..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kitabýnýn bir kopyasýný gönderdiðin için saðol. Onu okumakla hiç zaman yitirmeyeceðim. -Moses Hadas
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Felsefe
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri

Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  

Santaronide Bu Kaçýncý Senfoni
Mesut Kuntan
Þiir > Yaþam

Diyorsun ya, Kýyýlarým, eteklerine sarýlmadan Deli fýrtýnalar, diner bakýþlarýnda Kirpiðin arasýndan, süzülür mehtap Gözü nemli ürkek, çocuk edalarýnda Yalan! Yýldýzlardan kalplere düþen Notasýz bestenin sahibi Anmayýn o yalancý þairleri Eðin, kýrýn, yakýn kalemlerini Diyorsun ya, Gün ayar ya, o an aklýna Sonradan gelir cevaplar Dün, bugün den ziyan olur Hayýrsýz boþ bu telaþlar Yalan! Öyle savrulsun da, vursun tenime

[DEVAMI]

 

 


 

 




Arama Motoru


• ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe
761 
 Varlýklý El Yoksul El 1  (Bayram Kaya)

Daha sonra bunu böyle yapanýn kendisi olduðunu unutan El'in öfke içinde olmakla kendi yaptýðýný unutmuþ gibidir. "onlar fitne içinde nefislerini ilahlaþtýrdýlar" diyecekti. Aslýnda El mülkünü "kendi nefsine uyanlarýn sahipliðine" veriyordu. Ýlk El böyleydi. Ýlk El mülkü olup mülkünü keyfince daðýtan kolektif üzerinde zengin bir El'di.
762 
 Tarihi Köle ve Ýmaný 3  (Bayram Kaya)

Þeytan grup dediðimiz totem gruplar da ön ittifaký süreç içine girmekle insan aslýnda olmuþlardý. Ama bir kez olumsuzluklarýyla þeytan olmakla, örnek olmuþlardý. Mamon’un takdirine karþý olan þeytanlar asi, isyankâr olan iblislerdi.
763 
 Canlýlýðýn ve Hayatýn Kavranmasý1  (Bayram Kaya)

Doða yaþamý destekler mi? Desteklemezse neden? Hayat, enerjinin kendi üzerine bir reaksiyonla, kendi üzerine fren etkisi diyeceðimiz aksamalý süreçlerin, dirençleþmesi ile oluþan bir yola koyuluþudur. Bu dirençleþme doðanýn kaostuk düzensizliðine karþý hayatýn düzenli enerji kullanma alaný olmasýdýr. Hayat ben denen öznelliðini ortaya koymuþtur. Bu öznellik doðanýn yansýmasý oluþla, seçme ayýklamanýn düþünce ve bilinç oluþmasýdýr.
764 
 Alan Etkisi ve Totemi Oluþ 7  (Bayram Kaya)

Totem alan içinde 75 kiþi varsa kabaca ve mekanikçe olmakla geri beslenim kaynaðý bunlarýn toplamý; alan içinde baðýntý giriþmesi yapan tekil kiþilerine yansýmýþ olan; her bir kiþi düzeyli geri belenme kaynaðýndan büyüktürler.
765 
 Osmanlýda Kýsmi Bir Etkin Hafýza 7  (Bayram Kaya)

El manalý inþa sistemi içinde toplum kolektif olarak üretimini yapar. Kolektif olarak üreten toplum bu kes de üreten yetenek ve ihtiyacýna göre pay alamaz. Üretenlerin üreten yetenek ve ihtiyacýna göre pay alamamasýyla sistem El manalý anlayýþ içine sýçrar. Çalýþanlarýn payý, ölmeyip te yarýn yeniden çalýþacak durumda olabilmenin en az beslenmesi içinde olur. Bu nedenle kölenin payý zorunlu bir en az sahiplik koþulu içinde aldýðý rýzk, boðaz tokluðu veya yarý aç yarý tok durumdur.
766 
 Paranýn Ýcadý 3  (Bayram Kaya)

En kýsa yol en az enerji harcatan en az yorucu olan yoldu. Bu da yiyecek için kendilerini yemeye kendilerini av yapmaya gelen tehdit gruba karþý totem meslekli ürünleri sunmaktý. Zamanla bu sunu yapýcý davranýþ tekrarlarýný akýl etmiþtiler.
767 
 Groteski Olan Totemi Olan 1  (Bayram Kaya)

Bu tür niceli ilikler içinde akýcý, geçiþken durumlara kolaylýk içinde bulunan süre durumlarýn, deriþimle veya engelliyle beliren durumlarýndan ötürü de özdek kendilik bir hep durumlu ve polarmalý oluþturlar.
768 
 Ön Ýttifaký Mananýn Köleci Mana Ýliþkisiyle Kýrýlmasý 4  (Bayram Kaya)

Devam eden yazý.
769 
 Eþit Davranmak Adil mi? 1  (Bayram Kaya)

Eþitlik; siyasi eþitlik, ekonomik eþitlik, hukuki eþitlik gibi bir çok alanda kendisini insan önünde konu eden bir açmaz olmaktadýr. Bunlardan biriside eðitimdeki eþitliðin dile getiriliþidir. Söz gelimi Özlem, Anýlý'ýn 10 kez de anladýðý bir konuyu beþ kez de anlýyorsa; Özlem'e göre Anýl'a beþ kez daha enerji ve daha fazla zaman harcamak adil mi? Ya da öðretmen eþitlik (!) ilkesine göre, Özlem'e harcanan süreyi Anýla da harcarsa, adil mi davranmýþ olmaktadýr?
770 
 Denge ve Dengesizlik Süreçleri 17  (Bayram Kaya)

Oysa savaþ yýkým olduktan sonra yapýmdýr da, imardýr da. Sistem kârýn tutsaðý olduðundan avýný pençesi arasýnda tutmak isteyen aslan gibi köleleþip daha çok enerji harcayýp bunlarla kazanç hýrsýna maðluptur. Sizin için deðil ama sömürenler için sömürenlerin varlýklarý sömürüye baðlý olan zenginlik için yýkým ve yapým boþ boþuna deðil sömürenlerin saðlýklý cilt tazelemesidir. Az yukarýda söyledik. Sömürü çarký; sömürdüðünden daha fazlasýný elinde tutmak için boþ boþuna harcar. Size boþ boþuna harcama gelen þey; size göre sizin ters tarafýnýzdaki negatif var oluþla sömürenler için zorunlu bir gerekliliktir.
771 
 Nasýl Yaþar Nasýl Ölürz 15  (Bayram Kaya)

Bir durum deðiþmesi, karþý deðiþmeyi ortaya koyar. Ortaya konan bileþik ya da çözünen süreçlerden birisi olmakla ya çevresinden enerji alýr. Ya da deðiþen kýsmýyla bir miktar enerjisini çevreye verir.
772 
 Sunu Kültünü Oluþma  (Bayram Kaya)

Bilgiyi sevmek, bilgiye uzanmaktý. Þimdien geçmiþe; geçmiþten günümüze doðru uzanýp kavramak; bilgiye ileri geri öznel zaman geçiþleri yaptýrmaktý.
773 
 Muvazaa 9  (Bayram Kaya)

Ýnanna’nýn "göðü (uzayý) gezmesi" söylemi Niburu gezegeni gibi absürt bir mekân içini gezmesi deðildi. Tarýmcý Sümerler; yerdeki Ýnanna’nýn karþýtý olan Akatlý Ýnanna’ya "göðün ineði” diyordu. Göðün ineði olan Akatlý çoban Ýnanna yere inip Eridu'yu geziyordu. Eridu’lulara göre yukarý topraklarda oturan çoban Ýnanna yukarý yer topraðýný (göðü) çoban olarak geziyordu.
774 
 Ýletiþim  (volkan ocak)

Ýletiþim Varlýðýný Hissettirmektir.
775 
 Nasýl Yaþar Nasýl Ölürüz 12  (Bayram Kaya)

Buna raðmen bizler (kolektif bilinç ve kolektif yetenekli zekâ olan bizler) þimdiki hal ile bile simülasyonu yapan yeterlilik deðildik. Simülasyon içinde olan tekillikler de zaten simülasyonu hazýrlayanlar deðildi.
776 
 Anlamak Gerek 41  (Bayram Kaya)

Bir nedenin kendi gerçekleþmesi oluþmadan, içinde sonucu yoktu. Sonuç belli bir aþamaya kadar neden içinde sonuç olarak yoktu. Sonuç, neden içinde belirdiði zaman da eðer sonuç dýþta kendi yansýma baðýntýlarýný oluþmadýysa sonuç neden ile yer ve sýra deðiþebilir deðildi. Oysa köleci sistem içinde dýþ baðýntýlarýný oluþan sonuçlar, neden gibi davranýp neden ile yerini ve yer sýralamalarýný deðiþebiliyordu.
777 
 Alan, Alan Etkisi ve Alan Yönü 6  (Bayram Kaya)

Hak ediþ diye kolektif yarar içinde alýnan kiþisi pay, þimdi mülk hakký diye alýnýp, mülk hakkýnýn iradesi olarak karar alýp efendinin mülkünde istediði gibi tasarruf ile takdirde bulunmasýydý. Böylece yeni hak köleci sistem içinde kolektif sahipli iyeliðin ele geçirilmesi için kullanýlan güç ve zor kullanma karþýsýnda doðan bir dirençlerden oluþan direnme ile köleci tarihi süreç belireniydi.
778 
 Köleci Sürecin Uyarýcýlarý (Apilular) 1  (Bayram Kaya)

Köleci sistem giderek tahammül edilmez oluyordu. Sistemin öncesi bilinmiyordu. Bu nedenle mevcut sistemin alternatifi düþünülmeden, sistemin böyle olurluðu zorunlu olurla algýlanýyordu.Sistemin içinde kalýp, sistemin imaný doðrultusunda sistemin vicdaný oluþacaktý.
779 
 Uygarlýk ve Ýnsan 1  (Bayram Kaya)

Oysa barbarlar kendi barbarlarýna karþý ayný tutumla yanýt verememekle, hep diken üstünde savunmacý bir tetikte olmak zorundaydý. Üreten yapýlar veren bir kültür iken yamyamlarda bu üreten kültürü bulmanýz olanaksýzdýr.
780 
 Anlamak Gerek 14 - 15  (Bayram Kaya)

Örneðin, sistem içinde yaþayacak kadarla zorunlu olan saðlatmalarý kýstýðýnýz kadar kýsabilirsiniz. Bunlar kolektif birim zamanlý giriþmeler içinde mutlaka olmasý gereken kiþisi hak ediþlerdir. Bir de ikincil durumla kiþisi refahý veren kimi yaþamsal saðlamalar vardýr. Ekmek, temel durumla yaþamsal olan birincil saðlamadýr. Savunma, güvenlik ha keza yine birincil durum içinde olan bir saðlatmadýrlar. Ama baklava ikinci durumla mutlak olmayan bir karþýlanmadýr.

Önceki Sayfa  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60  Sonraki Sayfa




son eklenenler
Ölçü 4
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 3
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 2
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 1
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Hemcinsler A
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe

 


 


Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.