..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bu hafifçe kenara itilecek bir roman deðil. Daha büyük bir þiddetle uzaða fýrlatýlmalýdýr. -Dorothy Parker
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Felsefe
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri

Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  

Atlar ve Ýnsanlar (Seviþenler Ýçin)
Ýsa Kantarcý
Öykü > Sevgi ve Arkadaþlýk

ATLAR ve ÝNSANLAR (seviþenler için) Köye yaz gelmiþti, yaz ayýnýn cidden hissedilmeye baþlandýðý ilk gündü. Ertesi gün hava bozacak endiþesi yoktu insanlarda. Gökyüzü apaçýktý. Güneþ parlaktý gün boyu. Dikkatini verirsen; dans ederek, birbirine takýlarak otlarýn, aðaçlarýn çiçeklerin arasýndan uçan mutlu kelebekleri görürdün. Bir evin önünde güneþin kýzdýrdýðý betona uzanmýþ bir kedi sýrt tüylerini yalýyor hararetle. Köyün deresinden geçen

[DEVAMI]

 

 


 

 




Arama Motoru


• ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe
1001 
 Gücün Ýnþacý Olmasý ve Özel Durumla Davranmasý 2  (Bayram Kaya)

Kýsaca: Güç, kendisini bilen, eylemli varlýk olan öznede; anlam (mana) iliþkisi oluyordu
1002 
 Kurtuluþun Felsefesi Ek 10  (Bayram Kaya)

Mustafa Kemal'i anlamak Ne kemale bakmak Ne anlayýþý kýta yazmak
1003 
 Gücün Ýnþacý Olmasý ve Gücün Parçalý Durumla Davranmasý 1  (Bayram Kaya)

Genellik özel durumlarýna nasýl ve neden dönüþmektedir? Genel oluþ özel oluþ baðýntýsýyla davranamasaydý evrensel akýþ olasý mýydý?
1004 
 Mamon'du Belirme 2  (Bayram Kaya)

Her biçim bir özle, her öz (mana da) bir biçimlenme oluþla beraberdi. Bu baðýntý kopmaz bir yasal oluþtu. Bu nedenle totem dönemle ön ittifaký sistemin özü, köleci sistemin özünden ve biçimlenmesinden çok farklýydý. Ortaklaþa olana karþýn ortaklaþmayan özdü. Ýlahi biçimli görünüþe karþý köleci sistem mal sahipliði mülk sahipliði oluþlu sýnýfsal yapýnýn ezen ezilen biçimli Mamon'du görünüþtü.
1005 
 Ekici ve Çoban Gruplarýn Diretisi 6  (Bayram Kaya)

Bu çobanýn ve El’in adaleti oluyordu. Adalet bir gerçekleþmeydi. Gerçekleþmenin nasýl olacaðý da kaderdi. Ne den kaderdi? Girilen yolun kendine özgü yola giren kiþinin istek ve bilinci olan iradesinden baðýmsýz bir var oluþu vardý. El bunu deðiþtiremiyordu. Onun için El’e göre kaderler vardý.
1006 
 Osmanlýda Kýsmi Bir Etkin Hafýza 3  (Bayram Kaya)

Yoksunluða karþý (mahrumiyet iliðe karþý), yokluðun (fukaralýðýn) varlýða (zengine) karþý olan eðimini sömürerek kullanýyordu. Fakire vermiyordu ama zengine mirasçý (muhtaç köle) yapýyordu! “Fakirler zenginin mirasçýsýdýrlar”. Veya “fakirin zengin üzerinde bir hakký (rýzký) var” diyerek yoksunu kiþisi sahipliði olan iradenin tahakkümü altýna veriyordu.
1007 
 Felsefenin Doðuþu 4  (Bayram Kaya)

Devam eden yazý,
1008 
 Avraham 1  (Bayram Kaya)

Abram ya da Avram adý (olasý ki Aramdý-Aramiydi); Abraham ya da Avraham olmakla kolektif inþadan kopup biçimlenen yeni ve inanýcý, imaný olan monarþin yapý inþasý olan El'e dek statüyle söylenip anlam edildi.
1009 
 Toplum Birey Ýçin mi? Birey Toplum Ýçin mi?  (Bayram Kaya)

Sunu: Toplum ve birey neyden ötürü varlar? Bu soruya cevap oluþturmadan bu tür sorular, sýrýtýk durmaz. Bu soru bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmanýn en güzel örneðidir. Maþallah her konuya düþünmeden bir cevabýmýz olmaktadýr. Bu anlatýmým da doðru olmayabilir. Ancak somut, nesnel, baðýntýl olan, tarihsel ve tartýþýlabilir bir referans baðýntýlý giriþme ve tarihselliktir. Toplum birey için ya da birey toplum için vardýr dediðinizde baþlangýç koþullarý giriþmeli inþadan iz olmamakla, süreç absürt olmaktadýr. Bir hava gibi, gölgesine sýðýnýlmýþ bir kaya gibi kullaným olmasý dýþýnda ve insan öznelliðinin diyalektik bilinci olmasý dýþýnda bilgisayarýn insan için olmadýðýný hiç anlayamayacak mýyýz? Ya da illa bir yaþam dünyasýna gidip bilgisayar kullanan týrtýllarý görünce mi, bilgisayarýn insan için olmadýðýný anlayacaðýz. Ne insan toplum içindi, ne toplum insan içindi. Toplum, özne-nesnel süreçler baðýntýsýyla üreten iliþkiler hamulesidir. Araçlý ve öznel bilgi birikimli; düzenli enrji kullanýr düzenle farklý kullaným deðeri üretmenin deðiþimler iliþkisini oluþturan her düzlemdeki canlý; toplum, iliþkisi içindedir. Bir toplum iliþkisi illa insan uygarlýk düzlemi gibi olmasý beklenmemelidir. Evrensel ölçekte insan toplumu standartlýk deðildir. Ýnsan toplumu toplumsal yollardan sadece bir tanesidir. Buradaki birey ego karakterli biyolojik birey deðildir. Üreten, nitelikli emek ortaya koyan; toplumda bir deðiþtirme deðeri üreten insandýr. ……
1010 
 Ýdealize Etmek 6  (Bayram Kaya)

Merhamet, acýma, sadaka gibi imani anlayýþlar; köleci üreten iliþkindi genel baðýntýyý, dinsel öznellik anlamýnda oluþla köleci süreci kesikli sürekli yapýþla köleci enerjiyi bu anlatýþlar üzerinde akýtmanýn imani yollarýdýr..
1011 
 Müruru Zaman 10  (Bayram Kaya)

Suyu oluþan hidrojen ve oksijenin her birinin kendine özel yansýmasý ve davranýþ akýþý vardý. Hidrojen ve oksijen olan her birinin enerji akýþý ve enerji düzenlenmeli valans bandý süreçleriyle birbirine ortak özellikle bir baðýntý giriþmesidirler. Su bu giriþme ve baðýntýnýn ürünü olan ortak bileþkenin hükümdür.
1012 
 Osmanlýda Kýsmi Bir Etkin Hafýza 13  (Bayram Kaya)

El mantýðý her seferinde size kaybettiren süreçlerle olmasý üzerinde, günümüze gelmiþti. Bencillik üzerindeki hoþlanýþý dümenlerle ortak mirasa sahip çýkmýþ; mülk hakký diye size çalýþmalarýnýzý ve emek gücünüzü kaybettirmiþti. Günümüzde de aynen sürmektedir. Müteþebbis hakký, yatýrýmcý hakký. Giriþimci ve ticaret kâr payý. Hizmet kâr payý. Aracý komisyonu. Amortisman gibi kata küllilerle sürer.
1013 
 Soayal Duygu ve Bilincin Seçilimi 2  (Bayram Kaya)

Devam eden yazý.
1014 
 Müruru Zaman 4  (Bayram Kaya)

Kiþi hep öyle olurlunu, saltýðý veren duygusuyla anlar. Sosyo toplumlar saltý kendi olurlunla; kendisinin kendisine etkimesi olan saltýyla anlar. Salt oluþ kararlý oluþa en yakýn geçiþ süreci olmakla mantýksal bir kullanýmdýr. Mantýksal kýsa yoldur.
1015 
 Müruru Zaman 15  (Bayram Kaya)

Gel gör ki "yeni sürecin öncesine devam olmayý anarak meþrulaþma" içindeki gök kavramýnýn eski hafýzadaki anlatýmý müruru zaman nedenle þimdiki anlama ve anlatým diline göre oligarþiyi öyküleme diline göre anlatýlan aktarýmda eskinin gerçek iliþki olan mana dili kaybolmuþtu. Kaybolan ön ittifaklý gök kavramýndaki geri baðlaným olmasý gereken mana süreci ya da eski mananýn bek raundu izafe edilirken eski gök "yeni gök kavramý" oligarþini süreçteki anlatýmýn diliyle þimdiki yýldýza kaymýþtý.
1016 
 Köleci Yasa 17  (Bayram Kaya)

El kendisinden önce meþruiyet olan kamu ortaklýðýný kiþi sahipliðine dönüþebilmenin anlam ve anlatýmý olan irade oluþla ortaya kondu. Ýlahi ve ittifaký olan bir yaþam biçiminden; zýttý olan yaþam biçimine geçiþin meþruiyet aracý olukla ortaya kondu. Ola gelen içinde, yeri olmayanýn yeri oluþmakla oluþan yere; nesnel olmayan sübjektif menfaatle, alan açma anlayýþýnýn ifadesidir.
1017 
 Nesne Olgu ve Olaylar Büyüseldir  (Bayram Kaya)

Büyü kavramlý ifade, büyü yapmaktan mý ortaya konmuþtu; yoksa büyüsellik çevrenin insanýmýza bir algýlatmasý mýydý? Devinimin ve mucizenin, büyünün kaynaðý nedir? neden canlý çeþitliliði vardýr? Parada da, bir çok yansýmanýn efendiliði mi var?
1018 
 Kurtuluþun Felsefesi 160  (Bayram Kaya)

Düþünce, eylem, bilgi, üretim þimdiki gibi kolektif bilgi, kolektif düþünce, kolektif üretim olmadýkça uygarlýk, þimdiki süreç düzeyi olanakla deðildi. Günümüzdeki sosyo toplumun ve uygarlýðýn mevcudiyetinde hep kolektif birim zamanlý inþa vardýr. Kiþi düþünmesi bile kolektif bazlýdýr.
1019 
 Sessiz Çýðlýk  (Ahmet Odabaþ)

Kimin selasý okunuyor, çanlar kimin için çalýyor sanýyorsun…
1020 
 Denge ve Dengesizlik Süreçleri 5  (Bayram Kaya)

Tohum (öz) varsa, tohumu ortaya koyan; toprak ýsý nem de var demektir. Yani tohum zorunludur. Doðada tüm süreçler, çevrimle; tekrarla olup; kendi kendini tekrar etmenin kayýt ve bellek tutumlu kayýtlarýdýr. Bu sürecin kendisini bilmesidir. Kendisini bilmek için illa bir beyin öznelliði gerekmiyordu.

Önceki Sayfa  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60  Sonraki Sayfa




son eklenenler
Ölçü 4
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 3
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 2
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 1
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Hemcinsler A
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe

 


 


Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.