..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Umutsuzluða düþmeyin. -Charlie Chaplin
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Felsefe
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri

Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  

Hayat Bu Ölüm Bu
Aysel AKSÜMER
Þiir > Bireysel

Yine döndü akþama gün de, Yaþlýlýk dönmedi gençliðe, Çocukluk dönmedi bebekliðe, Sadece dönen dünya ve dakikalar. Yine dönecek bugün de gece sabaha, Bulur mu ki beni sýmsýcak yataðýmda, Belki soðuyacaðým ansýzýn aðýr aðýr, Döndü dediklerinde çok sevinecekler, Dönmeme ihtimali de var hayat bu, ölüm bu.

[DEVAMI]

 

 


 

 




Arama Motoru


• ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe
901 
 El Kavramý 9  (Bayram Kaya)

El nesnel gerçeklik olan algýlar üzerinde kendisini eþletmektedir. O nesnel gerçekliðin algýsýný kendisini çaðrýþým yaptýrmaktadýr. Böylece El; soyut, öznel mana algýlý ama somut olanla koþullu bir öðrenmedir.
902 
 Denge ve Dengesizlik Süreçleri 13  (Bayram Kaya)

Çalýþmak kazanmak deðildi. Lütuftu. Çünkü üretim iliþkileri; üretime karþý üretim yapýp takaslarý içinde tüketim olamamaktan çýkmýþ; rýzk aramakla rýzk olmuþtu. Bunlarýn illüzyonu olan kazanç devreye girmiþti. Çalýþan deðil mal sahipliði kazanç için üretiyordu. Çalýþan nasibini lütuf olukla arayandý. Roller ve aktörler deðiþmiþti. Mal sahipliði kazanç için üretim yapmakla, köle de lütfa gark olmakla; her kes kazandýðýn kadarla tüketim içindeydi.
903 
 Eksen Çaðý 4  (Bayram Kaya)

Þimdi ittifaký giriþme nedenle þimdiye kadar kendisine hayati derecede anlam olanlar önem deðildi. Þimdiye kadar kendisine "hayati olan anlam"; "tanýmýn kendisi, taným yapmanýn merkezi" oldu. Bölge ve bölgedeki anlam kendisiyle özdeþ "ben" olmuþtu.
904 
 Kurtuluþun Felsefesi 162  (Bayram Kaya)

Egemenler, mücadele tarihi dýþýnda kalan alanlardaki cehaletin egemenliðini ahaliye halk egemenliði saydýrýyorlardý. Egemenliðin üreten bir inþacý sahiplik olduðunu gözlerden gizleyen cavalacozular halka, "siz isterseniz saltanatý ve hilafeti bile getirtirsiniz" diyorlardý.
905 
 Alan Etkisi ve Totemi Oluþ 10  (Bayram Kaya)

Kiþinin iç düzenli dünyasý, dýþa benzemekle; dýþýný hayal edici kurgulamalarda bulunmakla dýþta yönelimlerine denk düþen þeyleri bulmasý da bir lütuf olmayýp, zorunluluktu.
906 
 Geri Ýletiþmeli Baðlaným Yasasý  (Bayram Kaya)

Süreçleri tek yanlý söyleyiþlerle nedensiz olarak ele alýþla söyleyiþ þeklimiz, baþta kendimize ve olaylara ve dünyaya yabancýlaþmak olmaktadýr.
907 
 Uygarlýk ve Ýnsan 8  (Bayram Kaya)

Ýþte ön ittifaklý muazzam güç te üreten iliþkiler yasasýna baðlý kolektif süreçli kolektif birim zamanlý kolektif paydaþlý nesnel somut yasalarla çevrim oluyordu. Ýlahlar trans Atlantik'in mühendisleri gibi bu iþi iyi biliyorlardý.
908 
 Düþünelebilen Her Þey Ya Olmuþtur Ya da Olacaktýr  (Emre Özbakýr)

amansýz mühür çýkagelmiþse kader kapýlarýndan, zamana sadece onu uygulamak düþer, ha þa!
909 
 Alan Etkisi ve Totemi Oluþ 4  (Bayram Kaya)

Yani anne tek baþýna kendi saðlama süreçlerini kolaylýkla ortaya koyamýyordu. Kaldý ki doðuran kadýn çocuðun saðlamasý olacak süreçleri tek baþýna ortaya koyabilsindi.
910 
 Eþitsiz El'in Adil Olmasý 7  (Bayram Kaya)

El “mülkün sahibi benim dediði eylemli söylemlerini kime karþý yapýyordu? Buyruklarýna uyulan, kime karþý ben sizin El ilahýnýz deðil miyim diyordu? Kuþkusuz ki Ýlah takdirine karþý ve ilahlara karþý kendi etrafýnda kümelenenlere ben sizin El olan El ilahýnýz, El mülkü olanýnýz; El malik, deðil miyim diyordu.
911 
 Tarihi Kulluk Sözleþmesi 6  (Bayram Kaya)

Burada bir parantez açayým. Biz Amerika uygarlýðýnýn özellikle Afrikalýlarý köle etmesini bilir ve kýnarýz. Bu doðrudur. Bunun kadar ortaçað uygarlýðýndan biri olan, Emevi, Abbasi halifeliði de köleci bir imparatorluk olmakla onlarca köle isyanlarýna sahne olmuþturlar.
912 
 Yurtta Sulh Cihanda Sulh  (Bayram Kaya)

Bir sözü zamanlar üstü oluþla ileri görüþlü türünden göstermek, bu hezeyanýn kendisidir. Zamanýnýn olgularýyla anlaþýlmayan bir söz, baþka zamanlarýn pek pek ifadecisi olamazlar. Bu baðlamda güzide Ýslam dini de pek çok mustariptir.
913 
 Alan, Alan Etkisi ve Alan Yönü 5  (Bayram Kaya)

Gerçek durumu gerçek olmayan durumla söylemeyi baþtacý yapmanýn yanýlmasý içine girilmiþti. Bir üretim grup içi kolektif bir üretim iliþkisi iken (tekil olmayan üretim iliþkisiyken), giriþen temaslarla karþý gruplar tarafýnda üretilen farklý kullaným deðeri bir üretimin iken; farklý kullaným deðerli grup emek güçleriyle deðiþilen mütekabiliyeti bir üretime-tüketme hareketiydi. Temel deðer yargýlarý ve referans buydu.
914 
 Gerçeklik ve Hakikat  (Bayram Kaya)

Geçeklik eþttir hakikat, diyen bir anlayýþla bu sunumu okuyacaksanýz bu yazýyý hiç okumayýn. Önce bu kavramlarýn anlam ayrýmlarýný edinin sonra bu yazýyý okuyun lütfen...
915 
 Köleci Meþruiyeti (Köleci Meþruiyet Olan) 1  (Bayram Kaya)

Meþruiyetlik nasýl yola çýkmýþtý? Ve ne þekil alýþla sürmekteydi?
916 
 Nasýl Yaþar Nasýl Ölürüz 14 / 2  (Bayram Kaya)

Elbette su olmasaydý suyun boþluk alanýný dolduran olanak durumla ot ta olmazdý ama ne ot ne su salt boþluk doldurma var oluþu olmak kadar zorunlu bir enerji dönüþlü akýþýn durumu olmakla da vardýlar. Yani oksijen de su da ot ta birçok üst üste durum baðýntýsýyla vardýla
917 
 Muvazaa  (Bayram Kaya)

Ýttifaklar, totem mantýðý aþýp ittifak içine geçebilmek için karþý gruptan kurban edilen kiþilerin canýný kanýný yiyordu. Böylece karþý grup kiþisinin canýný kanýný içip yiyenler ziyafet veren tarafla ayný candan kandan oluyordu. Bu nedenle ittifaký sosyal mantaliteye uygun bir ritüel yapýyorlardý. Ziyafet veren grubun kendi kanýndan canýndan olan kaynamýþ etin yenmesine sesiz olmakla içinde buðuz eden bir tepki gösteriyordu. "Kazan kaynatma þölenleri" içinde insan eti yeme seanslarý ortaya konmuþtu.
918 
 Ekici ve Çoban Gruplarýn Diretiþi 17  (Bayram Kaya)

Her þey deðiþiyordu. Yepyeni erdemler ortaya çýkýyordu. Daha önce ortaya konamayan; konmasý olasý olmayan; haset etmeme; fitne çýkarmama; baþkasýnýn malýnda gözü olmama; zina etmeme; iyilikte bulunma; günahtan kaçýnma; kâfir olmama gibi onlarca yeni erdem ortaya çýkýyordu.
919 
 Denge ve Dengesizlik Süreçleri 11  (Bayram Kaya)

Deðilse bir grup yaðý, yoðurdu, kazaðý biliyor olup ta onu aramaya çýkmamýþtý. Baþlangýçta böyle bir süreç ve böyle bir mantýk yok. Yað üretenin kundurayla kazak deðiþiminin zorluðunu göze almak diye bir süreç hiç yoktur. Bu süreç köleci sistemle birlikte; kâr için yapýlan üretimle ortaya konan süreçti.
920 
 El Kavgalarý 01  (Bayram Kaya)

Bunu niye anlattýk? El de insanlýk tarihinde olup biten gerçekliðin; sosyal elli semboller dilidir. El dili Matematik dili gibi doðaya genel kýlýnamaz. Ýnsanýn bir semboller dili daha vardýr ki o da bilimdir. Doðaya genelleþir. Matematik te bilimin içindedir. El bu haliyle bilimdýþýdýr. Ancak El sosyal alan içinde gerçeklikle anlatýlýr.

Önceki Sayfa  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60  Sonraki Sayfa




son eklenenler
Ölçü 4
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 3
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 2
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 1
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Hemcinsler A
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe

 


 


Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.