..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bana arkadaþýný söyle, sana kim olduðunu söyleyeyim. -Cervantes
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Felsefe
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri

Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  

Ýblis
Mesut Kuntan
Þiir > Baþkaldýrý

"ÝÇÝNDEKÝ ÝBLÝSE" SAÇMA SAPAN BAKIÞLARLA ÝZLÝYORSA BEDENÝNÝ KARANLIÐIN TAM ORTASINDAN ÇEKÝYORSA ELLERÝNÝ TUTUNDUKÇA RÜZGARINA SOÐUK GÜLÜÞLERÝYLE DANS EDÝYOR ÇILDIRMIÞ GÝBÝ ÇATLAK HANÇERÝYLE ÖYLE BAKMA, GÖKYÜZÜNE YAKMA GÜNEÞLERÝNÝ ÝSYAN ETME, ÝÇÝNDEKÝ ÝBLÝSE ÖYLE BAKMA, GÖKYÜZÜNE YAKMA GÜNEÞLERÝNÝ ÝSYAN ETME, ÝÇÝNDEKÝ ÝBLÝSE ÖYLE BAKMA... HAYAL MEYAL RÜYALARLA GÝZLÝYORSA BENLÝÐÝNÝ DÖN LANETÝN DÖN KIYISINDAN SAVU

[DEVAMI]

 

 


 

 




Arama Motoru


• ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe
801 
 Masal Anlatýyorum  (Bayram Kaya)

Tarihi bir gerçeði anlayamamak kusurumuzdan, insan muhayyilesinin dehasý olan, masal doðmuþtu. Bu ilkeye kusurdan doðan yarar ilkesi denir. Ýnsanlýk anlayamadýðý ama kendisine aktarýlan söylence destan türü þeylerin kurgu gibi gelen büyüsüne öykündü. Günceldeki olup bitenleri, masaldaki gibi hoþ gelen bir anlatýmýn (kurgu) tarzýyla, insanlar hayal gücünü harekete geçirmiþti. Kusurdaki güzellik buradaydý.
802 
 Nasýl Yaþar Nasýl Ölürüz 24  (Bayram Kaya)

Bir uyarý sinyali geldiðinde denge durumu ters polarmalý duruma dönüþür. Yani bu kes dýþ zar gerilimi – polarmalý, iç zar gerilimi de + polarmalý olur. Ýlk durum + – yönlü polarite iken gönderilen sinyal impulusu ile zar gerilimi - + yönlü potansiyele dönüþür.
803 
 Nasýl Yaþar Nasýl Ölürüz 23  (Bayram Kaya)

Evrensel kritik deðerler bu düðüm noktasý olan tek enerji yerleri olmakla pek çok alanda kritik tek deðerlerdi. Altýnda baþka bir bit yeniði aranacak noktalar deðildi. Düðüm enerjisi olan nokta git olanýn geri sýçrayýp geri yansýdýðý ya da gel olanýn kesikli olup geri yansýyan dönütü olmakla bu düðüm enerji kritik eþik deðerini ortaya kor.
804 
 Baþlangýç...  (Necat Dilaver)

...Ateþ...
805 
 Maðara Süreçleri 4  (Bayram Kaya)

Devam eden yazý
806 
 Sahiplik 14  (Bayram Kaya)

GDO'lu sahipliðin ikinci tür köleli sahipler anlaþmasýný vermenin nizasýný veren çekiþmeler içinde yeni gemiye binmekle tufanda kurtulacak olup, kurtuluþlu olacaklar kimlerdi? Hiç kuþkunuz olmasýn ki Mustafa Kemal, Saddam ve Kaddafi olmayacaktý. Irak, Libya, Afganistan, Pakistan gibi ülkelerde demokratik yollardan iktidara gelip te iþbirlikçi olmakla görevli olanlar, kurtulacak kiþilerdi.
807 
 Muvazaa 4  (Bayram Kaya)

Kendisinin bile yadsýyamayacaðý sebebiyetinin, nedence gerçekleri karþýsýnda, kendine göre söylem yapacaðý durumla nefis sözcüðünü çok kullanacaktý. Neden sel oluþlarda bilgi gidecek, her þey nefis oluþ ve tahrik oluþla anlatýlacaktý. Kendisi kolektif ortaklýðý bozmaya vesile neden olmuþtu.
808 
 Uygarlýk ve Ýnsan 9  (Bayram Kaya)

Sanayi toplumu içinde, yalnýz biçimsel olarak köleliðe karþý olunuyordu. Köleliðe karþý oluþ köleleri feodal ya da derebeyleri dediðimiz sürecin toprak köleliðinden kurtarýyordu. Ancak toprak köleleri bu kez de parça baþýna ücret gibi ucuz iþçiliklerle sanayinin kölesi yapýlýyordu.
809 
 Groteski Olan Totemi Olan 3  (Bayram Kaya)

Ýçe açýk dýþa kapalý çevre etkisinin sosyal ortamlý ORTAK dili TOTEMDÝR. Totem; karmaþýk olan çevre etkisini anlamlý ve yalýn kýlar. Totem o müþterekliðin ya da iþtirakin (ortaklýðýn), anlam birliði eylem birliði ve saðlatma birliði olan bað iliþkisidir.
810 
 Sistem 8  (Bayram Kaya)

Dengesizlik zýddýyla denge oluþtu. Zýddýyla denge oluþ aþaðýnýn yukarý olmasý, yukarýnýn da aþaðý olma baðýntýsýydý. Çekilen itilen baðýntýsýydý, itilen çekilen baðýntýsýydý. Yani birinin ittiði diðerinin çektiðiydi. Elektrik yükü gibi, büyük küçük gibi parçacýklar bütünden baðýntý olan kýsýmdýlar. Ýþte hayat ta bundan ötürü vardý. Sýnama yanýma bu akla düþen temadan ötürü vardý. Tüm mesele bu temaydý!
811 
 Ýnsan mý Ahlaký Þekillendirir Ya da Ahlak mý Ýnsaný?  (Cemal Zöngür)

Ahlak ve Namus her toplumda göreceli þekilde farklý kavramlar taþýsa da, Deontolojik tespitlere göre her insanýn maddi ve manevi açýdan çevresini rencide etmeden en makul þekilde yaþamasý demektir.
812 
 Uygarlýk ve Ýnsan 6  (Bayram Kaya)

Kolektif birim zamanlar üreten, avcý toplayýcý süreci; balýkçý, tarýmcý, çoban, maden iþleyen gruplar gibi ÜRETEN TOTEM MESLEKLÝ GRUPLAR HALÝNE GETÝRMÝÞTÝ. Ýþte “uygarlýðý” baþlatacak olan ayak sesleri de bu ve bunlardý.
813 
 Somut Þeyler Soyut Oluyordu 5  (Bayram Kaya)

Bu nedenle köleci dönem içindeki iman, totem dönemi aþýp totem dönemi ýslah eden ittifakýn imaný olmaktan çoktan çýkmýþtý. Daha çok sýnýfsal çýkarla yansýma ve yansýtmalarý da iman üzerine bindiren sýnýfsal zümreler; bu iman çýkarlarý içindeki köleleri de sosyo toplum çýkarýna arkaikti özlem olan ortaklaþmanýn kolektif süreçli imgelerine ereksetiþin köleci imanýyla yeni bir iman olmanýn kulvarýna girmiþtiler.
814 
 Birincil Olan 1  (Bayram Kaya)

Ön ittifaklý yapý, katýlýmcýlarý olan gruplarýn sayýsý kadar sayýdaki mesleði bilir bir toplumsal yapýydý. Bir süre sonra bu yapý; bildiði bu birkaç iþlevin bilgi ve bilincini önce sosyal kültürlü her bir gruplarýn üzerine yansýttý. Yani ittifaký yapý içindeki bir grup ve bir grubun üyeleri; birkaç totem mesleði yapar olmanýn ehliyetli bir toplumsal bilince sahip oldular.
815 
 Anlamak Gerek 19  (Bayram Kaya)

Bu söylemler ezme, ezilme karþýsýndaki dirençleri kýrýcý "yatýþtýrýcý" söylemlerdi. "Karþýlýk beklemeden iyilik yapacaksýn" gibi afyonlu, kölece söyleþili düþünceler, þu türden sözle aþacaktý. "Almadan vermek, Allah’a mahsustur". Bundan daha sofistike ide sel bir söz olur muydu?
816 
 El Baal Bel 10  (Bayram Kaya)

Kýsaca köleci sürecin ya da daha doðrusu yöneten sürecin; ayak takýmý dediði yapýlarýn; azam El olan takdir karþýsýnda isteði olur iradede bulunmasý; Ayak takýmýnýn Azam El ‘e benzer özenti içinde mal, mülk, takdir sahibi olmak istemesi; tagut olmak deðildi de; neydi?
817 
 Ýlah ve Mamon Totem miydi?  (Bayram Kaya)

Ýlah totem olmadýðý gibi Mamon da ilah ve totem deðildi. Samiri’nin, Samiri’ye zenginlik ve güç veren boðasý ya da sarý ineði de, totem deðildi. Boða, Ýsrailli millet oluþun Rabbi gerisinde kalan bir Puttu.
818 
 Karar Verme ve Düzenlilik (Seçme Ayýklama) 1  (Bayram Kaya)

Seçme ayýklama konusunu biraz daha ayrýntýlý ve biraz daha teknik oluþuyla yeniden ele almayý önceledim.
819 
 Denge ve Dengesizlik Süreçleri 12  (Bayram Kaya)

Kolektif emekle üretim yapan üretileni takas edip tüketen hareketin üst yapý anlayýþý ortaklaþtýran mana anlayýþý olukla; ÝLAHÝ mana anlayýþýdýr. Efendileri mal sahibi yapýp ta kazanmayla sömürünün öðretisini ortaya koyan mana anlayýþý EL mana anlayýþý olan dinlerdir. Dinler tüm stratejileri kar zarar üzerine kurar. Öyle ki sömürü dili olan kârý, zararý dinler kendi ideolojisine temel öðreti yapýp; kendisini köleci dilin mantýðý ve anlayýþý olukla ifþa etmekten de hiç çekinmezler.
820 
 Sahiplik 4  (Bayram Kaya)

Bu ortak tanýr olana karþý ortak tanýmaz olan en az iki tane ayrý ayrý takdir ve iradenin çarpýþmasýydý. Kolektifi iliði söyleyen irade ile kolektifi iliðe karþý olan iradeydi. Karþýtýna göre inþa ve düþünce olmakla bu tecelli El’in bir çokluk karþýsýnda belirmesidir.

Önceki Sayfa  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60  Sonraki Sayfa




son eklenenler
Ölçü 4
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 3
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 2
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 1
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Hemcinsler A
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe

 


 


Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.