..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bazen evrende yalnýz olduðumuzu düþünürüm, bazen de olmadýðmýzý. Her iki durumda da bu düþünce beni afallatýr. -Arthur C. Clarke
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Gülmece (Mizah) > Mehmet Önder




16 Mart 2013
Bizim Sporcu Fareler  
Mehmet Önder
- Gooll! Bu kez kolay kolay aðzýný açmayan abimin sesi duyuldu : - Susuuun! Cezanedir menazedir, saygýsýzlar!


:AAIB:

BÝZÝM SPORCU FARELER



Ýhtiyaç duyduklarýmýz genellikle zor bulunurlar. Nedendir bilmem, gereksizler de her an ayak altýnda dolanýrlar. Örneðin bizim fareler. Hani çoluk çocuk hastalanmasýn diye gözünün içine bakarsýnýz, yine de hastalanýrlar ya, fareler öyle deðil, aðýlasanýz þifa bulurlar, saðlýklarý daha bir düzene girer, gürbüzleþirler. Gereksizler ya, ikide birde de önünüzden geçerler. Ýnsanlarýn gereksizleri de böyledir, iþe yarayanlarý ara ara bulunmazken, onlar ikide bir “Peh!” diye karþýnýza çýkarlar.

     …

Bu gün konumuz fareler. Bir gün bir fareyle göz göze geldik; ne yaparsýnýz böyle bir durumda? Gülümsedim. O bir þey yapmadý, zaten ürkek bir hali vardý. Güler yüz bulunca belki o da gülümsemiþtir, farelerin gülme huyu olup olmadýðýný, varsa nasýl güldüklerini bilmediðim için anlayamadým. Sonra kaçýp gözden yitti
Bunlar yiyecek gereksinmelerini karþýlamak için sürekli bir yerlere girip çýkarlar. Karýþtýrmadýklarý yer yoktur. Esasen evleri çatý arasýndadýr, orada otururlar, daha doðrusu koþtururlar. Her türlü toplumsal giriþimlerini de orada yaparlar.
Sýk sýk da nüfus artýþý açýlýmý mý yaparlar bilmem, sürekli çoðalýrlar. Bunu gürültülerinin artýþýndan anlýyoruz.
Evden dýþarý çýkmýyorlar dense yeridir. Çýksalar da uzaklaþýp kaybolmuyorlar. Evlerine baðlýlar. Bunun sýrrýný da yýllar sonra devlet memuru olunca çözebildim: Bunlar bizim çatý arasýnýn kadrolularý; memur yani. Saðlam birer kadro edinmiþler, söküp atmak mümkün deðil. O zamanlar, þimdiki gibi iþi taþeronlara havale edip, canýn istediði zaman “Kaþýnýn üstünde gözün var” deyip kýçlarýna tekmeyi vurmak yok, olmayýnca da çaresiz birlikte yaþamaya alýþýlýyor.

     …

Farelerin en büyük zararý, bizi uyutmamalarý.
Tüm kardeþler, üst katta yatýyoruz. Annem yan yana iki döþek seriyor, biz boy sýrasýna göre dizileniyoruz. Tepiþenler, gürültü yapanlar abim tarafýndan azarlanýp, susturuluyor.
Yalnýz abim, küçük birader Hasan’a çok hoþgörülü davranýyor. Neymiþ efendim, fareler ondan korkuyorlarmýþ. Bir keresinde bir güzel sövmüþmüþ de fareler üç gün parmaklarýnýn uçlarýna basa basa gezinmiþlermiþ. Hasan da bundan cesaret alýp, baþlýyor kalaya. Kalay da kalay hani; farelerin analarý avratlarý zaten ön saflarda, taa eþiktekine beþiktekine kadar onurlandýrmadýðý nesil kalmýyor.



Gelin görün ki o gün Hasan’ý hiç mi hiç týnlamadýlar. Ýnsan olsa o kadar küfürü yiyince, dönüp bir “Hoop, ne oluyoruz!” der deðil mi? Nerde, bizim Hasan’ýn, baþçavuþun beygiri kadar itibarý yok.
Ama, küfürden rahatsýz olmalý, kýzlardan biri baþýný yorgandan çýkardý:
- Küfürü bilir mi onlar? O sustuklarý gün, ya oyunlarý bitmiþtir ya da çok yorulmuþlardýr da dinlenmeye çekilmiþlerdir.
Yorganýn altýndan, hangisi bilmem biri daha boðuk bir sesle yorum yaptý:
- Sövdükçe tezahürat yaptý sanýr, daha çok koþuþtururlar.

     …

Abim bu sözlere daha yanýt bile vermemiþti ki, farelerin büyük gürültüsü baþladý. Oyun mu oynuyorlar, yarýþ mý yapýyorlar belli deðil. Bir tanesi bir baþtan bir baþa “Takýr takýr takýr” sesleri çýkararak açýlýþý yaptý.

Bizler baþýmýzý yorgandan çýkarýp abime baktýk: “Ne oluyoruz?”
Abimden ses çýkmayýnca yorganlar yine baþtan aþýrýldý. Sabah okul var, uyumak gerek, derken, bu kez sahneye bir ikili çýktý. Biri bir baþtan, biri öteki baþtan, takýrdama baþladý. Böyle durumlarda orta yere gelince birbirlerine hal hatýr mý soruyorlar bilmem, bir an sessizlik oluyor, ardýndan ikinci takýrdama.
Sonra kalabalýk bir grup saðdan yola çýktý. Topluca sola doðru koþmaya baþladýlar.
Bu arada ablalarýmýzýn en büyüðü, abime soruyor:
- Çuval yarýþý mý baþladý bilmen efe?
Abimden yine ses yok. Aðzýný açsa o da Hasan’a uyacak.
Tam o sýrada daha büyük bir gurup, öyle bir gürültüyle yola çýktý ki, ortalýk inliyor.
Yine bir yorgan altý yorumu:
- Okul paydos olduuu!

     …

Sonra birinden bir soru geliyor:
- Milli maçlarý olmasýn bugün?
- Bizimkiler bir sýfýr yenilse iyidir.
Yenilginin neresi iyi; biz hep birlikte“Hayýýr!” diyoruz. Ama o çok
bilmiþliðe devam ediyor:
- Siz onurlu yenilgiden ne anlarsýnýz!
Bir ara ses kesilir gibi oldu; ardýndan “Výcýk výcýk výcýk !” sesleri duyuldu. Bizden bir baðýrýþ:
- Gooll!
Bu kez kolay kolay aðzýný açmayan abimin sesi duyuldu :
- Susuuun! Cezanedir menazedir, saygýsýzlar!




Gün oldu, tüm çocuklar sýrayla evden ayrýldýk. Büyüklerimiz dünyadan ayrýldý.
Yýllar sonra dönüp baktýðýmýzda her yer ýpýssýzdý. Ortalýkta yiyecek içecek de olmadýðýndan farelerden eser kalmamýþtý.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.



Mehmet Önder kimdir?

30. 11. 1959'da Ýzmir'in Bayýndýr ilçesine baðlý Furunlu Köyü'nde doðdum. Ýlkokulu köyde, lortaokulu Çýrpý Mustafa Adanýr Ortaokulu'da okudum. Bayýndýr Lisesi'nde bir dönem okuduysam da devam edemedim. Sonra radyo tamirciliði baþta olmak üzere birçok iþte çalýþtým. Ege Týp Fakültesi'nde memur olarak iþe baþladým. Buradaki on bir yýla yakýn çalýþmam süresinde önce Ýzmir Namýk Kemal Akþam Lisesi'ni, ardýndan Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdim. Ýlk Beþ yýlýný Ýzmr merkezde, kalanýný Bayýndýr'da olmak üzere yirmi iki yýla yakýn bir süredir serbest avukatlýk yapmaktayým. Evliyim, Alp Deniz adýnda sekizinci sýnýf öðrencisi bir oðlum var.

Etkilendiði Yazarlar:
Aziz Nesin, Rýfat Ilgaz, Muzaffer Ýzgü


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Önder, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.