..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþama karþý sýmsýcak bir sevgi besliyorum... -Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Felsefe
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri

Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  

Atlar ve Ýnsanlar (Seviþenler Ýçin)
Ýsa Kantarcý
Öykü > Sevgi ve Arkadaþlýk

ATLAR ve ÝNSANLAR (seviþenler için) Köye yaz gelmiþti, yaz ayýnýn cidden hissedilmeye baþlandýðý ilk gündü. Ertesi gün hava bozacak endiþesi yoktu insanlarda. Gökyüzü apaçýktý. Güneþ parlaktý gün boyu. Dikkatini verirsen; dans ederek, birbirine takýlarak otlarýn, aðaçlarýn çiçeklerin arasýndan uçan mutlu kelebekleri görürdün. Bir evin önünde güneþin kýzdýrdýðý betona uzanmýþ bir kedi sýrt tüylerini yalýyor hararetle. Köyün deresinden geçen

[DEVAMI]

 

 


 

 




Arama Motoru


• ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe
521 
 Alan Açma ve Kolektif Kuvvet 5  (Bayram Kaya)

Aslýnda El ismiyle tezat olmanýn imgesiydi. Bilmez ama bilir. Gücü yetmez ama yeter. Adaletsizdir ama adalet timsalidir vs. Ýþte bizler þimdiki El ‘i o bilmediðimiz tüm zamanlarýn da El 'i olarak konuþtururuz.
522 
 Faiz 8  (Bayram Kaya)

Ýlk steril ortamda borcu veren de verdiði borcu kat kat geri alanda feodal efendilerin kendisiydi. Böyle olunca faizde neydi? Faizin haram olmasý da neydi? Bu yola hikmetle olan Salihlerin yolu deniyordu. Salihlerin yolu köleci tecrübeyle þöyle belirleniyordu. "Aranýzdaki borç iliþkisini (ne demekse) adaletle yazýn, hiç bir þeyi eksik býrakmayýn" diyen El buyruðu; hem borç alýp vermeye izin veriyordu.
523 
 Özneli Oluþmanýn Kimi Süreçleri 2  (Bayram Kaya)

Özne içte zorunlu, kendisi olan bir inþa olmakla; dýþtan da kendisinden ve bilincinden baðýmsýz olmasýyla; tarihsel, zorunlu bir manadý inþaydý
524 
 Kolektif Alan 10  (Bayram Kaya)

Köleci sistem içinde efendinin iki kutuplu gerilimi devam ettirici tutumlarý nedenle veya köleci sistemde yoksulluðu en az enerji durum içinde tutacak olmanýn sahipliði için efendinin baðýþ yapýcý cömertliði vardýr. Mülk sahibi efendinin sadakasý, zekâtý vardýr. Ýyiliði, kötülüðü, merhameti, þefkati vs. vardýr. Tüm bunlar köleci sistemi ayakta tutucu ve köleci sistemi sürdürücü günü birlik olan köleci payandalardýr. Viral olmuþ kolektif alan içindeki mülkün sahibi anlayýþlý sistem; kötülük, merhamet gibi kendi ahlaki yansýmalarýný verecektir.
525 
 Kurtuluþun Felsefesi 155  (Bayram Kaya)

Þimdi ezilen kesimlerin mülksüz olmalarý, geçmiþteki kolektif yaþayýþ içinde olduklarý zamaný gizemli bir varlýðýn çekimini, düþünce dünyasý içinde çaðrýþýyordular. Kendisini belli edip, kendisini çaðrýþan çekim; kolektif birim zamanlý, kolektif bir irade olan EGEMENLÝKTÝ. Kayýp üreten bileþenli kolektif paydaþlýktý. Kaybedilen kolektif oluþtu. Kayýp yeni fark edilmiþti.
526 
 Faiz 11  (Bayram Kaya)

Kolektif süreç “kolektif güç nedenle” alan akýþý içinde enerjiyi en az kayýpla ama depo enerjiyi yokuþ yukarý tutumla biriktirip; yokuþ aþaðý olan kiþisel tüketime doru kullanýyordu.
527 
 Boþluk Enerjisi 10  (Bayram Kaya)

Yani kiþi ile kiþinin doðada saðlamasý arasýnda zaten boþ zaman veya gecikme zaman devinmesi vardý. Kiþi þimdi bu gecikme veya boþ zaman içine kolektif bir alan etkisi ile 50 kiþiye baðlýdýr. Kolektif süreç sizin dýþýnýzda 50 kiþilik baðýntý olan yeni bir boþ zaman aralýðýný kendisine referans almýþtý.
528 
 Sistem 13  (Bayram Kaya)

Parça görece iþlev durum yansýmalý olan enerji parçalý kuantuma durumun biçimi olmakla, fiziðiydi. Parça tema olanýn kendisi deðil temaya aitle, temada alt bileþenleydi Dalga temaya aitlerin toplam bileþkesi ile parçalarda dalga olarak bulunan ikili enerji türünden parçanýn özünü oluþan deriþimle, ayný kuantumla olan enerjiden niceli durumsalýndan ötürü görece yansýmaydýlar.
529 
 Yapýnýn Temelinde Ne Var? 1  (Bayram Kaya)

Erken dönemdeki ortaklaþan iliþki ve kamu sahipliði iliþkisi; köleci sistem içinde, köleci ve özel mülkiyetçi iliþkilerin oluþmasý karþýsýnda bir dirençtiler. Ve köleci dönem içinde özel mülkiyetçi iliþkilerin yükselen deðer olmasý karþýsýnda erken dönem ortklýðý bir zýtlýktý. Erken dönemli ön ittifakýn bu zýtlýðý nedenle de köleci dönem, erken dönem iliþkileri içindeki ortaklýða, þiddetle karþýydý. Köleci dönem, karþý bir inþayýdý. Yine köleci sistemin, özel mülk sahipliðini oluþturmasý ve bir diyalektiðe göre cevabýný inþa etmesinin nedeni; köleci sistemin kendisinden önceki kamusal sahipleniþli ortaklaþan inþanýn, köleci sistem içinde özel mülkiyet iliþkisi olmasýyla yansýtýlmasýydý. YANÝ KÖLECÝ ÝNÞA ORTAKLAÞAN MEVCUT ÝNÞAYA KARÞI, ORTAKLAÞMAYAN ÝNÞAYIDI. Kamusal ortaklýða karþýn, hiç mülkü olmayan geniþ yýðýnlarýn oluþturduðu eðilimlerin alan etkisi üzerine; özel mülk sahipliði giriþmesini inþa etmekti. Ýnþanýn alan etkisi olan kutuplaný, iki zýt durum giriþiyordu. Birisi zaten var olan ön ittifaký ortaklaþmaydý. Ýkincisi ise þimdi inþasýna baþlanan, ön ittifaklý ortaklaþmaya karþý olan; özel mülkiyet iliþkisiydi. Özel mülkiyet iliþksi de kendi içinde efendi-köle oluþmalý sýnýfsal zýtlýk ve kutuplanmayý ortaya koyacaktý. Bu nedenle köleci sistem; erken dönemin ortaklaþtýran ilahi aitliðine karþý her bir cevabýný; efendi-köle oluþmasýnýn zýt kutuplaþmasý içine sokmakla köleci süreci imleyip, ortaya koyabilmekteydiler. Bu nedenle köleci iddia ve cevaplardan ön ittifaký inþanýn bir kýsým ana verilerini ortaya çýkarmak, çok çok olasýdýr. Tabii ki köleci sürecin oluþmasýnda; ön ittifaký deðerlerin yol açtýðý yeni geliþme ve deðiþmelerin de rölü çok çok vardýr. Ön ittifaký geliþmelerin niceli seyrediþ süreci geliþmeyi birçok farklý aþamalarý olan nitelik deðiþtirmelerinin içine de getirdi. Bu nitelik deðiþtirici farklý yansýmalardan biri de köleci özel mülkiyetçi iliþkiydi. Sürecin köleci sisteme doðru geçiþen faz kaymasý sürece egemen olmaya baþladý. Köleciliðe kayan niteliksel deðiþmeyi veren salýnýmlarýn üzerine egemence kiþisel köleci duygular modüle (bindiriþme) ediliyordu.
530 
 Kolektif Alan 11  (Bayram Kaya)

Gerçekte ise toplumlar saný kanýya göre deðil kolektif yasalara göre üretirler. Ýnancýlar mamulü olaný paylaþýrken kolektif bilincin gereklerine deðil mülk sahibinin keyfi iradesine göre daðýtmaya inanmýþtýr. Ýþte bu nedenle köleci ve kapitalist siyaset Ali Cengiz oyunu olan bu inandýrýlmadadýr.
531 
 Faiz 5  (Bayram Kaya)

Bir zamanlar üreten gruplar çevresinde barbar ve yamyam gruplar vardý. Yamyamalar üreticileri ve üreticilerin mezardaki ölülerini çýkarýp yiyorlardý. Üreticiler hem kendileri yenmesin diye barýnak dýþýna kurtulmalýk yiyecek býrakýyorlardý.
532 
 Ýttifaklar Birer Referans Noktasýydýlar 57  (Bayram Kaya)

Kiþilerin zihinleri içinde köleci memlerle, geçmiþ kolektif dönemin arkaik belirmelerinde oluþan BÝR ART ALAN IÞIMALARI DA VARDI. Art alan ýþýmasýný ortaya koyan arkaik firariler zaman zaman kiþilerin zihni içindeki köleci memelerle çatýþacaktý. Çatýþmalar zihin içinde, zihin çaðrýþýmlarýna dönüþüyordu.
533 
 Süreçlere Bir de Böyle Bakýn 3  (Bayram Kaya)

Güneþ’in kütlesini sýkýþtýran kütle çekim kuvveti, Güneþ merkezinde tersine bir ýsý ve ýsý basýncý kuvveti ortaya koyana kadar Güneþ kütlesi büzülmesine devam eder.
534 
 Nasýl Yaþar Nasýl Ölürüz 4  (Bayram Kaya)

Yaþam; içinde olduðu, içinde olmak zorunda olduðu çevreye etki-tepki zýtlýðýný koymakla, çok basit bir biçimde sürecine baþladý. Bu daha hayat deðildi! Kendisini ve eylemini yineledi. Kendisini kopyaladý (çoðaldý). Bu hal ile kesikli sürekli oldu. Canlýydý, canlanmaydý ama daha hayat deðildi!
535 
 Zaman...  (Necat Dilaver)

Zaman ve örtü ve eylem ve ölüm ve tanrý ve hayat ve insan...
536 
 Adalet Mülkün Temeli miydi? A Kýsým 4. Bölüm  (Bayram Kaya)

Bu kavramlar karþýsýnda hazan yapraðý gibi titreyerek baktýðýnýzda korku; korkuyu duyan kiþi üzerinde imana, teslimiyete, sýðýnmaya dönüþmekle, inanç ortaya çýkardý.
537 
 Canlýlýðýn ve Hayatýn Kavranmasý 2  (Bayram Kaya)

Hayat bencilliði size yüklerken, bencilliðin yaþanmasýný size býrakmýþtý. O beliriyordu, siz; onu haz ve elem duygusu oluþlarla süreci yaþamanýn yollarýný arýyordunuz. Kimi kez zorunlu oluþla, kimi kez keyfi oluþlarla bencilliði sürüyordunuz. Size býrakýlan yaþanmalar; sizin özeliniz ve öznelliðinizin, bir yanýydý. Ve de, en temel yanýydý.
538 
 Evrim 10  (Bayram Kaya)

Diðer bir olasýlýkla belirli olmayan üssü kuantum durumlar olamdý. Belirenin belirsizi bir enerji durumla fizikti. Fizik maddenin anti fizik maddesiydi. Madde ile anti maddenin birbirini yok eden enerjiydi. Birbirini yok eden denge durumun enerji seviyesiyle boþluk durumun giriþmesiydi. Boþluk durumun enerjisi, boþlukta var oluþu belirler. Bu nedenle boþluk her an belirenle belirsiz durumlarýn enerji içermesidir.
539 
 Kurucu Ýnþanýn Temelindeki Kolektifi Oluþumlar 2  (Bayram Kaya)

Düzenli, kontrollü ve denetimli, paçalý enerji verimlidir, yönetseldir. Bu nedenle mülkün sahibi monarþinler, oligarþinler üzerindeki mutlaktý yapý; danýþmalar, topluluk, kurul, tüm, bütün, tamamý anlamýna divanlar, meclislerle (pankuþlar meclisi gibi kurul ile) frenli ve hýzlý enerji salýnýmý içine girmiþlerdir.
540 
 Alan Etkisi ve Ýnsan 1  (Bayram Kaya)

Alan; yer, mekân, mevzi olmakla; saha da denen bir çevre olmanýn tanýmýdýr. Çevre; aþaðý-yukarý; büyük-küçük; kýsa-uzun, az-çok; birbiri olan ve zýttý olmak gibi süredurumlarýyla bir gerilimler alanýdýr. Çevre ve alan etkisi birbiri olan, ayný þeydirler. Alanýn bir etkisi olgu, olay ve akýþ ise diðer tür yüzünün yansýmasý da engel, kesikli, sýnýrlý sonlu devim etki olmaktý.

Önceki Sayfa  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60  Sonraki Sayfa




son eklenenler
Ölçü 4
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 3
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 2
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Ölçü 1
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe
Hemcinsler A
Bayram Kaya
Bilimsel > Felsefe

 


 


Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.