdan “irrite” edici. Bir kere nerden çýktý bu Arapça tanýmlama dedirtiyor insana. Dünya finans piyasalarýnda böyle saçma bir terim yok. Dilimizde sanki yeterince yabancý kelime yokmuþ gibi Arap hayranlýðý bir de finans dünyamýza sýçradý da iyi oldu sanki. Ben Mýsýr Çarsýsý’na gidip kýna almayý düþünüyorum þahsen.

Ýkinci bir konu da ne tür bir bankacýlýk kriteri uygulanýlacak belli deðil. Efendim varlýk þirketi kurulacakmýþ. Bakýnýz lafa. Varlýk þirketi. Efendim bunun için köprüler, hanlar, hamamlar kurulacak bir þirkete devredilecekmiþ. Araplar çok saðlamcý adamlar ya, malý görecek, öyle alacak. Tüm dünyayý sermayeye boðan, kendisi gelip fabrikalar açan batýlý yatýrýmcý aptal, Araplar akýllý. Gelip hazýr malý alacaklar... Karþýlýðýnda da para verecekler. Ayný Ýngilizler’in Hicaz demiryolunu yaparken pamuk tarlalarýna el koymasý gibi. Garanti gelir.

Efendim borsamýza buyursaydýnýz. Orda istediðiniz kadar þirket, mal, mülk, köprü, han, hamam alýrdýnýz. Yoook izleyin bakýn geliþmeleri, bu SUKUK ÝCARA’nýn ne özel koþullarý olacak. Onu da zamanla göreceðiz.

Olmaz efendim demeyin. Dikkat edin niyet tek deðil ki baþka baþka: ÝMKB þer’i bir kurum deðil ki. Arap kardeþlerimizin ne iþi olur orada, onlar olsa olsa New York borsasýnda oynarlar. Arap kardeþler bizden “þeriat senediyle þirketlerin kârlarýný kiralamak istiyorlar” yani hem para kazanacaklar hem de kendilerince Allah’a yakýn olacaklar. Malum Türk borsasý þer’i deðil o yüzden girmiyorlar. AKP de hemen icat çýkarýveriyor ortaya ve sorunu çözüyor. Þeriat senedi. Uluslararasý sermayeyi Türkiye’ye çaðýrmak için mevzuat düzenlemelerini yapmayan, siyasi rakiplerinin þirketlerine tam da seçim dedikodularý baþlayýnca yasal süreçleri baþlatarak, el koymayý akýl edebilen “tecrübeli” AKP ye de bu yakýþýr.

Efendim ne var, Müslüman kardeþlerimiz de bizim piyasalarýmýza girse ne olur, diyenler olacaktýr. Bir dakika bir ayrýntýyý atlamayalým. Bu Müslüman kardeþlerimizin bizi desteklemesi olayý gibi durmuyor pek. SUKUK ÝCARA Körfez ülkeleri denen bir grup Arap emirliði ve Suudilerin Türkiye’ye yatýrým yapmasý mý desek, mal almasý mý desek, iþte onun saðlayacak. Malum AKP'li lerin akýllarýnýn bir köþesinde SÝT alanlarýný Araplara peþkeþ çekmekte var ve bunu gizlemiyorlar.Hani þu Osmanlý kalesini göz göre göre yýkan Suudilere ülkenin en önemli koruma alanlarýný satacaklarmýþ. Buna da bravo. Ama haklarýný yemeyelim, tam da biz fellik fellik para ararken durup durup “lan valla bizde var verelim size para” diyerek teklif eden iyi yürekli körfez ahalisi Arap kardeþlerimiz olmuþ. Eeee AKP biraz maneviyatçý bir parti malumumuz, peri masallarýna da pek inanýrlar. Ya da bizim inanmamýzý beklerler. Hasýlý kelam bu SUKUK olayýnda Mýsýr’ýn Malezya’nýn, Suriye’nin ne bileyim Fas’ýn bir dahli yok. Sevgili Vahabi kökenli kukla emirlikler ve Amerika’nýn dümen suyundaki diðer Arap körfezi sakinlerinden bahsediyoruz burada.

Siz bir ülke düþünün ki sadece belli milliyette insanlara özel ;hatta belli bölge ülkelerine özel senet çýkarsýn arkasýna da ülkenin en önemli gayrý menkullerini koysun ve ortada baþkaca bir alýcý yokken haraç mezat satýþa sunsun.

Eee kapütilasyonlar da böyle baþlamýþtý. Pardon, bir nevi kapitülasyon deðil mi bu? Hani Fransýz gemileri Osmanlý limanlarýnda daha az vergi verecek diye baþlamýþtý öykü.Tarih bilenler hatýrlarlar.

Baðýmsýzlýklarý bile tartýþmalý, kendinden menkul bir grup kabile devletine verilmiþ bir ekonomik ayrýcalýk . Memleket kasasýna para girecek ya müflis sanayici iþadamý ve medya sektöründe ise týk yok. Nasýl olsa gelen para onlara gidecek sonunda.

Hazýr Irak savaþý sonrasý ABD ile barýþma çabalarý sürerken hani. Hazýr askeri üslerimizi ortada belli bir sebep yokken ABD ve müttefiklerine açývermiþken, Arap eniþteler bizi niye öptü diye düþünmeden edemiyoruz. Bu senetlerin þer’i vasýflarýnýn dýþýnda Türkiye baþka bedeller ödeyecek mi diye aklýmýza gelmiyor da deðil. Hele bir alacakken 10 verme üstadý AKP iktidardayken birileri bir taþla birden fazla kuþ vurma hesaplarý yapýyor olmasýn.

Sahi size de bu çalýþmanýn zamanlamasý biraz garip gelmedi mi acaba.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Din Diyanet’in deðilmiþ


Cengiz ÝZGÝ kimdir?

Ademoðlu . . .

Etkilendiði Yazarlar:
Kaþgarlý Mahmut , Nihat Genç


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Cengiz ÝZGÝ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.