..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Türkiye Cumhuriyeti'nin temeli kültürdür -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Gülmece (Mizah) > Mehmet Önder




27 Aðustos 2011
Hökûmat Kapýsýnda Leyla Bilmezler  
Mehmet Önder
- Apandisit ameliyatý olduðumu söylemiþ miydim? Bir sarýþýn hemþire vardý. Yaþý, boyu, güler yüzlülüðü


:AGBG:


HÖKÛMAT KAPISINDA LEYLA BÝLMEZLER



Hani yurttaþýn ömründe bir kere mahkemelik iþi olur da, nerede bir mahkeme lafý geçse, hemen o anlatýlýr ya; bu da ona benzer. Ama, bu kez anlatýlan mahkeme deðil, hastane öyküsü. Kýsa bir ipucu vermek gerekirse, öykünün konusu, komþumuz Leyla teyzenin apandisit ameliyatý. Eve geldim, Leyla teyze anlatýyor. Haným dinlemede. Çok ilginç bulduðundan mýdýr, saygýsýzlýk olmasýn diye midir, bilmem, sus dinle, iþareti yaptý. Dinliyoruz:



Akþamdan kulaðýma eðile eðile on beþ kez söylendi ya, sabah aðzýmdan susam tanesi girmedi. Her sabah olduðu gibi sarý saçlý hemþirelerden biri kapýnýn eþiðinde belirdi. Bu sarý saçlýlarýn daha güleç yüzlü olaný, daha bir güzelcesi. Dedim ya hani, ebe Kadriye’nin baþyapýcýda çalýþan torununa benzeyeni. Ah Kenan ah, sen doðunca erkek torun verdim diye, kubarlanan anan olacak kadýnda kabahat. Ýnsan, çocuðu kimlerin peþinde dolaþýyor, nasýl insanlarla karþýlaþtýracak, araþtýrmaz mý, izlemez mi? O karanlýk suratlý gelinle, bohçacý kýlýklý dünür, anana çok bile ya; þimdi oralarýna girmeyelim.



Hemþire birkaç kez çaðýrmýþ, ben gelinle alýp vermekten duymamýþým. Bu kez sesi biraz yüksekçe çýktý:
- Müyesser teyze, haydi herkes seni bekliyor!
Bak þimdi! “Yavrucuðum o Müyesser de nereden çýktý!” diyecem, olmaz. Ben o Müyesser’i unutalý altmýþ yýlý geçti. Gelin olduðumda on beþini henüz bitirmiþtim. O gün bu gündür Leyla aþaðý Leyla yukarý. Kimse Müyesser demez ki. Kýrk yýlda bir Ýsmet Paþa’ya oy vermeye gidecem de, ya da evde kaç baþ yatar kalkarýz sayýp dökmeye gelecekler de ben Müyesser diye bir adým olduðunu anýmsayacam.
Ama, þu da var, beni hökûmat kapýsýnda da Leyla bilmezler. Öyle, rahmetli Hüsnü gibi “Laylaaa” da demezler haa. Kibarca “Müyesser haným”, Müyesser abla” derler.

      …

Bu adýn öyküsü de çok anlamlýdýr. Babacýðýmýn çalýþtýðý fabrikanýn muhasebe servisinde bir Müyesser haným varmýþ. Güzellikse güzellik, kibarlýksa kibarlýk, ara sýra birlikte gördüðü zamanlarda fark edermiþ ya kocasýna saygýysa saygý da ondaymýþ. O zamandan kafasýna koymuþ babacýðým, kýzým olursa adý Müyesser’dir diye. Öyle de olmuþ. Adým hazýr olduðundan ilk çocuðunun oðlan olmayýþýna bile hiç üzülmemiþ babam.

      …

     Adýmýn Leyla’ya dönmesi gelin olduktan hemen sonra oldu. Bizim rahmetli Hüsnü; adýndan baþka iyi yanýný göstermezdi ya, nur içinde yatsýn, kaynanam beni görüp beðendiði gün pusuya yatmýþ beklermiþ, adýmý deðiþtirmek için. Neymiþ efendim? Onlarýn mahallesinde bir cadý Müyesser varmýþ, bunu bahçede erik çalarken yakalamýþmýþ da, eþek sudan gelinceye kadar pataklamýþmýþ. Benim adýmý duydukça da yediði dayak aklýna geliyormuþ. Þimdi bu adý deðiþtirmesin de ne yapsýnmýþ. Eh artýk, yeni gelinlik mi desem, el kapýsý mý desem, sesimi çýkaramadým.

     …

Çok sonra kendi aðzýyla itiraf etti; Leyla Sayar’a hayranmýþ bizim rahmetli. Adýmý ondan Leyla olsun, istermiþ. Öyle kötü bir Müyesser de yokmuþ aslýnda. Yollarýnýn üstünde bir Müyesser haným varmýþ ama, gelir geçerken ceplerine meyvedir, þekerdir yiyecek doldururmuþ. Çok iyi, sevilen bir kadýnmýþ.

     …

     Leyla teyzenin saati dolmuþ olmalý, kalkmaya yeltendi. Tam kapýdan çýkacak, bu kez bizim haným meraklandý:
- Peki apandisit ameliyatýnýz nasýl geçti?
     Leyla teyze apandisit deyince þaþýrdý:
- Apandisit ameliyatý olduðumu söylemiþ miydim? Bir sarýþýn hemþire vardý. Yaþý, boyu, güler yüzlülüðü. Aah…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.



Mehmet Önder kimdir?

30. 11. 1959'da Ýzmir'in Bayýndýr ilçesine baðlý Furunlu Köyü'nde doðdum. Ýlkokulu köyde, lortaokulu Çýrpý Mustafa Adanýr Ortaokulu'da okudum. Bayýndýr Lisesi'nde bir dönem okuduysam da devam edemedim. Sonra radyo tamirciliði baþta olmak üzere birçok iþte çalýþtým. Ege Týp Fakültesi'nde memur olarak iþe baþladým. Buradaki on bir yýla yakýn çalýþmam süresinde önce Ýzmir Namýk Kemal Akþam Lisesi'ni, ardýndan Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdim. Ýlk Beþ yýlýný Ýzmr merkezde, kalanýný Bayýndýr'da olmak üzere yirmi iki yýla yakýn bir süredir serbest avukatlýk yapmaktayým. Evliyim, Alp Deniz adýnda sekizinci sýnýf öðrencisi bir oðlum var.

Etkilendiði Yazarlar:
Aziz Nesin, Rýfat Ilgaz, Muzaffer Ýzgü


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Önder, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.